2020 06 30 TST Ortofon Reference Red 1

Dánská značka Ortofon je ve světě analogového audia velkým jménem – však svou pověst bez přerušení buduje už od roku 1918, což nemůže říct zrovna moc konkurentů. Ačkoliv společnost začínala jako odvážný projekt dvou techniků, kteří chtěli vyprodukovat jednu z prvních zvukových stop, která bude nahraná ve vysoké kvalitě a synchronizovaná s filmovým obrazem (což začátkem 20. století byla čistá utopie). Dnes je Ortofon jedním z dominantních výrobců gramofonových přenosek pro doma i pro profi nasazení, stejně jako ale nabízí i paletu produktů, které řeší potíže pacientů s poškozením sluchu.

Součástí výrobního katalogu jsou krom zmíněného také třeba MC step-up transformátory, poměrně čerstvě pak firma oprášila svou nabídku kabeláže a dala jí jednotnou koncepci, takže si nyní můžete zakoupit nejen kabely k raménku, ale také kabely reproduktorové a signálové.

Jednotlivé modely odráží názvosloví, provázející nejúspěšnější firemní sérii přenosek – všechny kabely se jmenují Reference a mají přídomek Red, Blue, Bronze a Black, kdy jejich kvalita stoupá stejným způsobem, jako u zmíněných přenosek.

2020 06 30 TST Ortofon Reference Red 2

Základem nabídky je v praxi velmi dostupný signálový kabely Reference Red – kabely je osazený pěknými cinchovými konektory, je velmi měkký a ohebný a oděný do jednoduché červené povrchové úpravy. Žádné hraní na luxus, jde o praktický, ale bytelný kabel.

Ortofon roli kabelu definuje takto: „Reference Red je všestranný, decentní, ale nikoliv drahý kabel, který bude skvělým doplňkem pro jakýkoliv komponent. Zvuk je uvolněný, vřelý a dynamický s vysokým rozlišením.“

2020 06 30 TST Ortofon Reference Red 3

V kabelu najdete dva různé typy vodičů – u obou jde o bezkyslíkatou měď, u obou má čistotu 4N (99,99%). První je klasická bezkyslíkatá měď, je tu celkem 7 pramenů s průměrem buď 0,5 mm nebo 0,32 mm. Druhá „verze“ je měď typu HiFC od Hitachi Cable Laboratory, která má dle dostupným informací parametry bližší bezkyslíkaté mědi čistoty 6N – lepší parametry jsou dosaženy za pomoci přidání malého množství titanových částic. Pramenů je tu celkem 28 a každý má průměr 0,12 mm.

Oba vodiče jsou izolovány polyetylenovým pouzdrem a uloženy v bavlněném obalu, který slouží jako tlumení. Stínění je řešeno dvěma vrstvami – jak hliníkovou folií, tak pletenou mřížkou z pocínované mědi čistoty 3N s vlánky o průměru 0,1 mm. Vnější obal je blíže neupřesněný elastomer.

2020 06 30 TST Ortofon Reference Red 4

Výrobce u Reference Red udává pouze jediný technický parametr a to celkovou kapacitu 190 pF / m.

Kabel Reference Red jsme zkoušeli mezi OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140, mezi ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a Cambridge CXA81 či Grandinote Shinai, ale i mezi Emotiva ERC-4, Emotiva XSP-1 a Emotiva XPA-DR2. Porovnávalo se s kabely Dynamique Audio Horizon 2, ZenSati Authentica, Nordost Heimdall 2, Nordost Red Dawn, TelluriumQ Black nebo Eagle Cable Condor Blue nebo třeba KrautWire Guru S. Krátce vedl signál také do sluchátek KingSound KS-H3 / M-10. Poslouchalo se přes KEF LS50 / GoldenEar SuperSub X, Fischer&Fischer SN-70 nebo Xavian Quarta, o filtrech, dalších kabelech a dalším příslušenství více v pravém sloupci -->.

2020 06 30 TST Ortofon Reference Red 5

Baskytara v „Hiccups“ Harryho Sacksioniho („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byla velmi zřetelně těžší, sytější a jaksi šťavnatější, než s prakticky jakýmkoliv jiným kabelem – je tu cítit akcent, přiznaný, ale nikoliv přehnaný. Je to bas vřelý, měkký, podporující dojem hloubky, byť spíše než audiofilsky artikulovaný a zaříznutý je tekutě mohutný. V rámci dané ceny nicméně Ortofon „nešidí“ ani čitelnost basové složky a přestože (nebo snad právě proto?) přidává akcent na takové to pěkné vyšší basové mručení, jednotlivé tóny nejsou jednolitou plochou, ale mají v sobě řád.

Hlasu Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2) dodalo propojení Reference Red takový hladký, vřele laskavý nádech, jistý akcent barevnosti, ne nepodobný přítomnosti elektronky v signálové cestě. Hlas je ale takový příjemný, hezky jemný, aniž by to znamenalo ztrátu čitelnosti - detailnost je v dobrém standardu, oproti vše jako kdyby Ortofon přidával pocit „těla“, objemu. V kontextu podobně drahých konkurentů je ale pocit čistoty stále velmi dobrý, až výtečný.

2020 06 30 TST Ortofon Reference Red 6

Přeci jen měkčí charakter byl cítit i na činelech v „La Rosita“ Colemana Hawkinse a Bena Webstera („Encounters“ | 2013 | Verve | 31452147-2) – po připojení kabelu se jakoby rozplyne fokus na jemné nuance a drobné detaily v nahrávce, zato vzroste pocit hmotnosti a znělosti činelů. Neznamená to, že by najednou výšek bylo v poměru příliš, naopak jsou zřetelné, ale dobře korespondující ze zbytkem frekvenčního pásma a to jak objemem, tak charakterem. A to, že zmizí soustředění na jejich prezentaci, to neznamená, že by detail nebyl k dispozici, nebo že kabel „maže“ – je to však neanalyticky jemnější prezentace, což ocení ten, kdo rád poslouchá ostřejší nahrávky nebo má řízněji znějící a chladnější elektroniku.

Velkým bubnům v „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158) přidal kabel na robustnosti, zahrají s pocitem lehké dominance, nicméně také s pocitem rezonujícího velkého objemu, síly a váhy. Šťavnatost a mohutnost jsou určitě kabelem trochu přidané, zvýrazněné, ale není to nepříjemné a může to opět pomoci dostat energii třeba k lehce sterilnějším systémům nebo pocitově zvednout bas menších regálovek – Orfoton si v tomto na neutrálnost nehraje. Tak trochu by se dala dynamičnost kabelu přirovnat k pěsti v sametové rukavičce – svrchu cítíte příjemnost, ale pod ní je síla a tělo.

2020 06 30 TST Ortofon Reference Red 8

Reference Red pro vás nebude, pokud jste takový ten analytický typ posluchače, který hledá maximum transparentnosti a analytické rozporcování každé linky, každého dozvuku. V klubovém záznamu „Fortysomething“ se zpěvačkou Eleonore („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) tak vnímáte, že kabel takové ty jemňoučké dozvuky trochu uhladí, nesnaží se exponovat ty třpytivé detaily a nuance, ale dodává zvuku výměnou pocit „hmatatelnosti“. Opět to může být zajímavý akcent (byť rozhodně ne jdoucí směrem k neutralitě) pro sestavy, v nichž vám něco „překáží“.

Z pohledu změn na šířce a hloubce hudební scény ve „Dream About You“ zpěvačky Evy („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) jsme po zapojení Reference Red ve srovnání s cenově obdobnou konkurencí nenašli prakticky žádné změny. Trochu uvolněnější základní charakter stojí za tím, že zvuk působí hutněji, robustněji a měřítkem o něco větší, byť zase není tak soustředěný z pohledu lokalizace jednotlivých instrumentů, nicméně jde o změny v praxi zanedbatelné v kontextu této cenové hladiny.

2020 06 30 TST Ortofon Reference Red 7

V čem naopak jednoznačně Reference Red slyšet je, to je pohodě, uvolněnost, dotek vřelosti a měkkého klidu, který vnáší do sestav a díky nimž můžete poslouchat v podstatě cokoliv (a to i více nahlas) beze strachu z agresivity nebo únavy. „Breaking Silence“ ze stejnojmenné desky Janis Ian (1993 | Columbia | 519 614-4) hrála na každé sestavě právě s onou najednou patrnou (domyšlenou, ale příjemnou) signaturou „pohody“. Poslech je kultivovaný za každých okolností a prostý jakékoliv konfliktnosti nebo nervozity.

Signálový kabel Ortofon Reference Red má jeden z nejvýraznějších vlastních charakterů, s nimiž jsme se mohli u signálového kabelu (zejména této kategorie) setkat. Přidá něco basům, reprodukci uklidní, dodá nádech vřelosti a sametovosti a přitom také ale podpoří šťavnatost, hutnost a sytost. Není to úplně univerzální kabel, ale v kontextu propojovacích kabelů s takhle nízkou cenou patří i z pohledu rozlišení a čitelnosti zvuku k tomu lepšímu – pro popis celkového dojmu se dere do popředí nepřesné, leč s takovým stylem často spojované slovo „analogový“. Každopádně mu je třeba přiznat, že když už zdůrazňuje, zvýrazní tu zábavnou složku, prakticky eliminuje jakékoliv případné hrubosti a dá vám zase jiný pohled na sestavu i nahrávky. Zejména pokud vám tak u poslechu chybí vřelost nebo chcete trochu vyzdvihnout basovou složku, může Reference Red být zábavným novým prvkem k vyzkoušení.

Kč 3 890,- (1 m)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ v každé sestavě zvuku přidal na velikosti a plnosti

+ snadno zklidní jakékoliv nepříjemné stránky poslechu

+ velmi přátelská cena

+ vřelý a příjemný zvukový charakter

ZÁPORY

- bez diskuse zvuk zabarvuje (byť příjemně)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Horizon Trading Prague | www.horizontrading.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies