2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 1

Přijedete-li za normálních okolností do lombardské Cremony, určitě budete chtít vidět slavný dóm a věž, ale historie (mimochodem dlouhá, táhnoucí se až pár staletí před náš letopočet) tohoto sídla se ponejvíce točí kolem hudby a zejména pak velmi slavných jmen houslové výroby, jako jsou rodiny Amati a Stradivari. Posledních 31 let se tu výzkumu a vývoji elektroniky věnuje Enrico Rossi – muž, jehož primární živobytí je výroba ultra-přesných měřících přístrojů a jehož životní vášní je ultra-přesné hi-fi.

Firma nemá kdovíjak složitou strukturu nabídky, ale ta přesto zvládá pokrýt rozsah od přehrávačů kompaktních disků, přes D/A převodníky až k dominantní složce, kterou tvoří zesilovače. Vrcholem firemní nabídky je dělený zesilovač, respektive linkový předzesilovač (který lze doplnit o modul D/A převodníku a phona) a koncový stupeň – buď ve formě monobloků se stabilizovaným napájecím zdrojem Revo PA 160 MR, nebo v jednodušší a hlavně dostupnější formě stereofonního modelu PA 150.

Na první dobrou je jasné, odkud designový vítr vane – Norma má jednoduché, bezmála ostré křivky, které ale díky zakulacení boků horního a spodního panelu vytváří elegantní linku a z téměř beztvarého minimalismu je rázem italsky lákavá záležitost. Vždyť aby ne, se základním nápadem přišel kdysi šéfdesignér Sonus faber, značky, kterou z nedostatku estetických nápadů určitě obvinit nelze.

2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 16

Čistý čelní panel má přímo ve středu zapuštěné kovové spínací tlačítko, nad ním je stavová dioda – má stejný drobný neduh jako monobloky, kdy svit ve vypnutém stavu není zase tak odlišný jako svit „pod plnými plachtami“ a za běžného denního světla není lehké říct, zda je zařízení zapnuté nebo vypnuté.

Revo PA 150 nepůsobí nějak dramaticky i díky tomu, že chladící profily jsou po bocích skryté pod oněmi „křidélky“ horního a dolního panelu. Kovové šasi mírně skrývá také konektory na zadní straně, takže nepřesahují hloubku šasi. I tady panuje přísná zrcadlová symetrie, odkaz na autorovu preciznost a technicistní přístup k věci.

2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 3

Uprostřed je sdílená napájecí zásuvka s (nic moc dostupným) kolébkovým spínačem, téměř ve stejné řadě po pravé a levé ruce najdete vždy jeden pár reproduktorových terminálů. V horní řadě jsou opět zrcadlově v jedné linii rozložené vstupy pro pravý a levý kanál – po jednom páru od cinchů i XLR, přičemž aktivní vstup volíte maličkou páčkou mezi nimi.

Dobré je zmínit, že šasi Revo PA 150 je vyrobené skutečně precizně, nejen elegantně – tlusté kovové panely, minimální mezery, prostě máte pocit skutečné mechanické kvality vysoko nad běžným standardem. To platí i když si zesilovač potěžkáte – přestože nevybočuje z běžných rozměrů 43 cm na šířku, 36,5 cm do hloubky a 11 cm na výšku, váží zřetelných 25 kg.

2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 4

Za to samozřejmě nemůže jen šasi jako takové, ale i poctivá vnitřní konstrukce – vezměte jen třeba dvojici 400 VA toroidních transformátorů nebo skutečnost, že jsou v přední části přístroje zakrytovány do jakéhosi „subšasi“.

Tak jako zvenku, tak i zevnitř je konstrukce důsledná a poctivá. Nejen transformátory, ale i další kritické součásti jsou pod vlastními kryty, kabelů je naprosté minimum, audio putuje primárně po deskách plošných spojů. Obvody v plné dual mono koncepci se vyznačují extrémním frekvenčním rozsahem, který podle specifikací zasahuje až za 2 MHz.

2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 6

Zesilovač má tři oddělené napájecí zdroje pro všechny kritické části, dva z těchto zdrojů jsou dokonce regulované a specificky nízkošumové. Poblíž výstupu pracuje celkem 16 MOS-FETů (deklarovaných na špičkový proud 200 A), společně dávají poctivý výstupní výkon 150 Wattů na kanál do 8 ohm (a 280 Wattů do 4 ohm) se schopností trvale „krmit“ reprosoustavy až 48 A. Dodávce výkonu na každém kanálu pomáhá 12 kusů nízkoimpedančních kondenzátorů s celkovou kapacitou 72 000 uF.

PA 150 jsme poslouchali v showroomu dovozce na alternativě k sestavě redakční – taktéž s předzesilovačem Norma Revo SC-2 LN, se srovnáním s Revo PA 160 MR (či Kinki Studio EX-P27 / B7) a také s Quarta Evoluzione (ale také s „předpremiérovým“ novým sloupkem Concerto). Propojeno bylo nicméně kabeláží Xavian (Aulos a Mondiale II), napájeno přes IsoTek EVO3 Aquarius (ne však koncový stupeň, který byl „přímo ze zdi“) a zdrojem signálu byl Bluesound NODE v kombinaci s převodníkem Norma Revo DS-1.

2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 13

Zvuk elektroniky Norma si rozhodně nebere servítky, dá-li se to tak říct – jakou nahrávku skrze ni proženete, takový zvuk prostě dostanete. Basová linka v Jacksonově „Rock with You“ („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-2) je vzorem špičkové pop-rockové produkce, stereo koncák si s ní poradil naprosto suverénně i při vysokých hlasitostech. Baskytara je pevná, vlastně až tvrdá, suchá, rázná, fantasticky konturovaná, basové spektrum má parádní řád a suverénnosti na rozdávání. Poskočíte-li na (více než) dvakrát tak drahé monobloky, zvuk se trochu uvolní a je zřetelně dospělejší, byť stereofonní model se drží až nečekaně dobře.

Zpěv Renée Fleming v „River“ z alba „Haunted Heart“ (2006 | Rounder | 0602517032798) byl vynikající – hlavně v tom smyslu, že skutečně přirozeně čněl v popředí nahrávky. Zároveň vynikla nahrávka přesně taková, jaká je, je to trochu studiový zvuk, ale nesmírně informativní, hlas je jasný a až třpytivý detaily, stejně jako se nebojí velmi konkrétních sykavek – jednoduše proto, že tak to technici ve studiu vyrobili. Právě ale nějaké ty drobné nedokonalosti vlastně stvrzují pocit autentičnosti, jste v high-endových vodách, kde elektronický řetězec přestává být „brzdou“ zážitku, zrovna tady ještě tím víc, že zvuk je precizně transparentní, rychlý a kontrolovaný.

2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 15

Ani na výškách soustředěnost, konkrétnost a utažená, disciplinovaná prezentnost nepovoluje – činely v „Use me“ ze stejnojmenné desky Vanessy Fernandez (2014 | Groove Note | 0660318105028) jsou zdravě agresivní, jsou tvrdé, řízné, hodně jasné, díky snímání pěkně zblízka je ta znělá, kovovost famózně prokreslená, přitom ale můžete hrát nahlas a nemáte pocit té agrese, která vzniká ze zkreslení a unavuje, ale je to agrese přirozená, autentická, nepřikrášlená a parádně bezprostřední. Zdá se, že stereo model je pronikavější a tvrdší než monobloky, také nepatrně méně detailní, ale obecně naopak Revo PA 150 vyniká ve své třídě hloubkou analytického vhledu do nahrávky.

Bublavá, veliká a mocná „Wheel of Fortune“ z hravé mysli Hanse Zimmera („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6) byla řádně dramatická – je znát, že Revo PA 150 má v reálu dostatek výkonu, aby nakrmil reprosoustavy i při vyšší hlasitosti ve velké místnosti, jakkoliv právě při hodně vysokých úrovních je znát, že monobloky mají pocitově větší rezervu a jaksi větší nadhled (aby také ne…). Hudební drama a důraz jsou podané v pohodě – zvuk klade důraz spíše na „atletičnost“, je napjatý, rázný, hlavně ale rychlý, parádně konturovaný a švihá jako když bičem mrská, spíš než aby svou mocností vytrhával parkety z podlahy. Kontrola a hmatatelnost je nicméně výtečná.

2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 10

Nádherně nahraná, jiskřivá „Mercy Street“ od Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) byla expresivní, skutečná reference konkrétnosti a informativnosti v rámci dané úrovně. Přestože zvuk je technicky brilantní, perfektně organizovaný a ukazuje dobré i zlé s nekompromisní transparentností, není vulgární, není útočný a není únavný, protože technika tu slouží tak jak má – jako transport kouzla nahrávky a tak je tak překrásně poprášená dozvukem lehounce šumících činelů, stejně jako nesená kouzlem zpěvaččina hlasu a suverénně, precizně rozvrstvená. Je to zvuk lehce dopředný, ukazující realitu optikou s příkladnou transparentností.

Také prostor v „Orchestral Suite No. 1 in C major, BWV 1066“ Johanna Sebastiana Bacha (Neville Marriner / Academy of St. Martin in the Fields | „Orchestral Suites Nos. 1-4“ | 1991 | Decca | 430 387-2) byl podaný s klidnou samozřejmostí, dle standardů Normy, pevně, s precizní lokalizací jednotlivých zvuků. Monobloky vám přidají nějaký ten kus do šířky i do hloubky a rozkryjí ještě trochu další samozřejmosti, ale ta soustředěnost a konkrétnost je prostě výtečná.

2022 04 30 TST Norma Revo PA 150 2

Přestože má Norma jisté sklony k techničtějšímu stylu přednesu, z „Northern Star“ od Christine McVie („In the Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) stále sršela krásná (ač pronikavá) hudebnost, vláčnost a dospělost. Je to famózně vyprodukovaná nahrávka a právě tak i zní, s neskutečně napjatou a silnou baskytarou s báječnými konturami, s jasným, znělým hlasem prvním detailů a s činely, které jako kdyby prostě byly v místnosti s vámi, tak bezprostředně zní. Revo PA 150 je super přímý zesilovač, ukazuje přesně jaký máte zdroj, jaký máte předzesilovač a jakou máte především nahrávku – a to všechno pak jednoduše „propasíruje“ skrze reprosoustavy s výtečnou konkrétností, nepřesahující (alespoň v daných řetězcích) míru zdravé přímočarosti, takže naopak mnohem víc pozornosti poutá hudba jako taková, než zprostředkovatelský řetězec.

Standardy a styl italské značky Norma jsou obecně asi dobře známé, jako druhý nejvyšší model zesilovače je tak Revo PA 150 nepřekvapujícím výrobkem – má už víc než dost výkonu pro drtivou většinu reálných domácích aplikací, má konstrukci, která je účelná a důvěryhodná a má zvuk, který je pouhým nosičem hudebního zážitku, díky pevnosti, autoritě a především příkladné transparentnosti vaše nahrávky nebude tvarovat podle svého, ale naopak ukáže čistou pravdu. Ano, monobloky Revo PA 160 MR jsou ještě o kus dospělejší v podání prostoru, dynamiky nebo celkového nadhledu, ale v kontextu své cenovky je Revo PA 150 ryzím high-endovým koncovým stupněm pro každého, kdo chce svou hudební sbírku zprostředkovat opravdu autenticky a živě.

Kč 149 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pevný a mimořádně konkrétní zvuk

+ autorita a dynamika

+ dobrá výrobní kvalita

+ férová cenovka za dané výkony

ZÁPORY

- vzhledem k jisté technicistnosti může zvuk snadno sklouznout až k suchosti (v závislosti na zbytku systému)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: XAVIAN | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies