2020 08 30 TST Kingsound H03 1

Značka Kingsound nepatří mezi ty nejproslulejší, takže pro ty, kteří neví – jde o hongkongského výrobce v prvé řadě elektrostatických reprosoustav a sluchátek, plus adekvátních vysokonapěťových zesilovačů, ve firemním portfoliu ale najdete také hybridní reprosoustavy, lampové zesilovače nebo třeba CD přehrávač. Značka funguje už od roku 2002, takže nejde o žádné zelenáče.

V nabídce je aktuálně trojice elektrostatických sluchátek a trojice zesilovačů pro ně, my jsme si mohli osahat „střední třídu“, tedy prostřední model sluchátek KS-H3 a prostřední model zesilovače M-10.

2020 08 30 TST Kingsound H03 2

Kingsound KS-H3

Sluchátka jsou od pohledu velmi pěkná, mají čistý design a jejich kulaté mušle zprvu nijak nepřipomínají fakt, že jde o elektrostaty. Nosná část hlavového mostu je kovová, na hlavu ale přiléhá koženkový odpružený most, který nenásilně rozkládá hmotnost 460 gramů po celé hlavě.

Velké kulaté mušle mají z vnější strany kovou a hustě perforovanou plochu, ve spodní straně do nich vede napevno zabudovaný signálový kabel (jde o nízkokapacitní plochý vodič z čisté mědi, tažené technikou Dr. Ohna, která zajišťuje minimum nečistot v dlouhých krystalech), zakončený typickou „elektrostatickou“ zástrčkou typu Pro. Kolem ucha přiléhá kruhový, poměrně měkký, ale také poměrně dost nízký náušník z umělotiny, ta nicméně ve styku s kůží není nepříjemná ani po pár hodinách poselchu. Samotné mušle jsou nicméně také poměrně mělké a audiofilové se skutečně netopýříma ušima mohou cítit dotek s vnitřní krycí látkou. Celkový přítlak je ale minimální, nemáte pocit, že by něco někde tlačilo.

2020 08 30 TST Kingsound H03 3

Použitá membrána vychází ze standardních elektrostatických konceptů – na rozdíl od většiny používá ale ultra tenkou pokovenou fólii, její tloušťka je pouhých 1,37 mikrometru (pro srovnání, průměrný vlast má cca 50 mikrometrů), takže je opravdu extrémně lehká.

Kingsound nijak nehýří technickými parametry, dozvíte se o pracovním frekvenčním rozsahu 6 – 46 000 Hz, impedanci 113 kOhm, citlivosti 109 dB nebo maximálním akustickém tlaku 116 dB, to vše při požadovaném pracovním napětí 550 V.

2020 08 30 TST Kingsound H03 8

Kingsound M-10

Adekvátním partnerem prostřední řady sluchátek Kingsound je prostřední řada zesilovačů – tedy model M-10. Vyznačuje se poměrně originální podobou „na stojáka“, tedy vertikální orientací, která je možná díky vcelku chytře vymyšleným nožičkám a skládacímu stojánku, který zabraňuje převážení na bok.

Čelní hliníkový panel je estetický a jednoduchý, zbytek komponentů je z poměrně bohatě perforovaných plechů, které mají svůj účel – zejména v horní části se totiž zesilovač poměrně výrazně zahřívá.

2020 08 30 TST Kingsound H03 9

Vpředu najdete vše potřebné pro ovládání – úplně nahoře potenciometr pro (poměrně příjemně plynulou) regulaci hlasitosti, pod ním je páčka, jejíž pomocí lze přidat šťávu do basového spektra. Ještě o kousek níže je nezbytný Pro konektor pro připojení sluchátek a úplně dole kolébkový vypínač.

Zadní panel odhalí čtyři cinche, 3,5 mm jack a napájecí zásuvku standardní podoby. Ta jediná nepřekvapí, zbytek není úplně očekávaný. 3,5 mm jack je čistě analogový a určený primárně pro přenosné hudební přehrávače nebo telefony. Horní pár cinchů je vstupní, spodní výstupní, takže M-10 může být v signálové cestě mezi zdrojem signálu a zesilovačem. Výstup je aktivní i ve vypnutém stavu.

2020 08 30 TST Kingsound H03 19

Uvnitř najdete malý toroidní transformátor a v horní části celkem osm výkonových tranzistorů, které jsou také zdrojem výše zmíněného výrazného tepla.

Zesilovač pracuje v rozsahu 10 – 50 000 Hz, má zisk 58 dB a udávanou úroveň THD+N 0,001% nebo odstup signálu a šumu přes 100 dB. Na výstupu dokáže dodat více než 300 Vrms a tím náležitě rozhýbat i elektrostaty.

2020 08 30 TST Kingsound H03 18

Zesilovač sám je poměrně dost kompaktní – jeho 2,3 kg váhy je koncentrováno v těle s šířkou pouhých 6 cm, výškou 26,5 cm a hloubkou 17,5 cm.

Sluchátka jsme poslouchali v redakčních sestavách a to s OPPO UDP-205, Emotiva ERC-4 nebo třeba Teac NT-503 jako zdroji signálu, pro porovnání sloužila AudioQuest NightOwl Carbon s Apogee Groove nebo třeba Chord Mojo.

2020 08 30 TST Kingsound H03 12

Basové tóny v „Hiccups“ Harry Sacksioniho („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) měly docela slušnou hloubku, jejich hlavní předností byla ale rozhodně vynikající artikulace. Kontury jsou pevné, přesné, sluchátka hrají rychle a konkrétně. Dynamičtí konkurenti podobné ceny vám dají více „masa“, ale KS-H3 umí být velmi konkrétní a velmi informativní. Pokud se přenesete přes menší „temnost“ a hutnost, odmění se vám propracovaným, mroukajícím basovým základem, který je i proporčně velmi příjemně realistický.

Transparentnost elektrostatů prakticky napříč všemi snesitelnými poslechovými hlasitostmi nejvíce oceníte v kritickém středním pásmu. Zejména vokály se „vyloupnou“ do popředí s nebývalou lehkostí a pocitem krásné vzdušnosti, třeba jako ten Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Hértiage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2). Je cítit, že jde o živý koncert, přesto je hlas úžasně ukázněný a dokonce i lehoulinké nádechy jsou velmi zřetelné, zpěv je jasný a živý. Sluchátka jsou natolik informativní a relativně přímočará, že někdy vyzní až trochu na hraně, tvrději (zejména u hlasitějšího poslechu), není to ale suchý nebo tenký zvuk.

2020 08 30 TST Kingsound H03 13

Super rychlý zvuk elektrostatů pak výtečně funguje také na nejvyšším konci frekvenčního rozsahu, kde jsou v činelech v „La Rosita“ Colemana Hawkinse a Bena Webstera („Encounters“ | 2013 | Verve | 31452147-2) přehršle detailů. KS-H3 jsou důstojně organizovaná, jemňoučký ševel malého činelu zůstává v pozadí, ale přesto velmi nenuceně a samozřejmě čitelný, ani když přijde na řadu činel velký, který má pěkné tělo a skvělou texturu, tak ševelení v pozadí neztratí řád a klid. Vysokofrekvenční zvuky jsou pěkné, jasné, výtečně detailní, ale nijak okázale exponované. Pokud jste ten analytický tip, KS-H3 svou rychlostí a průzračností dokážou nabídnout požehnaně prostoru pro zábavu.

Pěkný wow efekt způsobily při poslechu mohutné bubny v „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158). Vysokorychlostní zvuk sluchátek a jejich pevnost totiž jdou ruku v ruce nejen s pocitem švihu a důrazu, ale také s působivou mohutností – zvuk má hmotu, objem a energii. Údernost je opravdu pěkná a vlastně tu v celkové tučnosti bez problémů konkurují dynamickým sluchátkům, která ale působí měkčeji a méně konkrétně. Po každém úderu na blánu navíc cítíte její zapružení a rezonující velký „kotel“. Sluchátka pak reflektují vcelku napřímo kvality (a tedy i limity) připojeného zdroje signálu.

2020 08 30 TST Kingsound H03 15

Asi po všem řečeném nepřekvapí, že rozlišení KS-H3 / M-10 patří k tomu nejlepšímu, co za 35 000,- korun můžete pořídit. „Fortysomething“ od Eleonore („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) byla dalším důkazem, že jak je dobrá nahrávka a zdroj signálu, tak dobrý je zvuk KS-H3 – právě tady, na skutečně fantastickém záznamu všechno zařezává, organizace je perfektní, razance perkusí průrazná a energická, zpěv komplexní, bohatý a autenticky bezprostřední a jemné cinkání porcelánu a šum hlasů hostů koncertu v pozadí naprosto zřetelný, přestože zůstává právě hluboko v pozadí. Jako jedna z mála sluchátek dokázala KS-H3 nabídnout i pěkný věrné „vrzání“ těla kontrabasu, které v mnohovrstvé skladbě často dost zapadne. Je to hotový rej detailů a nuancí, čistý, jasný, je to zvuk odhalený až na kost. Moc pěkné.

Ve „Dream about you“ zpěvačky Evy („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2017 | STS Digital | STS-6111134) bylo cítit spoustu vzduchu, sluchátka výtečně drží „stereo“ pocit, zvuk je kontrolovaný, přehledný a zní s pocitem „mimo hlavu“ (což potvrdí i lidé na metry od vás, protože mušle zvuk nijak netlumí). U podání prostoru je přeci jen důležité správně si sluchátka na uších usadit, což není vzhledem k menšímu přítlaku a mělčím mušlím vždycky úplně jednoduchý úkol. Ale když se to podaří, výsledek je opravdu dobrý.

2020 08 30 TST Kingsound H03 16

Pokud srovnáme Kingsound KS-H3 / M-10 s těmi nejdražšími elektrostatickými systémy na světě, ať už půjde o STAX nebo třeba Hifiman, je jejich zvuk o špetku méně transparentní, ale v reálném světě, v reálné konkurenci se – jak ukázala třeba „Breaking Silence“ ze stejnojmenné desky Janis Ian (1993 | Columbia | 519 614-4) – dostáváte do sféry, kde o kvalitě poslechu rozhoduje víc sama nahrávka, respektive zdroj signálu, než sluchátka samotná a to je s ohledem na vlastně ne nesmyslnou cenu něco. Čistý, velmi rychlý zvuk a veliká informativnost středního modelu od Kingsound umí bavit, v této konkrétní nahrávce „prodají“ její energii i důrazné špičky, stejně jako všechny polohy vokálu. Je to zvuk transparentní a nezabarvený, čistý a velmi konkrétní.

Hongkongská sluchátka Kingsound KS-H3 a adekvátní zesilovač M-10 jsou vynikajícně fungujícími elektrostatickými sluchátky, která v kontextu svých výkonů stojí zajímavé peníze. Nejsou pojatá jako luxusní zboží (ale třeba oproti STAX nebo Koss elektrostatům stále působí esteticky) a jejich tvar / velikost může být pro někoho otravným ergonomickým problémem. Stran toho je ale tento set mimořádně potěšujícím zdrojem hudebních zážitků, kdy jsou sluchátka už TAK dobrá, že slouží jen jako zprostředkovatel kvality nahrávek a zdroje signálu a jsou tak vstupenkou do světě opravdu autentické reprodukce hudby.

Kč 20 990,- - KS-H3

Kč 15 990,- - M-10

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ čitelnost i při minimální hlasitosti je skvělá

+ celková čistota a rychlost reprodukce

+ transparentní zvuk dobrých elektrostatů

+ v celkovém kontextu férová cena

+ možnost „přitlačit“ na basové složce

ZÁPORY

- horní hrana zesilovače dost hřeje

- mušle sluchátek jsou nekomfortně mělké

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horizon Trading Prague | www.horizontrading.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies