2016 12 31 TST Teac TN300 1

Teac má za sebou slavnou minulost a i dnes najdete ve výrobě širokou škálu věcí od maličkých a levných krabiček až po high-end a to nemusíme ani brát v potaz "detašované pracoviště" s názvem Esoteric. Teac ale není jen výrobcem elektroniky a reprosoustav, dnes má v katalogu i řádku gramofonů. K nám se dostaly dvě variace na jedno téma s číslovkami 300 a 400.

Oba gramofony jsou svým stylem klasické a sobě podobné - oba stojí na mohutných antivibračních nožkách, oba mají základnu v podobě té nejklasičtější MDF desky obdélníkového tvaru. Model TN-300 je k dispozici v křiklavějších, lifestylových a lesklých barvách, zabere 42 x 11,9 x 34,1 cm (š x v x h včetně protiprachového krytu), zatímco TN-400BT má decentnější, přírodnější, elegantnější povrchy a měří 42 x 11,7 x 35,6 cm (š x v x h včetně krytu).

2016 12 31 TST Teac TN300 2

Oba modely mají talíř z hliníku nasazený na centrálním trnu, z MDF vystupuje i kloub, přes který se roztáčí řemen, obtočený kolem spodní části talíře. Po pravé straně pak ční raménko na mohutné základně s možností základního seřízení - u modelu TN-300 je rovné, u modelu TN-400BT má tvar S, to je však jediný rozdíl - na konci vždy najdete snadno připojitelný headshell s MM přenoskou Audio-Technica AT95E.

Ovládání pak zajišťuje dva velmi pěkné hliníkové přepínače, u nižšího modelu TN-300 můžete jedním přepínat rychlost mezi 33 a 45 otáčkami za minutu a druhým roztočíte či zastavíte talíř, nic víc. TN-400BT pak přidává ještě možnost 78 otáček za minutu a u druhého přepínače možnost aktivovat Bluetooth výstup, což je nejmarkantnější rozdíl mezi oběma modely.

2016 12 31 TST Teac TN300 3

Oba gramofony také disponují vestavěným phono předzesilovačem, takže díky přepínači na zadní straně si můžete vybrat, zda přes výstupní cinche pojede signál zesílený (tedy linkový) nebo zařadíte za gramofon nějaký svůj phono předzesilovač. Dalším signálovým výstupem pak je USB port, schopný předat A/D čipem od Texas Instruments digitalizovaný signál v rozlišení 16 bit / 48 kHz. Vyšší model má ještě subsonický filtr nastavený na hranici 18 Hz.

Jak Teac TN-300, tak Teac TN-400BT jsme poslouchali jak se zapnutými, tak vypnutými integrovanými předzesilovači a to na elektronice Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim Stageline, Cambrdige CXA80 nebo Norma Revo IPA-70B, k oběma alternoval Pro-Ject Phono Box. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Xavian Perla a Xavian Premio a to přes kabeláž ZenSati Authentica, TelluriumQ Silver a Black sérií nebo různé kabely ze základní řady KrautWire Lifetime (zejména pak Guru S). O napájení se staral filtr IsoTek EVO3 Solus a srovnávalo se s gramofony Pro-Ject Elemental a VPI Scout.

2016 12 31 TST Teac TN300 4

Basová linka v "Obsession" ze stejnojmenného LP Boba Jamese (1986 | Warner Brothers | 925 495-1) se v plném objemu rozvine jen na opravdu dobrých gramofonech, ale jak TN-300, tak TN-400BT se ukázaly na svou cenu naprosto v pohodě. Přesnost a čitelnost není špatná, oddělení jednotlivých tónů je civilně nenásilné, byť ne skálopevné. Trošku tu schází objem, respektive schopnost bas zahustit a dát mu razanci. Vzhledem k téměř identické konstrukci obou strojů není asi překvapením, že fungují velmi podobně - a co je nejzajímavější, integrovaný phono předzesilovač se velmi osvědčil a ve všech sestavách fungoval lépe, než Phono Box od Pro-Ject.

Vokál Cassandry Wilson v "Run the voodoo down" z "Traveling Miles" (1999 | Blue Note | 7243 8 54123 1 8) zněl čistě, jednoduše a nekomplikovaně, takže jsme neměli pocit, že by mu v rámci cenové třídy něco chybělo, ačkoliv samozřejmě ono "analogové kouzlo", plasticita nebo pocit trojdimenzionální "přítomnosti" vokálu jsou tu v míře omezené, adekvátní ale cenové třídě. Gramofony Teac se nesnaží uměle simulovat nějakou "hezkost", naopak jsou relativně přesné a čisté, zdá se, že esovité raménko vyššího modelu o kousíček lépe zvládá vytáhnout vokál dopředu. Hlas je pak na obou prostě celkem přirozený a "normální".

2016 12 31 TST Teac TN300 5

Výšky jsou objemově skromnější (podobně jako basy), v Caveově "People ain´t no good" ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) ale cinknutím kovových bicích nástrojů scházel spíše delší dozvuk a delikátnější struktura tónu, jinak byly zřetelné a tak akorát výrazné. Dokonce by se dalo říct, že pocit kovovosti vůbec nebyl zlý, byť samozřejmě činel byl vlastně jediným cinkajícím bodem. V dané ceně ale sotva kde dostanete víc...

Největším limitem dostupnějších gramofonů a přenosek obecně bez ohledu na značku je dynamika, platí to i pro Teac a to pro oba modely. V rámci své kategorie jsou ale plně srovnatelné s jakýmkoliv Pro-Jectem a pokud se dá říct, díky čistotě a jakési přirozené "jednoduchosti" přednesu zní autentičtěji, než lecjaký jiný stroj, který se tváří audiofilsky. Klavír Sylvaina Chauveau v "Blanc" ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33) tak sice nebyl dynamicky úplně plochý, ale když došlo na dynamickou špičku, maličko tu přeci jen scházela autorita. Na druhou stranu, pocit kontroly a celkové čistoty je až překvapivě dobrý, zvuk se neláme a neztrácí kontury, což vůbec není špatné. Opět u obou gramofonů byl charakter velmi podobný, v praxi sotva rozlišitelný.

2016 12 31 TST Teac TN300 6

To platí také pro rozlišení, kdy přenoska pracuje dobře, čistě a hlavní linku zvládá prokreslit solidně, vzhledem k ceně adekvátně, jakmile byste ale chtěli zaslechnout jemná vrznutí, dozvuky nebo zázněje prostoru v "Ianouarios" Beaty Hlavenkové ("Théodóros" | 2013 | Minority Records | MIN31), budete se muset zřetelně soustředit. Pokud ale nebudete vysloveně pátrat po každém jemňounkém dozvuku, nabízí TN-300 i TN-400BT slušné, v rámci třídy naprosto uspokojivé rozlišení a díky neefektnímu, čistému přednesu není problém se v nahrávce zorientovat.

Podání prostoru nahrávky "A love supreme" od Santany a McLaughlina (respektive Mahavishnu Orchestra na "Love Devotion Surrender" | 1973 | CBS | SOPL 200) byl snad jedinou oblastí, kde se projevil výraznější rozdíl mezi oběma modely. TN-400BT snad díky esovitému raménku dokázal lépe oddělit oba kanály a tím se zdálo, že scéna je širší a hlavně hlubší, nástroje měly mezi sebou více vzduchu a lokalizace byla přesnější. Ani TN-300 ale nemá žádné problémy, v rámci pořizovací ceny je tu jasný pravolevý prostor a vzhledem k nepřehnaně objemnému a čistému přednesu je slušná též lokalizace, gramofon před vás prostě vše postaví a i když nejde o holografické znázornění, není tu zašmodrchaná zvuková koule.

2016 12 31 TST Teac TN300 7

Ani jeden z Teac gramofonů není žádný zásadní stroj na emoce, tedy v tom smyslu, že do zvuku nezkouší přidávat žádné zkreslení, nenafukuje objem ani nepřibarvuje tóny směrem do "hezké" části spektra. Oba gramofony hrají přesně, čistě a jednoduše, jako by hrály CD přehrávače - to je ale spíše pochvala, než jakákoliv výtka, pokud je tu cítit něco z "analogovosti", pak je to plynulost, díky které ubíhala třeba Gibbova "Fine Line" ("Now Voyager" | 1984 | Polydor | 823429-1) pěkně rytmicky, klidně a houpavě, byť k našemu vkusu by zasloužila zejména na basech ještě trochu "pošťouchnout".

Celkově jsou si oba gramofony podobné vizuálně i zvukově, TN-300 se více hodí pro "masovější" publikum, které chce trochu výraznější provedení, jednodušší používání a snadný, čistý zvuk. Decentnější vzhled TN-400BT trochu paradoxně doplňuje i "mainstremovější" výbava Bluetooth modulem, ale také o ždibec lépe fungující rameno. V zásadě ale - i díky cenové blízkosti obou modelů - si můžete vybrat podle vizuální stránky nebo podle výbavy. Jak solidní vestavěné korekční předzesilovače, tak celková slušná stavba a pěkné provedení z obou Teaců dělají solidní stroje za férové peníze. Jak TN-300, tak TN-400BT jsou důkazem, že nejen Pro-Jectem může být milovník vinylů v této velmi rozumné cenové třídě živ......

Kč 10 990,- - TN-300

Kč 13 990,- - TN-400BT

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ hezké provedení bez pocitu levnosti

+ snadné nastavení

+ snadné použití

+ možnost digitalizace

ZÁPORY

- oba gramofony by mohly mít o kousek větší objem a preciznější detail

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI-GUIDE | www.hifi-guide.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies