2018 05 31 TST AudioQuest Nighthawk Carbon 1

Americký AudioQuest, už pár dekád známý jako výrobce audio (a video) kabeláže všeho druhu, vstoupil pár let nazad také do světa sluchátek - právě v době, kdy se zdálo, že kdo nevyrábí sluchátka, ač k tomu jeho specializace má běžně sebedál, jako kdyby nebyl. Začal s modelem NightHawk, který o pár let později doplnil aktualizovanou verzí NightHawk Carbon a její uzavřenou alternativou NightOwl.

Jde o středně velká sluchátka s poměrně velkými mušlemi kapkovitého tvaru, do kterých schováte celé ucho. Na vnější straně mušlí najdete mřížku kruhového tvaru, zajišťující odvod vzduchu (a tedy jsou NightHawk Carbon sluchátka otevřená - tedy ještě přesněji jsou polo-otevřená, ale o tom později), na její objímce je pak čtveřicí elastomerových sloupků přichycen kovový prvek tvaru neúplného kruhu, na nějž pak zase navazuje velmi pohodlný týlní most a pevný kabel, zajišťující náležité napětí v konstrukci a tedy přítlak sluchátek.

Pružný opěrný pruh, kterým vám sluchátka rozloží svých 346 gramů na hlavu, je velmi komfortní a váhu vlastně vnímáte jen málo. Vyrobený je pak z kůže - AudioQuest mimo jiné říká, že je to i kvůli jejich snaze omezit umělé materiály a dopad na přírodu.

2018 05 31 TST AudioQuest Nighthawk Carbon 2

Velmi pohodlné jsou pak i bohatě polstrované, poddajné náušníky z "proteinové kůže" - navzdory názvu jde o syntetické vlákno, tedy jakousi obdobu koženky. Základním stavebním prvkem tohoto materiálu jsou proteiny získané z vaječných skořápek. V mušlích je ale požehnaně prostoru, netlačí a nechají ucho dýchat.

Ozvučnice jsou vyrobeny z tekutého dřeva - to je materiál s vysokým podílem drceného a lisovaného dřeva, k němuž se přidávají různá rostlinná vlákna, to celé se pak zahřeje, čímž vznikne skutečně prakticky kapalné skupenství a poměrně náročnou technologií se pak hmota vstřikuje do požadované formy. AudioQuest prý chtěl při tvarování dosáhnout podoby blízké lidskému uchu.

Jak už bylo řečeno, NightHawk Carbon jsou polootevřená sluchátka - hustá mřížka na vnější straně mušlí slouží nejen k ochraně měničů proti vnějšímu prostředí, ale funguje zároveň jako účinný difuzor. To znamená, že procházející zvuk se vrací zpět k membráně s výrazně menší energií a navíc nevzniká žádné stojaté vlnění. Protože mřížka je poměrně komplexní, musel výrobce sáhnout po technologii 3D tisku.

2018 05 31 TST AudioQuest Nighthawk Carbon 3

Uvnitř ozvučnice pracuje pod mírným úhlem natočená nadprůměrně velká membrána s průměrem 5 cm. Materiálem je bio-celulóza, membrána má pak klasický gumový závěs. To je poměrně výrazně jiný přístup (blízký reprosoustavám), než mají typické bezzávěsové membrány ve většině sluchátek. Pohonný systém používá silné magnety, které kolem cívky vytváří pole o síle 1,5 Tesla.

Signál do sluchátek přivádí klasický kabel v odolném balení (pružný tlustý obal snižuje mikrofoničnost), každá mušle má svůj vstup na malý 2,5 mm jack. Všechny koncovky jsou vyrobeny z TeCu (tellurová měď - snadno opracovatelná slitina). Vodiče jsou pak vyrobeny z bezkyslíkaté mědi s dlouhými zrny.

AudioQuest NightHawk Carbon mají citlivost 99 dB a impedanci 25 ohm, takže by se teoreticky měla snadno rozehrávat i "cestovní" elektronikou. Impedance má navíc - dle grafů poskytnutých výrobcem - až neuvěřitelně stabilní průběh a v pásmu 20 - 20 000 Hz se drží v toleranci +/- 1 ohm.

2018 05 31 TST AudioQuest Nighthawk Carbon 4

Sluchátka jsme poslouchali na ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, Teac NT-503, Chord Mojo a Apogee Groove nebo OPPO UDP-205. Srovnávání probíhalo s beyerdynamic Amiron Home, Sennheiser HD 26 Pro a také třeba Sennheiser IE 8 nebo Koss Porta Pro Wireless a Koss Porta Pro CZ.

Houpavá a rytmická basová linka v "Riders on the storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) cítíte na sluchátka nesmírně hutný, plný, sytý a hluboký bas, je ho objemově dost, je šťavnatý, poddajně měkký a velmi energický. Zvuk přes sílu v hloubkách nevzbuzuje pocit těžkosti nebo nekonkrétnosti, oddělení jednotlivých brnknutí je skvělé a přirozené, bez technické snaživosti, prostě to plyne, svižně a uvolněně.

Vokální pásmo je v podání NightHawk Carbon maličko umírněné, hlasy Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) jsou ale organicky zakomponované do celku a i přesto snadno srozumitelné, necpou se kupředu, ale mají kázeň, klid a na danou cenu výtečnou samozřejmost a srozumitelnost. Vokály jsou bohaté co do barev i objemu (ale to je ostatně celý projev těchto sluchátek), je to plný, sytý, energický, ale ne nějak uspěchaný nebo přehnaně naléhavý přednes. Nejvíc se nám líbilo, že AudioQuest umí vzbudit dojem těžko popsatelné tělesnosti a působí opravdu nenásilně přirozeně.

2018 05 31 TST AudioQuest Nighthawk Carbon 5

S cinkavou linkou činelu v Brubeckově "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) se sluchátka popasovala s nemenším klidem a pohodou, jako se zbytkem pásem. Objemově je činelu dost, je to pevně zařezávající, rychlý, čistý a jadrný zvuk, přirozený co do velikosti nástroje a vynikající i co do čitelnosti a detailnosti. Žádná zjemnělá lehkost a éteričnost, žádné ostré cinkání, ale celkově pěkně živý, vzdušný a přitom skvěle do celku zapadající zvuk, v němž si užijete spoustu a spoustu detailů, aniž by působily nějak nuceně.

Co pak je NightHawk Carbon vlastní, to je plnokrevná dynamika - s dobrým sluchátkovým zesilovačem rozkvetou, ale i s celkem standardními řešeními fungují až překvapivě snadno. Smyčce ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) byly živoucí, šlapající a velmi dynamické, sluchátka se umí nadýchnout a položit se do špiček, cítíte v jejich přednesu jakousi zajímavou rezervu a nadhled a hudba z nich tryská snadno, neupejpavě a samozřejmě.

Ačkoliv se tato sluchátka nesnaží nijak profilovat jako studiové monitory, jejich schopnost rozebrat Claptonovu "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367), dát jí jasně vedené linie nástrojů, nad nimi vést čistě a jasně vokál a v pozadí nechat dobře čitelný ruch publika a koncertního sálu obecně, tak tahle jejich schopnost působí navýsost příjemně. Je to organický, nekomplikovaně srozumitelný hudební celek, který možná nemá transparentnost ultra drahých sluchátek, nepřinese vám každý jeden lehoulinký dozvuk, jako kdybyste měli ucho u hmatníku kytary, ale působí navýsost přirozeně, realisticky.

2018 05 31 TST AudioQuest Nighthawk Carbon 6

Prostor hudební scény je obecně u sluchátkového poslechu nelehce hodnotitelný, protože v porovnání s reprosoustavami ho zase tak moc není. NightHawk Carbon nicméně i tady fungují dobře, díky polootevřené konstrukci bylo v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) cítit dost vzduchu, každý instrument i každý hlas měl svůj prostor, také dojem z velikosti nástrojů je dobrý, nepůsobí "smáčknutým" dojmem.

Možná, že AudioQuest sluchátka hrají trochu plněji a třeba na některých syrovějších skladbách typu Cashovy "Ain´t No Grave" ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) poznáte, že jejich ostré hrany přeci jen mírně zklidňují, že jsou věrná spíše hudebnímu zážitku, než studiové techničnosti včetně chyb, ale to vůbec nevadí. Ba naopak, ta sytost, intenzita a energie zvuku, ten celkově velký a šlapající přednes, to všechno působí svěžím a živoucím dojmem.

Velká sluchátka AudioQuest NightHawk Carbon jsou až neuvěřitelně dobrá, vezmete-li v potaz, že jde tak trochu o malosériovou zajímavůstku výrobce kabeláže (malosériovou minimálně v porovnání s těmi velkými značkami typu Sennheiser, beyerdynamic apod.). Krásné zpracování, opravdu výjimečně dobrý komfort nošení, snadná rozehratelnost a hlavně jejich homogenní, velmi přirozený, krásně barevný a sytý, neupejpavý, ale přitom nepřehnaný zvuk, to jsou hlavní klady, kvůli nimž stojí NightHawk Carbon minimálně vyzkoušet. Jsou to prostě skvělá, dospělá a velmi organicky hrající sluchátka, která vás bude bavit poslouchat, jakkoliv jsou super high-endové modely objektivně detailnější, dynamičtější a podobně. Málokterá sluchátka na trhu hrají tak muzikálně, jako právě tahle. A co víc - nedávné oznámení AudioQuestu o blížícím se ukončení další výroby je motivační pro to jí a poslechnout si je právě teď.

Kč 18 190,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělý komfort nošení

+ výtečný bas, poddajný a přitom plný a energický

+ pěkné estetikou i zpracováním

+ organický, přirozený zvuk

ZÁPORY

- nic zásadního

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies