2019 12 31 TST Moon MiND2 230HAD 1

Tradiční severoamerický výrobce Moon by Simaudio používá sympatické heslo, které by dost možná mělo být důležitou mantrou nás všech: "Make time to stop". Komponenty, které se už nějakých 40 let vyvíjí a vyrábí v Kanadě, mají výtečnou pověst, navíc Moon dokáže pokrýt široké spektrum audiofilských potřeb - vyrábí zdroje signálu, D/A převodníky i zesilovače, vždy ale míří do high-endového světa. Velkou pýchou firmy je pak vlastní streamovací platforma MiND.

Moon MiND 2

Zmíněná platforma je aktuálně k dispozici již v druhé generaci a modul s ní je integrovaný v mnoha přístrojích značky Moon. Pokud ale z nějakého důvodu chcete, můžete jej mít také jako samostatný komponent (byť zhruba třetinové velikosti, než je standard).

Síťový přehrávače MiND2 je od pohledu jasně zařaditelný mezi produkci Moon a to nejen díky jednoznačnému logu na čelním panelu, ale třeba i díky jeho vybroušené křivce v horní části nebo jasně červeným signalizačním diodám, označujícím vstup i typ zpracovávaného signálu.

2019 12 31 TST Moon MiND2 2

Čelní panel drobného komponentu (3,1 kg při šířce 17,8 cm, výšce 7,6 cm a hloubce 28 cm) má jen tři ovládací tlačítka - spínání, přepnutí mezi dvěma vstupy a ovládání Bluetooth rozhraní. Dvě diody vám nabídnou informaci o aktivním vstupu, další čtyři o vzorkovací frekvenci signálu.

Tělo samotné je celkem jednoduše, ale dostatečně bytelně provedené. Zadní panel je pak téměř beze zbytku zaplněný konektory. Je tu napájecí zásuvka, navzdory velikosti standardní a včetně vypínací kolébky. Připojení do sítě zajistí buď ethernetový konektor nebo dvojice antének - jedna pro Wi-Fi a druhá pro Bluetooth. Dvě malá tlačítka pak ovládají možnost aktualizace a možnost resetu zařízení.

2019 12 31 TST Moon MiND2 3

Přístroj má trojici 3,5 mm jacků, dva pro spínací napětí (jeden vstup a jeden výstup) a třetí pro externí čidlo dálkového ovládání. Nejdůležitější je pak samozřejmě blok výstupních konektorů - jsou tu celkem tři, všechny v digitální formě. Koaxiální a optický výstup doplňuje AES/EBU.

Druhá generace rozhraní MiND (Moon Inteligent Network Device) je kompatibilní prakticky s čímkoliv, co si můžete přát. Streamovat můžete z lokálních serverů (jejich procházejí je mimochodem úchvatně rychlé - svižnější jsme patrně asi neviděli), z internetových rádií nebo služeb typu TIDAL či Spotify a dalších. MiND 2 podporuje také platformu Roon.

2019 12 31 TST Moon MiND2 6

Zajímavá je ovládací aplikace, která v případě spojení vícero komponentů Moon může sloužit jako ovládací centrum pro všechny z nich díky rozhraní SimLink. Rychlost, přehlednost a stabilita patří do světa vážně míněného high-endu.

MiND 2 zvládá zpracovat PCM (až 32 bit / 384 kHz), DSD (až DSD256) i MQA - oba posledně zmíněné formáty potřebují ale D/A převodník, který je schopen je zpracovat přes digitální vstupy.

2019 12 31 TST Moon MiND2 10

Moon 230HAD

Celkem logickým partnerem pro MiND 2 může být v šasi stejného stylu a půdorysu (jen s nižší váhou 2,8 kg) vestavěný sluchátkový zesilovač a D/A převodník 230HAD. Prakticky identická estetika přístroje je tu logicky bohatší - čelní panel sdílí s transportem pozici loga, spínacího tlačítka i přepínače vstupů, přidává nicméně logicky regulaci hlasitosti a 6,3 mm sluchátkový výstup.

Ten doplňuje 3,5 mm jack, míněný primárně jako vstup pro mobilní zařízení (MP3 přehrávače, telefony apod.) a dva sloupce červených diod, které opět indikují v tom levém aktivní vstup a v tom pravém rozlišení průchozího signálu.

2019 12 31 TST Moon 230HAD 2

230HAD ale není jen D/A převodník, jak prozradí pohled na zadní stranu. Je tu optický vstup a dva koaxiální, do čtveřice je doplňuje USB typu B pro to nejvyšší rozlišení při přehrávání z počítače. Využít můžete ale také jeden analogový cinchový vstup. Další dva páry RCA konektorů představují výstupy, jeden variabilní, druhý linkový.

D/A převodník je koncipovaný jako plně asynchronní, podporuje u PCM signálů 32 bit / 384 kHz (tedy přes USB, na ostatních vstupech 24 bit / 192 kHz) a u DSD až DSD256. Jeho dobrou práci zajišťuje zapouzdřený toroidní transformátor s osmi nezávislými napájecími zdroji.

2019 12 31 TST Moon 230HAD 4

230HAD nabízí na sluchátkovém výstupu 100 mW pro 600 ohmová sluchátka a plný jeden Watt pro sluchátka s 50 ohmy, což je výkon více než dostatečný. Výrobce deklaruje, že můžete připojit sluchátka s impedanci kdekoliv mezi 20 a 600 ohmy.

Moon 230HAD pracuje v rozsahu 5 - 100 000 Hz (-3 dB), nabízí hodnotu celkového harmonického zkreslení a šumu pod 0,005% (1 kHz / 0 dBFS), což je stejná hodnota, kterou výrobce udává i u zkreslení intermodulačního. Odstup signálu a šumu 115 dB je výtečný, slušná je i hodnota přeslechů mezi kanály -80 dB.

2019 12 31 TST Moon 230HAD 10

Oba komponenty jsme poslouchali primárně jako set, kdy se lehce techničtější charakter transportu MiND2 pěkně doplňuje s naopak trochu klidnějším a příjemnějším stylem 230HAD. Zkoušeli jsme porovnávat s běžnými sestavami, tj. s OPPO UDP-205, s Cambridge CXC, s Teac NT-503 nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, s Apogee Groove nebo Chord Mojo. Poslouchalo se přes AudioQuest NightOwl Carbon, Focal Elegia, ale třeba i Sennheiser HD 26 Pro.

Zajímavé bylo zjišťovat, jak se "pouhý transport" projeví na zvuku, protože většina posluchačů má tendenci "jedničky a nuly" pomíjet. MiND2 ale svou nemalou cenovku vcelku ospravedlňuje, protože jeho zkombinování s 230HAD prostě vždy a ve všech kombinacích působilo nejlépe.

2019 12 31 TST Moon 230HAD 12

Jak je u Moon zvykem, basová kytara v "Power" Marcuse Millera ("M2" | 2001 | Telarc | CD-83534) zněla sebevědomě a energicky, preferovala ale stále spíše přesnost a kontrolu, tedy pevné načrtnutí kontur a oddělení tónů, nad pocitem hutné a zemí otřásající hloubky. Systém Moon si svůj charakter zachovává statečně napříč v podstatě jakýmikoliv sluchátky, nikdy nemá tendenci hrát suše nebo technicky, ale má basovou složku pěkně šťavnatou a zábavnou.

Vokál Bobbyho McFerrina v jeho "Hush Little Baby" ("Hush" | 1992 | SONY Masterworks | SK 48177) byl vysloveně hezký, přirozeně působící, jemný a přesto parádně čistý a zejména MiND2 po zapojení jako kdyby zvuk otevřel a vyčistil. Opět je tu cítit primárně dobrá kontrola a sebejistota, vítězící nad snahou o objemnost. Malé komponenty od Moon hrají tenčeji než jejich souputníci s plnou šířkou, ale stejně to je spíše bohatý a otevřeně přirozený zvuk.

2019 12 31 TST Moon 230HAD 9

Ani na cinkotu činelu v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) nebylo nic, co by jakkoliv tahalo za uši, prostě tu slyšíte cinkat kovovou plochu, s dobrým rozlišením, ale netechnickým, neupínajícím se k nuancím a analytičnosti, ba naopak. Zásadní je klidný, nepřehnaný zvuk s dobře vystiženou tonalitou a pocitem autentičnosti.

Na rozdíl od "velkých" Moon se u kompaktních modelů nezdá, že by měly takovou tu obří dynamiku, která sálá energií všemi směry, přesto bylo v "Two Bass Hit" Dizzy Gilespieho ("Night in Tunisia" | 2006 | Bluebird | 82876 84866 2) bylo cítit, že mají dění v rukou adekvátně stotisícové cenovce a že měnič libovolných sluchátek dokážou "nakopnout" i zastavit s dostatečným sebevědomím, aby nástroje měly drajv.

2019 12 31 TST Moon MiND2 8

Velkým darem obou komponentů Moon (ale MiND2 zvláště) je jaksi samozřejmý způsob, jakým dokážou rozpracovat nahrávky - třeba "Tribal Dance" od Peter Green Splinter Group ("Destiny Road" | 2010 | Snapper Music | SBLUECD055) byla tak nějak jednoduše čitelná, přitom neokázalá, necpala se kupředu a neměla sklony k zaostřování jednotlivostí. Přesto vnímáte linky jednotlivých nástrojů jako bez stresu oddělené, cítíte pořádek na úrovni a zároveň přesně víte, jak je nahrávka vyprodukovaná - opět více vlivem MiND2 než lehce "tolerantního" 230HAD zvuk dobrých nahrávek zazáří, zatímco zvuk těch špatných je....no prostě bez příkras špatný.

Vnímání pravolevého prostoru v "Allegro Moderato" Ralpha Vaughan Williamse ("Symphony No. 9" | 1994 | Everest | EVC 9001) bylo také nestísněné, byť bez použití crossfeed funkce to nikdy nebude vysloveně obklopující prostor. Stereo báze je nicméně pevná a opět - čitelná bez pocitu nějaké nekonkrétnosti.

2019 12 31 TST Moon MiND2 11

Nekomplikovaná a vlastně bezkonfliktní analytičnost pěkně vynikla v "Please Read the Letter" Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382) - byly slyšet až překvapivě jemné zvuky a to bez pocitu jejich umělého tlačení kupředu, skvělý byl i rytmus nahrávky, ale také až syrově upřímně vynikly všechny její limity. Přesto ale zůstává hudba poslouchatelná, nenutí vás ani snižovat hlasitost, ani se od poslechu odtrhnout, pořád má své kouzlo.

Set dvojice kompaktních modelů Moon - streamer MiND2 a D/A převodník se sluchátkovým zesilovačem 230HAD - možná na první pohled překvapí cenou, ale jako sestava vlastně vytváří jeden plnohodnotný komponent s dobrou výbavou a ještě lepšími schopnostmi. Nabízí totiž tu chuť poslouchat hudbu, tu (byť menší než u "velkých modelů) šťavnatost a bohatost, tu nenásilnou otevřenost a přehlednost, díky nimž si můžete hudbu užít. Zesilovač s klidem zvládá sluchátka v praxi libovolného typu a pro ty, kteří chtějí sluchátkový poslech skutečně na úrovni se u setu MiND2 + 230HAD otevírá neomezený svět digitální zábavy v zábavném a neúnavném balení. Teď už jen (podle náznaků ne úplně nepravděpodobné) rozšíření této kompaktní řady o koncový stupeň tohoto formátu a bude vyřešeno...

Kč 50 990,- - MiND2

Kč 41 590,- - 230HAD

FOTOGALERIE MiND 2

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI MiND 2

FOTOGALERIE - APLIKACE

FOTOGALERIE 230HAD

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI 230HAD

--- --- --- --- ---

KLADY

+ stabilita, rychlost a přehlednost platformy MiND2

+ přínos "čistého digitálu" je slyšet

+ příjemně hudební projev sluchátkového zesilovače

+ schopnost "uřídit" sluchátka s klidem a rezervou

+ bohatost bez přehánění

ZÁPORY

- sluchátkový zesilovač nemá mnoho nastavení

- cena za dva malé komponenty není úplně střídmá

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies