HIFIStyl

2023 01 30 TST Perlisten S7t 1

Značka Perlisten z Verony (ovšem té ve Wisconsinu ve Spojených státech) má takový ten klasický příběh vzniku – skupina audiofilů si řekla, že by to šlo jinak a lépe, no a tak se v zemi neomezených možností rozhodli, že to zkusí. Jméno Perlisten odkazuje na koncept Perceptual Listening, což by se dalo přeložit asi jako „vnímavé poslouchání“, ať už si pod tím chcete představit cokoliv. Faktem ale je, že firma za šest let své existence, z nichž produkty jsou na trhu fakticky jen roky dva, stihla dobýt dobré jméno a spoustu cen.

V současné době má v nabídce v zásadě „jen“ dvě řady reprosoustav – dostupnější R a vrcholnou S, přičemž v obou dvou máte možnost poskládat plnohodnotnou multikanálovou sestavu, jakkoliv samozřejmě fungují i pro stereo.

Vrcholem nabídky je model S7t, rozměrný, přesto ne nesmyslně mohutný sloupek s ne úplně obvyklou čtyřpásmovou koncepcí. „Ne úplně obvyklý“ je pak sousloví, které docela dobře vystihuje tyto reprosoustavy, ale i značku Perlisten jako celek.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 2

S7t jsou koncipované s ohledem na relativní nenápadnost, jakkoliv dosáhnout jí u výrobku s výškou 129,5 cm, šířkou 24 cm a hloubkou 40 cm není úplně jednoduché. Přidejte k tomu váhu poctivých 55,7 kg a víte, na čem jste.

Základ tvoří klasický pravoúhlý kvádr, který je ovšem mírně zakloněný – v první chvíli to vlastně ani nepoznáte, úhel je velmi mírný, ale pomáhá nasměrovat relativně nízko umístěný tweeter na uši posluchače. Všech sedm měničů je zasazeno do tlusté desky se zakulacenými hranami, která slouží jednak jako zpevňující prvek z pohledu rezonancí, jednak se díky svému tvaru postará i o snížení množství nežádoucích odrazů od hran ozvučnice.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 3

Měniče v přední desce jsou rozmístěny symetricky, tj. zhruba ve dvou třetinách výšky je vysokotónový reproduktor, nad ním a pod ním střeďáky a pak směrem dolů i nahoru vždy dvojice basáků. Bassreflexový systém vydechuje svou energii dolů a přes trojici mřížek po stranách a vzadu, výrobce ale počítá i s možností ucpání, kdy se z S7t stanou prakticky uzavřené sloupky – je to kvůli doladění pro konkrétní akustiku i vkus. Na zadním panelu najdete pouze jednoduchou destičku s dvěma páry hezkých terminálů.

Vnitřní konstrukce sestává z MDF panelů relativně signifikantní tloušťky, vnitřní prostor je ještě vyztužen horizontálními i vertikálními příčkami. Moduly frekvenční výhybky jsou potom připevněny k zadní stěně v horní části ozvučnice, protože prakticky celou spodní polovinu zabírají bassreflexové nátrubky.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 4

Největší technickou zajímavostí na S7t je dozajista středový kruh, který se zdálky tváří jako celkem propracovaný zvukovod pro vysokotónový měnič, ale po detailním prozkoumání zjistíte, že jde o systém DPC-Array (Directivity Pattern Control), což je pole tří na míru navržených reproduktorů, z nichž dva jsou zapuštěny těsně na hraně vlnovodu nad a pod tweeterem. Vývoj toho systému prý trval 18 měsíců a probíhal za pomoci sofistikovaných simulačních softwarů v čele se švédským Comsol.

Výškáč používá beryliovou kopulku o průměru 2,8 cm a má mít velmi široký pracovní rozsah, schované měniče jsou taktéž kopulky a dokonce se stejným průměrem – slouží jako středotónové a budou patrně nejmenší, jaké jsme kdy viděli. Vyrobené jsou z materiálu TPCD, což je tenoulinká vrstva karbonového vlákna, podle jména TeXtreme v technickém popisu je dodavatelem SB Acoustics.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 5

TPCD TeXtreme najdete také na čtveřici basáčků o průměru 18 cm, membránu tvoří misky s nezaměnitelným šachovnicovým vzorem uhlíkového vlákna.

Všechna použitá řešení získala pro Perlisten S7t certifikaci THX Dominus a jsou v současnosti jedinými reprosoustavami, které toto prozatím nejvyšší ocenění drží.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 11

U těchto čtyřpásmových modelů udává výrobce frekvenční rozsah 80 – 20 000 Hz ve velmi přísné toleranci +/- 1,5 dB, povolíte-li na -10 dB, dostanete se dokonce na 22 – 37 000 Hz (v reflexovém nastavení), respektive 32 – 37 000 Hz (u uzavřeného režimu). Obezlička s určením „odezvy v typické místnosti“ pak říká, že se u zdi můžete dostat až na 16 Hz (reflex), případně 23 Hz (uzavřenky), což z S7t dělá plnorozsahové sloupky. Jejich charakteristická citlivost činí 92,2 dB / 2,83 V / m, nicméně je třeba to brát v kontextu jmenovité impedance 4 ohm, která navíc přiznává propad na 3,2 ohm. Co je pak důležité z pohledu kina, to je méně ne 2% zkreslení druhou a třetí harmonickou i při akustickém tlaku 117 dB (100 – 20 000 Hz), což zajišťuje čistotu i ve velmi dynamických pasážích.

Sloupky jsme poslouchali v žilinském showroomu dovozce, kde se hrálo na dobře dimenzovanou sestavu – zdrojem byl SACD transport PS Audio PerfectWave, následoval Bricasti M12 v roli streameru, D/A převodníku i předzesilovače a sílu dodávaly monobloky Canor Virtus M1.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 12

Bas S7t není nijak efektní (což může být předsudek, který si přinesete k poslechu kvůli rozměrům, počtu měničů a třeba i cílení na domácí kino), naopak je to rychlý, čistý, pevný a klidně sebevědomý bas. Fascinující je pocit nelimitovanosti, takže i nástroje v Gershwinově „A Foggy Day“ ve verzi Charlese Minguse („Pithecanthropus Erectus“ | 2002 | nahráno 1956 | Atlantic | 0081227361624) zní s vší svou hloubkou a energií. Báječný je zejména impuls, jeho síla a důraz, každý tón představuje precizně definované buchnutí do hrudníku. Poslechově mnohem víc, než na kinoefekt sází S7t na věrohodnou, autentickou audiofilii, kdy je rozlišení jednotlivých poloh kontrabasu parádně snadné a vše působí skutečně živě a realisticky bez jakéhokoliv přehánění.

Zpěv ve Verdiho „Rigoletto“ v podání členů milánské La Scaly (nahráno 1964 | Deutsche Grammophon | 437 704-2) byl velmi jasný a energický, čitelnost je krásně snadná a zvuk homogenní – snad proto, že ho má na starosti prakticky jediný měnič. Je to zvuk subjektivně hodně odlišný, neutrální, klidný, ale přitom skvěle zorganizovaný, což všechno vlastně ale zprvu působí až trochu cize. Jakmile ladění přivyknete, je to však výtečně konkrétní a zároveň nenucené. Krásně už třeba systém dokázal odstínovat energii, kterou zpěváci vkládají do svého projevu, je to přednes plný nuancí a tím velmi realistický.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 13

Výšky v „Buried Treasure“ Kennyho Rogerse („Eyes That See In The Dark“ | 1983 | Sanctuary Records | CMRCD608) byly pěkně řízné a přesvědčivě kovové, s detailem též excelentním a celkovou přirozenou živostí, kterou nabízí dobře provedené beryliové membrány. Detailů je dost, stejně tak energie, avšak nic netrčí z všeobecného naladění a ostrost musí být obsažena v nahrávce, abyste ji od S7t zaslechli.

Nápadněji vynikly S7t až s opravdu dynamickou výzvou, jakou byl Stravinského „Pták Ohnivák“, konkrétně v podání Sira Simona Rattla a City of Birmingham Symphony Orchestra (2009 | nahráno 1987 | EMI | 50999 2 42754 2 2). Reprosoustavy mají požehnaně síly a přestože ji nedávají okázale najevo, umí se stejným nadhledem zahrát v tichých pasážích, kde si užijete dobré rozlišení, tak v komplexních momentech, kde čistota a přehlednost zůstávají i při nastavení opravdu vysoké hlasitosti. Přednes je rychlý, soustředěný (ne nijak na sílu) a báječně výbušný, zábavná síla a důraz jsou cítit dokonce i při velmi nízké úrovni poslechu.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 8

Jarretova „Aria, BWV 988“, hraná na cembalo („Goldberg Variations“ | 1989 | ECM | 839 622-2), nebyla podaná s takovou tou typicky evropskou analytičnosti, respektive opět bylo cítit, že Perlisten hrají prostě jinak než snad všechno ostatní na trhu. Zprvu si možná můžete připadat i tak, že ve středech něco není v pořádku – ale čím déle posloucháte, čím víc jemných nuancí je vyneseno k povrchu čistě a přirozeně jasně, nenásilně a přesto konkrétně, čím víc vnímáte, jak snadno se odlišují tóny jednotlivých strun nebo jak tu a tam zaslechnete drobný ambientní ševel, tím více oceníte kvalitu reprodukce, její čistotu i přirozenou konkrétnost bez technicistnosti.

Prostor v Debussyho „Sonátě pro violoncello a klavír v D moll“ v podání Sol Gabetty a Héléne Grimaud („Duo“ | 2012 | Deutsche Grammophon | 479 0090) kupodivu vlastně nebyl nijak obrovský. Zato nicméně zůstával skálopevný i při pohybování se, což napovídá něco o nesměrovosti reprosoustav. Nástroje měly bezproblémový odstup a kolem nich byl cítit prostor, dokonce tu byla i hloubka, i když řekněme standardní pro zařízení této kategorie, tedy nic překvapivého ve stejné míře, jak byla na začátku zmíněná pevnost – fakticky mají S7t jednu z nejkonkrétněji podaných stereofonních scén a vyrovná se jim jen máloco.

2023 01 30 TST Perlisten S7t 9

Pokud jde o čistou zábavnost, jsou S7t v zásadě závislé na tom, jak bude hrát váš řetězec a vaše nahrávka. Třeba ale „I See Red“ od Clannad („Greatest Hits“ | 2000 | nahráno 1983 | BMG | 07863 67878 2) byla podaná s celý tím robustním bubnem, který udává její rytmus, ale nepovolená, příjemná, ovšem konkrétní. Hutný bas má při vyšší hlasitosti razanci pneumatického kladiva, přesto nikdy nepřehluší čisté a umírněně přirozené vokální pásmo. Stejně tak výšky jsou vlastně velmi decentní, neucinkané a přesto mají výtečné rozlišení, švih a břink. Nejvýraznější je ovšem pocit, že do sebe všeho čistě a nekomplikovaně zapadá, že je všechno tak nějak více spojeno, než je obvykle zvykem a přitom to neztrácí organizaci.

Perlisten S7t jsou reprosoustavy s nápadem – přestože vypadají vlastně relativně standardně, jejich propracovaný koncept je pojatý značně odlišně a tím také zvuk jimi poskytovaný vnímáte jako vlastně dost jiný, nežli s jakým se běžně setkáváte. „Širokopásmový“ výškáč, maličké střeďáky a basáky rozdělené do dvou pásem (prakticky spíše do jednoho a půl) vytváří homogenní zvukové plochy, čisté a přehledné, klidné a samozřejmě a přesto v potřebných chvílích správně informativní a dokonce excelentně dynamické. Atypickému přednesu musíte chvíli přivykat, jeho potenciál je každopádně obrovský a v daném kontextu jsou S7t skutečně excelentní a oproti srovnatelné konkurenci dokonce levnější. Ve správném systému poskytují Perlisten S7t zábavu, na kterou se snadno zvyká.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose tweeteru a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních a dobrým celkovým zatlumením pomocí všemožných panelů, koberce apod.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 01 30 TST Perlisten S7t m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Rychle padající energie vysokotónového měniče nad hranicí 10 kHz může být způsobena mimo jiné velmi zatlumenou místností, která je primárně spíše „kinová“. Celkově ale S7t působí jako solidně vyrovnané reprosoustavy bez zřetelných efektů. Propad v pásmu 150 – 200 Hz je způsobem módy místnosti. Na udávané hranici -10 dB umí S7t vydat skutečně cca 20 – 25 Hz, je to úctyhodný výkon, vezmeme-li v potaz racionální proporce komponentů i celku. Z celkového pohledu je tohle velmi dobrý výsledek.

2023 01 30 TST Perlisten S7t m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

S7t patří mezi jedny z nejlépe měřících reprosoustav z pohledu vertikálního vyzařování (respektive ono i horizontální vyzařování je velmi souměrné) – ze všech úhlů hrají prakticky stejně.

2023 01 30 TST Perlisten S7t m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Protože S7t mají obrovské množství měničů a k tomu bassreflex, nebylo měření úplně jednoduché. Ale je tu vidět neobvyklost celého konceptu. Tweeter má široký rozsah, jdoucí prakticky až k 1 kHz, středotónové kopulky ho vlastně jen podporují mezi cca 1 a cca 4 kHz, basové měniče zvládají zbytek pásma od cca 40 do 1 000 Hz. Na dvou z wooferů (horním a spodním – oranžová + světle modrá) je vidět, že svou práci končí dříve, než „vnitřní“ dvojice. Každopádně celý koncept je velmi neobvyklý, ale zjevně fungující.

2023 01 30 TST Perlisten S7t m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 01 30 TST Perlisten S7t m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 01 30 TST Perlisten S7t m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2023 01 30 TST Perlisten S7t m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 01 30 TST Perlisten S7t m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 01 30 TST Perlisten S7t m9

Waterfall

2023 01 30 TST Perlisten S7t m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 01 30 TST Perlisten S7t m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 01 30 TST Perlisten S7t m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance odpovídá tomu, co výrobce ukazuje v podobě grafu i deklaruje čísly na svých stránkách. Mezi 100 a 300 Hz se impedance propadne i pod hladinu 4 ohm, nicméně nejde celkově o nic hrozného. Peaky i změny ve fázi od hranice 1 kHz naznačují komplexnější řešení kvůli DPC systému. Ladění lze odhadnout kousek pod 30 Hz. Celý průběh je nicméně férově čistý, nejsou tu žádné rezonance a záchvěvy, tím méně takové, které by dokázaly promluvit třeba do frekvenční odpovědi.

2023 01 30 TST Perlisten S7t m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

Ozvučnice je velmi pevná, je tu hlavní rezonanční mód a s ním ještě jeden menší, ale jinak je „tma a ticho“.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

EUR 17 990,- - černý klavírní lak
EUR 19 990,- - dýha

cca Kč 433 000,- - černý klavírní lak
cca Kč 481 000,- - dýha

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ atraktivní vzhled s přijatelnými rozměry

+ síla a výbušná dynamika

+ velmi dobrá autorita

+ celkově návykově zábavné naladění

+ možnost ladění basového pásma

+ možnost libovolného barevného provedení (ač za příplatek)

+ nesměrovost

ZÁPORY

- možná nutnost chvíli „přeladit“ na neobvyklé zvukové pojetí

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: TM Sound | www.tmsound.sk | www.melodyshop.sk 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies