2019 10 25 TST Moon 280D 1

Kanada je země přátelská, pozitivní, čistá a chce se říct "přirozená". Možná pak není náhodou, že i tamní výrobci audio elektroniky, respektive jejich komponenty, mají obdobné charakteristiky. Jedním z nejvýraznějších zástupců kanadského high-endového světa je bezesporu firma Simaudio, respektive její "podbrand" Moon, který byl zprvu jen jednou z řad, ale osvědčil se tak, že se stal vlastně samostatnou značkou. Dnes Moon nabízí mimořádně širokou škálu zesilovačů, ale také třeba CD přehrávače a převodníky, některé dokonce otevřené modernímu světu streamování - tak jako třeba model 280D.

To je vlastně základní model streameru, nepočítáme-li čistý digitální transport MiND 2 nebo přehrávač 260D, který je ale spíše CD přehrávačem s nadstandardními možnostmi. Vypadá přesně tak, jak je u firmy zvykem - zjevu dominuje trojdílní čelní panel s vší informativní částí v prostředním segmentu a dvěma jednoduchými bočnicemi. Jako jedna z mála značek nabízí Moon nejen tradiční černou nebo stříbrnou barvu, ale také "mix", tedy černý střed a stříbrné panely na krajích. Ovládacích prvků je tu pomálu - v podstatě jen dvě tlačítka pro přepínání vstupů, tlačítko pro přímou aktivaci Bluetooth a spínací knoflík. A přesto je čelní panel docela plný - může za to celkem 19 diod, které indikují jak ten který navolený vstup, tak aktuální zpracovávané rozlišení signálu.

Celé tělo přístroje je pak pěkně zpracované, není to tak jen pozlátko zepředu. Zadní panel je obsypaný konektory, takže nebudete mít žádný problém připojit skutečně jakýkoliv digitální zdroj - jsou tu dva optické vstupy, dva koaxiální, jeden AES/EBU a jedno USB pro spojení s počítačem. To doplňuje spolu s již zmíněným Bluetooth s aptX podporou ještě Wi-Fi anténa a ethernetový konektor. Zpracovaný signál lze vyslat k dalším přístrojům buď jedním párem symetrických XLR nebo jedním párem nesymetrických cinchů.

2019 10 25 TST Moon 280D 2

Konektivitu kompletuje - samozřejmě krom napájecí zásuvky - ještě ovládací konektor RS232, 3,5 mm jack pro externí přijímač signálů dálkového ovládání nebo dvojice dalších 3,5 mm jacků, tentokrát ze systému SimLink, pomocí kterých firemní přístroje komunikují a předávají si ovládací povely včetně takových jako je vzájemné sladění správného vstupu (když pustím CD, nastaví se na zesilovači vstup CD atd.).

Vnitřní uspořádání přístroje se někomu může zdát trochu strohé, ale kvantita se prostě nerovná automaticky kvalitě - už samotný prostor uvnitř těla může leckdy posloužit jako stínění. Pokud odklopíte kryt, spatříte pěkně dimenzovaný napájecí zdroj a signálové obvody rozdělené na dvě desky čtyřvrstvých plošných spojů.

2019 10 25 TST Moon 280D 3

Hlavní devizou 280D je firemní platforma MiND 2 (Moon inteligent Network Device), díky níž můžete využít nejen až neuvěřitelné rychlosti načítání, které jen těžko mohou jiná řešení konkurovat, tak stabilní konektivity nebo široké podpory formátů - Moon zvládá fungovat v ekosystému Roon, zvládá až PCM 32 bit / 384 kHz nebo až DSD256 (byť tato maxima zvládá jen USB vstup) signály a nenarazili jsme na žádný souborový formát, který by aplikací neodkázal projít. Jako třešnička na dortu je tu podpora MQA, takže si můžete naplno užít i TIDAL, ač samozřejmě k dispozici jsou i jiné služby včetně internetových rádií. Aplikace pak umí snadno spojit různá zařízení Moon do multiroom systému.

USB vstup D/A převodníku pracuje asynchronním způsobem. Výrobce použil ESS Sabre32 ES9018K2M, doplněný o technologii M-AJiC32 (32 bitové řešení pro asynchronní kontrolu jitteru). Řízení časové složky signálu má na starosti firemní Alpha Clocking System a vstupuje do hry na samém konci digitální cesty signálu a právě jen na tomto jediném místě.

2019 10 25 TST Moon 280D 4

Analogová výstupní část je pak navržená plně symetricky. Zařízení nabízí frekvenční rozsah 2 - 100 000 Hz (-3 dB), hodnotu THD pod 0,001%, intermodulační zkreslení pod 0,002% a dynamický rozsah 120 dB. Odstup signálu a šumu je 118 dB, separace kanálů je lepší než 116 dB. Z pohledu papírových hodnot je 280D ve své ceně excelentní. Zbývá už jen dodat, že při šířce 42,9 cm, výšce 8,6 cm a hloubce 33,3 cm váží 7,5 kg.

Moon 280D doplňoval jak OPPO UDP-205 a Normu Revo IPA-140 v hlavní sestavě s Harbeth Monitor 30, tak třeba nahradil Teac NT-503 v kombinaci s Emotiva XSP-1 / XPA-DR2, KEF LS50 a GoldenEar SuperSub X nebo také spolupracoval s Cambridge CXC a Grandinote Shinai ve spojení s Fischer&Fischer SN-70 - podrobnější informace o použitých kabelech, filtrech a dalším příslušenství se dozvíte v pravém sloupci -->.

2019 10 25 TST Moon 280D 5

Moon je skvělý - a upřímně v daných cenových relacích i poměrně ojedinělý - svou schopností dodat hudbě rozměr jakési plnokrevné šťavnatosti a živosti; už tím, jak si poradil s artikulací opravdu hlubokých a mohutných tónů ve "Way down deep" Jennifer Warnes ("The Hunter" | 1992 | Private | 1005-82089-2) to potvrdil i vlastně ne nesmyslně drahý převodník 280D. Bas získal na objemu, byl dominantnější, přítomnější a podaný s nádhernou bohatostí, měkce samozřejmý a přitom konkrétní a úderný. Je tam šťavnatost, pružnost a váha, přitom ale není zvuk těžký nebo nějak valivý, Moon má vlastně výtečnou kontrolu bez technicistního podtónu.

Krásně zábavný byl i vokál Eleanor McEvoy v její "Leaves Me Wondering" ("System Solution" | 2019 | Nordost) - převodník nabízí velmi pěknou úroveň transparentnosti, hlas zněl kompaktně, pevně a konkrétně, s už opravdu skvělým prokreslením. Zpěv se line bez stresu, s tou šťavnatou bohatostí a poddajnou hebkostí, která je pro Moon typická. 280D netlačí nikterak na pilu, není to taková ta "pila" na detaily, která by zdůrazňovala. Naopak, Moon hraje s důstojností, s muzikálností a s vnitřní chutí a energií, jako kdyby se nemusel nijak předvádět a jen dával hudbě šmrnc a podmanivost.

2019 10 25 TST Moon 280D 8

Přes jistou rozmáchlost reprodukce se Moon 280D stejně suverénně (a že jde v rámci ceny o rozhodně nadstandardní nadhled) popral nejen s plnými spodními frekvencemi, ale také s tóny nejvyššími - tenký cinkot v "Sex without bodies" od Dave´s True Story ("AUDIO Digital Masters I" | 2010 | AUDIO | 01-10) byl soustředěný, neskoupý na jemné nuance odstínů i dozvuků, tonálně autentický a vlastně i nádherně znělý a jasný, aniž by inklinoval k nacinkanosti. I tady vládne živost a bohatost.

S převodníkem se rozhodně v každé sestavě také řádně nadechla dynamika a Guettova "Love is gone" ("Focal CD No. 8" | 2009 | Focal | 509999680442) byla důrazná až fyzická a navíc aniž byste měli pocit nějaké zběsilosti se hudba vylila jako rytmická lavina, pevná, konkrétní a dýchající. Dynamika má citelnou rezervu a proklamované hodnoty nechají signál vyniknout bez utlačení a přidušení.

2019 10 25 TST Moon 280D 9

Všeobecně sytá reprodukce pak určitě potěší svou schopností v tomto tučném typu zvuku "nezamazat" detaily - rozlišení v "A Rose for Me" od The Soundscapers ("FIM Super Sounds! III" | 2006 | FIM | FIM XR24 073) bylo natolik dobré, že vnímáte i opravdu delikátní detaily, vnímáte přirozeně působící texturu strunných nástrojů a přitom převodníků zůstává naprosto kultivovaný, neefektní a nemusí nijak tlačit na pilu, aby hudba byla přirozeně a nenásilně čitelná.

Moon 280D dokázal také pomoci vnímání prostorovosti hudební scény v "Innocence" od Hoff Ensemble ("Polarity" | 2018 | 2L | 2L-145-SABD); změna možná nebyl na první poslech šokující, ale zejména snáze vnímatelná hloubka pomáhá vytvořit přesvědčivou třetí dimenzi. Neméně působivé je ale i to, že Moon dokázal zvuk "usadit na zadek", všechno je pevné a směle "normální", s nástroji oddělenými a ohraničenými a to opět netechnickým, uvolněným způsobem.

2019 10 25 TST Moon 280D 7

Přes všechny technické kvality Moon 280D exceluje v trochu abstraktní disciplíně - v muzikálnosti. Dokázal i zvukově řekněme spíše průměrné "That Man" od Caro Emerald ("Deleted Scenes from the Cutting Room Floor" | 2010 | Grandmono | 88697776142) vtisknout pohodu a bohatou barevnost, přitom ale také šlapající rytmus a plnokrevný drajv, díky kterým není ona limitovaná kvalita nahrávky omezujícím faktorem pro poslech a vy si s chutí poslechnete prakticky cokoliv.

Digitálně-analogový převodník v kombinaci s geniálně snadno fungujícím streamerem Moon 280D nabízí excelentní poměr ceny a výkonu - možná nemá luxusní vnější provedení, ale to je také jediné, co v praxi může někomu vadit. Z pohledu funkčnosti a konektivity si sotva můžete na něco stěžovat, z pohledu zvuku už pak rozhodně nemáte šanci, protože 280D hraje s nádhernou jiskrou, s chutí, s vášní a s hudebností, která je nakažlivá a strhující víc, než by pětimístná cenovka napovídala. Je to čistá radost, kterou převodník do sestavy vnáší, je to schopnost zahrát zábavně prakticky cokoliv a je to skutečnost, že 280D umí excelentně zapadnout prakticky kamkoliv, co dělá z tohoto přístroje skvělý tip na koupi pro toho, kdo hledá výtečný D/A převodník a přitom nechce investovat sumy, za něž by šlo koupit automobil nebo leckdy i nemovitost. Za fér peníze prostě u Moon dostanete přepychové zážitky.

Kč 78 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ univerzální podpora formátů

+ dokáže rozsvítit každý systém živou jiskrou

+ skvělá rytmika

+ variabilita konektorů

+ vlastně velmi atraktivní cena v poměru k výkonu

+ streaming přes MiND 2

ZÁPORY

- prakticky nic, co by mělo mít v této ceně váhu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies