2016 12 01 TST Arcam irDAC II 1

Britský Arcam již před pár lety vypustil kompaktní převodník irDAC, který se dobře prosadil - snad velmi dobrou výbavou, férovým zvukem nebo zapadnutím do cenové kategorie, která v té době nebyla nijak přeplněná. Nyní se vyrábí irDAC již v druhé generaci, dotažený ještě dále, byť stále stejně kompaktní.

Zařízení stojí na gumové protiskluzové základně a je na své rozměry pěkně těžké - váha kousek přes kilogram při šířce 19,4 cm, hloubce 12,4 cm a výšce 4,4 cm vypovídá něco o bytelném těle. To je v podstatě ve tvaru malého kvádru se zaoblenou horní hranou, přes kterou se zalamují stavové diody, oznamující aktivní vstup. Na čelní stěně je přijímací "oko" pro signály dálkového ovládání a sluchátkový výstup - irDAC-II tak lze s úspěchem používat i jako univerzální centrum domácí sestavy. Na horní straně najdete čtyři tlačítka pro regulaci hlasitosti a přepnutí vstupu.

2016 12 01 TST Arcam irDAC II 2

Vzadu se nachází (maličko neprakticky blízko u sebe) baterie konektorů - dovnitř dostanete signál přes asynchronní USB, bezdrátově přes Bluetooth, dvojicí koaxiálních nebo dvojicí optických konektorů. Analogový převedený signál pak irDAC-II umí vydat přes analogové cinche buď v linkové nebo variabilní úrovni. Na zadním panelu je ještě kolébkový vypínač a klasický kulatý otvor pro připojení 12V externího spínaného zdroje.

To zajímavé je ale uvnitř - centrem všeho je čip od ESS - ES9016K2M podporuje PCM signál s rozlišením až 24 / 384 (USB), respektive 24 / 192 (koax), respektive 24 / 96 (optika). Po USB pak můžete přehrávat také až DSD128. 3,5 mm jack zvládne dle specifikací sluchátka s impedancí 30 až 600 Ohm. Bluetooth pak podporuje "audiofilský" protokol aptX.

2016 12 01 TST Arcam irDAC II 3

Díky použití špičkového čipu nabízí irDAC-II v dané třídě také excelentní parametry - odstup signálu a šumu 117 dB, celkové harmonické zkreslení pod hranicí 0,0007% nebo lineární rozsah 20 - 20 000 Hz v toleranci +/- 0,1 dB.

Převodník irDAC-II jsme zkoušeli proti převodníkům Apogge Groove, Gryphon Kalliope nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII a to na sestavách Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / OPPO BDP-105D, Norma Revo IPA-70B se zmíněným ASUS převodníkem nebo na Cambridge CXA80 / Cambridge CXC. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Xavian Perla, Xavian Premio, ale i AQ Passion Teen nebo PMC twenty.22 či sluchátka Sennheiser HD 26 Pro a Sennheiser IE 8.

2016 12 01 TST Arcam irDAC II 4

Zvuk Arcam převodníku by se dal dobře popsat jako spořádaný, organizovaný a nijak přehnaně dramatický - basová linka v "Here come the bastards" od Primus ("Sailing the seas of cheese" | FLAC | 24 - 96) sice neměla kulervoucí grády, mohla být o ždibec údernější, důraznější, ale zato díky klidnému a jistému přednesu a věrnému objemu můžete snadno vnímat kontury jednotlivých tónů, cítíte kontrolu a bas je přesný a přirozený, neefektní, právě tak akorát. Po všech stránkách přiměřený bas může chvíli působit až jako příliš obyčejný, v dané cenové třídě není úplně obvyklé, aby zněly hluboké tóny takhle "normálně", ani příliš efektně, ani příliš měkce.

Ne nepodobně je to ve středním pásmu, kde vokál Diany Krall s lehkostí vyplouval z instrumentálního základu, s velkou přirozeností, až prostotou, či chcete-li onou správnou "hi-fi věrností". Arcam nesmazal přes svou nestrannost ono lehké, hebké kouzlo skladby, ale díky vyrovnanosti a absenci zvukových "kouzel" tu byl slyšet zejména čistý, otevřený, jasný a na svou kategorii výborně rozlišený prostor a v něm konkrétní hlas. Samozřejmě je tu cítit, že s ohledem na kategorii tu maličko chybí ty nejjemnější detaily a v absolutním pohledu umí ty nejlepší převodníky jít ještě výrazně dál v plasticitě a komplexnosti, ale dospělá nevtíravost a jaksi obyčejná, naprosto jednoduše srozumitelná přirozenost irDAC -II jde víc než dobře.

2016 12 01 TST Arcam irDAC II 4

Stejně pak pokračuje i na výškách, byť bychom řekli, že zhruba od vyšších středů "až do nekonečna". Úvodní přebohaté kovové perkuse ve "Wichita Lineman" od Barb Jungr zvládl převodník více než dobře rozlišit, byť byly přeci jen ještě o kousek tenčí, než by jim do ideálu slušelo. Opravdu výrazně to ale kompenzuje pocit čistoty a přehlednosti , velice dobré oddělení jednotlivých cinknutí a celkový klid a nadhled, díky nimž snadno vnímáte drobné detaily, v dané třídě jsme zatím asi neslyšeli větší nadhled a větší absenci stresu. Hodně přísným okem by se asi dalo říct, že výšky jsou lehounce éteričtější a slušela by jim trochu objemnější zemitost, ale dlouhý dozvuk, dostatečné proporce a opět celkově "normální" vyznění jsou velmi neúnavné.

irDAC-II ve své neefektnosti funguje velmi dobře i po dynamické stránce, byť oproti většině přístrojů podobné třídy působí trochu sušeji, úsporněji a méně dravě. Přesto i sbor a orchestr v Händelově "Aleluja" z "Mesiáše" (Dunedin Consort | FLAC | 24- 88,2) nejeví žádné známky ochabování nebo nedostatečné živosti, za dvě desítky tisíc jen stěží můžete chtít snáze přicházející dynamiku. Když orchestr zabere, snad krom mírné absence fyzického tlaku nemáte pocit, že tu něco schází, hudba se nadechuje s lehkostí a s nadhledem.

2016 12 01 TST Arcam irDAC II 6

Za dané peníze nabízí irDAC-II výjimečně solidní rozlišení, třeba v "Parting Glass" Cary Dillon ("Live at the Grand Opera House" | FLAC | 24 - 48) jsme neměli pocit, že by nám převodník cokoliv cpal, že by jakkoliv tlačil na pilu či zdůrazňoval a přesto z pozadí snadno vyplývaly drobné informace, jako třeba zašumění z publika a podobně. Také vokál byl výtečně a nenásilně srozumitelný, zvuk je navíc prostý takové té chladné, krystalické a trochu technické transparentnosti, přednes Arcamu je velmi organický a uvolněný.

Celkem zajímavě se irDAC-II vyznamenal i při sluchátkovém poslechu, kdy jako jeden z mála dokázal uspořádat a zorganizovat reprodukci tak, že jsme měli pocit skutečného prostoru kolem hlavy a to včetně hloubky scény. Lokalizace v "Good morning little schoolgirl" Muddyho Waterse ("Folk Singer" | FLAC | 24 - 192) byla velmi dobrá a to nejen v pravolevém směru, ale také do hloubky. Opět jsme neměli pocit technicky stroze precizního obrazu, ale spíše vzdušné, lehké a nenásilně usazené, plasticky vykreslené scény s nádechem reality.

2016 12 01 TST Arcam irDAC II 9

Arcam irDAC-II nemá dramatický koncertní přednes, ale s uvolněným nadhledem přehraje i "Dead martyrs" od Manic Street Preachers ("Know Your Enemy" | MP3 | 16 - 44,1), kde, pravda, cítíte naprosto jednoznačně dynamické i formátové limity - protože zvukově je skladba mizerná, i Arcam vás nenechá na pochybách o tom, že je mizerná. Bez efektů, bez snahy opravovat, ale také bez agresivity, takže když se zaposloucháte do čistě hudební složky, pořád si to můžete užít. Navíc Arcam jaksi bez pompy a přesto výborně vytáhl linku činelů, takže byla už celkem čitelná, stejně tak ani více nahlas nebyl poslech nijak ostrý, jednoduše byl věrný.

Malý Arcam irDAC-II je příjemně verzatilní zařízení, které vám ukáže, že za ještě celkem akceptovatelné peníze můžete mít zvuk opravdu přirozený a nenačančaný. Navíc je fajn, že kompaktní zařízení je výborně vyrobené a dobře vybavené, takže do něj připojíte celou svou A/V sestavu a díky USB si otevřete dveře i k vysokému rozlišení. Velmi milým bonusem je pak to, že převodník obstojí i jako solidní sluchátkový zesilovač a to, že když budou ostatní členové rodiny chtít, využijí třeba Bluetooth a irDAC-II tak bude skutečně centrálním přístupovým bodem k dobrému zvuku v domácnosti. Na rozdíl od většiny podobných přístrojů sází na rovný zvuk prostý efektů a proto je možná méně poddajný a méně snadno uchopitelný v prvních minutách poslechu, ale čím déle s ním jste, tím více oceníte jeho dospělost a tím hlouběji a hlouběji se ve své diskotéce propracujete... irDAC-II má výjimečně příjemný poměr cena / výkon / výbava.

Kč 18 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bytelné provedení

+ konektivita

+ hladký, sytý a energický přednes

+ velmi slušná dynamika

+ organizace přednesu

ZÁPORY

- chybí možnost pohodlně odečíst hlasitost

- chvílemi by mohl hrát o kousek úderněji

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies