2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 1

Je z nějakého důvodu vždycky příjemné a potěšující sledovat úspěch "domácích" - je jedno, jestli ve sportu, v umění či třeba v nějakém jiném specifičtějším oboru, třeba v hi-fi. Globálně nejúspěšnější českou firmou v oblasti high endového ozvučení je pak dozajista Xavian s více jak 21 lety zkušeností, který snad můžeme nazývat firmou domácí, ač má po svém zakladateli a dodnes hybateli všeho firemního dění Robertu Barlettovi italské kořeny.

Ač základem firemní nabídky jsou řady Dolce Musica a Joy, dveře do high-endového světa otevírá série Natura, v níž (a vyšších modelových řadách) Xavian jako jeden z nemnoha výrobců na světě používá masivní dřevo místo MDF, HDF či jiných běžných materiálů. Základním stavebním kamenem je pak model Perla - přesněji řečeno, tři roky základem byl a v létě 2018 přišel hostivický výrobce s inovovaným provedením, kterému vtiskl přídomek Esclusiva.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 2

Na pohled je to stále klasická Perla, tedy kompaktní dvoupámová reprosoustava se dvěma reproduktory a štěrbinovým bassreflexem otevřeným směrem dopředu. Na ozvučnicích pak nenajdete jedinou ostrou hranu, reprosoustavy díky tomu působí velmi příjemným dojmem a snad ještě skladněji, než by naznačovaly jejich rozměry - šířka 19 cm, výška 31,5 cm a hloubka 23,6 cm. V modelu Perla Esclusiva používá Xavian místo ořechového mozaikového masivu italský vybíraný dub, dřevo hutnější a prý i dlouhodobě pevnější a trvalejší. Za pravdu jim dává i to, že bez vnitřních změn (až na drobně upravený bassreflex, který má být nyní pevnější) váží Perla Esclusiva o více než tři čtvrti kilogarmu více než původní generace, takže dnes si domů odnesete 7,7 kg hmoty.

Xavian vždy uměl pracovat se dřevem a také Perla Esclusiva mají opravdu exkluzivní zpracování, prominete-li tu jednoduchou slovní hříčku. Je jedno, zda si vyberete mořený tmavý dub, světlý přírodní dub či černý nebo bílý mat, všechno vypadá jednoduše dobře. Za příplatek můžete pak mít mimořádně luxusně působící verzi "Marina", tedy javorový masiv s tenounkými vklady tmavého ořechu, to vše v mnohavrstvém laku. Toto provedení je něco skutečně výjimečného a je to ozdoba s nejvyššími standardy kvality provedení, které jsou v dané třídě naprosto nevídané.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 3

Krom nového materiálu je na ozvučnici vidět ještě dvě další změny - že jsou zespodu otvory pro šrouby, jimiž lze ozvučnice pevně svázat s odpovídajícími stojany, to novinka není, že jsou ale vzadu mohutné zlacené terminály Xavian, které výrobce instaluje i na vyšší modely Ambra, Stella či Premio, to už je velmi viditelný rozdíl. A jako perlička nakonec (prominete-li i druhou jednoduchou slovní hříčku) je v horní třetině zadní stěny vsazena maličká perlička, podtrhující celkový smysl pro detail, který Xavianu rozhodně upřít nelze.

Vpředu je vidět dvojice reproduktorů, stejných jako v první generaci, jen nyní vyráběných značkou AudioBarletta. Na výškách pracuje měkká kopulka, vnořená v relativně zřetelně tvarované kovové planžetě, jejíž tvar pomáhá optimalizaci disperze. Magnetický systém v sobě má ukryté měděné zkratovací kroužky, pomáhající dosáhnout ideálního pohybu 26 mm cívky v motoru.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 4

Středům a basům pak vládne kónus o průměru 15 cm, membrána je polypropylenová a ve svém středu má měkký vrchlík. O celkovou pevnost se stará litý koš vlastního návrhu. Ačkoliv nejsou v reproduktorech použity žádné "vesmírné" technologie, třeba magnetické systémy jsou silnější než je v dané kategorii zvykem a výrobce říká, že právě takovéto drobnosti jsou důvodem, proč si měniče vyrábí sám - aby nemusel dělat kompromisy s "katalogovými" komponenty.

Patrně nejpodstatnější změnou prošla výhybky v sériovém zapojení (toto konstrukčně náročné a na zvolené součástky citlivé zapojení je zvoleno pro dosažení optimálního sfázování měničů) - ač topologie zůstala totožná, stejně jako přechodová frekvence 3 000 Hz, byly na ni instalovány nové kondenzátory Mundorf, které prý přinesly nejen lepší zvuk, ale dovolily v kombinaci s delším bassreflexem také získat dalších pár Hz ve spodních oktávách.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 5

Poslední změnou oproti původní Perla je to, že ozvučnice Perla Esclusiva je uvnitř ještě lépe tlumena a to kombinací bitumenu přímo na stěnách a poté vrstvených dalších materiálů různého druhu.

Xavian Perla Esclusiva mají psaný frekvenční rozsah 53 - 20 000 Hz (-3 dB), impedance 8 ohm ani citlivost 88 dB / 2,83 V / m zůstávají v mezích nejběžnějších standardů.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 6

Model Perla Esclusiva jsme měli možnost porovnávat přímo se starší Perlou v prostorách poslechové místnosti Xavian v Hostivici u Prahy, kde oběma dělal společnost systém v čele s Norma Revo IPA-70B, kde zdrojem signálu byl buď CD přehrávač Norma Revo CDP-1BR nebo streamer Pioneer N-70AE, obdobnou sestavu jsme slyšeli i s větším zesilovačem Norma Revo IPA-140. Propojeno bylo signálovými kabely Xavian Aulos a reproduktorovými Xavian Mondiale II, přičemž čisté napájení řešil filtr řeckých Tsakiridids. Porovnávat jsme mohli prakticky i se všemi aktuálními firemními modely - Prometeo, Orfeo, Premio, Ambra, Madre Perla, Stella,...

Ani ve velké poslechové místnosti v sídle Xavian nebylo cítit, že by i s téměř dvěma metry vzdálenosti od stěn Perla Esclusiva ztrácely dech v hlubokých tónech na velmi známé lince z "Pink Panther Theme" ("STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) - ba naopak, tak šťavnatý, tak velký, tak energický a tak famózně netechnicky tekutý, bohatý a barevný bas si za něco přes třicet tisíc prostě jen tak nekoupíte. Oproti původní generaci je tu navíc zřetelné a slyšitelné zlepšení a byť úprava bassreflexu a výměna kondenzátorů nepůsobí jako něco speciálního, zlepšila se suverénnost a basový základ je ještě organičtější, už dospěle kulatý a v projevu není ani stopy po nějakém stresu či námaze - až luxusní charakter spodních oktáv svou jistotou a poddajností mnohem více odpovídá celosvětově nastavené cenovce reprosoustav, blížící se 2 000 EUR (cca 51 500,- Kč).

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 7

Že reprosoustavám Xavian vždy šlo reprodukovat přirozený charakter hlasů a akustických nástrojů, to je známý fakt, ani Perla Esclusiva není výjimkou - polypropylenová membrána má až anglický charakter s dotekem noblesy, přitom ale umí být energická a uvolněně bezprostřední, ne nepodobně slavným anglickým značkám (a vlastně možná i lépe než ony). Výrobce se na mnoha místech své prezentace ohání slovem "přirozený", ale lepší popis podání zpěvu Julie Stone v písni jejího bratra Anguse "I´m not yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132) prostě nenajdete. Hlas byl bohatší, prokreslenější a uvolněnější, než u předchozí verze a jeho přirozeně působící objem je málem zjevením v téhle cenové třídě - ta nespoutanost a nadhled, ta vystižená krása i detail, který neexhibuje, ale podtrhuje lidskost a plastičnost všeho dění, to prostě vytváří dohromady celek, který je až lahodný a dojemně emotivní, právě tak jak má být.

Ani na výškách se pak nemá Perla Esclusiva zač stydět - pusťte do ní svižná chřestítka nebo činely v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) a nenechá vás na holičkách co se týká detailu a schopnosti oddělit jednotlivé zvuky, přitom ale není zvuk příliš výrazný, zůstává decentní a chce se říct organický, opět hlavně přirozený. Je tu sladkost a znělost, nenucenost a dobrá čitelnost již od nízkých poslechových úrovní, která ale nepřerůstá v tvrdost či přebujelost ani při vysokých hlasitostech - Perla Esclusiva si napříč rozsahem použitelné hlasitosti drží kultivovaný zvuk, který je spíše jemnější, než expresivní, ale nepostrádá detail a schopnost vystihnout křehkost a barvu kovových nástrojů.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 8

V makrodynamickém měřítku mají Perla Esclusiva jisté limity, logicky vyplývající z jejich rozměrů, litrového objemu a průměru membrán - co je důležité, to je fakt, že mají mnohem robustnější, odvážnější a samozřejmější dynamický tah na branku, než je v téhle třídě zvykem. Je fakt, že se opět musíme obloukem vrátit k tomu, že je vhodné pro jejich plné probuzení volit elektroniku poplatnou jejich celosvětově nastavené cenovce, nikoliv té místní. Protože ačkoliv Perla Esclusiva umí dýchat a hrát bohatě a krásně i s řekneme obyčejnou elektronikou typu levných strojů od Yamahy, Pioneeru nebo Onyka, se stoupající kvalitou připojeného systému tyto kvality bez zadýchání umí využít. A i v tomto ohledu se oproti původní Perle něco zlepšilo - bassreflex se chová příkladně a musíte hrát už opravdu nezdravě nahlas, abyste ho aspoň trochu zaslechli a přesto ani jeden z reproduktorů nejeví známky toho, že by se blížil ke kraji svých možností. Pak i rázné špičky v Coplandově "Gun Battle" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) mají grády a šmrnc, mají bohatost, robustnost a plnost a máte pocit, že hraje rozhodně větší reprosoustava.

Přesto, že Xavian u svých výrobků volí nenacinkané, kultivované, možná i trochu vřelé naladění (které se vlastně opět dá shrnout dobře slovem přirozené, protože právě zdůraznění výšek je kvůli efektnosti nejčastějším prohřeškem výrobců hi-fi techniky), není měkkost a poddajná uvolněnost celého zvuku něčím, co by zahalovalo i jemné detaily. V "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) je cítit, že Perla Esclusiva je po změnách slyšitelně dospělejší, uvolněnější a v komplexnějších pasážích čitelnější, než její předchůdkyně a hladký, naprosto nezdůrazňující zvuk si plyne jistě a otevřeně, je bohatý, sytý a homogenní, přitom ale neztratíte s překvapivou suverenitou ze zřetele ani tenounké cinkání činelu, není problém s jistotou podání pružného basu se zřetelnou strukturou nebo transparentností středů - všechno do sebe zapadá má jednoduše glanc a neanalytický, přirozený charakter.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva 12

Pokud si něco Perla Esclusiva zaslouží, pak je to pozice v prostoru alespoň kus od stěny (jakkoliv je použitelná díky přednímu bassreflexu i na dosah zadní stěny, alespoň 50 - 60 cm od zadních stěn se její zvuk nadechne a rozkvete i v do předozadního směru). V "Thus saith my Cloris brite" Johna Wibyeho ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) je nicméně znát, že díky čistému zfázování obou měničů je prostor usazený a dobře přehledný, navíc jak už bylo řečeno, tak ve správné pozici mají Perla Esclusiva i talent prodat hloubku a trojdimenzionální lokalizaci v nahrávkách. Udrží pak také scénu homogenní i přes větší roztažení, což je dobré a opět máte celkově pocit, že ze skladných reprosoustav vytéká zvuk větší a bohatší, než by správně měl vzhledem k rozměru a ceně.

Zdaleka největší silou Xavian a Perla Esclusiva obzvláště je dojem harmonické celistvosti, překypující muzikálnosti a schopnosti dát krom technického řádu hudbě šťavnatý, barevný a dynamicky plný tah na branku v hávu celkově nenuceném - to vše směřuje zpět k tomu základnímu slovu, ke slovu "přirozenost". Perla Esclusiva berou už tak výtečný model Perla a dotvářejí jeho vstřícný, plnokrevný charakter s citem pro duši a srdce hudby a dotahují jej po stránce detailnosti, dynamiky i celkového nadhledu. Za českou a slovenskou cenu jsou Perla Esclusiva neuvěřitelně atraktivní, protože bez uzardění se svými zvukovými kvalitami, s tou muzikálností a všeobecným souladem jakékoliv hudby a jejich charakteru obstojí i v téměř dvojnásobné cenové kategorii, kam je výrobce posadil v globálním měřítku. Buďme pyšní, že takhle excelentní reprosoustavy pochází z České republiky a že je "za odměnu" můžeme mít doma za takovou cenu - protože ani s naší naposlouchanou historií stovek párů všech možných reprosoustav cenové hladiny 30 - 100 000,- Kč / pár nenalézáme moc takových, které by s Perla Esclusiva mohly držet krok. Prosté doporučení je tu málo...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva m1

Na křivce naměřené frekvenční odezvy je vidět nástup za hranicí 50 Hz, frekvenční odpověď středobasu je příjemně hladká, s lehounkým důrazem na pásmo 50 - 1 000 Hz, odtud výše je odpověď opět čisťoučká a vyrovnaná (až na drobný peak na 15 kHz, odkud dále se energie utlumuje), byť položená o kousíček níže. Celkově bude takovýto zvuk z principu neukřičený, kultivovaný a nenacinkaný - tedy vlastně takový, jak to souhlasí s poslechovými dojmy. Celá frekvenční odezva se bez problémů vejde do tolerance +/- 3 dB, naladěný na klid a bohatost taktéž odpovídá poslechovým dojmům a je to jeden z charakteristických znaků Xavian.

2018 10 24 TST Xavian Perla Esclusiva m2

Impedanční charakteristika (červená) napovídá, že Perla Esclusiva jsou poctivě osmiohmové, jejich průběh se totiž této hodnoty dotýká na hranici 200 Hz a níže se nepropadá - jsou tedy naprosto "bezpečné" a vhodné i pro lampové zesilovače, byť nebudou tak hlasité a citlivé (a tedy rozehratelné pro levnější elektroniku) jako konkurence, která získává citlivost na úkor propadů impedance. Sedlo křivky napovídá o naladění bassreflexu kolem 55 Hz, příkladně čistý průběh potvrzuje absenci rezonancí kabinetu nebo jakéhokoliv nežádoucího vlnění uvnitř ozvučnice. Elektrická fáze je pak také velmi příkladná - prostá prudkých přechodů, plynulá a v žádném bodě neohrožující stabilitu elektroniky.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 36 018,- - standardní provedení

Kč 44 018,- - provedení "Marina"

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ exkluzivní provedení, které nemá v dané třídě konkurenci

+ skutečně přirozený zvuk co do barev

+ překvapivá energie z malého boxu

+ upravená výhybka nabízí slyšitelně suverénnější zvuk

+ pěkný detail

+ zvládnout hrát neuvěřitelně nahlas bez jakékoliv nejistoty

ZÁPORY

- nic, snad jen, že vyžadují lepší elektroniku, než napovídá jejich česká cena

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Xavian | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies