2021 02 28 TST GoldenEar BRX 1

Kalifornská firma GoldenEar Technology byla poslední štací Sandyho Grosse, jednoho ze zakladatelů v USA mimořádně úspěšných značek Polk Audio a Definitive Technology a dnes patří pod křídla jiného giganta – značky AudioQuest. Soustředí se hlavně na výrobu poloaktivních reprosoustav netypického a „splývajícího“ designu, byť v nabídce má i čistě pasivní modely. Takové jsou i vrcholné firemní regálovky BRX, komplementy k top modelům Triton Reference a Reference One.R.

Tomuto zařazení odpovídá i design, který jako by z oka vypadl právě těmto modelům. Ozvučnice ve vysokém černém lesku jsou zakryté místo typické látky kovovými mřížkami (na bocích pevnými, vpředu mřížkou nasazovací, která je mimochodem posazená na sametovém proužku, aby nerezonovala).

Kabinety se směrem zepředu dozadu rozšiřují, horní stěna je klenutá a vůbec je vidět mnoho snahy o dosažení toho, aby v ozvučnici nebyly žádné souběžné stěny. Klenutá je totiž i stěna zadní, v níž je zasazený jediný pár reproterminálů.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX 2

Čelní stěn je osazená firemními aktivními reproduktory – pro výšky je tu Reference HVFR, neboli nevelký skládaný páskový měnič s integrovaným mělkým zvukovodem. Magnetický systém je neodymový.

Doplňuje ho klasický dynamický kónus s výrazným závěsem a středovou protiprachovou kopulkou, jehož koš kryje účelný rámeček. Průměr membrány je 15 cm a vychází z modelů Reference, což znamená mimo jiné jednopalcovou cívku na kaptonovém formeru. Pod mřížkami na obou bocích jsou pak umístěny planární pasivní zářiče. Mají průměr 16,5 cm. Ani u jednoho z reproduktorů se firma nezmiňuje o použitých materiálech.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX 3

BRX jsou poměrně malé – v bodě největší šířky mají jen 20,5 cm, největší výšky dosahují veprostřed horního panelu a to 30,8 cm, hloubka činí 31,1 cm. Při tom všem váží 5,4 kg.

GoldenEar udává frekvenční rozsah 40 – 35 000 Hz, jmenovitou impedanci „kompatibilní s 8 ohm“ a charakteristickou citlivost 90 dB.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX 4

Model BRX jsme poslouchali jak v ostravském Studiu Špalíček (na PS Audio Strata a dalších komponentech proti různým sloupkům a regálovkám Bowers&Wilkins), tak v běžných redakčních prostorách – zejména s běžnou sestavou OPPO UDP-205 / Métronome DSC1 / Norma Revo IPA-140, ale také s Kinki Studio EX-M1+. Vždy na kabelech Nordost Heimdall 2, filtru GMG Power Harmonic Hammer 3000P a proti Xavian Quarta. Hráli jsme ale také na „stolní“ sestavě RME ADI-2 DAC FS / Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2, kde BRX hrály namísto KEF LS50 Meta a za (velmi harmonické) podpory GoldenEar SuperSub X. Více o jednotlivých sestavách se dozvíte v pravém sloupci -->.

Kontrabas v „Upojenie“ ze stejnojmenné desky Anny Marie Jopek a Pata Methenyho (2008 | Nonesuch | 7559-79909-8) byl větší a hlubší, než by proporce BRX napovídaly. Pořád tu sice samozřejmě je patrný limit kompaktních reprosoustav, ale v dané ceně a dané velikosti mají rozhodně basový wow efekt. Čitelnost a rozmanitost hlubokých oktáv je pak velmi dobrá, tóny mají měkčí a vřelejší styl, pěkně houpavý charakter a působí nenuceným dojmem.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX 5

Vysloveně moc pěkné, otevřené, možná pocitově až trochu dominující jsou pak střední frekvence. Zpěv Caroly v „So Far So Good“ („Runaway“ | 1984 | Polydor | 829298-2) byl maličko hladší, ale krásně srozumitelný, krásně plný, čistý – jednoduše zábavný a energický, neupejpavý, aniž by kdykoliv sklouzl do roviny nějaké techničnosti nebo vtíravosti.

To naopak výšky se zdají být trochu klidnější, jemnější – cinkot činelu v Ellingtonově „Caravan“ („Mone Jungle“ | 2002 | Blue Note | 7423 5 38227 2 9) byl o něco menší v proporcích, o to lépe se ale zdál být prokreslený. Každý tón byl čistý, dobře ohraničený a nechávající vyniknout spoustu krásný, jemných dozvuků – určitě víc, než je i v této cenové úrovni zvykem. Páskový měnič má dobrou kontrolu, rychlost a transparentnost. Nejvyšší tóny zní lehce, rychle a nezabarveně, leč stále netechnicky a neagresivně.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX 6

Potěší pak dynamická nátura reprodukce, BRX hrají ochotně, snadno a živě, umí „pumpovat“, takže třeba syntetický basový základ „Glem ikkje“ od Kari Bremnes („Detv i har“ | 2017 | Strange Ways | CD 15132-2) má pěkný rytmus a pěknou sílu. Samozřejmě, že i tady se projevuje lehký limit basového pásmu, ale na druhou stranu hudba šlape, možná o něco volněji, ale plně a sytě.

Díky opravdu pěknému a informativnímu střednímu pásmu dobře působila i zahlcená a zauzlovaná „Sabbath“ Brada Mehldaua („Largo“ | 2002 | Nonesuch | 9362-48114-2), kde komplikované nástrojové linky v ne úplně mistrovském masteringu už byly docela slušně čitelné – zvuk nemá tendenci k analytičnosti, sází spíše na organickou, uvolněnější prezentaci, ale je to už výtečné hi-fi se vším všudy. Pokud ale máte vysloveně rádi spoustu detailů, páskový výškách má v dané třídě vysoce nadprůměrné rozlišení, což k celkové přehlednosti také jistě pomáhá.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX 7

Na „Summertime“ v podání Briana Wilsona („Reimagining Gershwin“ | 2020 | Walt Disney | D000428902) se ukázalo, že BRX mají mírnou tendenci ke směrovosti, takže stojí za to si alespoň chvíli pohrát se správným umístěním v prostoru. Pokud se vám nicméně podaří všechno nastavit (což není nikterak složité), tak má prostor takový ten „regálovkový“ fokus a jednoduše fajnovou přehlednost s dobrou lokalizací v pravolevém směru i s lehkým náznakem hloubky prostoru.

Produkty GoldenEar nicméně kladou důraz na muzikálnost a lehkost poslouchání, spíše než na technickou dokonalost – proto třeba u lehce „tupější“ „The Blackest Lily“ od Corinne Bailey Rae („The Sea“ | 2010 | EMI | 5099960851123) zněla muzikálně, reprosoustavy hrály živě, sytě a s chutí. Možná, že BRX nemají nějaký jeden vynikající aspekt, který by zářil nad všemi ostatními, ale tak nějak jim ze zvukového pohledu chybí jakákoliv opravdová slabost a všechno do sebe tak nějak harmonicky, laskavě, bez přemýšlení a nenuceně zapadá, plyne a mimořádně snadno se poslouchá cokoliv a kdykoliv.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX 14

Kompaktní regálovky GoldenEar BRX mají všechno, co si od kompaktních reprosoustav střední třídy můžete přát – mají solidní frekvenční rozsah, mají víc než solidní detail (zejména na výškách), mají krásně otevřené a dobře propracované středy a nechybí jim pocit plnosti a také energie i v basovém základu. Snadno se používají, nejsou náročné na prostředí a vlastně ani na zesilovač, protože svůj charakter s lehkostí předávaly na čemkoliv, k čemu jsme je připojili. Pokud se tak chcete zabývat výhradně poslechem muziky, aniž byste se chtěli zároveň bavit nějakým laděním, párováním, hledáním kabelů a elektroniky, pokud tedy chcete univerzální, stále příjemně hrající a přitom hi-fi standardy s nadhledem splňující reprosoustavu, pak jsou GoldenEar BRX skutečně zábavnými společníky v malých a středních pokojích.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Nebýt viditelného módu místnosti na 180 Hz, byla by odezva regálovek BRX jednoduše famózně vyrovnaná. Je vidět nepatrně větší zastoupení energie mezi 100 a 300 Hz, ale není to nic nepatřičného. V ose jsou pak zejména středy parádně lineární. Nástup je na 50 Hz, což je hodnota solidní pro tak kompaktní regálovky. Celkově je frekvenční odezva velmi dobrá.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX m2

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 02 28 TST GoldenEar BRX m5

Waterfall

2021 02 28 TST GoldenEar BRX m4

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 02 28 TST GoldenEar BRX m6

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance ukazuje na naladění systému na úroveň kolem 50 Hz, hodnota impedance nicméně klesá ke 4 ohmům a měli byste tomu přizpůsobit výběr zesilovače. Na průběhu nejsou vidět žádné rezonance nebo jiné artefakty. Elektrická fáze je relativně klidná, kolem 100 Hz je běžné vybočení do negativních hodnot, stejně tak je patrný výkyv i kolem 3 kHz, kde už je ale energie zřetelně méně. Celkově jsou BRX průměrnou zátěží, ale přesto stojí za to mít po ruce pevný a dostatečně stabilní zesilovač.

2021 02 28 TST GoldenEar BRX m7

CSD z výstupu akcelerometru uprostřed horního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 44 790,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ (poměrně) velký zvuk z malé ozvučnice

+ příjemný a muzikální „GoldenEar“ zvuk

+ velmi pěkné podání středního pásma

+ nechají si ochotně „naložit“

ZÁPORY

- estetika splňuje spíše volné americké než vysoké evropské standardy

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies