ROTEL Michi zesilovače

2021 02 28 TST Moon 340i 1

Kanadský Moon patří mezi smetánku výrobců audio elektroniky, navíc ještě k tomu umí nabídnout jako jeden z posledních Mohykánů oboru skutečně prakticky celistvý řetězec od zdroje signálu po koncový zesilovač. Přestože většinu výrobků Simaudio (jakožto mateřská firma, stojící za značkou Moon) cílí do vyšších high-endových sfér, najdete v katalogu také modely „ještě zaplatitelné“ – takový je i integrovaný zesilovač 340i, který můžete mít ve variantě D3PX doplněnou o proslulý firemní D/A převodník.

Šasi komponentu odpovídá zvyklostem značky Moon – je nízké, bytelné a zaujme hlavně čelním panelem rozděleným na tři segmenty, u kterých si můžete volit černou, stříbrnou nebo typickou černo-stříbrnou variantu. Boky těla jsou osazené poměrně velkými chladiči, stejně tak horní panel je důkladně perforovaný.

Zesilovač je poměrně dobře skladný, nepřesahuje standardní šířku 42,9 cm, do hloubky zabere 37,6 cm a na výšku má pouhých 8,9 cm. Má ale neošizenou váhu 13 kg.

2021 02 28 TST Moon 340i 2

Čelnímu pohledu dominuje velký ovladač hlasitosti, oko ale poutá i obdélníček displeje s velkými červenými znaky – ty možná nejsou tak intuitivně čitelné jako „všeříkající“ moderní OLED displeje (ale lze se zkratky naučit během pěti minut), ovšem zase jsou znaky vidět pěkně z dálky.

Po levé straně displeje najdete pětici malých tlačítek pro přepínání vstupů a zapínání přístroje, na straně druhé 3,5 mm analogový vstup pro externí audio zařízení a 6,3 mm jack pro sluchátka, také pak tlačítko pro odpojení reproduktorových výstupů a celkové ztlumení.

2021 02 28 TST Moon 340i 3

Zadní stěna je zaplněná příjemně variabilní konektivitou – jsou tu čtyři analogové cinchové vstupy (z toho jeden konfigurovatelný jako průchozí pro snadnou integraci s domácím kinem), je tu symetrický XLR vstup a dokonce dvojice cinchových výstupů. Jeden v linkové úrovni, druhý variabilní.

Varianta D3PX má pak také řádku digitálních vstupů – dvojici koaxiálních a jeden optický vstup doplňuje USB pro spojení s počítačem. Je škoda, že tu není i možnost streamingu, která by z 340i D3PX udělala doslova stelárně univerzální zařízení s nevelkou konkurencí. I tak ale podporuje až PCM 32 bit / 384 kHz a DSD256 (samozřejmě přes USB, „klasické“ digitální vstupy mají běžné omezení 24 / 96).

2021 02 28 TST Moon 340i 6

Zesílený signál vychází z pěkných reproterminálů u horní hrany, široká je pak plejáda „ovládacích“ konektorů. Je tu RS232 pro sofistikované řízení přes ovládací systémy, je tu výstupní 3,5 mm jack pro spínání dalších komponentů, je tu 3,5 mm vstup pro externí čidlo dálkového ovládání a je tu dvojice identických jacků systému SimLink, které umí propojit komponenty Moon, synchronizovaně je spouštět, ovládat vstupy a předávat další příkazy. Napájecí zásuvka pak má kolébku neprakticky zapuštěnou do pouzdra, takže před použitím „audiofilské“ koncovky napájecího kabelu je dobré ji přepnout do zapnuté polohy.

Vnitřku dominuje velký toroidní transformátor a několik desek plošných spojů, stejně jako tranzistory přišroubované k šasi horizontálně u bočních stěn. Jde o zakázkové tranzistory Moon – jsou bipolární a párované. Konstrukce je poměrně úhledná a komplexní.

2021 02 28 TST Moon 340i 12

Zesilovač nabízí poctivých 100 Wattů na kanál do 8 ohm, 200 Wattů do 4 ohm, přičemž vždy prvních 5 Wattů dostanete v čisté třídě A. Zesilovač pracuje v rozmezí 2 – 90 000 Hz (0, -3 dB) s odstupem signálu a šumu přes 110 dB (při plném výkonu). Hodnota celkového harmonického zkreslení dosahuje na 1 W 0,015%, při plném výkonu 0,05%. Intermodulační zkreslení je 0,03%.

Moon 340i D3PX jsme zkoušeli v běžných redakčních sestavách – hrál s KEF LS50 Meta místo Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2 a RME ADI-2 DAC FS, hrál místo Cambridge CXA81 a Teac NT-503 spolu s Fischer&Fischer SN-70, ale hrál také s Xavian Quarta a to místo Kinki Studio EX-P7 / Kinki Studio EX-B7 ve společnosti Métronome DSC1 a GMG Power Harmonic Hammer 3000P. V první sestavě se hrálo přes kabely ZenSati Authentica, v druhé přes Dynamique Audio Horizon 2 a ve třetí přes Nordost Heimdall 2. O kompletních detailech sestav více v pravém sloupci -->.

2021 02 28 TST Moon 340i 16

Úvodem stojí za to ztratit slovo za digitální vstupy v hodnotě nějakých pětadvaceti tisíc – zejména USB funguje parádně a není to jen nějaký doplněk k zesilovači, ale poctivý, prakticky plnohodnotný vstup, který může suplovat externí D/A převodník v hodnotě pár desítek tisíc. Třeba v kombinaci s Roon šlo o naprosto ideální vyřešení absence streamingu a výsledná kvalita byla parádní.

Houpavá basová linka v „Bílý den“ od Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2) zněla s překvapivou autoritou a pěkným objemem, plně a barevně, snad až lehounce „nafoukle“, ale vysloveně zábavně a to v kombinaci s jakýmikoliv reprosoustavami. Kvalita kontroly a nenucená artikulace jsou nad rámec stotisícových standardů. Zejména pružnost basové linky byla pozoruhodná, stejně jako solidní váha a ohraničení tónů. Celková šťavnatost nezpůsobuje pocit těžkosti nebo lenosti reprodukce.

2021 02 28 TST Moon 340i 14

Zpěv Robina Gibba v „Mother of Love“ („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 01777622ERE) byl lehce hebčí, ale moc příjemný opět zejména díky plnosti a bohatosti. Nečekejte zvuk technicistně analytický, ale spíše uvolněný, plný a jaksi „nasycený“. Srozumitelnost je nenásilná, vokál je správně posazený před nástroji, byť není úplně vypíchnutý a lehoulinký akcent je kladený na hlubší polohy. Je to ale velmi hezká, snadno akceptovatelná reprodukce.

Objemem výšek je zvuk 340i D3PX přeci jen trochu decentnější, ale neznamená to, že by byly jakkoliv utopené nebo upozaděné. Ševel činelu v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 060248622469) byl pěkně přehledný, klidný a jemný. Zesilovač se nesnaží o audiofilskou akcentaci nejjemnějších nuancí, ale nabízí kultivovanou celistvost s dobrou přehledností a pocitem dobré čitelnosti, i když to není úplně charakter pro milovníky cinkající hudby.

2021 02 28 TST Moon 340i 5

Zato když přijde na dynamické pasáže v „Something Holy“ z živáku „Live at Funkhaus“ Alice Phoebe Lou (2020 | AWAL | APL010), tak je zesilovač ve svém živlu. Má výkon, má autoritu, má kontrolu a má váhu, umí „dýchnout“ do hudby už pěkně od basů. Je to hrdý, klidný, houpavý a přitom silný, poddajně samozřejmý zvuk. Ta celková bohatost a plnost se snadno poslouchají, v reprodukci je cítit život, energie i dobrý timing.

340i D3PX hraje jaksi až „holistickým“ způsobem, je to jeden velký organický celek a přitom třeba „Seven Steps to Heaven“ ze stejnojmenného alba Milese Davise (2005 | Columbia | COL 519509 2) hrála s čitelností naprosto přiměřenou dané cenové hladině, ba dokonce spíše lepší. Přehlednost je bezproblémová, linky jsou pevné a zřetelné a žádná z nich na sebe neupozorňuje, tvoří prostě přirozený, nenásilný celek. Zvuk uvolněně plyne, je naprosto klidný a přitom už je v něm spousta a spousta informací.

2021 02 28 TST Moon 340i 4

Prostor hudební scény v „Rising Runner Missed by Endless Sender“ od Tangerine Dream („Cyclone“ | 1995 | Virgin | 7243 8 40251 20) byl bezproblémový. Možná oproti ideálu o něco maličko užší, ale organizovaný, s výtečnou lokalizací jednotlivých zvuků a krásnou definicí oblouku, po nichž efekty putují ze strany na stranu. Není to analytická reprodukce, která by zaostřovala na každou jednotlivost, ale nechává vyniknout hudbu jako celistvý, jasný a zřetelný obraz.

Neuspěchaná rytmičnost a plnokrevnost sluší hudbě jako je „Swingin’ Safari“ Berta Kaempferta („Vinyl Classics Vol. 2“ | 2014 | stereoplay | 03-14). Bas je vysloveně skvělý, výtečně artikulovaný a plnotučný, je ale zároveň také dostatečně napjatý a díky tomu všemu chytlavý a velmi snadno poslouchatelný. Možná je tu trochu cítit lehce „skloněnou“ tonalitu s maličko výraznějším basem a maličko méně výraznými výškami, ale není to nijak nepříjemné.

2021 02 28 TST Moon 340i 7

Integrovaný zesilovač 340i D3PX na rozumném půdorysu a za plně akceptovatelnou cenovku nabízí zesilovač, který v sobě má všechno potřebné (tedy až na možnost pohodlného streamování) a to včetně zvukové kvality z high-endové sféry. Je to plný, živý, bohatý a informativní zvuk, který přese všechno ale zůstává příjemný, muzikální a kultivovaný. Nenašli jsme kombinaci, k níž by si nesedl a situaci, při níž by zněl nepříjemně. Je to skvělý všestranný zesilovač, který jakkoliv není zvukově úplně neutrální, je geniálně zábavný.

Kč 106 990,- - základní provedení

Kč 132 990,- - s D/A převodníkem

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ opravdu, ale opravdu pěkný bas na tuto cenovou třídu

+ komplexní výbava (u verze s D3PX)

+ dobrý D/A převodník

+ kontrola

+ celkově pozoruhodná muzikální plynulost

+ poctivá stavba

ZÁPORY

- streaming přes platformu MiND 2 by byl geniální třešničkou na dortu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies