2020 04 30 TST Moon 680D 1

Kanadská značka Simaudio, respektive její původně „podznačka“ a nyní hlavní jméno Moon, má sympaticky rozkročené portfolio, v němž jako jedna za mála firem na trhu nabízí řetězec od zdroje signálu přes integrované a dělené zesilovače až třeba po sluchátkové nebo phono řešení pro (velmi) náročné. Velkou péči pak věnuje značka digitálním produktům a její D/A převodníky a streamery patří do vyšší ligy – stejné ambice má též 680D, druhý nejvýše postavený digitálně-analogový převodník v nabídce.

Dle prohlášení výrobce vychází svým pojetím 680D z mimořádného modelu Moon 780D. Vizuálně je to rozhodně pravda, protože Simaudio udržuje u komponentů velmi jednotný estetický styl – široká šasi, trojdílný čelní panel standardně ve dvoubarevném kontrastu a nebo centrálně montovaný displej s výraznými červenými znaky si nespletete. A kdyby náhodou, čtvercové logo v malém formátu vpředu a ve velkém na horní „kapotě“ vás ujistí, kde se nacházíte.

Šasi má vlastně poměrně komplikovanou stavbu včetně chladících profilů po bocích, k jeho provedení pak nelze říct křivé slovo – materiály jsou hodné ceny, jejich zpracování také a při zvednutí 18 kg hmoty budete mít pocit, že jste koupili něco „hmatatelného“. Ostatně s šíří 47,6 cm, výškou 10,2 cm a hloubkou 42,7 cm 680D rozhodně nelze přehlédnout.

2020 04 30 TST Moon 680D 2

Na čelním panelu najdete po levé i pravé straně displeje ovládací tlačítka v blocích po čtyřech, vystačíte s nimi nejen na přepínání vstupů, ale také na veškerá nastavení komponentu, byť velké znaky s relativně omezeným displejem nenabízí ten úplně nejlepší komfort. Nicméně, ne že by 680D bylo nutno nějak hlouběji nastavovat.

Zadní panel přístroje je doslova zaplavený konektory a i jeho nadstandardní šíře je plně využita. Digitální rozhraní zastupují dva optické vstupy, dva koaxiální, jeden AES/EBU, jeden BNC a jedno USB, do této skupiny bychom patrně měli počítat i vstup pro ethernetový kabel a Wi-Fi a Bluetooth anténku (pročež se z 680D stává i streamer díky integrované – mimochodem parádně rychlé a stabilní – platformě MiND 2 s podporou streamingu z NAS, z Tidalu, Roon prostě odkudkoliv a v prakticky jakémkoliv rozlišení a formátu). Analogové signálové konektory zahrnují pár symetrických XLR a nesymetrických RCA.

2020 04 30 TST Moon 680D 4

Nebyl by to nicméně Moon, kdybyste tu nenašli alternativu k běžné napájecí zásuvce s vypínačem a to v podobě dvou vstupů pro externí napájecí zdroj, kdy jednak oddělíte analogovou a digitální část a jednak budete mít řádně naddimenzovaný zdroj.

Tím ovšem „chytrost“ komponentu nekončí – je tu vcelku standardní RS232 pro externí ovládání, 3,5 mm vstup pro externí infračervené čidlo, 12 V 3,5 mm jack napěťového spouštění, ale hlavně dvojice jacků systému SimLink (vstup + výstup). Přes ty dokážou firemní komponenty komunikovat a nejen se zapínat a vypínat, ale také třeba přepínat vstupy dle aktuální potřeby nebo regulovat hlasitost – a to vše třeba i z aplikace MiND 2, takže přes svůj streamer získáte možnost z chytrého zařízení ovládat i zesilovač a vůbec další součásti sestavy.

2020 04 30 TST Moon 680D 6

Vnitřní prostor tvoří vlastně jen do dvou pater rozdělené desky plošných spojů a zapouzdřený napájecí zdroj Moon Hybrid Power (prý identický s tím v top modelu 780D). To je řešení, které má za cíl poskytnout ultra stabilní napájecí napětí kombinací spínaného a lineárního napájecího zdroje. Přidejte k tomu dvanáctistupňový systém napěťové regulace (z toho 2 stupně pro nízkonapěťovou regulaci a 4 stupně pro induktivní filtraci stejnosměrného napětí) a máte výjimečně propracovaný napájecí zdroj – ostatně právě kvalitu napájení Moon staví jako jeden z pilířů kvality svého zvuku.

Výrobce zmiňuje, že v převodníku je osazený čip ES9028PRO, takže podporuje PCM (32 bit / 384 kHz), DSD (až DSD256) i MQA v nativní podobě a to na všech (!) digitálních vstupech. Kolem převodníku a časovacího modulu bylo prý odvedeno hodně práce, modul s hodinami má i vlastní regulovaný napájecí zdroj. Na každém kanálu se využívají čtyři převodníky (čip jich obsahuje celkem 8), jejichž výstup se sčítá a tím se dosahuje vysoké přesnosti. Analogová výstupní část je navržena jako plně symetrická.

2020 04 30 TST Moon 680D 8

Aby toho ale nebylo málo, ještě před čipem najdete výkonné FPGA, neboli výpočetní hradlové pole s vysokým výkonem, které koneckonců používají všichni špičkoví výrobci D/A převodníků. V modelu 680D má za úkol jednak první kroky zpracování digitálních signálů na vstupu, jednak následně signálu přidělit správný hodinový signál a následně nastavit parametry D/A převodníku pro optimální funkci. FPGA také zajišťuje „otevření“ a dekódování MQA souborů.

Pracovní rozsah přístroje je 2 – 100 000 Hz (0 / -3 dB), hodnota THD pouhých 0,0005% (1 kHz / 0 dBFS), intermodulační zkreslení (bez dalších podrobností) 0,0003% a dynamický rozsah výtečných 123 dB. Stejnou hodnotu má i odstup signálu a šumu, separace kanálů dosahuje čísla jen o 3 dB nižšího. To všechno představuje vynikající technické parametry, hodné dané cenové úrovně.

2020 04 30 TST Moon 680D 14

Moon 680D jsme zkoušeli zejména ve společnosti CD přehrávače 650D, ale i v běžných redakčních sestavách. Hrál tak s OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140 přes Harbeth Monitor 30, hrál s Grandinote Shinai, Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70 a nebo také s Emotiva XSP-1 a Emotiva XPA-DR2 přes KEF LS50 a GoldenEar SuperSub X. V sestavách sloužil Moon jako převodník, USB zdroj pro vysoké rozlišení i streamer. O použitém příslušenství jako jsou kabely, filtry nebo antivibrační řešení najde informace v pravém sloupci -->.

Už od prvních tónů basy ve „Twist in my sobriety“ Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) se 680D ukázal jako mimořádně precizní nástroj. Perfekcionistická kontrola jednotlivých tónů, jejich špičkové ohraničení a v první řadě brilantní disciplína podtrhují parádní čitelnost spodních tónů, Každé drnknutí do struny také vytvoří tón s poctivým kusem váhy a impulsem jako z napnutého praku, je to možná nepatrně sušší bas, nicméně poddajný, pružící a „prostě normální“. V basové části spektra je spousta informací, prezentovaných s přirozenou nenuceností, vycházející ale ze zjevně mimořádné přesnosti.

2020 04 30 TST Moon 650D 10

Ve středním pásmu si 680D, alespoň soudě podle zpěvu Franka Sinatry v „Somethin‘ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2), drží lehký odstup, akcentující nad organickou lidskostí spíše vjem mimořádné transparentnosti a detailnosti, DAC se už ale pohybuje v působivě vysoké úrovni. Sinatrův hlas i vokál jeho dcery jsou brilantně realistické, plastické a konkrétní, nejsou nijak exponované, ač ve všeobecné luxusní čistotě zpěv vyniká a září se sebevědomou energií i pocit prezentnosti.

Maličko tvrdší, nicméně skutečně excelentně čistý a kontrolovaný, super znělý a konkrétní zvuk najdete také na nejvyšších frekvencích. Činely v „On her way“ Pat Metheny Group („Speaking of now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) měly krásné proporce, byly to velké kovové plochy, znějící s nebojácností, ale zároveň s nijak přibarvovanou zvonivostí. 680D funguje jako analytický mikroskop, proto máte-li chuť užít si naplno odhalené textury, jemné dozvuky nebo nuance tónů, Moon je v tomto vskutku excelentní. Každý tón je perfektně ohraničený, přítomný a konkrétní, 680D je ukázkově přesný a čistý.

2020 04 30 TST Moon 680D 12

Bubínky a perkuse se svižnými rytmy v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195) zvládl převodník suverénněji, než Moon 650D, jeho zvuk je velmi zřetelný, velmi konkrétní a hlavně velice rychlý. Dynamické špičky a údernost jsou prezentovány ve tvrdší formě, s nápadnou, sebevědomou extrovertností, stejně jako s razantní výbušností a robustností v objemu zároveň. Je to muskulaturní zvuk, ale nikoliv těžkopádný.

Pokud má Moon 680D nějakou nejvýznamnější charakteristiku, je to detailnost – v „My ship“ Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) bylo cítit, že převodník je už v extralize z pohledu plastičnosti. Tolik informací vytéká z reprosoustav, že už mizí mechanický rozměr reprodukce a ačkoliv pořád cítíte, že jde o technický, spíše než vášnivý zvuk, je tu už skoro všechno. Signálové pozadí je „mrtvé“ a i lehounká vrznutí v pozadí nebo nenápadné pohlazení činelu tu má svoje místo. Fokus převodníku je opravdu působivý a přestože hudba proudí spíše do mozku nežli do srdce, je to výjimečně čitelná a výjimečně spořádaná reprodukce.

Organizovanost je mimořádně ku prospěchu i v podání prostoru nahrávek. V „My romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) bylo vše pod precizní kontrolou. Je to jako kdyby hudba zněla bez bariér, převodník úctyhodně definuje rozměry nástrojů, dává vám jasně najevo, že mezi nimi je volný prostor a bez jakéhokoliv stresu vnímáte pozici na pódiu, vnímáte, že tleskající publikum je pár metrů od vás. Je to reprodukce disciplinovaná, provázená až vojensky dokonalým řádem a zaostřená jako špičkový hologram.

Moon 680D

„Heathen Child“ Nicka Cavea („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) byla nadupaná, měla excelentní drajv a puls, od tepající basy po drze extrovertní kytaru je hudba jednoduše brutální nářez. Je to čisté, je to energické, je to bombasticky výbušné a sevřené železnou pěstí parádní kontroly a přesnosti. 680D dokáže hudbu usměrnit jakkoliv je potřeba, dokáže extrahovat i ty nejkřehčí detaily a zároveň je zasadit do komplexního, homogenního celku.

Není pochyb o tom, že Moon 680D je excelentní D/A převodník, jeho výbava je víc než dostatečná a obohacení o vlastně parádně fungující streaming je vysokou přidanou hodnotou. Oproti levnějšímu 650D je převodník rozhodně preciznější, ale také jaksi studenější a techničtější, což je trochu škoda. Sám o sobě je nicméně excelentní v tom, jak čistě, jak detailně, jak dynamicky, jak energicky a jak přesně dokáže vycucat z vašich nahrávek každý bit a dát ho zřetelně najevo. Pokud máte rádi analytičnost, detaily, konkrétnost a energii jako z praku, Moon 680D je mimořádně povedeným exemplářem toho, jak má drahý D/A převodník se zaměřením na preciznost hrát.

EUR 10 680

cca Kč 295 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ excelentní provedení

+ široká konektivita

+ stabilní, rychlý streaming

+ bohatá konektivita

+ detail a fokus

+ údernost

ZÁPORY

- trochu studený, technicistní zvuk

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies