2018 09 30 TST Technics SL 1200GR 1

Když se řekne gramofon s přímým pohonem talíře, o koňskou délku před všemi ostatními přiběhne na mysl zajisté ikonická kreace od značky Technics. V současnosti začíná nabídka seriózních gramofonů Technics modelem SL-1200GR, který vás svou podobou vezme zpátky do roku 1972, kdy přišla na svět původní a nepříliš odlišně působící verze SL-1200, tehdy ještě jako Matsushita (aneb dnešní Panasonic).

Označení SL v názvu indikuje "Stereo" a "pLayer" a proslulost tohoto modelu podtrhuje třeba i to, že jeden kus se nachází v londýnském muzeu vědy jako "objekt, který utvářel svět v němž žijeme". Gramofon je v současném provedení řádně robustní a působí "ramenatě" - při šířce 45,3 cm, hloubce 37,2 cm a výšce 17,3 cm váží zřetelných 11,2 kg.

Tělo pravoúhlých tvarů, které jistě není třeba hlouběji popisovat, stojí na čtveřici masivních a vibrace výtečně absorbujících nožek - rezonance potlačuje i dvouvrstvá konstrukce z hliníku a BMC. Použité materiály v šasi mají slušnou kvalitu, ale ani designem, ani provedením není SL-1200GR vysloveně luxusním produktem - spíše tu je vše dle hesla "účel světí prostředky". Nicméně ruční výroba v Japonsku je znát a žádné nepřesnosti tu nenajdete.

2018 09 30 TST Technics SL 1200GR 2

V levé části šasi je stupňovitý hliníkový odlévaný talíř s tlumící gumou na zadní straně o váze 2,5 kg a průměru 33,2 cm, na jeho obvodu jsou znaky, jejichž nasvícení přítomnou stroboskopickou lampou umožňuje kontrolovat otáčky. V levém dolním rohu je klasické obdélníkové tlačítko Start / Stop, vedle maličká tlačítka přepínající mezi rychlostí 33 a 45 otáček za minutu, současným stiskem pak aktivujete dokonce 78 otáček. V rohu zadním pak najdete mělký prostor pro uložení středového vymezovacího kroužku pro malá LP.

V pravé půlce gramofonu je v přední části malá lampička, další tradiční prvek. Pod esovitým hliníkovým ramenem s velmi fortelně a promyšleně působící základnou s mnohými jemnými nastaveními najdete až studiově působící posuvný prvek pro jemnou úpravu rychlosti otáčení. Raménko má efektivní délku 23 cm a nabízí na konci desky chybu zhruba 2°.

2018 09 30 TST Technics SL 1200GR 3

Signálové konektory jsou schovány vespod pod šasi, v místě přímo pod základnou raménka. Konektory jsou pak samozřejmě klasické cinche se zemnícím terminálem.

Charakteristickým prvkem gramofonu je přímý náhon talíře, který je roztáčen silou 2,2 kg / cm, takže ustálení otáček trvá pouze 0,7 sekundy. Motor má oproti svému vyššímu sourozenci SL-1200G pouze jeden magnet, i zde ale najdete řešení, které potlačuje pulsující nepravidelnost, která často vzniká u gramofonů s přímým náhonem a zkresluje tak samozřejmě reprodukci. Kontrolu motoru má na starosti elektronika - v paměti má nahranou ideální sinusoidu průběhu napájení a podle ní řídí otáčení talíře.

2018 09 30 TST Technics SL 1200GR 4

Gramofon Technics SL-1200GR jsme poslouchali v říčanském studiu Panashop, kde mu společnost dělal integrovaný zesilovač Primare I35, přenoska Ortofon 2M Bronze nebo třeba phono předzesilovač Pro-Ject Tube Box S. Propojeno bylo standardními základními kabely AudioQuest a poslouchalo se přes Cabasse Java MC40, Monitor Audio Bronze 6 nebo třeba Klipsch RF-7 II.

Když zazněly první hluboké tóny zařezávající basové linky v "Heavy Duty Judy" (Pierrejean Gaucher | "Zappe Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001), gramofon se (samozřejmě v kombinaci s danou přenoskou a phono předzesilovačem, na to není možné zapomínat) projevil jako pevně hrající, jistý a hlavně schopný vyprodukovat pěkně jistý, čistý a drnkající basový základ, který vynikne i díky pocitu tichosti signálového pozadí, je to zvuk zaostřený a klidný. Bas měl také slušný důraz a kontrolu. Možná trochu překvapí, že to není takový ten mohutný, vřelý a měkký "analogový" bas, tohle je soustředěný a konkrétní bas, vykroužený tak jak má být.

2018 09 30 TST Technics SL 1200GR 6

Podobně také vokál LP v její "Muddy Waters" ("Lost on you" | 2017 | Vagrant | 538284881) je hlavně kontrolovaný, utažený a konkrétní, spíše než veliký a bohatý. Je to trochu techničtější reprodukce, ale čistá a jasná, byť odhalující už tím i nedostatky v kvalitě nahrávek. Máte trochu pocit, že vokál je prezentovaný hlavně v klidu, s jistotou a spořádaností, takže je mu dobře rozumět, nicméně možná mu schází trochu vášně a jiskry. Na druhou stranu, všechno je v mezích a dobře organizované, s velmi slušnou mírou detailu a s již solidním pocitem samozřejmosti.

Na jemně znějících činelech v pozadí "People Ain´t No Good" Nicka Cavea ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V) se dobře pozná rozlišení systému. Technics činely zvládl načrtnou už celkem čistě, vystihl, že jsou to jen jemné tóny v pozadí, slušně je oddělil a také kovový charakter byl slušný. Realistický, civilní způsob reprodukce tohoto gramofonu ale činelům nijak neusnadňuje cestu do prostoru, nijak je nezdůrazňuje - na druhou stranu ani nemusí, protože i tady je šum pozadí naprosto minimální a dobře tak slyšíte právě i podobně jemňoučké cinkání. Je také zjevné, že gramofon "unese" i ještě o hodně lepší přenosku, než byla osazená "bronzka".

2018 09 30 TST Technics SL 1200GR 12

Díky velmi slušné kontrole se pak jeví jako solidní i dynamika - dobrá nahrávka, jakou je třeba "Modul 29_14" z "Continuum" Nik Bärtsch´s Mobile (2016 | ECM | 476 4790), tak působí živě, velmi kontrolovaně a i když gramofon neextrahuje z nahrávky takové ty až fyzické impulsy a energickou údernost, celé dění je přesné, jasné a pečlivě kontrolované, autoritativní. Celkově je dynamika velmi solidní, ale to už by s ohledem na cenu jistě měla - dominantní je pocit utažené kontroly, kdy gramofon hraje velmi sebejistě.

Jste-li přáteli analytické reprodukce, SL-1200GR má v tomto ohledu velký potenciál - jeho pevnost, schopnost dokonale absorbovat vibrace a tím vším zajistit "klid na práci" pro přesné a jemné pohyby chvějky v drážkách vinylů prostě funguje. V Gilmourově "Take a breath" ("On An Island" | 2006 | Paraphone | 0946 3 55695 1 3) vládne gramofon zvuku pevnou rukou a limit byl cítit spíše na straně přenosky a phono předzesilovače. Zvuk není velký, ale je pocitově soustředěný, jistý a konkrétní, minimum šumu v pozadí nahrávek vás pak nechá nahlédnout i na malé detaily a vůbec je čitelnost nahrávky celkově velmi dobrá.

2018 09 30 TST Technics SL 1200GR 10

Na prostoru nahrávky "Blanc" Sylvaina Chauveaua ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33) bylo cítit, že gramofon se drží trošku zpátky, že je to opět v zájmu organizovanosti a až civilnosti (nebo možná lehké techničnosti) reprodukce spíše co do proporcí menší, byť slušně organizované. Nástroje mají kolem sebe prostor, nesplývají, zvuk je pevný a zřetelný.

V Kavinského "Nightcall" ("Outrun" | 2013 | Record Makers | LC-15765) musíte vlastně až obdivovat schopnost gramofonu hrát spořádaně a přesně. Možná, že to není takový ten velký a hutný gramofonový zvuk s líbeznou poddajností, ale je to soustředěný, rytmický a svižný přednes, ne muzikální, ale věrný, konkrétní a svou vlastní cestou přitahující díky poněkud "negramofonovému" výslednému charakteru.

2018 09 30 TST Technics SL 1200GR 14

Technics SL-1200GR je zajímavý gramofon, byť pro specifické publikum. Jeho vzhled je účelný a rozhodně ne krásný, byť třeba bytelnosti a zpracování toho moc vytýkat nejde. Díky své konstrukci ale může nabízet to, co jiní jen stěží - takovou jistotu, přesnost a soustředěnost reprodukce jen tak u gramofonu nenajdete; může za to jednak precizní odpružení a do citlivých částí jen minimum přenesených vibrací z okolí, může za to i velmi dobře a stabilně fungující motor. Ovládání gramofonu je pak velmi snadné a vlastně se snadno můžete omezit na mačkání tlačítka Start. Že k podivně utopeným konektorům nebude lehké dotáhnout robustnější signálové kabely je snad to jediné, co lze Technicsu v dané ceně vyčíst. Jeho "rovnému", čistému, přesnému a jasnému zvuku, který je více organizovaný a spořádaný než vášnivý pak musíte trochu přijít na chuť - dobrou zprávou ale je, že gramofon s klidem "unese" i už poměrně drahé přenosky a ty mohou jeho trochu sušší technicistnost přeci jen ještě trochu přisladit.

Kč 39 990,- (tělo + raménko)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ excelentní odpružení a absorpce vibrací...

+ ...a s tím související tiché signálové pozadí

+ snadné ovládání

+ pevný a energický zvuk

ZÁPORY

- design moc krásy nepobral

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Panashop | www.panashop.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies