2019 12 31 TST Xavian Aulos 1

Aulos, to je starořecké slovo pro nástroj, který se v dnešní době jen mírně proměnil do podoby zobcové flétny. Zvolil ho pro svůj nový model signálového kabelu také český výrobce reprosoustav Xavian, který se už několik let v nabídce chlubí reproduktorovým kabelem Mondiale II. Jde o první vodič svého druhu ve firemní nabídce a rovnou směřuje do prémiových vod.

Aulos dostanete v decentní krabičce, tak trochu po vzoru šperku, ke kterémužto dojmu svádí mimo jiné i jeho zlatá barva. Zlato textilního opletu i většiny konektorů narušuje jen ořechová dýha na jejich šroubovací části. V té je také elegantně vypálené logo výrobce a jméno kabelu.

Tak jako reproduktorový model Mondiale II je i Aulos koncipovaný jako koaxiální. Stejně tak je i tady materiálem postříbřená bezkyslíkatá měď vysoké čistoty 99,9999% a průřez činí zhruba 1 mm2.

2019 12 31 TST Xavian Aulos 2

Jako dielektrikum zvolil výrobce PTFE, kterýžto je mnohem známější pod obchodním názvem teflon. Vodič je pak dvojitě stíněný - první stínění pokrývá 95% opletem z postříbřené mědi, druhá vrstva 93% týmž materiálem. Opláštění je realizováno poměrně typicky vrstvou pružného FEP. Úplně nahoře je pak už zmíněný zlatavý textil.

Konektory si Xavian nechává vyrábět na zakázku, jsou pěkné a díky šroubovacímu mechanismu snadno a dobře doléhají ke konektorům, kde 24 karátová zlatá vrstva zajišťuje spolehlivý přenos signálu. Konektory jsou pak pájené za tepla.

Výrobce u kabelu udává kapacitu 90 pF / m, certifikaci pro přenos signálu až do 12,4 GHz nebo hodnotu VoP (Velocity of Propagation - procentuální poměr rychlosti šíření vlnění kabelem v poměru k rychlosti světla) 69,5%.

2019 12 31 TST Xavian Aulos 4

Xavian Aulos jsme zkoušeli v redakčních sestavách - propojoval tak OPPO UDP-205 s Norma Revo IPA-140 (místo Nordost Heimdall 2 a Red Dawn), propojoval VPI Scout s Grandinote Celio nebo Grandinote Celio s Grandinote Shinai (také namísto Nordost Heimdall 2 a Red Dawn). Spojoval ale i Emotiva XSP-1 a XPA-DR2 místo ZenSati Authentica či třeba Moon 260D / Moon 280D s Grandinote Shinai i Norma Revo IPA-140, případně zmíněné Moon s Cambridge CXA80, kde propojoval i ASUS Xonar Essence One MUSES MKII - zde opět s Nordost Red Dawn. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Fischer&Fischer SN-70 a KEF LS50 - více o redakčních sestavách, filtrech a příslušenství v pravém sloupci.

Přestože u nemalé části výrobců, kteří nějaký kabel zařadí do výrobního programu jako doplněk, jde skutečně jen o doplňkový produkt, zdá se, že Aulos vůbec není špatný ani právě v takového konkurenci. Třeba v hutné basové lince v "By the Rivers Dark" Leonarda Cohena ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) bylo cítit, že Aulos je plnější a "hmotnější" než právě Red Dawn. Ten snad umí dát na první poslech pocit sušeji konkrétnější definice, ale Aulos se zdá být přirozenější, tóny byly dobře oddělené i zakulacené a podobně jako u vyznění firemních reprosoustav se zdá být zvuk nenásilný a důstojný, přitom ale vlastně dobře utažený a kontrolovaný. Heimdall 2 už zase přinese o něco lepší definici, ale Aulos se nachází v svou přesností a čitelností mezi oběma Nordost a to o něco blíže vyššímu modelu.

2019 12 31 TST Xavian Aulos 5

Do středního pásma vnesl Aulos lehoučkou stopu analytičnosti a přednes byl pěkně transparentní - třeba vokál Amber Rubarth ve "Full Moon in Paris" ("Burmester Selection Vol. 1" | 2017 | InAkustik | INAK 7804) měl přirozeně působící dominanci, aniž by to ale bylo za cenu nějakého zdůraznění. Je to pocit, jako kdyby kabel díky rychlému a čistému přednesu jaksi "nepřekážel" a nechal tak primárně vynikat charaktery propojených komponentů. Nicméně stále je tu jeho vlastní stopa a to je jakési nadýchnutí středního pásma, jeho roztažení a snad lehounké popostrčení. Faktem ale je, že Aulos se drží tonální neutrality a objemové autentičnosti středního pásma. I tady se blíží celkovou čistotou a detailem spíše k našemu standardnímu Heimdall 2, ale v maličko plnější podobě.

Ani v nejvyšší části frekvenčního spektra - kupříkladu na cinkotu činelů v "Shiny Stockings" Boba Larka a DePaul University Jazz Band ("XLO Test and Burn-in CD" | 1999 | Reference Recordings | RX-1000) - není cítit přes onen jistý dojem "rozsvícení" nějaká tvrdost nebo hrubost. Přesto byl cinkot kovových nástrojů jasný a výrazný, navíc také dobře prokreslený - detaily jako dozvuky nebo i textura nástroje byly zachytitelné zřetelně snáze než při propojení přes Red Dawn. Kdo rád objevuje jemné detaily nahrávek, tak díky transparentnosti Aulosu může pomoci otevřít zvuk svých komponentů.

Zdálo se, že po připojení kabelu Aulos do signálové cesty se razance nástrojů v "Percussion Du Africa" o Dunudby ("AUDIO Digital Masters III" | 2010 | STS Digital | 11-10) trochu utáhla. Aulos nenabízí takovou tu rozmáchlou efektní dynamiku, ale spíše pevný zvuk, velmi konkrétní a důrazný. Dynamika tak netlačí na pilu v každém okamžiku, ale když přijde rána, přijde skutečně rána. Opět je tu ale také onen dojem, že kabel "nepřekáží" ani nepřidává, pokud už něco, tak jako kdyby Aulos nechal vše si pořádně "sednout", aby dynamika mohla lépe vyniknout.

2019 12 31 TST Xavian Aulos 8

V čistě vokální nahrávce starého slovanského chóru v podání holandských Cantus ex Corde ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) bylo opět cítit velice solidní transparentnost a otevřenost, kabel vás nechá nahlédnout pěkně hluboko do nahrávky, mezi hlasy a ještě tak, že jim je slušně rozumět (což není zrovna u této nahrávky nikdy samozřejmost). Není to zvuk vysloveně zaměřený na mikrodetaily, ale určitě je na analytičtější straně spektra, ač není ani technicky strohý. V podání Heimdall 2 vyzněl sbor o něco homogenněji a šlo snáze zaslechnout třeba ozvěny prostoru, na druhou stranu Aulos byl v obdobné lize co do pocitu přehlednosti a nevyumělkovanosti.

Je to pocit, který lze zaznamenat třeba i ve vnímání prostoru hudební scény v "The Dance" Edwarda a Alice Elgarových v podání Floriana Couteta a Smart is Brass ("Räumlichkeit und Transparenz" | 2015 | stereoplay) - jako kdyby Aulos po zapojení poslech trochu "učesal" a vnesl díky své frekvenční vyrovnanosti, čistotě a transparentnosti do zvuku prvek jakéhosi řádu, aniž by nějak opravdu zřetelně byl slyšet sám o sobě. Heimdall 2 jako kdyby dal více najevo vzduch v nahrávce, jako kdyby nabídl o něco důraznější lokalizaci nástrojů, ale Aulos je mu téměř roven a navíc působí jeho zvuk spojitěji a plněji. A třeba také celkově zřetelně lépe organizovaněji, než při zapojení Red Dawn.

Rytmický začátek "Africa" od Toto ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) měl oproti oběma Nordostům zdánlivě o něco méně basového objemu, ale třeba i oproti Heimdall 2 se zdály basy být pružnější. Ani tady jako kdyby se Aulos příliš nevkládal do zvuku té které sestavy a je to trošku jako by byl spíše katalyzátorem zážitku - po přehození z Red Dawn zcela jasně přibyl objem, energie i dynamika, stejně jako se zlepšila čitelnost, aniž by to ale znamenalo nějaký zásah do tonálního charakteru té které elektroniky.

2019 12 31 TST Xavian Aulos 6

Signálový kabel Xavian Aulos se může zdát být jen povrchním doplňkem v katalogu, jako je tomu u mnoha jiných "nekabelových" firem, ale není tomu tak - navzdory faktu, že jej dostanete v pěkném obalu i tomu, že působí díky svému zlatavému vizuálnímu ladění trochu jako šperk je to právě povrchní pozlátko, které v jeho zvuku není. A tak jak výrobce v popisu tohoto kabelu neslibuje žádná kouzla nebo nesmírně vesmírné technologie se zázraky, tak právě tak kabel vyznívá - zejména tím, jak málo sebe sama do výsledného zvuku vkládá a také tím, že ve všech sestavách se zdál plnohodnotným soupeřem kabelů od firem, které se na ně specializují. Aulos je jednoduše dobře fungující signálový kabel, který nám ve zmíněných spojeních vždy pomohl zvýraznit zábavu z poslechu a to je na první firemní pokus rozhodně excelentní výsledek.

Kč 18 990,- - 2x 0,5 m

Kč 21 990,- - 2x 0,75 m

Kč 23 990,- - 2x 1 m

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ není to jen doplněk do katalogu

+ pěkné zpracování

+ čistota a transparentnost

+ rychlost a zřetelnost

ZÁPORY

- cena je vyšší, nicméně proporční k luxusně pojatému produktu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Xavian | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies