2019 07 30 TST Focal Utopia 1

Jakkoliv už hodně dlouho najdete na trhu opravdu drahá sluchátka, jejichž v Čechách asi nejznámějším zástupcem je třeba japonský STAX, počátek skutečné sluchátkové renesance, kdy přestalo být zvláštní utratit za sluchátka třicet, padesát nebo i sto tisíc, se datuje jen nemnoho let nazad. Jedním z prvních, kdo se do nepříliš probádaného segmentu sluchátkového ultra high-endu zanořil, byl kupodivu francouzský Focal.

Dnešní kolekce "velkých" sluchátek Focal čítá už poměrně hodně modelů, ale celé to začalo krásně pojmenovaným modelem Utopia. Už jejich vzezření v účelné černi napovídá o podřízení estetiky výkonům a ne pozlátkové líbivosti. Utopia jsou poměrně mohutná sluchátka, čemuž odpoví bezmála půlkilová hmotnost. Kupodivu se ale díky dobře polstrovanému týlnímu mostu s perforovanou kůží na spodní straně "nepronesou" ani během delšího poslechu.

Základní konstrukce, která drží mušle a funguje jak přizpůsobovací prvek pro různé velikosti hlavy, je vyrobena z uhlíkového vlákna. Možnost plynulého nastavení a pevné aretace finální pozice jen podtrhuje komfort nošení.

2019 07 30 TST Focal Utopia 2

Samotné circumaurální mušle jsou pak dominantním prvkem celkového vizuálního vjemu. Náušníky jsou potaženy opět perforovanou telecí kůží (tentokrát v kombinaci s mikrovláknem), jsou pak vyrobeny z dvou centimetrů paměťové pěny, která krásně a nenásilně přilne k hlavě a dobře rozloží váhu a přítlak.

Vnější stranu mušle tvoří z větší části průzvučná mřížka - sluchátka jsou tedy plně otevřená. Kroužek, naznačující pozici magnetu reproduktoru, je poněkud vyosený, jen kousek pod ním je stíněný konektor Lemo s pevným bajonetovým spojem. Pochopitelně jeden na každé mušli, protože v této kategorii už je symetrické spojení spíše pravidlem než výjimkou.

2019 07 30 TST Focal Utopia 3

To zásadní je pak samozřejmě uvnitř - jde o membránu typu "M" z čistého beryllia. Její lehce kónický tvar má průměr 4 cm. Membrána konstrukčně vychází ze zkušeností získaných při produkci známých beryliových membrán pro reprosoustavy.

Focal udává u modelu Utopia frekvenční rozsah 5 - 50 000 Hz, překvapivě přátelskou impedanci 80 ohm a citlivost 104 dB / 1 mW / 1 kHz.

2019 07 30 TST Focal Utopia 4

Ještě stojí za zmínku dlouhý signálový kabel z bezkyslíkaté mědi, u něhož se výrobce chlubí jednak pečlivým stíněním, jednak extrémně nízkou impedancí.

2019 07 30 TST Focal Utopia 5

Focal Utopia jsme poslouchali v pražském studiu AVITsmart, kde hrál primárně systém Chord Hugo TT2 / Chord Hugo M Scaler propojený BNC kabely Chord Signature a USB kabelem AudioQuest Cinnamon. Srovnávali jsme s Focal Stellia nebo AudioQuest NightHawk Carbon, poslouchalo se i přes Chord Mojo.

Dominantní basová linka v "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14) byla excelentně zvládnutá, najednou se ztratí její hřmotnost a zůstane jen nádherně vykreslený, přesný, pevný a přitom spořádaně klidný tón. Fantastická přesnost a rychlost sluchátek stojí za perfektní separací tónů i za dojmem absolutně fantastického nadhledu a sebejistého klidu. Utopia vás nebudou šokovat váhou nebo robustností basu, na první dojem snad Stellia spodní frekvence dokážou pompézněji "prodat", ale Utopia nabídnou úžasně čitelnou strukturu, každá struna má svůj charakter, každý tón je podaný s audiofilským citem pro barvy i autentičnost. Nejhlubší část spektra má spořádanost a samozřejmost skutečně špičkově high-endové úrovně.

2019 07 30 TST Focal Utopia 6

Na zpěvu Sophie Zelmani v "How it feels" ("The Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939) doceníte vskutku ukázkovou transparentnost a analytičnost, díky níž zní hlas jako zvon, s odzbrojující čistotou, nádherně bohatě a hlavně naprosto spořádaně. Je tu naprosto geniální porce detailů, až neuvěřitelná čitelnost a audiofilská autenticita té nejvyšší úrovně - jasně tak slyšíte, kde zvukař nechal příliš důrazné sykavky, kde a co zdůraznil a vůbec. Také ale slyšíte hlas tak komplexní, tak plastický a tak až hmatatelný v jeho realistických proporcích, že vnímáte jen husí kůži, kterou vám hudba nažene. Utopia svou pověst výjimečných nemají nadarmo.

Na činelech v "Hello Dolly" Jerryho Hermana ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) je nejvíce znát to, jak se oproti snad všem ostatním ultra high-endovým sluchátkům právě Utopia drží nejblíže realistické civilnosti. Žádná nacinkanost, jen uměřenost a jemnost - ta lehkost a snadnost, s níž vnímáte tón šířící se celou plochou činelu, ta uvolněnost a nadhled, s nimiž vyznívají konkrétní kontury činelu a ta naprostá suverenita a geniální jednoduchost, s níž jsou tóny separované a definované, to je mimořádně vtahující.

2019 07 30 TST Focal Utopia 9

Utopia pak také hrají přesně tak, jak jim naservírujete signál a ani dvojice top komponentů Chord kupříkladu sluchátka nedotlačila na pokraj jejich dynamických možností - perkuse v "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost) byly díky skvostné rychlosti a kontrole sluchátek fascinující, epické a neskutečně působivé. Dynamické kontrasty jsou vystižené s naprostou dospělostí a sebejistotou, že působí jako to nejsnazší na světě. Respekt k dynamice signálu je absolutní a přitom je reprodukce prostá jakéhokoliv tlaku nebo podbízivosti. Dynamika měla v každé z poslouchaných skladeb limit v nahrávce a nikoliv ve sluchátkách. Díky nim si můžete úžasně užít mikrodynamické nuance už při tichém poslechu - ač si snad budete muset chvíli zvykat na tu naprostou netechničnost a neokázalost, s níž Focal hrají.

V Rutterově "Nativity Carol" ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) bylo pak doslova všechno, co nahrávka skrývá, celá ta nádhera chrámové atmosféry a nábožně snivého sboru. Vnímáte akustiku prostoru a rozdíly mezi odrazy, vnímáte linku varhan v pozadí a dav sboristů máte před sebou dokonale prokreslený, rozdělený na jednotlivé individuality. Analytičnost sluchátek je výjimečná, pouští se mimořádně hluboko, až k těm nejjemnějším nuancím, tak snadno a tak samozřejmě, že tu není ani stopy po techničnosti nebo strohosti, zvuk je kultivovaný, jemný, mimořádně klidný a vyzrálý. Je tu prostě skutečně všechno a podané s věru referenční plastičností a čitelností.

2019 07 30 TST Focal Utopia 10

I díky otevřené koncepci dokážou Focal Utopia roztáhnout hudební scénu ve Stingově "Englishman in New York" ("Die Perfekte Räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10-10) až daleko za hranice mušlí, mimo vaši hlavu. Je to nádherně bezprostřední zážitek, nesvázaný, organizovaný a perfektně přehledný. Každý jeden nástroj má své konkrétní místo, má působivou velikost, pevné ohraničení a hlavně tvoří nedílnou součást komplexní hudební scény. Je to na sluchátka výjimečně přesvědčivý prostor.

Sluchátka pak hrají s věrností a konkrétností, která je etalonem audiofilského světa. Jen málokterý poslechový zážitek nám přinesl samozřejmější a komplexnější zážitek ze Smetanova cyklu "Má Vlast" v podání London Sympohony Orchestra na nahrávce pro referenční disk Bowers&Wilkins Society of Sound. Prokreslení je perfektní, nástroje jsou jasně oddělené a třeba u malé flétny slyšíte i takovou neuvěřitelnou jemnost, jako je pohyb vzduchu jejím tělem. Detailnost - a hlavně to, jak je to samozřejmé a nenucené - je až stěží uvěřitelná. Při jakékoliv hlasitosti navíc excelentně propracovaná hudba zůstává přirozená, dokonce až laskavě pojatá. Když se však vzedme orchestr, sluchátka vám dynamickou špičku dají suverénně najevo. Navíc fantastická čistota a transparentnost nevedou ani na okamžik k nějaké nevlídnosti.

2019 07 30 TST Focal Utopia 12

Sluchátka Focal Utopia jsou tak trochu zjevení světa osobního poslechu - jejich technologická úroveň je výjimečná, mají prakticky dokonalé rozlišení, rychlost i nelimitovanou dynamiku. Mají zvuk, v němž nic neschází, všechno má naopak své místo a je až neuvěřitelně snadno dosažitelné. Snad jediné, co není poplatné mimořádně vysoké cenovce sluchátek je vnější podoba a tu tam i volba materiálů - že to jde luxusněji ukazuje levnější (a také novější) model Stellia. Ale jinak, pokud je pro vás důležitá audiofilská autenticita, pokud chcete hudbu slyšet přesně tak, jak je zaznamenaná na nahrávce a pokud chcete intimní sluchátkový poslech bez toho, aniž byste měli pocit, že na hlavě máte sluchátka, pak jsou Utopia skutečně high-endovým etalonem a opravdovou referencí se vším všudy.

Kč 109 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ úchvatná jemnost a vzdušnost

+ tonální autenticita

+ čistota a přirozenost

+ audiofilská kontrola a nadhled

+ rychlost

ZÁPORY

- designové a materiálové kompromisy ve srovnání s nižším modelem

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies