2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 1

Kanada možná nepatří na poli audiotechniky pro náročné posluchače (rozuměj hi-fi) navzdory své geografické rozloze mezi giganty, leč několik jmen se zapsalo do historie reprodukce zvuku o to zvučnějším písmem (promine-li čtenář toto výrazivo). Krom nezpochybnitelných stálic jako je třeba NAD nebo Paradigm si svou zmínku v historických knihách rozhodně zaslouží i Anthem, značka, která už několik desetiletí připravuje elektroniku zejména pro A/V segment, ale tu a tam u ní najdete i klasická stereofonní řešení.

Není to tak dlouho, co se do klasického hi-fi firma obula znovu s plnou parádou s řadou STR – ta v sobě nese všechno, co Anthem považuje za své typické charakteristiky. Je tu vysoký výkon, je tu možnost širokého nastavení a je tu systém Anthem Room Correction pro optimalizaci zvuku podle vlastností prostorové akustiky. Připočtěte k tomu moderní design a širokospektrální konektivitu a máte moderní hi-fi vyšší třídy.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 2

STR Preamplifier

Řada STR se skládá jen ze tří modelů – pomineme-li STR Integrated jakožto řešení v jednom šasi, jsou tu předzesilovač STR Preamplifier a odpovídající koncový stupeň STR Amplifier. Předzesilovače nese samozřejmě jasné estetické prvky současné generace výrobků Anthem – levou část předního panelu kryje akrylový blok s pěkným, velkým a snadno čitelným displejem. Pravou část tvoří kovový klenutý prvek, na němž je poměrně velký ovladač hlasitosti a naopak poněkud malá tlačítka pro základní ovládání – k pohybu v relativně košatých nabídkách stačí, ale dálkový ovladač je jednoznačně lepší.

Kovový kryt přístroje je esteticky zkrášlen firemním logem, funkčně pak pomáhá spousta větracích otvorů. Že je STR Preamplifier moderní komponent, to odhalí snadno pohled na zadní stranu – je tu plejáda analogových vstupů (dva v podobě symetrických XLR a čtyři v podobě nesymetrických cinchů + oddělený cinchový vstup pro MM a pro MC přenosky, u nichž lze navolit jednu ze šesti přednastavených korekčních křivek nebo si vytvořit jednu vlastní).

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 3

Je tu i solidní nabídka výstupů – jsou tu čtyři v XLR podobě (pro pravý a levý přední kanál + dva kanály subwooferu) a šest v RCA plodobě (opět stejná skladba jako u XLR, ale navíc i linkový neregulovaný L/R).

Modernu zastupuje šestice digitálních vstupů – dva koaxiální, dva optické, AES/EBU a USB pro připojení počítače. Je tu i plejáda „kontrolních“ vstupů – dvě podoby USB slouží pro aktualizaci softwaru, ethernet je tu pro totéž, ale přidává navrch možnost ovládání nebo interakci s kalibračním systémem ARC. Klasické ovládání představuje rozhraní RS232 nebo 3,5 mm jacky – jeden pro napěťové spouštění a jeden pro externí IR čidlo.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 4

Zhruba 7,6 kg vážící přístroj má klasické rozměry 43,2 x 37,7 x 9,9 cm (š x h x v), hloubka je kupodivu menší, než u odpovídajícího koncového stupně, takže když budou položené na sobě, nemusí to být úplně optimální.

Ve svém šasi STR Preamplifier krom linkového předzesilovače nabízí také signálový procesor, kalibrovaný přes systém ARC – ten lze využít v základu i pomocí aplikace v mobilním telefonu, přesnější úroveň už vyžaduje software, nejpřesnější ještě k tomu kalibrovaný USB mikrofon. Výsledky ARC patří mezi kalibračními systémy k tomu nejlepšímu.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 6

Použitý čip D/A převodníku podporuje PCM signál s rozlišením 32 bit / 384 kHz nebo DSD 5,6 MHz, jakýkoliv signál je pak upsamplován na 32 bit / 192 kHz (už proto, aby pak bylo možnost v dostatečné kvalitě aplikovat ony signálové korekce). Pokud zrovna ale digitál není na pořadu dne, můžete zapnout čistě analogový režim.

Zajímavostí je možnost upravovat parametry opravdu širokými způsoby – lze upravovat citlivosti, lze nastavit vstup jako průchozí pro signály domácího kina, můžete si všemožné konfigurace uložit až do 30 pozic a pak je snadno vyvolávat. STR Preamplifier je mimořádně flexibilní přístroj.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 16

Předzesilovač má také zajímavé technické parametry – frekvenční rozsah 10 – 80 000 Hz (+0, -0,1 dB), THD+N při 1 kHz je lepší než 0,0016% a odstup signálu a šumu je lepší než 108 dB (u analogu), respektive 113 dB (u digitálu).

STR Amplifier

Adekvátním „komplicem“ STR Preamplifier je samozřejmě firemní dvoukanálový koncový stupeň s prostým názvem Amplifier. Logicky pak s předchozím zmíněným přístrojem sdílí estetiku a vůbec celkové pojetí.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 40

Šasi zesilovače je poměrně robustní (šířka 43,2 cm, výška 17,2 cm a hloubka 47 cm, váha poctivých 27,3 kg), esteticky je tu opět v levé polovině čelního panelu černou plochu s displejem (umí zobrazit různé formy, ale nejhezčí je základní „měřák“), v pravé části klenutý kovový panel s pouhými třemi tlačítka (zapnutí, ztlumení displeje a přepnutí zobrazování).

Kryt je opět ze všech stran výrazně perforovaný. Zadní panel je pak tak jednoduchý, jak se to u koncového stupně očekává – nahoře jsou cinchové vstupy, o patro níž symetrické XLR. A ještě o kousek níž vždy jeden pár terminálů pro každý kanál. Jednoduchou napájecí zásuvku doplňuje ještě „spínací“ konektivita, USB port pro aktualizaci softwarové výbavy a dvě maličké páčky – jedna z nich upravuje chování spínačů, druhá zapíná možnost sepnout koncový stupeň automaticky při detekci příchozího signálu.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 12

Uvnitř STR Amplifier najdete klasický, poctivě pojatý zesilovač třídy A/B. Jsou tu velké toroidní transformátory pro stabilitu napájení, je tu kaskódově pojatá vstupní část a je tu plných šestnáct bipolárních tranzistorů na každém kanálu. Obvody jsou uspořádány jako dual mono, tranzistory na vstupu i výstupu jsou ručně vybírané podle parametrů. Zajímavostí je systém Advanced Load Monitoring – jde o řešení, které zesilovač vypne, pokud se teplota, napětí nebo proud překročí stanovené meze a nemusí přitom spoléhat na klasickou pojistku.

Naddimenzovaný výkonový stupeň umí dodat šťavnatých 400 Wattů do 8 ohm, 600 W do 4 ohm a krátkodobě umí vydržet i 800 Wattů do 2 ohm. Celkové harmonické zkreslení nepřekračuje 0,0007% @ 400 W / 1 kHz. Odstup signálu a šumu je 121 dB, rychlost přeběhu 30 V/μs a tlumící faktor 360.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 13

Sestavu STR Preamplifier / STR Amplifier jsme poslouchali v pražském showroomu Voix a to rovnou dvakrát. Jednou v menší místnosti ve společnosti Paradigm Persona 7F či Ocean Way Eureka a CD přehrávače Oracle Paris CD250. Napájeno bylo kabely PS Audio, propojeno kabeláží z vyšších řad portfolia MIT. V druhém případě se pak poslouchalo na systému s PS Audio DirecStream Memory Player / DirectStream DAC, přes PS Audio Power Plant 20 a na kabeláži PS Audio a AudioArt. K porovnávní jsme měli PS Audio GainCell DAC / Stellar M700, případně s PS Audio BHK Signature Preamplifier / BHK Signature 300. Poslouchalo se primárně přes Wilson Audio Sabrina, ale také přes KEF R5. Popisovaný charakter se týká stavu po provedené kalibraci, která poměrně významně vyčistí celý přednes a „dá ho do latě“.

Zvuk varhan v „Toccata BWV 565“ J.S. Bacha („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) byl perfekcionistický, zaříznutý a hodně autoritativní, plný síly. Není to masivní zvuk, není opulentně velký – Anthem sází na přesnost, velmi utažený, kontrolovaný a precizní přednes. Oproti jiným přístrojům v podobné cenové relaci byste si někdy možná přáli o trochu plnější basy s trochu větší váhou, ale v případě chuti lze zasahovat do výsledného kalibračního profilu nebo použít tónové korekce, flexibilita Anthem řady STR je veliká. Technická brilance pak s sebou naštěstí nenese studenost a odtažitost, naopak nabízí skvělou čitelnost i různorodost poloh, kalibrace je skutečně precizní.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 9

I poněkud ostřejší momenty v „May you have happiness“ od Izumi Masuda („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) podat Anthem výtečně uhlazeným a organizovaným způsobem – je to velmi přesné, velmi čisté, až neutrálně „nijaké“, zpracování a vyrovnání signálu zajistí otevřený zvuk s formálně prakticky perfektní informativností. Možná tu opět cítíte lehce tvrdší styl, hodně zaměřený na transparentnost a detaily, spíše než na čistou dodávku emocí. Dobré ale je, že tvrdé zázněje a kousavé sykavky jsou sice patrné, ale – vlastně kupodivu – ne nepřekonatelně intenzivní.

Díky kalibraci „do roviny“ se prakticky se žádnými reprosoustavami nemusíte bát nedostatku nebo naopak přebytku výšek – kalibrace je výtečně srovná, byť tím do určité míry mizí vlastní charakter těch kterých reprosoustav a zůstává charakter Anthem STR. Činel v „So What“ Milese Davise je v masteru z „Live 8“ (2015 | ABC Records | HD-207) zaznamenaný poněkud řízně až agresivně, Anthem jejich styl promění do technicky přesného, zařezávajícího a přitom ne mechanicky „vrzajícího“ stylu. Tak jako u dvou předchozích pásem, i tady po kalibraci máte pocit, že zvuk je staženější a opatrnější, snažící se předat spíše detaily než uvolněnou barevnost.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 18

Koncový stupeň STR Amplifier má vysoký výkon a reaguje na signál rychle, přesto působí bicí v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records) spíše klidněji. Je to zvuk „zarovnaný“, naprosto korektní, naprosto nepřehnaný, autentický. Všeho je dost, všechno působí autenticky a přesto byste si někdy přáli, aby se zvuk tak nějak víc „utrhnul ze řetězu“ a byl bohatší, šťavnatější. Formálně je ale zvuk děleného Anthem STR prakticky perfektní, rána paličky do bubínku je rychlá, rázná a velice pevná, velice konkrétní, což je rozhodně působivé.

V „Jacob’s Dream“ od Alison Krauss („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) je cítit, že zesilovače mají i díky kalibraci jen směšně nízké zkreslení, hrají soustředěně, všechno je skvěle konkrétní a skvěle čisté, byť i tady je to spíše o technicky dokonalé reprezentaci a neutrální reprodukci nahrávky se vším všudy, než o prezentaci emocí a radosti. Pokud vás baví pátrat po detailech a užívat si rozkrývání jednotlivých vrstev, pokud oceníte skvělé podání echa a přesnost basové linky, pak jste na správném místě a Anthem funguje skvěle.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power arc 9

Parádně vyčištěný a přizpůsobený zvuk nabízí také – celkem logicky – precizní stereo. Hudební scéna v Händelově „Wasser Musik“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) byla výtečná, měla „hlavu a patu“ a to v pravolevé i předozadní ose, takže nástrojové plochy byly jasně lokalizované a dobře ohraničené. Opět – pro milovníky detailů a analytického zkoumání nahrávek je Anthem ideálním řešením.

Zejména basový základ v „In My Secret Life“ Leonarda Cohena („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) měl impozantní sílu, všechno bylo puristicky čisté a všechno sedělo na svém místě. Vřelost celé nahrávky a Cohenova hlasu byla lehce utlumená – zesilovače ale hrají o to přesněji, prakticky dokonale neutrálně a čistě, bez příkras a bez předvádění se.

2021 03 31 TST Anthem STR Pre Power 38

Dělený dvoukanálový zesilovač Anthem STR má formálně všechno, co je potřeba k dokonalému zvuku – má výkon, má široké možnosti nastavení, má vlastně velmi dobrý D/A převodník a má hlavně skvostnou kalibraci, která zajistí dokonale vyrovnaný, dokonale čistý zvuk. Možná někdy až příliš dokonale, respektive příliš neutrálně a příliš kontrolovaně. Ve vhodné kombinaci ale STR Preamplifier / STR Amplifier dokáže dostat váš systém na maximum jeho možností a uslyšíte nahrávky nekompromisně přesně takové, jaké jsou, se skutečnou plejádou detailů, s důrazem a skvělou zřetelností. V těchto ohledech patří dělený zesilovač Anthem STR na špičku pelotonu své cenové kategorie.

Kč 111 990,- - předzesilovač

Kč 173 990,- - koncový zesilovač

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečná kalibrace

+ pocit síly

+ v rámci kategorie velmi nadstandardní DAC

+ dobrý pocit artikulace a prokreslení

ZÁPORY

- v mnoha kombinacích zvuk vyznívá poněkud tvrdě

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies