2021 03 31 TST Merason frerot 1

Švýcarsko je zemí, ve které se daří luxusním produktům, v hi-fi světě je pak domovem pěkné řádky výrobců špičkových a zároveň většinou mimořádně drahých zařízení (a je jedno, zda okem zaměříte soulution, Nagru, Stenheim, Goldmund nebo třeba darTZeel, nemluvě o bezpočtu malých butikových výrobců). Najdete tam ale i značky s podstatně dosažitelnějším portfoliem – jednou z nich je třeba Merason, „subznačka“ firmy niedal audio lab.

Pod jménem Merason najdete výhradně nabídku D/A převodníků – jsou dva, „plnoformátový“ DAC 1 a malý model frérot. Jde o francouzský překlad slova „bratr“ a malá písmena se dají vyložit třeba i tak, že jde o malého bratra modelu DAC 1.

A malý skutečně je – má 22,5 cm na šířku, 18 cm do hloubky a jen 5 cm na výšku, přičemž i váha těsně pod 1 kg ho pasuje do role stolního řešení. Tam jen pozor na to, že přívodní kabel externího napájecího zdroje patří spíše mezi středně dlouhé až kratší, v běžném prostředí nicméně dostačující.

2021 03 31 TST Merason frerot 2

frérot je skutečně dosti jednoduše pojatý – materiálově solidní, ale minimalistický. Čelní panýlek hostí jediný centrálně umístěný ovládací otočný přepínač (je možná škoda, že vstupy jsou označené čísly místo pojmenování), doplňuje ho krom firemního loga jedna zelená dioda, která se rozsvítí je-li na navoleném vstupu signál, druhá dioda signalizuje zapnutí.

Na zadním panelu je logicky s ohledem na rozměry poměrně těsno. Vlevo jsou symetrické XLR výstupy a mezi nimi vertikálně uložené výstupy cinchové. Následuje pětice digitálních vstupů – dva koaxiální, dva optické a jeden USB vstup. Po pravé straně pak najdete vstup 9V spínaného zdroje a nad ním miniaturní kolébkový vypínač. Velký kulatý vstup s pěti piny je určený pro příplatkový napájecí zdroj.

2021 03 31 TST Merason frerot 3

Merason nijak detailně nespecifikuje vnitřní pojetí. Dozvíte se nicméně o tom, že frérot staví na čipu Burr Brown PCM1794A s diskrétní konstrukcí proudově-napěťového převodu. Přístroj díky tomu pracuje čistě s PCM signálem a to do rozlišení 24 bit / 192 kHz.

Merason frérot má pracovní frekvenční rozsah 20 – 20 000 Hz (+/- 0,2 dB), deklarovaná hodnota THD+N by neměla překročit 0,006% a specifikovaný odstup signálu a šumu přes 120 dB patří mezi vynikající.

2021 03 31 TST Merason frerot 4

Měli jsem k dispozici také příplatkový napájecí zdroj, který nahrazuje obyčejný základní dodávaný zdroj a je vetknutý do téměř identického šasi (je o dýchnutí vyšší a protože šlo o jeden z prvních kusů, nevadil ani o špetku jiný odstín barvy) jako má frérot – samozřejmě bez ovládacích prvků. Je tu jen přívodní zásuvka s velkou kolébkou vypínače a výstupní konektor. Se zdrojem samozřejmě dostanete propojovací kabel, který ale vypadá poměrně jednoduše a účelně.

Lehký zádrhel (jak pro koho) nastal při momentu vypínání převodníku – normálně se frérot také nevypíná a topí málo, takže to nevadí, případně lze snadno přecvaknout kolébkový hlavní vypínač. Při použití příplatkového zdroje to ale nefunguje a musíte použít velkou kolébku právě na zdroji – jenže tu z velké části překrývá koncovka kabelu (alespoň takového toho klasického „hi-fi kabelu“). A navíc externí zdroj poměrně výrazně hřeje – je to nicméně v reálu jen lehký ergonomický nedostatek.

2021 03 31 TST Merason frerot 5

Převodník jsme zkoušeli nejprve dva týdny bez napájecího zdroje a pak zhruba týden s ním a to na všech třech základních sestavách – hrál místo Métronome DSC1 spolu s Kinki Studio EX-P7 / EX-B7 a Xavian Quarta na GMG Power Harmonic Hammer 3000P přes kabeláž Nordost Heimdall 2, hrál místo Teac NT-503 spolu s Cambridge CXC a Cambridge CXA81 (chvíli i Grandinote Shinai) přes Fischer&Fischer SN-70 a to na kabelech Dynamique Audio Horizon 2. Nakonec pak strávil nějaký čas místo RME ADI-2 DAC FS ve společnosti Emotiva XSP-1 / XPA-DR2 a KEF LS50 Meta / GoldenEar SuperSub X na kabelech ZenSati Authentica a InAkustik – více o jednotlivých sestavách (filtry, podložky, zemnící řešení a další doplňky) zjistíte v pravém sloupci -->.

V kontextu své cenové ligy má frérot opravdu báječné basové podání – baskytara v „Bílý den“ Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2) zněla bohatě, s nádhernou pružností a tučností. Definice vůbec není špatná, i když vyznění je lehce uvolněnější a záměrně libozvučné. Je to plný, šťavnatý hlubokotónový základ, hezky plyne a line se, ale není to takový ten super informativní bas, jako má kupříkladu RME, spíše skutečně pěkný a příjemný.

2021 03 31 TST Merason frerot 9

Přidejte ale napájecí zdroj a zvuk se promění – jakkoliv mu zůstane ten základní charakter a příjemnost, o hodně se zpřesní a zkonkrétní. Zůstává plnost, zůstává váha, zůstává masitost i muzikálnost, ale v ještě intenzivnějším balení, s výrazně lepší definicí a pocitem, že frérot v této konfiguraci ťuká na bránu high-endu.

Křehký znělý vokál Robina Gibba v „Mother of Love“ („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 0177622ERE) byl moc pěkně otevřený a snadno srozumitelný, čistě technicky v rámci kategorie provedený ve vynikajícím standardu, byť i tady je cítit akcent spíše na plnost a pohodlnou hladkost – žádné ostré sykavky (které v té nahrávce ale částečně jsou), všechno jako kdyby bylo o špetku jemnější a kulatější, ač celkově skutečně krásné a podmanivé.

2021 03 31 TST Merason frerot 15

Ten hladší akcent je patrný i po připojení externího zdroje, i když vokál udělá výrazný krok kupředu – je tu více detailů, jemnější nuance a hlas sám působí konkrétnějším, pevnějším, důraznějším způsobem, jakoby celkově rozkvete, je zároveň i tvrdší, ale pořád zůstává spíše neutrální až lehoulince jemnější. Zase lze ale říct, že je to působivě krásný výsledek nad očekáváním navozeným cenovou úrovní.

Cinkání činelů je vážně hezké i v základní konfiguraci – třeba ty v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 0602498622469) měly přirozený objem, lehounce hladší a jemnější styl, ale pěkně patrnou texturu, takovou příjemnou porci zřetelnosti a rozlišení velmi dobré, působící organicky. Slyšíte i poměrně hodně jemné detaily a dozvuky a přesto to není přednes, který by se dral dopředu nebo chtěl být až příliš zaostřený. Je to snad o něco tenčí zvuk.

2021 03 31 TST Merason frerot 16

Právě to ale zlepšíte s externím zdrojem – činel je „hmotnější“, zároveň se ale až neočekávaně protáhne dozvuk, je lépe oddělení od pozadí a konkrétnější, stále ovšem aniž by ztratil tu okouzlujícím způsobem kultivovanou klidnost a laskavost. Do té přitažlivé nenucenosti prostě vnese podstatnou dávku preciznosti, autority a přesnosti.

Frérot má možná malé rozměry, ale inklinuje spíše k velkému zvuku – ta sytost, nadstandardní proporce a celková šťavnatost krásně vykreslí živou „Something Holy“ od Alice Phoebe Lou („Live at Funkhaus“ | 2020 | AWAL | APL010). Možná přednes lehce inklinuje k výraznějšímu zastoupení basu, ale jinak má opravdu dobrou dynamiku. Hudba se vzdouvá s chutí a klidem zároveň, je plná, masitá a robustní. Je to zvuk houpavý a mimořádně příjemně laděný.

2021 03 31 TST Merason frerot 6

Pokud by vám – tu a tam vlastně oprávněně, byť v kontextu třídy to není bod ke stížnostem – chybělo trochu soustředěnosti a průbojnosti, externí zdroj má vliv i na toto. Hlavně sice přidá ještě trochu na té celkové odvaze, hmotnosti a robustnosti, je to zvuk ještě větší a ještě lepší, ale zlepší se také důraz, každé brouknutí je ještě údernější a hlavně je tedy cítit zásadně propracovanější, autoritativnější basovou část spektra, tam je dynamika zdrojem ovlivněná výrazně.

Jak bylo řečeno v předchozích odstavcích, frérot není typicky analytickým přístrojem, vlastně spíše naopak – snaží se podat hudbu maximálně organicky, s důrazem na vnitřní harmonii a plnost, ne na kdovíjaké kudrlinky a jemnůstky. Nicméně „Seven Steps to Heaven“ ze stejnojmenného alba Milese Davise (2005 | Columbia | COL 519509 2) měla překné podání detailů, je to plnohodnotné, dobré hi-fi střední třídy a přestože zvuk není nijak průrazný nebo nějak extrémně vrstevnatý, ale má strukturu, má přehlednost a díky velkým proporcím prostě „funguje“.

2021 03 31 TST Merason frerot 11

Zapojte externí zdroj a hudba rozkvete – je větší, energičtější, hlavně ale jako kdyby se „zatnula“, všechno je konkrétnější, jasnější a právě na nejjemnějších detailech frérot poskočí před práh high-endového světa.

Velmi hezky si frérot poradil s prezentací hudební scény, skoro bychom řekli, že na vrcholu pelotonu kategorie kolem 30 000,- Kč. „Rising Runner Missed by Endless Sender“ (Tangerine Dream | „Cyclone“ | 1995 | Virgin | 7243 8 40251 20) byla uvolněná, roztažená nadstandardně v pravolevé ose a dokonce tu byl patrný předozadní prostor, stejně jako tu panoval celkově dosti vzdušný dojem. Byl to pěkný prostor, ne holografický, ne kriticky soustředěný, prostě takový nenuceně rozprostřený.

2021 03 31 TST Merason frerot 8

S příplatkovým zdrojem se lépe vykreslí zejména hloubka a celkově nabídne připojení zdroje lepší pocit čitelnosti nahrávky, jednotlivé zvuky a vrstvy jsou lépe oddělené, ale zrovna tady nejde o revoluční posun, spíše o trochu lepší zážitek – nicméně i to se počítá.

Merason frérot je geniálním zařízením na hudbu jako je pozitivní, houpavá a na akustických nástrojích založená „Swingin‘ Safari“ Berta Kaempferta („Vinyl Classics Vol. 2“ | 2014 | stereoplay | 03-14) – je to mimořádně pohodový zážitek, je tu vřelost, je tu plnost, je to takové uvolněnější, ne tak intenzivní jako na některých přístrojích, ale zase je to opravdu krásný, velmi muzikální zážitek, který už v sobě nese víc emocí a hudby než technického rozměru.

2021 03 31 TST Merason frerot 10

Vstoupí-li ale do hry externí zdroj, ještě tyto příjemné charakteristiky umocní, takže hudba je ještě šťavnatější, ještě plnější a ještě bohatší, byť zároveň přibude také kontrola, autorita a zlepší se separace nástrojů. Více také vynikne bas, více se houpe a má výraznější důraz. Je to více hudby, více intenzity.

Švýcarská značka Merason nepatří mezi ostřílené matadory velkého světa reprodukovaného a zvuku a přesto dokáže nabídnout kompaktní přístroj, který má velmi zajímavý potenciál, aniž by cenovka šplhala z dosahu běžného audiofila. Pěkné zpracování šasi a spíše průměrný uživatelský komfort (chybí vypínací tlačítko a mezi vstupy se budete orientovat jen přes čísla apod.) v dané třídě nepřekvapí (šasi je lehký nadstandard, ovládání je naopak spíše na efekt než na praktičnost). Pokud si nezakládáte na hyper vysokých rozlišeních nebo (přiznejme si) trochu okrajových řešeních typu DSD, pak Merason frérot nabízí jeden z nejhezčích, nejpříjemnějších, nejkultivovanějších hi-fi výkonů na úrovni kolem 30 tisíc korun. No a pokud přidáte za proporčně ne úplně malé peníze externí napájecí zdroj (který trochu vylepší estetiku a trochu zhorší uživatelský komfort), zvuk rozkvete do krásy tak, že už mu nelze upřít plnokrevné high-endové ambice a to za cenu, která je stále snesitelná. Obecně je frérot ale D/A převodník, který stojí za hřích – jak bez zdroje, tak dvakrát tolik s ním!

Kč 29 290,- - D/A převodník

Kč 18 490,- - externí napájecí zdroj

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

FOTOGALERIE – VNITŘNOSTI ZDROJ

--- --- --- --- ---

KLADY

+ plnokrevný, šťavnatý zvuk

+ možnost zřetelného vylepšení externím zdrojem

+ nádherná muzikálnost

+ celkově krásné, syté podání barev nástrojů

+ nenucená kontrola

ZÁPORY

- obtížné vypínání

- bez zdroje krásný zvuk, ale jen lehce nadprůměrně detailní v kontextu třídy

- možná někomu bude chybět populární (ale reálně málo zastoupené) DSD

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies