2020 12 31 TST Moon 860 v2 1

Kanadský výrobce špičkových zesilovačů, CD přehrávačů a D/A převodníků Moon (což je značka firmy Simaudio, abychom byli exaktní) slaví aktuálně krásné 40. výročí, mimo jiné i exkluzivní edicí integrovaného zesilovače 600i a streamujícího D/A převodníku 680D. Pokud vás ale neoslovila kombinace přístrojů v moderním rosegold pojetí, možná byste mohli spokojeným okem spočinout na něčem klasičtějším – třeba na velikém koncovém stupni 860A v2, který vznikl „sloučením“ tří předchozích modelů.

Nenechte se tak zmást přídomkem v2, s původním 860A má tato verze společné jen základy, více (tedy i včetně výrazné cenovky) si bere z „bývalého“ modelu 870A a trošku i 880A. To platí hlavně pro robustní estetiku, stále jde o typický Moon (zejména díky třídílnému čelnímu panelu, který vynikne zejména v charakteristické dvoutónové barevné variaci), ale jaksi „zvětšený“. Nakonec přístroj má pěkně tučných 40 kg při šířce 47,6 cm, výšce 19,2 cm a hloubce 44,5 cm. Pozor při manipulaci, notná část této váhy je totiž soustředěna u čelního panelu, což může jednoho překvapit.

Celkovou estetikou se 860A v2 neliší od jiných drahých výkonných koncových stupňů, alespoň v základních hrubých obrysech ne. Šasi je poměrně členité, jeho zpracování je perfektní, boky tvoří velké plochy žebrovaných chladičů a horní deska je bohatě perforovaná, zkrášelná kovovým čtverem s firemním logem. To se samozřejmě opakuje i vpředu (byť v menší podobě), kde už je pak jenom maličké tlačítko a indikační modrá dioda. Ostatně u koncáku není ničeho víc třeba, navíc je 860A v2 prý navržen tak, aby po prvním zapnutí už v tomto stavu zůstal napořád.

2020 12 31 TST Moon 860 v2 2

Celý přístroj spočívá na čtveřici nožiček s plochým spodkem, které sice k měkkým povrchům nejsou tak agresivní jako ostré hroty, leč do dřeva se plošky otisknou se skoro stejnou chutí. Zajímavé je, že na nosné vertikální profily v rozích šasi lze dokoupit distanční „spojky“, díky nimž si můžete z dalších komponentů značky (odpustíte-li tu slovní hříčku) zkomponovat elegantní věž, aniž by ony tvrdé nožky zanechaly trvalou stopu.

Natočte si na sebe 860A v2 zadní stranou a uvidíte podle vertikální osy téměř ideálně v pravolevém směru zrcadlené celky konektorů. Pro levý a pravý kanál tak je k dispozici jeden pár pěkných reproterminálů, jeden symetrický XLR vstup a jeden nesymetrický RCA vstup. Dále jsou k dispozici dvě malé páčky, jimiž volíte jednak přes který vstup bude zesilovač přijímat signál, jednak pak to, zda zesilovač pracuje s nebo bez vazebních kondenzátorů (optimum je bez nich, pokud máte ale třeba elektronkový předzesilovač, který se může chovat tu a tam nestandardně a posílat do zesilovače nepříjemné napětí, tak můžete kondenzátory zařadit).

2020 12 31 TST Moon 860 v2 3

Přímo veprostřed mezi bloky jednotlivých kanálů se nachází další malá páčka, tou se pak přepíná mezi standardním stereofonním režimem nebo můstkovým propojením, díky němuž z 860A v2 vytvoříte mimořádně silný monoblok.

Samozřejmostí je běžná napájecí zásuvka s masivním kolébkovým vypínačem, je tu i RS 232 konektor pro možnost zapojení do systémů chytrého řízení, ale jsou tu i dva 3,5 mm jacky. Jde o vstup a výstup 12 V spouštěcího napětí.

2020 12 31 TST Moon 860 v2 4

Libý je také pohled do vnitřností přístroje. Hned na první dobrou je jasné, kde se bere ono těžiště u předního panelu – jsou tam totiž dvě ohromné, až gargantuovsky naddimenzované toroidní transformátory o výkonu 1,2 kVA v orientaci „na výšku“. V podstatě zbytek prostoru uprostřed šasi zabírá osmička masivních kondenzátorů s celkovou kapacitou 240 000 uF.

Moduly výkonových stupňů jsou obvyklým způsobem namontované na bocích, což podtrhuje celkové poctivé dual mono rozložení. Na každém kousku je ale vidět velmi pečlivé provedení, každý spoj, každý detail je vyrobený tak, aby vydržel nápor výkonu i času. Moon se jinak žádnými dalšími technologiemi ani zajímavostmi příliš nechlubí.

2020 12 31 TST Moon 860 v2 8

860A v2 nabízí ze svých tranzistorů vysoký výkon, konkrétně 225 Wattů na kanál do 8 ohm, 450 Wattů do 4 ohm. Moon udává, že je „stabilní do libovolné zátěže“. V můstkovém jednokanálovém režimu umí nabídnout 750 Wattů do 8 ohm. Ve všech případech je prvních 5 Wattů dodávaných v čisté třídě A, pročež patrně velká část domácího poslechu bude probíhat právě tak.

Moon udává u zesilovače zisk 31 dB, odstup signálu a šumu 110 dB při plném výkonu, frekvenční rozsah 10 – 100 000 Hz (0 / -3 dB) nebo celkové harmonické zkreslení (20 – 20 000 Hz / 200 W) s úrovní 0,03% a intermodulační s úrovní 0,03%.

2020 12 31 TST Moon 860 v2 10

V úvodu zmíněná slova o tom, že 860A v2 by měl zůstat zapnutý, nejsou patrně jen tak plácnutí do větru. Z vypnutého stavu trvalo tak 20 – 30 minut, než se zvuk dostal do své konečné podoby, což šlo dát empiricky do souvislosti s teplotou chladičů – dokud nebyly příjemně teplé, nebyl takový ani zvuk. To je u běžných tranzistorových konstrukcí poměrně netypický jev, tak tedy pozor na něj.

Moon 860A v2 se prvních pár dní rozehříval při nonstop rozehrávání KEF LS50 Meta namísto Emotiva XPA-DR2 (ve spojení s RME ADI-2 DAC FS a Emotiva XSP-1 na kabeláží ZenSati Authentica), ale zářit mohl teprve ve spojení s Xavian Quarta, Kinki Studio EX-P7 a Métronome DSC1 na GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Propojeno tu bylo při finálním poslechu kabeláží Nordost Heimdall 2, při rychlé komparaci ale třeba i kabely IsoTek a Dynamique Audio Shadow 2. Na dobré napájení a kabeláž Moon reaguje velmi pozitivně.

2020 12 31 TST Moon 860 v2 16

Je pravda, že Moon celkově nahrál „jen“ nějakých 200 hodin před finálními dny poslechu (výrobce doporučuje zhruba trojnásobek), bylo ale docela dobře znát každých deset, dvacet hodin, zejména pak v tom, jak se prohloubil a rozdýchal bas. I tak byly varhany v „Toccata BWV 565“ J.S. Bacha („Audiophile Test“ | 2008 | ABC Records | HD-150) ale mimořádně pevně, konkrétně vykreslené. Každý tón byl plný informací, bylo cítit, jak vzduch dýchá, jak se hýbe a jak to všechno probíhá s naprostým nadhledem. Zesilovač má naprostou jistotu, až nenápadnou a přesto suverénní v tom smyslu, jaký nalézáme v tom nejlepším high-endu. Je tu cítit lehounký dotek té typické firemní hedvábnosti, ale mnohem víc je 860A v2 ztělesněná netechničnost a nenucenost. I tu nejhlubší polohu dokázal zesilovač vykroužit, při libovolné hlasitosti byl zvuk pevný, čitelný a organický. Obrovská kázeň nenese ani stopu technické suchosti, je tu obrovská rozmanitost poloh a bas s grácií naplňuje prostor tak, jak to jen dovolí vaše reprosoustavy.

Jak už bylo řečeno, má 860A v2 jistý dotek vřelé hedvábnosti, ale je to skutečně jen dotek – zpěv Izumi Masuda v „May you have happiness“ („Golden Lips“ | 2009 | ABC Records | HD-121) zněl křišťálově čistě, zcela ale bez nějaké nadměrné vystrčenosti. Detaily jsou naprosto přirozené, kultivované, ve zvuku je absolutní klid a přitom soustředěnost, pevnost a množství informací, které vytváří úžasně plastický vokál, téměř hmatatelné kvality. Je úžasné, jak snadno jej v takové kvalitě zesilovač protlačí skrze jakékoliv reprosoustavy. Cítíte tělo, plnost, „lidsky“ vřelý tón a konkrétnost, přítomnost v prostoru. Zvuk neupozorňuje na žádnou jednotlivost, všechno se děje tak nějak samozřejmě a autenticky.

2020 12 31 TST Moon 860 v2 19

Velmi řízný, velmi tvrdý, velmi bezprostřední činel v Davisově „So what“ z masteru od ABC Records („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) zněl až agresivně, ale přesto ne vulgárně. Měl fantastickou energii, švih a mimořádně realistickou formu, ať už šlo o vysloveně skvělou barvu, nebo o detail, který byl zároveň mimořádně živě, jasně až expresivně podaný, ale i organicky plastický, „nevytrčený“. Podpořete to tím, že Moon má poměrně velký zvuk a vystihne tak velmi pěkně velkou, zblízka sejmutou plochu nástroje. V celém pásmu tak 860A v2 hraje s přirozenou noblesou a excelentntní samozřejmostí.

Svou výjimečnost ukázal Moon na bicích v „Jazz Variants“ od The O-Zone Percussion Group („Stereo Test Record“ | 2014 | ABC Records) – nenechte se intuicí svést k tomu, že velký klasicky koncipovaný zesilovač nemůže být perfektně rychlý. Může… Razance, ale hlavně skvostná struktura hlubokých tónů i nejvyšších akcentů činelů, výbušná energie, díky které téměř fyzicky s každou ránou poskakujete na gauči, to všechno má atributy skutečně špičkové, nekomprimované dynamiky. Je tu síla, je tu autorita, zvuk je otevřený, expanzivní, bublá, doslova vře, každá rána je konkrétní jako švihnutí bičem a pevná jako žula. Je to perfektně vybroušený zvuk, ne hustý, ne těžký, ne efektně dramatický, je prostě autentický a v sebekomplikovanější pasáži nedochází 860A v2 dech – a když dojde na hlasitost, můžete si dovolit v podstatě co chcete, protože nemáte-li 100 metrů čtverečních a neposloucháte z 10 metrů, dřív než Moon to vzdají vaše uši.

2020 12 31 TST Moon 860 v2 18

Tak jak umí být 860A v2 působivé v makroskopickém měřítku, tak se umí ale věnovat i filigránským detailům, třeba „Jacob’s Dream“ od Alison Krauss („Hear the difference“ | 2012 | ABC Records | HD-148a) byla skutečně nádherně trojdimenzionální. Zdánlivě jednoduchá skladba s kytarou a zpěvem v sobě skrývá (zejména v mimořádně prezentním masteru od ABC Records) úžasné drobnosti a Moon tu kombinuje příkladnou technickou preciznost a přesnost s organickým, lehounce vřelým balením. Povětšinou místy až ukřičený zpěv je tu intenzivní, ale zároveň fantasticky nekonfliktní a stejně – je to hlas, který má váhu, má objem, má správné proporce a má i tu bezmála skutečnou lidskou bezprostřednost a nezastřenost, už z něj téměř úplně vymizí ta jistá „reprodukovanost“, 860A v2 umí artikulovat a formulovat hudbu s opravdovou krásou a přesto si užijete i ty nejjemnější nuance jako je trochu „přesvícené“, tvrdé a dlouhé doznívání strun kytary.

Když jsme připojili 860A v2, prostor hudební scény v Händelově „Wasser Musik“ („Live 8“ | 2015 | ABC Records | HD-207) se roztáhl o dobrých 10%, zasahoval až za hrany ozvučnic a byl jednoduše skvělý – velký, vzdušný, nesmírně přirozeně propojený, s nástrojovými sekcemi rozřazenými s nadhledem a přirozeně v pravolevém, ale i předozadním směru, takže máte pocit skutečné hloubky a skutečné trojdimenzionality. Moon tento plastický dojem dokáže opět protlačit v jakémkoliv řetězci se mu chce.

2020 12 31 TST Moon 860 v2 17

Cohenova „In my secret life“ („Absolutely Bass Voice“ | 2016 | ABC Records | HD-177) pak byla skutečně působivá – zvuk byl krásně bohatý, bas pružný a mimořádně rozmanitý (ta různorodost je neobvyklá i v ještě vyšších cenových relacích), táhnoucí se s vazkostí luxusního oleje a přitom úžasně energický, budící dojem většího výkonu, než je „pouhých“ 200 a něco Wattů. Cohenův hlas je přirozeně posazený vepředu před nástroji, je sebevědomý, hluboký, fantasticky prokreslený a – což jsme si všimli zcela poprvé – také doprovázený echem z nahrávacího prostoru a toto doznívání na hranici slyšitelnosti přibližuje záznam skutečnosti. Kázeň, organičnost, detaily, vlastně celkově mimořádně vysoká úroveň kvality z pohledu techniky pak svým technickým rozměrem „neobtěžuje“ v poslechu – tam zůstává jen úchvatně přirozeně znějící hudba.

Když se řekne „velký zesilovač“ a „půl milionu“, tak nějak samozřejmě a po právu očekáváte, že půjde o výtečný komponent. Co ale nabízí 860A v2 v praktickém soužití, to je něco, co vlastně i dává té vysoké cenovce reálný smysl – protože si tu kupujete zařízení schopné předat hudbu se všemi jejími odstíny, s její energií, dynamikou, ale i s nuancemi, barvami a různorodostí od nejnižších oktáv (což je úžasné) až po ty nejvyšší (což je překvapivě klidné a samozřejmé). 860A v2 vlastně není nic víc, než poctivě postavený zesilovač klasického střihu se součástkami dimenzovanými tak, aby přístroj nestál hudbě v cestě, ať už si na něj vymyslíte cokoliv. Nemáte-li doma při poslechu nějaké extrémní podmínky, pak představuje Moon 860A v2 metu, v níž se „reprodukce“ pomalu transformuje do „skutečnosti“. Je to ten typ zvuku, který vás vtáhne do hudby a i extrémně rozmlsané ucho musí uznat, že tady už není moc co připomínkovat. Tohle je Pan Zesilovač, s nímž je radost poslouchat úplně cokoliv, na co zrovna máte chuť…

Kč 500 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ síla v každém okamžiku

+ expanzivní a krásně přehledná scéna

+ nonšalantně nenucená autorita a kontrola

+ celková dospělost zvuku

+ transparentnost a rozlišení

+ high end s dotykem skutečně nejvyšší možné sféry

ZÁPORY

- chvilku trvá, než se ze zapnutí dostane do provozní teploty

- cenovka je šťavnatá

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies