2021 10 31 TST Roon 1

Je Roon vhodným řešením právě pro vás? Na to se zkusíme zaměřit v následujícím víceméně pravidelném seriálu krátkých článků, věnujících se tomuto stále populárnějšímu systému pro správu osobní hudební knihovny, který je fakticky gigantickým ekosystémem, který když už jednou proroste do vašich osobních poslechových zvyklostí, tak je nikdy neopustí.

Přestože základ současného týmu kolem Roon se dal v New Yorku dohromady už v roce 2004, kdy si pánové sestavili svůj první hudební server, až v roce 2015 ovšem seznali, že je čas uchopit vývoj naplno a to poté, co si osahali vývojové práce na hudebních aplikacích pro takové značky jako Meridian Sooloos nebo HP.

Dnes firma, stojící za vývojem platformy Roon, čítá kolem padesátky lidí a jsou to většinou nezávislí profesionálové z téměř všech kontinentů, je to tedy společnost poměrně progresivní a hlavně na poměry softwarového vývoje stále poměrně malá.

2021 10 31 TST Roon 2

Co Roon umí?

Co tedy tato inovativní platforma umí? Chce se říct, že všechno, co můžete u streamování digitálního obsahu vymyslet a dost možná i něco, co by vás ani nenapadlo chtít, ale jakmile si to zkusíte, už bez toho nebudete moci vydržet (ověřeno na vlastní uši).

Zásadní přidanou hodnotou Roon je to, že to není jen ovládací aplikace, ale zejména velmi inteligentně indexovaná databáze celé vaší diskotéky – míněno celé, tedy nejen lokální souborů (třeba rozesetých na různých úložištích v domácí síti), ale také skladeb v cloudových účtech služeb jako je TIDAL, Deezer, Qobuz a dalších. Díky sofistikovanému zaindexování pak můžete napříč všemi těmito digitálními daty vyhledávat jak potřebujete – podle jmen, kapel, názvů alb, žánrů, ale třeba i kompozic či skladatelů, textařů, dirigentů, orchestrů nebo míst provedení u klasické hudby, s trochou snahy lze filtrovat i podle oblíbenosti. Limity klade spíše vaše představivost a ochota se naučit filtrovat vyhledávací výsledky.

2021 10 31 TST Roon 3

Dalším ze zásadních pilířů toho, co dělá Roon unikátním, je možnost propojit různorodá zařízení napříč sítí. Nemusíte tak už řešit ekosystém od jeho výrobce, cokoliv, co je ocejchováno jako kompatibilní s Roon bude fungovat. Dovolte konkrétní redakční příklad – v jedné místnosti je přes USB připojen RME ADI-2 DAC FS, v téže místnosti, ale v jiné sestavě Teac NT-503 a v hlavní sestavě Métronome DSc1 a to jak po síti, tak po USB, které ale občas přepojujeme do OPPO UDP-205, případně samozřejmě kdekoliv do testovaných zařízení. A každé z těchto zařízení lze ovládat z jakéhokoliv klienta Roon (pokud to tedy explicitně nezakážete), můžete do každého posílat libovolný soubor, případně všechny spojit do jedné zóny. Nemluvě o tom, že Roon může kompatibilním zařízením ovládat hlasitost (a jde o bezztrátovou regulaci, která tím samozřejmě překoná libovolné hardwarové zařízení). Přestože takhle komplikované zapojení povětšinou nevyužijete, Roon zvládá prakticky libovolně zašmodrchané sestavy a domácnosti – pokud bude hrát hodně zón najednou, vyžádá si to nicméně výkonný hardware.

Právě čím dál populárnější multiroom je pak s Roon snadný nebo dokonce někdy snazší než při použití známých ekosystémů – prakticky jakékoliv běžné zařízení, které připojíte do sítě, můžete zařadit do zón / místností a Roon tak nemusí být jen audiofilským nástrojem, ale může sloužit i dětem nebo prostě jiným členům rodiny, kteří si skrze něj budou moci ovládat různá síťová zařízení a třeba při přechodu mezi místnostmi také přesouvat hudební stream. Výhodou je samozřejmě to, že se pro různorodá zařízení nemusíte trápit s různorodými aplikacemi a logikou jejich ovládání – vždy sáhnete po jedné aplikaci, která stejně vypadá a stejně funguje a tak trochu je pak jedno, jaké zařízení je na konci, podvolí se vždy ovládací logice Roon.

2021 10 31 TST Roon 20

Pokud by vám pak nevyhovoval zvuk v dané zóně, mocným nástrojem je integrovaný DSP engine – nejen, že s ním můžete přizpůsobit zvuk svému vkusu, můžete i kompenzovat nedokonalosti (skvělé například u sluchátek), ale s nevelkou dávkou snahy (pár hodin práce maximálně) můžete Roon využít i jako šikovnou a dobře fungující kompenzaci nedokonalé domácí akustiky. Redakční nearfield sestava používá právě to – konvoluční filtr stvořený na základě dat, sesbíraných z růžového šumu měřeného technikou pohyblivého mikrofonu. Zní to složitěji, než to je a ani lehce zkušenější laik se toho nemusí bát. A výsledek? Srovnatelný s vlivem procesorů za desítky a možná i stovky tisíc, pokud vše provedete správně. Vzhledem k tomu, že zásahy probíhají díky šikovně nastaveným algoritmům bezztrátově, je to geniální řešení i pro audiofila puristu, který nepřijde o detail ani dynamiku.

Šikovnou věcí jsou také uživatelské profily. Ty jsou na první pohled spíše trochu povrchním řešením (například kvůli tomu, že si můžete pro sebe vyhradit nějakou zónu, kam vám nikdo jiný nepošle hudbu), ale jsou důležitější, než se zdá – inteligentní systém umělé inteligence tu totiž sbírá data o vašich poslechových návycích a následně vyhodnocuje, co by vám „podsunul“, Roon totiž mimo jiné umí velmi šikovně doporučovat hudbu a po pár desítkách proposlouchaných hodin se, musíme říci z osobní zkušenosti, dost dobře trefuje do osobního vkusu. A s postupem času se to stále více a více zlepšuje a Roon pro vás objevuje zajímavou hudbu v rozsáhlých lokálních sbírkách, ale i v online službách, takže zábava prakticky nikdy nekončí.

2021 10 31 TST Roon 6

Spíše příjemným detailem je pak podpora formátů – Roon totiž rozluští prakticky úplně cokoliv. Respektive doposud jsme nezaznamenali soubor, s kterým by si neporadil. Další věcí je to, že čím dál populárnější kodek MQA umí rozlousknout a naservírovat i jinak nekompatibilním zařízením, jinými slovy dekódování probíhá na úrovni jádra Roon a streamer tak nemusí mít v konstrukci hardwarový dekodér tohoto formátu. I se staršími nebo prostě z nějakého důvodu nekompatibilními tak „vyždímáte“ vysoké rozlišení všude tam, kde ho v MQA schovali.

Na čem Roon běží?

Roon je fakticky databázové řešení, které pak nejlépe běží na ROCK (Roon Optimized Core Kit) – to je v zásadě velmi zjednodušený Linux, podporující všechno, co pro provoz Roon jádra potřebujete. ROCK je zadarmo a jeho instalace spočívá v několika graficky nehezkých, ale i pro průměrného uživatele počítačů srozumitelných kroků. A pak už nic, jen vypnout a zapnout zvolený hardware.

Roon nicméně může běžet třeba i na výkonnějších NAS jednotkách, může běžet na vašem počítači (stačí víceméně specifikace „lepšího kancelářského stroje“ současnosti) a prakticky v jakémkoliv ekosystému (Linux, Windows, MacOS, Ubuntu,…).

2021 10 31 TST Roon 11

V redakci jsme si postavili poměrně nízkonákladový počítač na platformě Intel NUC, který má ovšem drobnou nevýhodu nevzhlednosti a při vší snaze tu a tam lehce „zadrhne“ (reakční doba na příkaz je v řádu nižších jednotek sekund), jakkoliv to v praxi neovlivňuje kvalitu používání.

Pokud si ale chcete být naprosto jistí, můžete využít jeden z dostupných optimalizovaných přístrojů Roon Nucleus / Roon Nucleus Plus – ten druhý je o něco lépe dimenzovaný třeba pro provoz ve více zónách a pro složitější DSP výpočty kupříkladu u DSD. Jde o kompaktní hardware v pěkném šasi, s pasivním chlazením a dobrou konektivitou. Nucleus nabízí dva HDMI výstupy, dva USB vstupy / výstupy (můžete připojit k USB D/A převodníku nebo třeba připojit CD mechaniku pro rippování disků) a ehternetové připojení. Pokud můžeme soudit, z nějakého důvodu je uživatelská zkušenost o něco lepší než s „podomácku“ postaveným PC – nedochází k oněm prodlevám v reakcím / drobným výpadkům. Nemluvě o podstatně lepším vzhledu.

2021 10 31 TST Roon 22

Pointou hardwaru je nicméně to, že na tomto zvoleném zařízení běží základní databáze – ne nutně hudební data, ale data o hudebních datech (kde co máte, jak máte nastavené DSP například nebo všechna přítomná metadata apod.), která Roon neukládá do úložiště s vaší hudební sbírkou, ale právě „sám do sebe“.

S Roonem na věčné časy a nikdy jinak! A nebo…?

Rozhodnete-li se pro pořízení Roon, mluvíme v tomto okamžiku o pořízení dočasné licence na softwarové rozhraní, tedy jádro (neboli serverovou část), běžící na jednom konkrétním místě v jeden okamžik (můžete ale v různém čase provozovat Roon na různých místech, stačí „autorizovat“ a „odautorizovat“ jednotlivá jádra) a ovládací aplikace (neboli klientskou část). Respektive aplikace je samozřejmě k dispozici zdarma, ale pokud nemá kam „sáhnout“ a nemůže čerpat data z jádra, příliš si ji neužijete.

Aktuálně je Roon k dispozici ve dvou formách předplatného – jednak máte možnost hradit pravidelný poplatek za užívání (o maličko nižší při platbě na rok, nepatrně vyšší při měsíčních platbách – jde o zhruba 220,- Kč versus 290,- Kč), jednak máte možnost zakoupit doživotní licenci. Z ročního předplatného lze kdykoliv přejít na doživotní formu a to za zhruba 15 000,- Kč. Máte pak 30 dní na rozmyšlenou, kdy vám Roon vrátí celou částku za předplatné, pokud nebudete spokojeni, ovšem platí to trochu neintuitivně pouze pro roční předplatné.

2021 10 31 TST Roon 15

Oba poplatky se váží na váš uživatelský účet, pod nímž běží jádro na vámi zvolené hardwarové platformě a vy se tak stanete dalším z více než 250 000 uživatelů tohoto řešení na celém světě. Součástí jsou samozřejmě pravidelné aktualizace a všechny obsažené funkce. Maličká otázka může viset nad „doživotností doživotního“ – nikde totiž není explicitně zmíněno, zda jde o doživotnost vaší nebo doživotnost aktuální vývojové řady (tedy 1.x).

O jednotlivých aspektech si popovídáme v dalších dílech našeho cyklu.

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies