2019 05 17 TST Moon 740P 860A 1

Kanadský Moon ušel za bezmála čtyři desetiletí své existence poměrně dlouhou cestu, už na jejím počátku lze nicméně vidět filozofický přístup, jehož se firma drží dodnes. Dodnes, kdy se v katalogu společnosti nachází jak relativně celkově dostupná, tak mimořádná dělená zařízení - přehrávače, převodníky a zesilovače. Poblíž samého vrcholu pyramidy produktů Moon se nachází předzesilovač 740P (vlastně druhý nejvyšší v nabídce) a stereofonní koncový stupeň 860A (který by se dal nazvat nejnižším z nejvyšších).

Moon 740P

Řídícím komponentem poslouchané sestavy byl předzesilovače 740P, druhý nejvyšší model firmy, který ale od top modelu dělí hotová propast čtyř-a-půl násobku ceny (nehledě na externí napájecí zdroj, který lze ale koupit i k tomuto modelu).

740P je vestavěn do šasi s nepřehlédnutelným, nezaměnitelným vzhledem. Čelní panel rozdělený do tří segmentů lze pořídit i v barevné kombinaci (pro firemní design typické), v centru je vsazený displej s opět charakteristickými velkými červenými znaky, krom loga nad ním už tu je jen devět malých tlačítek pro základní ovládání.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 2

Dominantou čelního panelu je pak ale skutečně masivní ovladač hlasitosti. Má neskutečně mechanicky precizní chod a poměrně velkou část otáčky potřebujete byť jen pro jemnou změnu poslechové úrovně - zacházet s regulací se budete muset trochu naučit, navíc si citlivý systém tu a tam postavil hlavu a nastavit konkrétní hodnotu nebylo tak snadné, jak by být mělo. Stačí ale jako 95 uživatelů ze 100 použít dálkový ovladač a problém není.

Předzesilovač je usazen na kovových nožkách, kterými lze vyrovnat případné nerovnosti, alternativně lze dokoupit "mezikus" jménem Bridges, díky němuž můžete naskládat komponenty Moon adekvátní série naskládat na sebe. Boční stěny tvoří profily chladičů (ale že by se Moon při provozu nějak zahříval se nezdálo), celkově je pak tělo přístroje odolné a skvěle zpracované.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 3

Zadní panel je možná relativně nízký, ale konektivitu nabízí dostatečnou. Analogových linkových vstupů je pět, tři jsou klasické cinchové, dva symetrické v podobě XLR. I signálové výstupy jsou bohaté - jsou tři, variabilní je opět jak v RCA, tak symetrické XLR variantě, doplňuje je linkový neregulovaný cinchový výstup.

Napájení je možné buď přes klasickou zásuvku s kolébkovým vypínačem, nebo přes dvojici konektorů z externího zdroje. Moon je znám také tím, že nabízí komfort z pohledu ovládání svých přístrojů - krom poměrně klasického RS232 rozhraní nebo 3,5 mm jacků pro vstup čidla dálkového ovládání či naopak 12V spouště je tu i ve stejné formě provedené rozhraní Sim Link. Propojíte-li jím sestavu Moon, dokáže se chovat "chytře" - přístroje se spustí jako sestava, nastaví adekvátní vstupy atd. atd.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 4

Moon 740P je poměrně velký - jeho šestnáct kilogramů se rozkládá na šířce 47,6 cm, hloubce 41,9 cm a snad jen výškou 10,9 cm se řadí do standardních vod.

Konstrukce předzesilovače se hodně točí kolem řádně filtrovaného napájecího zdroje s dvojicí toroidních transformátorů vlastní kontrukce. Napěťová regulace má řešení potlačující stejnosměrnou složku, v signálové cestě se nachází 24 filtračních indukčních prvků. Dále je tu čtyřstupňový systém M-LoVo, obvod, který zajišťuje stabilní a rychlé napájení prosté šumu.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 5

Každý vstup pak můžete přizpůsobit - jednak pojmenovat, jednak mu nastavit zisk +/- 10 dB, standardní zisk je 9 dB. Vstup lze také přepnout do režimu domácího kina, kdy obchází regulaci hlasitosti. Výrobce udává odstup signálu a šumu 120 dB, pracovní frekvenční rozsah 5 - 100 000 Hz (+/- 0,1 dB) a celkové harmonické zkreslení pod úrovní 0,001% s tím, že hodnota intermodulačního zkreslení nepřekročí 0,0003%.

Moon 860A

K předzesilovači jsme měli možnost poslouchat velký koncový stupeň 860A, v praxi čtvrtý nejvyšší v nabídce a dnes už nahrazený modelem 860A v2 (který toho ale krom jména s tímto moc společného nemá).

I na jeho designu jsou patrné jasné stopy rukopisu Moon - čelní panel z tří segmentů, nahoře a uprostřed něj nasazené logo firmy nebo jeho o hodně větší verze na horním panelu, případně bohaté horizontální žebrování na bocích či nožičky, na nichž nezanedbatelná hmota zesilovače stojí, to všechno je nezaměnitelné. Stejně jako "neprůstřelně" působící zpracování.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 10

Na zadním panelu jsou prvky hezky rozčleněny na pravý a levý kanál, v každém bloku je jeden pár pěkných reproterminálů, bytelný cinchový vstup a kousek pod ním symetrický XLR konektor, pro jehož použití musíte vyndat můstek. Napájecí zásuvka má masivní spínací kolébku, pak už je tu jen řídící RS232 a dvojice 3,5 mm jacků, tedy vstup a výstup 12 V napětí pro pohodlné spínání.

Vnitřní prostor u čelní stěny zabírá dvojice masivních toroidních transformátorů, prostředek pak dva neméně obrovské kondenzátory na každém kanálu. Bloky se součástkami jsou "uklizené" po stranách, všechno je pečlivě organizované a čistě provedené.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 19

Obvody od vstupu po výstup pečlivě koncipované jako dual mono pracují bez celkové zpětné vazby a prvních 5 Wattů dokážou dodat v čisté třídě A. Jinak zvládá zesilovač poctivých 200 Wattů do 8 ohm na každý kanál a příkladný dvojnásobek do poloviční zátěže, pokud využijete možnost monofonního můstkového zapojení, je to do 8 ohm už masivních 800 Wattů. Výkon dodávají párované bipolární tranzistory vyráběné přímo pro Moon.

Výrobce udává odstup signálu a šumu přes 106 dB a celkové harmonické zkreslení pod 0,015% na 1 W, respektive pod 0,04% při výkonu 200 W. U hodnoty tlumícího faktoru najdete jen vyjádření "velmi vysoký".

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 22

860A je skutečně solidní kus elektroniky - má tučných 38 kg při šířce 47,6 cm, hloubce 44,5 cm a výšce 19,1 cm.

Sestavu Moon jsme poslouchali s OPPO UDP-205 nebo AVM MP 3.2 či VPI Scout / Grandinote Celio v hlavním systému spolu s Harbeth Monitor 30, poslouchali jsme set s MP 3.2 a Cambridge CXC také s Fischer&Fischer SN-70 nebo také s Teac NT-503 (a opět i MP 3.2 od AVM) i s KEF LS50. Porovnávat jsme mohli s Norma Revo IPA-140, s Cambridge CXA80, s Emotiva XPA-DR2 nebo dočasně zapůjčenými Accustic Arts Mono II, předzesilovač jsme mohli ještě extra porovnat s AVM PA 3.2. O kabelech, filtrech a vůbec sestavách více v pravém sloupci -->.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 30

Jakkoliv se elektronika Moon - můžeme-li soudit - vyznačuje jakousi samozřejmou muzikálností na prakticky všech úrovních katalogu, jak neuvěřitelně suverénně, dominantně, silně, autoritativně a přitom všem měkce a uvolněně dokázala sestava (která k sobě charakterem optimální ladní a v žádné zkoušené kombinaci taková synergie nebyla - a to ani vzdáleně) vykreslit ty mocné tóny provázející Cohenovu "By the Rivers Dark" ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262). Není to řinoucí se, tlačící bas, hluboké frekvence mají hypnotizující bohatost a váhu, která vás schvátí a doslova vcucne do hudby, je to plynoucí a zemitý bas, až nadřazeně kontrolovaný a jednoduše plnokrevný, nebojácný, plný a naplňující. Je cítit, že 860A má zřetelnou rezervu a pevnost, že výtečně vystihuje charakter a barvu tónů a že přejímá ty skutečně dospěle high-endové způsoby a přitom - na dnešní high-endový svět - zůstává u společensky akceptovatelné cenovky.

To těžko definovatelné kouzlo, podmanivá magie, ta elektrizující bohatost v kombinaci s až fyzické blaho přinášející samozřejmostí se nachází i ve středním pásmu. Zpěv Amber Rubarth v její "Full Moon in Paris" ("Burmester Selection Vol. 1" | 2017 | InAkustik | INAK 7804) byl nejen naprosto adekvátně čistý, ale byl doslova zářivý a vynikající, byl sytý a živoucí, jakoby promítaný na černé pozadí ticha s naprosto nepatrným množstvím šumu. A i přesto zůstává zvuk netechnický, dokonce snad spíše trochu vřelejší, ale hlavně přirozeně nenásilný a jemný, otevřený, dýchající a opět hlavně plný - plný objemem, barvami i energií. Zvuk Moon prostě pluje kupředu s grácií a nadhledem, jemné detaily zprostředkuje, ale nevypichuje a magma neuspěchaně, ale neodvratně pohlcuje každý kousek světa, který je mezi vámi a hudbou.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 29

Šelest činelů v "Shiny Stockings" v podání Boba Larka a DePaul University Jazz Ensemble ("XLO Test and Burn-In CD" | 1999 | Reference Recordings | RX-1000) se vlnil se zcela stejnou samozřejmostí, jakou elektronika nabídla v nižších pásmech. Ta neochvějná jistota v prezentaci je skutečně působivá, hlavně tím naprosto přirozeným, uvolněným způsobem, jímž každý tón zaznívá a přestože nemáte pocit technické brilance, tak cítíte, jak má nenuceně realistickou svižnost, jak pevně a konkrétně definované má okraje, jak pečlivě je oddělený od ostatních a s jakou lehkostí a čistotou zaznívá. Je to výtečně zaostřený zvuk, díky svému objemu a sytosti ale působí naprosto pohodově, neanalyticky, spíše vlastně až trochu vřele a přesto je vlastně už perfektně "skutečný", ba hmatatelný, nepřehnaný, netlačený, nezdůrazňovaný.

Zvláště koncový stupeň 860A dává v každém zahraném tónu najevo, že v jeho vnitřnostech spí klidná síla, která je přes relativně skromně definovaný výkon (v kontextu drahých high-endových strojů) schopná jakýmikoliv reprosoustavami protlačit i razantní tranzient a důraznou ránu mnohých perkusí v "Percussion Du Africa" od Dununby ("AUDIO Digital Masters III" | 2010 | STS Digital | 11-10). Nedá se to snad nazvat jinak, než že Moon nechává hudbu jaksi graciézně vyplouvat na povrch, pobublávat snad lehce pomaleji, ale s tak noblesní sebejistotou, kterou tu a tam v dynamické špičce probleskne až živočišná vášnivost, že rádi podlehnete. Dynamika je neokázalá, profesionálně disciplinovaná a kontrolovaná tak, jak čekáte od takhle drahého vybavení, ale energie proudí s nadhledem a rezervou, díky čemuž všechno už pěkně dospěle dýchá.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 28

Pocit celkové přirozenosti, nenásilnosti a pohody je ve zvuku tohoto setu zjevně nadřazený analytičnosti či snad snaze zaostřit až na ty nejjemnější nuance a detaily. Neznamená to snad, že by "Russian Choir" v podání sboru Cantus ex Corde ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) byl nepřehledný. Naopak, působí už velmi přirozeně, ve zvuku je kázeň a pořádek, prosakuje jí jakási stěží popsatelná "lidskost" a přestože netlačí na pilu, vokály jsou až hmatatelné, mají objem, mají své barvy a vůbec zní přesvědčivě. Možná to není takový ten skvostně analytický způsob prezentace, možná to není hologram jednotlivých zpěváků a možná není Moon jízdenkou k nejposlednějšímu nádechu toho zpěváku vzadu vpravo, ale exceluje celkovou intenzitou, pocitem konkrétnosti i celkovou čistotou, která obstojí i v podle mimořádně přísných měřítek takto high-endového světa.

Celková sebejistota, plnost a velikost zvuku pomáhají také utvořit pěknou, velkou a přehlednou zvukovou scénu. Kupříkladu "The Dance" Edwarda a Alice Elgarových v podání Floriana Couteta a Smart is Brass ("Räumlichkeit und Transparenz" | 2015 | stereoplay) nechal vyniknout i prostor mezi nástroji, nadělil jim pevné hranice a konkrétní umístění, scéna se nikterak nepřelévá, nemáte pocit rozostření nebo nějakého chvění, všechno je prostě usazeno na svém místě a podání už má žádoucí trojdimenzionální kvalitu, kdy vnímáte i vzduch v okolí instrumentů a celé to tvoří plastický zážitek, do nějž se můžete ponořit.

2019 05 17 TST Moon 740P 860A 27

Už tu ono pojmenování několikrát zaznělo, ale set Moon vyniká zejména schopností hrát naprosto pohodově. "Africa" od Toto ("Blu-spec CD Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) šlapala s plynulostí, s rytmem, s důrazem a silou, s přesností odklepávajícího metronomu, neuspěchaně, ale s o to větším pocitem intenzity, kdy si vás hudba přitahuje, chtě nechtě vás láká, ať už jste kde chcete a děláte co chcete - Moon je skvělá brána k bezbřehému a nadšenému objevování vlastně jakékoliv nahrávky.

Dělený zesilovač Moon 740P a Moon 860A tvoří působivý high-endový celek, kde předzesilovač zajišťuje svým charakterem (jako mozek) kontrolu, přesnost, autenticitu a spořádanost vůbec a koncový stupeň 860A (podobně jako srdce) dodává sílu, vášeň a barvu. Na dnešní svět opravdu dospělého high-endu s iracionálními cenovkami pak navíc oba přístroje nestojí niajk přemrštěnou částku. Zejména s ohledem na to, že působí odolně a spolehlivě a že s nimi dost pravděpodobně strávíte pěknou řádku let. A tak jako když najdete opravdu skvělého partnera pro život, je radost (skoro) každý den, tak i s tímhle párečkem lze očekávat každodenní radost, každodenní zážitek a díky tomu, jaké kouzlo umí Moon vytvořit, můžete prakticky bez omezení proplouvat svou hudební sbírkou a užít si nahrávku dle aktuální chuti a ne podle toho, co vám sestava umožní pěkně zahrát. Protože Moon 740P / 860A jsou sestavou, která zaručuje při každém poslechu přímou katapultáž až na Měsíc a to s jakoukoliv hudbou a (víceméně) jakoukoliv nahrávkou. Alespoň ochutnat by měla být povinnost pro každého...

Kč 187 990,- - 740P

Kč 326 990,- - 860A

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ síla, autorita, až nadřazenost

+ bohatost a živoucnost

+ stabilita a pevnost

+ puristický high-end s muzikální duší

+ zpracování

ZÁPORY

- ruční regulace hlasitosti se občas chová trochu svéhlavě

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

DOVOZCE: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies