Meridian

Společnost Meridian Audio představila svou novou vlajkovou loď, reproduktor DSP8000 XE, a oznámila tak významný pokrok v konstrukci platformy, zvukové technice a výkonu digitálních aktivních reproduktorů DSP. V rámci známých tvarů špičkových reproduktorů Meridian kombinuje nový DSP8000 XE 5 mm beryliovou kopulku se stříbrnou cívkou výškového reproduktoru plus jeden středotónový reproduktor a 6 dlouhých wooferů v plně integrovaném designu s analogovými vyváženými a digitálními audio vstupy a USB (typ C) s podporou až 24 bitů/384 kHz.

Britský výrobce audio techniky má za sebou bohatou historii vytváření inovativních audio technologií a elegantních, vysoce výkonných audio produktů již od roku 1977. Meridian Audio je průkopníkem špičkových DSP reproduktorů s integrovaným zesilovačem a audio systémů s vysokým rozlišením pro domácnosti. Model DSP8000 XE je prvním reproduktorem Meridian, který vzešel z programu Extreme Engineering, který společnost zahájila před více než šesti lety. Toto výzkumné a vývojové úsilí bylo vytvořeno s cílem nově pojímat všechny prvky produktových platforem společnosti Meridian, včetně softwaru i hardwaru.

"Významným pokrokem, který vzešel z významných investic společnosti Meridian do tohoto programu, je nová konstrukční koncepce známá jako 'Precision Sonic Transport' (PST). PST využívá inovativní techniky a nové postupy, které zajišťují, že každý aspekt cesty zvukového signálu reproduktorem zachovává maximální zvukovou věrnost. Každý detail a emoce jsou posluchači zprostředkovány přesně tak, jak jsou zachyceny v nahrávce. DSP8000 XE je prvním z produktů Meridian, který využívá vylepšení, jež PST umožňuje, a další novinky budou oznámeny," uvádí společnost.

Reproduktory DSP8000 XE jsou postaveny na zcela nové zvukové architektuře, využívají vyšší specifikace, výkonnější komponenty a využívají odborné znalosti společnosti Meridian v oblasti psychoakustiky. Zcela nová, do budoucna orientovaná platforma pro zpracování a řízení zvuku - hostitel dosud nejvýkonnějšího DSP enginu společnosti Meridian - Atlas Software Core, umožňuje implementaci nových technologií a funkcí vylepšení. Umožňuje také získat a poskytnout ještě vyšší výkon ze stávajících vlastních zvukových technologií společnosti Meridian.

Základní hardwarová infrastruktura, která v DSP8000 XE zavádí koncepci Precision Sonic Transport, se nazývá R1 Electronics Platform. Ta obsahuje zcela nové, vysoce specifikované digitální a analogové obvody a sofistikovaný vývoj pro vylepšení signálu, včetně nejmodernějšího výpočetního centra, určeného pro výkonný procesor DSP a řízení funkcí reproduktoru. Platforma R1 Electronics Platform využívá technologii Sync-Link společnosti Meridian pro přesný přetaktovaný digitální přenos zvuku prostřednictvím stíněných linek RJ45 z řídicí desky přímo do nových desek D/A převodníků. Všechny nové D/A převodníky a zesilovače jsou umístěny na speciálních deskách, pevně propojených extrémně krátkými symetrickými audio spoji, aby se omezilo jakékoli rušení signálu.

Mezi klíčové vlastnosti nové konstrukce reproduktorů DSP8000 XE patří také firemní měniče nové generace, počínaje šesti zcela novými 200mm basovými měniči s dlouhou projekční vzdáleností (24mm výhybka) v "silově vyvážené" konfiguraci, které poskytují maximální rozšíření basů s naprostou čistotou a kontrolou. V samostatné skříni, která se stará o střední pásmo, je také nově vyvinutý 160mm dlouhorozsahový měnič s nevodivou kmitací cívkou a velkým systémem motorů, který ve vyšším pásmu vrcholí ultrazvukovým výškovým reproduktorem. Jedná se o 25mm beryliovou kopulku a stříbrnou kmitací cívku vysokofrekvenčního reproduktoru s novým zakázkovým ocelovým vlnovodem.

Konfigurace měničů je napájena dvěma 150W zesilovači třídy AB, jedním pro výškový a druhým pro středovýškový měnič, a třemi 240W zesilovači třídy D pro šest basových měničů, přemostěných v párech. Skříň a mechanika byly rovněž aktualizovány a přepracovány s ohledem na mechanické vylepšení výkonu pomocí aktualizovaného systému upínacích kroužků reproduktorů, zapuštěných akusticky průhledných kovových mřížek a hliníkové základové desky s masivním zatížením.

Nové reproduktory Meridian DSP8000 XE nabízejí také významné nové funkce připojení a ovládání. Mezi ně patří snadné nastavení a ovládání prostřednictvím nového zařízení Meridian B-Link Bluetooth, IR, USB, RS232 nebo pomocí produktu Meridian Controller. Součástí každého reproduktoru je také volitelný modul analogového vstupu IA21, který uživatelům umožňuje připojit a ovládat DSP8000 XE prostřednictvím preferovaného analogového předzesilovače nebo procesoru třetí strany, pokud si to přejí.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies