2017 09 29 TST Castle Avon 2 1

Třípásmových reprosoustav ve stojanové formě je jako šafránu. Většina jich patří do velmi komerčních sfér a tři pásma mají jen na efekt, mezi těmi několika zbývajícími, které si zaslouží plnohodnotné označení high-fidelity, je pak mimo jiné i model Avon 2, pocházející z vrcholné série tradičního britského jména Castle, jehož historie sahá až do roku 1973.

Všechny modely ze série Avon mají takovou tu velmi klasickou estetiku zlatého věku hi-fi, ozvučnice z MDF panelů pokrytých širokým výběrem přírodních dýh je pěkně rigidní, má zaoblené hrany a přiznané spoje. Celkové zpracování je ale velmi důvěryhodné, byť trochu staromilské. Ozvučnice jsou poměrně bytelné, 10,5 kg váhy výrobce natlačil do vysoké a úzké podoby (47,5 x 21 x 31 cm - v x š x h).

2017 09 29 TST Castle Avon 2 2

Čelní stěnu zdobí trojice měničů, natlačených tak trochu k jedné straně - zatímco basový měnič je uprostřed, středotónový a výškový lícují k jeho hraně (můžete si tak vybrat, zda je dáte "k sobě" či "od sebe"). Stěna zadní pak je jednoduchá, ven vyčuhují skrze destičku dva páry masivních reproterminálů a pod nimi je za hustou krycí mřížkou výdech transmission line, vedoucí od basového měniče.

Jak jste patrně z výše řečeného pochopili, Avon 2 nejen, že má atypickou regálově-třípásmovou koncepci, ale využívá pro další prohloubení odezvy v basech ještě dlouhý tlumený "tunel", jímž projdou frekvence ze zadní stěny basové membrány a výstup by měl být teoreticky nejen hlubší, ale také přesnější a klidnější.

2017 09 29 TST Castle Avon 2 3

Krom klasický dynamických kónusů pro spodní dvě pásma tu najdete rychlý tweeter s velice tenkou membránkou ze sendvičové kovové slitiny, vyznačuje se plochou 1,2 x 4,5 cm. O středy se stará fortelná membrána z tkaného kevlaru o průměru 11,5 cm, basům slouží identická, jen o něco širší membrána - má průměr 15 cm.

Castle Avon 2 mají lehce nadprůměrnou citlivost 88 dB, oficiální osmiohmová impedance přiznává propad na 3,2 ohm. Udávaný frekvenční rozsah 50 - 20 000 Hz (bez specifikované tolerance) přidává ještě údaj 45 Hz, patřící výdechu transmission line.

2017 09 29 TST Castle Avon 2 4

Reprosoustavy Avon 2 jsme poslouchali na běžných redakčních sestavách - se zesilovači Norma Revo IPA-70B, Naim Nait XS + Naim FlatCap XS + Naim NAP 250 nebo Cambridge CXA80, ze zdroji signálu OPPO UDP-205, Cambridge CXC nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo i gramofonem VPI Scout. O zbytku sestavy, filtrech a použitých kabelech více viz pravý sloupec -->. Porovnávali jsme pak tradičně s Harbeth Monitor 30, Xavian Perla, Xavian Premio nebo Fischer & Fischer SN-70.

Přestože jsou Avon 2 ve světě regálovek spíše větší, žádní obři to stále nejsou - zejména s ohledem na cenu a velikost ozvučnice je pak bas opravdu pěkně hluboký, mohutný kontrabas v úvodu "Hrr na ně" od Nerez ("Ke zdi" | FLAC | 16 - 44,1) byl přenesený do prostoru z podstatné části, reprosoustavy umí mohutně dýchnout a umí udržet kontrolu nad konturami a limity řešení pocítíte vlastně až při poměrně dost vysoké hlasitosti. Zvuk spíše než na hutnou plnost sází na autoritativní pevnost a důraznost, každé brouknutí fyzicky zarezonuje podlahou až do vašeho hrudníku, což je na tak kompaktní ozvučnice skvělé. Basy jsou pak energické a napružené.

2017 09 29 TST Castle Avon 2 5

Hlas Vanessy Fernandez v "Use Me" ze stejnojmenné desky (FLAC | 24 - 176,4) byl moc pěkně čistý, plul otevřeným a transparentním přednesem s lehkostí, mírně až tlačený kupředu, pevně kontrovaný, trošičku tenčí, o to však přesnější. Celková konkrétnost a energičnost se pojí se soustředěným, pěkně prokresleným přednesem se snadno vystupujícími detaily - je to velmi "rovné" a dobře čitelné, pocitově až trochu hnané kupředu.

Vysokotónový měnič má také energičtější projev, než je obvyklé, má také víc objemu a schopnost "dohrát" dál, aniž by cokoliv zdůrazňoval nebo neseděl do zbytku pásma. Vyznačuje se pak onou rychlostí a lehkostí přednesu s výbornou detailností, vlastní dobrým páskovým měničům - nejvyšší tóny v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96) zněly jasně, velice svižně, čistě a zřetelně. Opět je tu spíše o kousíček menší plnost, zato však skvělé oddělení jednotlivých úderů a celkově nebývale konkrétní podání. Není tu ani stopa po nějaké nacinkané vulgárnosti či efektnosti.

2017 09 29 TST Castle Avon 2 6

Aby přenesly do místnosti nahlas plnou makrodynamickou působivost Borodinových "Poloveckých tanců" z "Knížete Igora" (FLAC | 16 - 44,1) by bylo nepřiměřené jejich cenové hladině i velikosti. Přesto jim nelze upřít solidní dynamičnost, reagují velmi přesně a mají pevný a důrazný přednes, takže hudba je jistá a konkrétní, jakkoliv vám nerozklepou podlahu pod nohama.

Castle Avon 2 jsou dostatečně kompaktní, aby si zachovaly mírně "monitorovací" nádech a přitom nezněly stroze - i díky této zajímavé kombinaci byla "How it feels" Sophie Zelmani ("The Dali CD vol. 3" | FLAC | 16 - 44,1) přehledná, soustředěná, velmi korektní a velmi čistá, přesto ne chladná, ne technická. Čitelnost basu rozhodně těží z dobře provedené transmission line a přesnými konturami a důraznou energičností vynahrazuje to, co by mohlo scházet z hutného objemu. Celková organizovanost je s ohledem na cenovou hladinu velmi dobrá a přednes nezdůrazňující.

2017 09 29 TST Castle Avon 2 7

Prostor hudební scény v "Darkest dark, brightest bright" Amber Rubarth ("HDTracks sampler 2014" | FLAC | 24 - 96) byl definovaný roztečí ozvučnic, hloubka je již patrná, ale optimálně fungující hlavně stále v menších prostorách a v ne úplně velké poslechové vzdálenosti. Lokalizace nástrojů je velmi dobrá díky celkové dobré kontrole. Zdálo se, že Avon 2 nejsou nikterak přehnané náročné na konkrétní pozici v prostoru a jejich smysluplné zobrazení stereo báze nemá tendenci se rozpadat.

Avon 2 pak parádně fungují tam, kde se nenachází úplně nejhlubší bas, ale zato je potřeba udělat ve skladbě pořádek - třeba jako v Kavinského "Nightcall" ("Outrun" | FLAC | 16 - 44,1). Švih beatů je energický, důrazný a hudba má tak parádní rytmus a naléhavost, šlape kupředu s výbušností a razancí.

2017 09 29 TST Castle Avon 2 9

Castle Avon 2 prokázaly, že navzdory tomu, že většina výrobců staví třípásmové regálovky spíše pro efekt a jako reakci na žádost veřejnosti, Castle ví, co touto koncepcí chtěl dosáhnout a udělal to dobře - jejich zvuk je "rovný", velmi pevný, velmi energický a rytmický, důrazný. Zvukový projev je pak navíc univerzální, není žánru, v němž by něco nefungovalo, pokud nechcete hutnost a sytou valivost od podlahy, která jim tak úplně vlastní není. Co si vlastně ale nakonec přát víc? Jejich trochu staromilská estetika vlastně v reálu vypadá dobře v jakémkoliv prostředí a výrobní kvalita je dobrá. Takhle nějak má vypadat a fungovat solidní kompaktní reprosoustava za 50 000,-.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 09 29 TST Castle Avon 2 m1

Přestože slibovaných 50 Hz je v podání Avon 2 už s velkým poklesem (reálně si užijete naplno tak 70 Hz, zbytek půjde patrně částečně dohnat přisazením k zadní zdi), reprosoustavy díky zdraůznění v pásmu 100 - 200 Hz působí hutně a "větší", než doopravdy jsou. Od 200 Hz dál až za hranici 10 000 Hz jsou pak reprosoustavy naprosto fantasticky vyrovnané, naprosto příkladné a dokonalé nejen s ohledem na svou cenovou hladinu. Důraz na 15 000 Hz má na svědomí neuvadající říz páskového tweeteru, což není úplně typické, mnohem častější je naopak u tohoto typu rychlý úpadek energie.

2017 09 29 TST Castle Avon 2 m2

Také průběh impedance (červená) je vlastně velmi příkladný. Slibovaný dotek k hranici 3 ohm je opravdu jen dotek na 150 Hz, zbytek je čistý a vyrovnaný mezi 5 - 6 ohmy. Není tu ani památky po nespojitostech, které by značily nežádoucí rezonance kabinetu. Ani elektrická fáze, snad opět s lehkou výjimkou pásma kolem 100 Hz, nezpůsobí zesilovačům nežádoucí potíže. Celkově vzato - s ohledem na cenu - "měří" Avon 2 jako z učebnice.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 44 590,- - ořech, černý dub
Kč 50 690,- - antický dub

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ solidní provedení

+ velmi čistý a "rovný" zvuk

+ silný bas

+ dobrá kontrola

ZÁPORY

- důraznější vyšší bas činí zvuk pocitově lehce temnějším

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies