2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 1

Značka Questyle sídlí v Šen-čenu v Číně a zaměřuje se na zesilovače pro sluchátka (byť má i několik jiných výrobků, točí se stále kolem osobního poslechu). Není to ale jen tak kdovíjaká provinční firmička, o čemž svědčí třeba už to, že jejím strategickým partnerem je elektronický gigant Foxconn, v jehož továrně se produkty vyrábí. Questyle pak má za sebou už téměř 10 let existence, což už je slušný základ tradice. Vrcholem nabídky je stolní sluchátkový zesilovač a DAC CMA Twelve.

Tedy, jde o vrchol nabídky, pomineme-li čtyřkomponentový gigant Golden Reference System, kde najdete předzesilovač, DAC a dva koncové stupně pro ty nejnáročnější aplikace. O trochu blíže planetě Zemi je pak CMA Twelve, to nejlepší, co u Questyle dokázali vtěsnat do jedné krabice.

CMA Twelve (a verze Master, která se ale liší jen keramickou deskou plošných spojů) je poměrně plochý přístroj (s výškou pouhých 5,5 cm včetně nožiček), s šířkou 33 cm a hloubkou 20 cm už nicméně poměrně signifikantní místo zabere. Šasi je bytelné, sestavěné z profilů tloušťky 10 mm, vyrobených z leteckého hliníku. Výrobce se chlubí přesností na +/- 0,02 mm a ke kvalitě provedení nelze mít připomínky. Tělo zesilovače je také koncipováno jako chladič, takže při provozu udržuje stabilně (ne úplně malou) teplotu 45°C.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 3

CMA Twelve svým pojetím tak trochu evokuje studiové vybavení. Snad za to mohou ty tři řádky a pět sloupečků diod, díky jejichž kombinaci budete vědět přesně jaký signál zrovna hraje. Sexy jsou také tři dvoupolohové páčky, kterými se přístroj spíná, mění se na čistý DAC nebo DAC se sluchátkovým zesilovačem a nebo se upravuje výstupní proud (o kterýchžto stavech opět informují další čtyři diody). Sluchátka můžete připojit k třem různým konektorům – nejběžnější je 6,3 mm jack, méně obvyklé je symetrické XLR, u stolních přístrojů je poměrně raritní symetrických 4,4 mm jack. Regulaci hlasitosti má na starosti krásný a jemně jdoucí potenciometr.

Zadní strana je přehledně segmentovaná – zhruba čtvrtina prostoru připadá napájecí zásuvce, čtvrtina pouzdru s 5 GHz bezdrátovým připojením, čtvrtina analogovým výstupům (nesymetrické RCA i symetrické XLR, u nichž lze ještě zesílit výstup ze standardních 14 dBu na 20 dBu pomocí šoupátka nebo pomocí druhého přepnout mezi variabilním a fixním výstupem) a poslední čtvrtka je segment digitálních vstupů. Optika, koaxiální vstup, AES/EBU a hlavně USB doplňuje dokonce jeden koaxiální výstup.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 3

Vnitřní plošný spoj se může zdát poměrně skromný, ale obsahuje několik poměrně neobvyklých (a mimo jiné patentovaných) řešení, které napovídají něco o seriózním pojetí. Základem jest technologie Current Mode Amplification (kterou zakladatel firmy vyvinul na univerzitě, kde pracoval, už v roce 2006), systém True DSD (který nikde během zpracování nepřevede DSD na PCM) nebo technologie ztrojených asynchronních generátorů hodinového signálu.

Základním stavebním kamenem je Current Mode Amplification. Jde o plně diskrétní řešení, stavící na tom, že hlavní část zesílení neprobíhá ve formě napětí, ale (samozřejmě u podle názvu) ve formě proudu a v čisté třídě A. Výrobce říká, že výhodou je mnohem širší pracovní frekvenční rozsah, kde zesilovač nabízí výkon nebo mnohem nižší hladina zkreslení. Obvody jsou vybaveny také zpětnou vazbou pro udržení stability.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 4

Mozkem řešení je obvod True DSD, který je postaven kolem čipu AKM AK4490. Dosahuje se jím toho, že jakýkoliv signál není zpracováván podle standardů DoP nebo Native DSD, ale ve skutečné jednobitové formě bez úprav a převádění. Znamená to i to, že veškeré digitální filtry nebo úprava hlasitosti jsou ze signálové cesty vyřazeny, tak jak vyžaduje standard SACD.

Když jsme u digitálních filtrů, Questyle zavrhli použití FIR filtrů a aby dosáhli co nejčistšího zpracování impulsu, používají digitální IIR filtry.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 5

Questyle má také neobvykle pečlivé řešení u generátoru hodinových signálů. Místo jednoho generátoru s následným PLL obvodem (což je řešení běžné) jsou tu rovnou tři generátory a asynchronní FIFO architektura. První hodiny synchronizují celý systém, druhé frekvenci 44,1 kHz a její násobky a ty třetí základní frekvenci 48 kHz, její násobky a DSD signál.

V obvodových řešení jsou použity také vysoce kvalitní součástky, ať už jde o červené kondenzátory WIMA, zlatavé Nichicon FW nebo odpory DALE ve vojensky přísné specifikaci.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 5

Výkon dodává do sluchátek výstupní část, rozdělená do čtyř částí. Do nesymetrického připojení umí 247 mW / 300 ohm, u symetrického pak 825 mW / 300 ohm (nebo chcete-li plné 2 Watty do 32 ohm). Hodnota THD+N přitom nepřekračuje 0,0007%, odstup signálu a šumu je 112 dB (oboje pro sluchátkové výstupy), respektive 0,00115% (THD+N u RCA výstupů) a 0,00085% (táž hodnota u XLR výstupů).

Důležité je zmínit, že běžné digitální vstupy jsou limitované na 24 bit / 192 kHz, zatímco USB v kontextu dnešní nabídky mnoho praktických limitů nemá – zpracuje PCM signál do rozlišení 32 bit / 384 kHz a až DSD256 (nativní i DoP). Co ale chybí úplně, to je nativní podpora MQA.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 6

Questyle CMA Twelve jsme zkoušeli v redakčních prostorách a to proti OPPO UDP-205, Teac NT-503, Chord Mojo nebo Apogee Groove či ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Zkoušeli jsme i řízení Acoustic Energy AE-1. Poslouchalo se jak přes redakční AudioQuest NightOwl, tak přes zapůjčené Focal Stellia a Focal Clear, jako zdroj signálu krom primárního USB sloužil i Emotiva ERC-4 nebo Cambridge CXC či zmíněné OPPO. Pro srovnání jsme měli také Questyle CMA400i nebo RME ADI-2 DAC FS.

Při soužití se ukázalo, že přeci jen trvá pár minut, že se CMA Twelve prohřeje do optimálních provozních podmínek, zejména u artikulace basových tónů bylo znát zpřesnění a zkonkrétnění po jedné, dvou písničkách. Pak už byla basová linka ve „Twist in My Sobriety“ od Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) ne úplně technicistní, ale zároveň technicky přesná, kontrolovaná a rytmicky pulsující, cítíte pěkně přesný timing, který nicméně netlačí na pilu – zvuk se posouvá pravidelně, houpavě a poddajně. Kontury a oddělení jsou zcela adekvátní vyšší cenové hladině, CMA Twelve si nehraje na takový ten noblesně-luxusní zvuk, ale spíše na puristickou, trochu věcnou kontrolu.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 7

Tato urovnaná, o něco méně vášnivá, zato o to přesnější charakteristika je cítit i na vokálech Franka a Nancy Sinatrových v „Somethin‘ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2). Podání je s dobrými sluchátky už pěkně detailní a ani modely jako Stellia nezůstávají nevyužité, i tady ale vládne hlavně uměřenost a touha po nestranném ukázání charakteru řetězce, takže vnímáte limity nahrávky, byť CMA Twelve už sahá po světě high-endové sluchátkové smetánky, takže to není agresivní prezentace. Cítíte, že CMA Twelve nemá žádnou zásadní zvukovou stopu, s níž by předefinovával vyznění záznamu nebo zvuk zdrojového komponentu, vyvážení míří k lehounce sušší, rozhodně ale již kultivované neutralitě.

Zvuk nástrojů, posazených na vrcholek frekvenčního spektra, jako jsou třeba činely v „On her way“ od Pat Metheny Group („Speaking of Now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2), zněl přes CMA Twelve bez nějaké popostrkované snahy, bez nucenosti prosadit se, v takovém trochu jemnějším duchu, byť úder paličkou má už solidní údernost a konkrétnost, stejně jako zesilovač dokáže velmi dobře rozčlenit strukturu činelové linky na jednotlivé údery. Není to zvuk analytický, spíše tak nenásilně klidný a lehce čitelný.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve 8

Nepředstavujte si ale zvuk CMA Twelve jako takový ten poklidně ševelící audiofilský potůček, když je třeba – jako třeba u razantních perkusí v „India with jazz“ z disku „STS 40 Years Anniversary“ (2020 | STS Digital | STS-6111195) – přitlačit, tak švih a razance nechybí, nakonec výkonu má přístroj na rozdávání a i když ho nijak nápadně neprosazuje, rezervu použije tam, kde má. Zvuk není úplně objemný, nevyznačuje se pocitem „masa“ a váhy, spíše je svižnější, konkrétnější, pečlivě uspořádaný a snažící se nezdůraznit nic navíc. V podstatě ale nechává vyniknout nahrávku, takříkajíc „v dobrém i zlém“.

K transparentnosti není třeba žádných stížností, množství detailů, nuancí a dozvuků v „My ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) bylo solidní, zvuk pěkně čistý a prostě dobře organizovaný. Projev je možná trochu nenápadný, ale když začnete porovnávat, zjistíte, že CMA Twelve nezabarvuje, nepřikrášluje, ale ani „netoleruje“, takže vynikne jak řízná sykavka, tak třeba i ševel činelů, všechno v utažené, disciplinované formě. Ani tady to není vášnivě rozmařilý, velký, tučný zvuk, ale skutečně spíše precizní obraz se snahou o maximální autenticitu.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve in 12

Navzdory tomu, že ve výbavě chybí nastavitelný crossfeed, není podání hudební scény „schované v uších“. „My Romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) byla rozprostřená homogenně a přesvědčivě v pravolevém, dokonce i předozadním směru, s šířkou nelimitovanou jen mušlemi sluchátek, ale pocitově o kousek širší. Lokalizace nástrojů je přirozeně snadná, i tady je cítit kontrolu a přesnost, s jakou CMA Twelve zpracovává signály.

CMA Twelve pak ctí přístup „co na vstupu, to na výstupu“, proto i syrová „Heathen Child“ od Grinderman („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) zněla syrově, ale je cítit, že agresivní momenty jsou trochu filtrovány disciplinovaností a celkovým klidem zesilovače. Je tu jistá „příchuť“ takové té studiové účelovosti, kdy do sluchátek v plném rozsahu dostáváte nahrávku takovou, jaká je, případně to, jak s ní pracuje váš zdroj signálu. Dobré nahrávky mohou být skutečně podmanivé, špatné ale nejsou vysloveně únavné a otravné, byť slyšíte i jejich limity. Třeba u „Heathen Child“ ale vnímáte hlavně tu energii, tu mocnou porci basu, která je přes CMA Twelve docela zkrocená a „krotká“ po všech stránkách, čistá, přesná, nevulgárně přímočará.

2020 04 30 TST Questyle CMA Twelve in 1

Všestranný sluchátkový zesilovač (či zesilovač prakticky pro jakákoliv sluchátka) a D/A převodník Questyle CMA Twelve má navenek jednoduchou tvář s puncem studiově účelné audio techniky, ani svou zvukovou charakteristikou, sázející na přesnost, věrnost, frekvenční vyrovnanost, lehce tenčí, ale o to kontrolovanější a nenápadně samozřejmý styl, se od „profi“ směru zase tolik neliší. Je to robustní, dobrý, skutečně univerzálně použitelný sluchátkový stroj, který lze použít bez větších potíží i k řízení třeba aktivních monitorů nebo koncového stupně. Vizuálně i zvukově pak vlastně CMA Twelve stojí trochu stranou, nepoutá na sebe pozornost a přesto odvádí v opravdu důstojném standardu vše, co od takového zařízení jen můžete chtít.

Kč 35 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ konektivita

+ podporované formáty / rozlišení

+ schopnost „uživit“ libovolná sluchátka

+ možnost přizpůsobení výstupu

+ vyrovnaný a věrný zvuk

+ možnost použití v roli řídícího zesilovače

ZÁPORY

- trochu strohý vzhled

- komponent poněkud „topí“

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Horn | www.horn.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies