2021 03 31 TST PS Audio BHK 1

V Boulderu v Coloradu sídlí několik špičkových výrobců hi-fi techniky, mezi nimi čím dál výrazněji vyčnívá značka PS Audio, která si jde tak trochu svou cestou. Nabízí široké spektrum produktů, byť hlavní část slávy získává na základě svých přehrávačů a D/A převodníků. Je to ale škoda, protože – zejména pak poslední dobou – se jí daří nabízet i velmi zajímavé zesilovače.

Nejvýš v nabídce (a zároveň ovšem také nejstarší) je série BHK Signature – jak název napovídá, jde o elektroniku, při jejíž konstrukci měl velké slovo špičkový konstruktér Bascom H. King, který se nebál najít si svou vlastní vizi na základech filozofie PS Audio.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 2

BHK Signature Preamplifier

Základním komponentem nabídky top modelů je předzesilovač. Je ve své estetice maximálně jednoduchý a šasi vychází z tradic PS Audio – oblé rohy, černý horní panel, logo v levém horním rohu předního panelu jako spouštěcí prvek a maličký obdélníček displeje s tyrkysovými znaky navazující na kulatý regulátor hlasitosti jsou všechno signifikantní rysy značky PS Audio. Po levé straně najdete ještě velký vstup na sluchátka.

Zadní panel ukazuje, že BHK Signature Preamplifier je puristickou záležitosti – je tu vyjma napájecí zásuvky pět identických párů vstupů a jeden výstup. Vstupy i výstupy jsou k dispozici jak v podobě symetrických XLR i nesymetrických RCA konektorů. Každý lze přepnout do role „průchozího“ pro domácí kino.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 3

Zajímavostí BHK Signature Preamplifier je použití dvou ručně párovaných triod 12AU7 ve vstupní části – používají se v kombinaci s řadou pasivních komponentů v osvědčeném konceptu GainCell pro dosažení co nejjemnější regulace hlasitosti s kroky po půl decibelu. Stejný obvod zároveň obstarává kontrolu vyvážení kanálů. Na výstupu pak pracují klasické MOSFETy ve třídě A.

Osazení plně symetrických obvodů prý probíhalo podle přísných kritérií a PS Audio tvrdí, že věnovali poslechový čas i posuzování různých materiálů pro pájení součástek. Stabilitu napájení zajišťuje na poměry předzesilovačů poměrně velký toroidní transformátor.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 4

BHK Signature Preamplifier je poměrně velký přístroj – s rozměry 43 x 36 x 10 cm (š x h x v) váží bezmála 10 kg.

Z dalších parametrů stačí za to zdůraznit maximální výstup 4 Vrms, výstupní impedanci pod 100 ohm, frekvenční odezvu 0,1 – 200 000 Hz (-3 dB) a celkové harmonické zkreslení, nepřekračující hodnotu 0,03% @ 1 kHz.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 5

BHK Signature 300

Logickým partnerem pro top model předzesilovače by měl být top model zesilovače – to u PS Audio znamená monobloky BHK SIgnature 300. Jak patrno, i tady měl hlavní slovo v konstrukci Bascom H. King a i tady drží estetická stránka standardy PS Audio – v podstatě jde o identický vzhled jako u předzesilovače, jen je šasi zásadně vyšší a prosté displeje a jakýchkoliv ovladače, spínání přes logo stačí.

Boční panely tvoří výrazná plocha chladících žeber, v rámci estetiky ale nevyčnívají z půdorysu. Zadní panel je rozložený v pravolevé symetrii, dole uprostřed je napájecí zásuvka, vlevo i vpravo pak jeden pár terminálů (to pro možnost bi-wiringu). Vstupní konektory – jeden RCA a jeden XLR – jsou umístěné u levých terminálů. Zajímavostí je i tady patrná dvojice elektronek – tentokrát jsou na vstupu ruské Gold Lion 6922, opět ručně párované.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 6

Celá konstrukce představuje zdvojené kapacity stereo zesilovače Signature 250 (výkon, elektronky, napájecí zdroj…) – nabízí se myšlenka, že jde v podstatě o můstkové zapojení tohoto stereofonního zesilovače.

BHK Signature 300 je koncipovaný hybridně, ve vstupní části tedy pracují výše zmíněné elektronky a na opačném konci dodává energii klasický MOSFET – jde o vybíranou sadu polovodičů, čím se má zajistit prakticky dokonalá symetrie půlvln signálu.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 8

Monobloky jsou v parametrech poměrně působivé – a to už fyzicky. Váží 37,6 kg při šířce 43,4 cm, hloubce 38 cm a výšce 22 cm. Ale zajímavé jsou i technické parametry – zejména výstupní výkon 300 Wattů do 8 ohm a stabilita až do 2 ohm (kde umí dodat 1 000 Wattů) si už zaslouží pozornost.

Za zmínku stojí ještě tlumící faktor 350, hodnota THD pod 0,1% (20 – 20 000 Hz @ 1 W do 8 ohm), frekvenční rozsah 10 – 200 000 Hz (+0,1 / -3 dB) nebo výstupní impedance pouhých 0,1 ohmu.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 21

Dělený PS Audio BHK Signature jsme poslouchali v pražském studiu Voix – tam se poslouchalo přes Wilson Audio Sabrina a KEF Reference 5, hrálo se z PS Audio Memory Player / DirectStream DAC (i v roli předzesilovače) a to i díky napájení PS Audio Power Plant 20 a kompletnímu propojení kabeláží PS Audio (u napájení) a AudioArt (u ostatních). K porovnání jsme měli širokou paletu komponentů – monobloky Stellar M700, stereo verzi Stellar S300, převodník / předzesilovač GainCell DAC, nejčastěji jsme porovnávali s BHK Signature 250. Kupodivu se ukázalo, že pro plnohodnotné rozeznění potenciálu je potřeba XLR propojení, cinchová varianta nemalou část kouzla z nějakého důvodu ztratila.

Mohutné varhanní tóny v Bachově „Toccata BWV 565“ („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) dokázal předzesilovač podat s parádní konkrétností, byly velmi pevné, velmi přímé, jasně konturované a přitom ne suché nebo technické, nescházela jim plnost – monobloky pak umí nabídnout ve srovnání s čímkoliv jsme porovnávali větší sílu, velkou dávku průbojnosti a exkluzivní pevnost podání. \hudba má autoritu a samozřejmost, přitom ale zní lehce a nenuceně, propracování a různorodost hlubokých tónů je dechberoucí a skutečně skvělá.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 31

Už od mistra zvukaře krásně zřetelná a jasná „May you have happiness“ od Izumi Masuda („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121)byla v podání BHK Signature Preamplifier podmanivě otevřená, čistá jako sklo, zaostřená, přitom ovšem ne břitká a útočná. Transparentnost je pak fantastická – jakoukoliv změnu v řetězci uděláte, okamžitě slyšíte rozdíly jako na dlani. Žádný ze zkoušených přístrojů pak nedokázal tuto parádní čistotu doplnit tak dobře jako BHK Signature 300 – čistota předensu byla až krystalická, přehlednost je skvělá a přesto až místy trochu tvrdě znějící hlas není vulgární – slyšíte každý drobný detail, ambientní odrazy a vokál má i luxusní „hmotnost“, tedy pocit plnosti a konkrétnosti.

Tvrdé a štiplavé činely v „So What“ Milese Davise („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) zněly přes předzesilovač skutečně tvrdě, až agresivně. Díky skvostné transparentnosti je to přednes přímočarý, ale úchvatně plastický a propracovaný, rozlišení je skutečně špičkové. Tonalita je prostě taková, jakou dodá zdroj signálu a nahrávka, žádná načechraná elegance, prostě „jen“ zvuk činelu, ostrý, tvrdý a znělý. Monobloky pak dokážou dodat jakýsi pocit ještě větší komplexnosti, činel se zvětšil a textura ještě zkonkrétněla – přitom ale ani tady nesklouzává ve své tvrdé znělosti k vyslovené únavné agresivitě.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 34

Když pak přijde na perkusní divočinu „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records), tak předzesilovač BHK Signature Preamplifier patří mezi ty nejdůraznější a nejkonkrétnější, které jsme kdy měli možnost slyšet. Ta pevnost zvuku a ta dynamika každého úderu jsou fascinující je to pulsující energie, v dané chvíli limitovaná výhradně nahrávkou a reprosoustavami – jinak je to čistá dodávka síly a dynamiky. Monobloky BHK Signature 300 pak nejsou daleko od těchto zářných kvalit – hrají o něco klidněji a méně nekompromisně, než předzesilovač, ale mají až nadbytek síly a umí udržet hudbu utaženou, kontrolovanou a výbušnou v sebekomplexnějším okamžiku. Je to zvuk důrazný, je to zvuk zároveň rychlý a je také naprosto neúnavný – v kombinaci s předzesilovačem tvoří mimořádně podmanivý a už téměř skutečně a uvěřitelně „živý“ zvuk.

Rozlišení v „Jacob’s Dream“ Alison Krauss („Hear the Difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) pak bylo ohromující, skutečně špičkové. Předzesilovač oproti všem ostatní zněl o koňskou délku čistějším, jasnějším a konkrétnějším dojmem, všechno je skutečně excelentně transparentní a zaostřené, je-li pak v nahrávce (jako třeba konkrétně v této) i nějaká ta až za hranu dohnaná tvrdost, uslyšíte ji pěkně naplno a bez okras. Monobloky pak se svým o špetku klidnějším charakterem a výraznějším akcentem na plnost umí dodat dokonale harmonické vyvážení onou až velmi výrazně analytickému zvuku a spojí se s ním do úžasně propracované nádhery, plné luxusně podaných textur a excelentních detailů, takže si na své přijdou jak ti, kteří prahnou po nejjemnějším doznění a ambientních mikrodetailech, tak ti, kteří chtějí organickou přirozenost.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 35

Prostorové podání scény „Wasser Musik“ Georga Friericha Händela („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) bylo díky předzesilovači skutečně výtečné – rozlišení, lokalizace, všechno má prvoligové atributy, zvuk je velký, ale přitom neztrácí soustředění a perfektní čitelnost. Monobloky pak oproti jakémukoliv jinému zkoušenému zesilovači dokázaly na velikosti a proporcích ještě přidat, scéna byla širší a hlavně hlubší, takže už skutečně připomíná holografickou skutečnost. Tolik vzduchu a tak samozřejmá přehlednost se hned tak neslyší, přitom (patrně hlavně díky předzesilovači) zůstává přesnost a konkrétnost excelentní.

Možná se zdá, že dvojice komponentů hraje spíše technicky dokonale, ale nenechte se mást – prim tu hraje hudebnost a radost z poslechu. Cohenova „In My Secret Life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) byla neuvěřitelně nabitá energií a díky absolutní konkrétnosti to byl takový soukromý koncert – fantastický, plnokrevný a sytý bas usazuje houpavou rytmiku, celkově výtečná organizace odstraňuje pocit reprodukovanosti a hudba krásně plyne, line se, hýčká vás a nechá vás jí procítit až do morku kostí.

2021 03 31 TST PS Audio BHK 25

Musíme složit poklonu Bascomu H. Kingovi – jeho BHK Signature Preamplifier a BHK Signature 300 (a v o něco méně intenzivní míře i BHK Signature 250) jsou zesilovače, které si vysloužily místo v první lize a mezi těmi nejlepšími, co jsme měli možnost potkat. Jejich poněkud ordinérní vzhled nebo fakt, že přes RCA propojení se jejich kouzlo zdaleka plně neprojeví nás neodradí od mimořádně upřímného doporučení. Tato dělená sestava je sice drahá, ale rozhodně není nejdražší na světě a přesto má ambice se s těmi nejlepšími utkávat. Je to skvělé dílo skvělého vývojáře a pokud oceníte kombinace excelentní technické úrovně s darem hrát hudbu včetně její duše, tak jste na správné adrese. Fantastické zesilovače…

Kč 253 990,- - předzesilovač

Kč 506 990,- - monobloky

Kč 253 990,- - stereo koncový zesilovač

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ autorita, kontrola, samozřejmost

+ přirozená tonalita

+ otevřenost a uvolněnost

+ až nadbytek výkonu v reálném provozu

+ průzračnost a dokonale trefená signatura (jemná a téměř nepřítomná, přesto krásná)

ZÁPORY

- přes RCA propojení se dost kouzla ztratilo

- poněkud obyčejný vzhled

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies