2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 1

Ultimativně drahé komponenty jsou v posledních letech čím dál častějším jevem, ale jsou i značky, které se za vysoké ceny přístrojů, obvyklejší spíše ve světě nových automobilů či dokonce nemovitostí, nestydí bez ohledu na aktuální trendy a tak nějak vždycky patřily mezi ty "pro vyvolené". Je jedno, jestli jde o švýcarské Goldmund a FM Acoustics, německé MBL, americké Boulder, japonské Kondo Audio Note nebo i některé další stálice světa pro vyvolené. Jedním z nezmíněných zástupců je i tak trochu svérázný dánský Gryphon.

Značku, za kterou stojí Flemming E. Rasmussen, asi už netřeba představovat, jejich výrobky jsou (ať už se vám vizuálně a zvukově nakonec líbí nebo ne) jednoduše nepřehlédnutelné. Jedním z vrcholných produktů Gryphon je D/A převodník Kalliope, jehož název odkazuje na matku Orfeovu z řeckých pověstí a mýtů, kde byla múzou epického básnictví. Ostatně překlad jména by mohl zní i jako "ta s krásným hlasem".

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 2

Převodník Kalliope se skrývá v úzkém, ale nadprůměrně širokém a hlubokém šasi (48 x 38,7 x 13,5 cm - š x h x v) o váze 10,6 kg, postaveném na obrovských antivibračních nožkách - vpředu na mohutných gumových, vzadu na neméně mohutných kovových hrotech. Tlustý čelní hliníkový panel svou estetikou odpovídá tradičnímu firemnímu duchu, uprostřed se skrývá nevelký dvouřádkový displej, po jeho levé i pravé straně pak čtyři dotyková tlačítka, ovládající jak zapínání, tak volbu vstupu, tak třeba i filtry, upsampling nebo přístup do hlubších úrovní nastavení.

Pohled shora na dva samostatné panely, oddělené středovým tunelem, jasně odkazuje na dual mono konstrukci přístroje, stejně jako rozložení konektorů na panelu zadním. Respektive rozložení analogových výstupů u krajů přístroje, analogový výstup z převodníku dostanete přes nesymetrické RCA i symetrické XLR konektory.

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 3

Mezi těmito krajními body se pak nachází digitální vstupy: je tu AES/EBU a trojice S/PDIF konektorů v podobě BNC. Oproti tradičním převodníkům tu tedy chybí optické a klasické koaxiální (RCA) provedení digitálních vstupů, což mnoha lidem může trochu zkomplikovat život - ač jsou právě tyto konektory ideální z pohledu precizního transferu signálu, jen málokteří z nás mají na svých zařízeních kompatibilní výstupy či dokonce kabely, což povede k nutnému využívání redukcí, což zase povede k nutné drobné degradaci kvality. Jinými slovy, převodník Kalliope by rozhodně zasloužil alespoň jeden "méně kvalitní" optický a koaxiální RCA vstup.

V dnešní době je téměř povinností mít na převodníku USB vstup, Kalliope vás v tomhle ohledu nezklame. Zajímavá je možnost vyvést ven z převodníku digitální signál přes konektor AES/EBU, signál však není jen přeposlaný z ostatních vstupů, ale je částečně zpracovaný, zejména co se týká eliminace jitteru. Pro ještě preciznější práci převodníku můžete připojit externí zdroj hodinového signálu (je tu vstup i výstup pro případné řetězení více komponentů, které tak z jedněch "hodin" můžete sladit). Pohodlnější ovládání zajišťují konektory pro spínání 12V signálem. Standardní napájecí zásuvku doplňuje ještě zemnící kolík.

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 4

Pohlédnete-li do nitra přístroje, spatříte dokonale precizně osázené součástky na robustních deskách, spatříte bohaté stínění mezi analogovými a digitálními sekcemi (přístup do digitální sekce uprostřed je velmi omezený, byť i tam panuje dual mono pojetí), spatříte také zcela fyzicky rozdělené analogové obvody pro pravý a levý kanál. Každý má dokonce vlastní toroidní transformátor a obrovskou baterii filtračních kondenzátorů o souhrnné kapacitě 68 000 mikrofarad.

Digitální signál je zpracováván čipem ESS Sabre32 ES9018, v každém kanálu je jeden; díky své konstrukci umožňuje v každém kanálu zpracovávat signál v osmi paralelních převodnících. Časový signál dodávají tepelně stabilizované oscilátory s chybovostí méně než pět částí z milionu. Kompletně diskrétní analogové výstupní obvody pak pracují v čisté třídě A bez zpětné vazby. Obvody umí volitelně asynchronně upsamplovat signál až na 32 bit / 210 kHz.

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 5

Digitální vstupy podporují PCM signál s rozlišením až 24 bit / 192 kHz, USB pak až 32 bit / 384 kHz (byť my jsme dokázali na Windows 7 zprovoznit pouze 24 bit). Díky DoP (DSD over PCM) lze přes Kalliope přehrát také až DSD515. K dispozici jsou ASIO ovladače.

Flemming E. Rasmussen tvrdí, že konstrukce Kalliope vychází z (blíže nespecifikovaného) pochopení faktu, že bity nejsou bity, ale že jde o řadu impulsů včetně časové informace a že právě nejen řada samotná, ale i její časové uspořádání jsou kritické. Jinými slovy tak mluví víceméně o jitteru a o tom, že Kalliope téměř žádný jitter nemá. Další fází jsou podle Rasmussena digitální a analogové filtry - Kalliope nabízí uživatelsky volitelné filtry v digitální části (zvláštní filtry jsou tu pro PCM a zvláštní pro DSD), stejně jako prý byla velká pozornost věnována analogovým filtrům, eliminujícím vysokofrekvenční ruch.

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 6

Gryphon Kalliope nabízí v celém pásmu 20 - 20 000 Hz odstup signálu a šumu minimálně 115 dB, v toleranci 0 dB ještě THD+N menší než 0,0070% (v toleranci -6 dB dokonce 0,0025%).

Gryphon Kalliope jsme poslouchali zejména s integrovanými zesilovači Gryphon Diablo 300, Norma Revo IPA-140 a Hegel H360, ale i Naim Nait XS + Naim FlatCap XS či Cambridge CXA80. Ze zdrojů signálu pak byl k dispozici přehrávač OPPO BDP-105D, Hegel H30, Norma Revo DAC-1 nebo mechanika Cambridge CXC. Jedním z dominantních zdrojů pak bylo přehrávání po USB. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Xavian Perla nebo Raidho X-2. Propojeno bylo kabely ZenSati Authentica a USB kabelem KrautWire.

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 7

Ačkoliv patří Kalliope do světa ultra drahých hraček, při poslechu jednoduše máte pocit, že pokud ty peníze máte, stojí za to je utratit. Basová linka v "Here come the bastards" od Primus ("Sailing the seas of cheese" | FLAC | 24 - 96) byla excelentně kontrolovaná, pevná a přitom úžasně dospělá a uvolněná, naprosto samozřejmá. Přes veškerou nenásilnost a mohutný nadhled nejde příval energie, tvořící drtivou basovou stěnu nazvat jinak než jako masakr - ta síla, důraz, ten objem a hutnost jednoho každého tónu s precizním, avšak ne technicky tvrdým načrtnutím kontur, to je prostě něco. Jestli je něco etalonem hloubky, hutnost a sytosti basového spektra, pak určitě Gryphon a jejich převodník Kalliope (zejména v kombinaci s Diablo 300). I když můžete mít oproti konkurentům dojem o dýchnutí temnějšího ladění, nejnižší oktávy zůstávají dokonale přehledné a čisté.

Onen samozřejmý nadhled a pocit absolutní uvolněnosti byl bezezbytku cítit i ve středním pásmu, vokál Diany Krall ve "Where or when" ("Quiet Nights" | FLAC | 24 - 96) byl krásně čistý a srozumitelný (což je v téhle třídě tak nějak naprostá samozřejmost), Kalliope zachovává ale i takový ten hebký, trochu zasněný feeling nahrávky. Hlas byl heboučký, ale úžasně plastický, zaostřený a trojdimenzionální, zasazený před nástroje, citelně "hmotný", pevný a barevný. Co je ale fascinující, to je uvolněně servírovaná porce detailů, která nemá mnoho obdob - Kalliope patří k nejdetailnějším přístrojům, které jsme měli možnost slyšet, ačkoliv rozlišení schovává pod pláštíkem emotivní pohody bez pocitu nějakého tlačení kupředu. Výsledkem je úžasně přirozené podání vokálu, zabalené do příjemně barevného, vrcholně muzikálního celku.

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 8

Skvostné rozlišení nepolevuje ani v pásmu nejvyšším, kde cinkot vlasově tenoučkých kovových perkusí v úvodu "Wichita Lineman" od Barb Jungr (FLAC | 24 - 44,1) možná působil trochu tenčí, méně objemný, než by bylo úplně ideální - ale to jen pokud máme absolutní nároky, které ovšem k této cenové kategorii patří. Cinkání bylo nádherně kovové, zřetelné a přirozeně znělé, tóny pronikaly vzduchem s naprosto samozřejmou lehkostí. Zaznívají čistě a konkrétně, jsou perfektně kontrolované a je slyšet, jak se tón z místa dopadu paličky šíří tělem perkusí dál a dál, je to tak skvěle vystižené, že vnímáte rozdílné velikosti jednotlivých cinkátek. Rozlišení Kalliope je tak excelentní, že můžete vnímat doznívající linky jednotlivých cinknutí zcela separátně i přes zpěv a klavírní linku, je to výjimečně samozřejmé a neokázalé.

Asi to není žádné významnější překvapení vzhledem ke kategorii, ale Gryphon Kalliope nijak nepřiškrcuje dynamiku skladeb. Sbor v Händelově "Aleluja" z "Mesiáše" v podání Dunedin Consort (FLAC | 24 - 88,2) byl nádherně živý, prokreslený a orchestr v pozadí pak mohutný, bohatý a při správné hlasitosti tak nádherně autentický, že se vám podvědomě tají dech. Vlastně není co vytýkat, není nač si stěžovat, protože Kalliope patří z pohledu neošizené dynamiky a přívalu energie do třídy, ve které už jsou zřetelnějším limitem parametry nahrávky a ne převodníku jako takového. Bylo to jednoduše excelentní!

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 9

Jak už bylo naznačeno, rozlišení patří na úplnou špičku, ať už to u Gryphonu udělali jakkoliv. V "Parting Glass" Cary Dillon ("Live at the Grand Opera House" | FLAC | 24 - 48) znělo vše naprosto přirozeně, přitom ale jen s trochou soustředění objevíte úžasné, úchvatné množství detailů, drobností, nuancí a jemnůstek, z nichž mnohé byly nové a dosud neslyšené; Kalliope je tak skvělým nástrojem pro nový průchod domácí diskotékou. V živé skladbě bylo slyšet úplně každý jemný nádech mezi slovy, snad i každé vrznutí sedačky v publiku a díky tomu hudba jako celek působí tak komplexně, jak to jen jde. Je ale zajímavé, že Kalliope díky svému sytému charakteru není netolerantní a ani u průměrných, přeci jen trochu plochých nahrávek nemáte pocit, že by něco vysloveně scházelo, tak jak se to stává u technicky dokonale precizních strojů, které nekvalitu nekompromisně odhalují. Gryphon stále zůstává spíše zábavným, než technicistní.

Snad je to i díky pečlivě oddělené pravo-levé konstrukci, ale podání prostoru je opět jednoduše excelentní a maximálně precizní - v "Good Morning Little Schoolgirl" od Muddyho Waterse bylo úžasně snadné lokalizovat jednotlivé hráče, ale měli jsme i pocit skvostného načrtnutí kontur nástrojů a vzduchu mezi nimi. Prostor byl holograficky přehledný, byl tu vysloveně nádherný ambient, slyšet byl nahrávací prostor, jeho hloubka a vůbec tu byl precizní obraz v pravolevém, předozadním, ale i vertikálním směru. Reprodukce je vzdušná, nekomplikovaná a tak bezprostřední, že máte skutečně pocit, že jste přímo v místě dění.

2016 08 19 TST Gryphon Kalliope 10

Co je na Kalliope ale nejúžasnější, to je kombinace technické dotaženosti a výjimečných schopností, které jsou ale pocitově pouze prostředkem pro dosažení kýžené zábavnosti, muzikálnosti a barevnosti. Veskrze zvukově průměrná "Dead Martyrs" od Manich Street Preachers ("Know Your Enemy" | MP320 | 16 - 44,1) byla sice slyšitelně kompromisní (respektive Kalliope vám řekne, že formát i zvukařova práce mají limity), ale přesto stále zábavná až na půdu. Tah na branku, příval energie, velké proporce, jednoduchost soužití, všechno tu je a dává vám možnost poslouchat v podstatě cokoliv, ne jen audiofilsky vyladěný materiál. Zejména zapnete-li upsampling a pohrajete si s filtry, můžete i slabší nahrávky doladit do velice poslouchatelné podoby.

Gryphon Kalliope je na jednu stranu naprosto "svůj" (designem, zvukem i cenou), tak jako všechny produkty této dánské značky, na stranu druhou je tak neuvěřitelně přitažlivý, zvukově zábavný a tak našlapaný moderními technologiemi, že mu v reálu vlastně nic nechybí. Jeho zvuk je možná laděný na trošičku temnější notu, ale ne tak, aby to vadilo, navíc jeho nezkrotná dynamika, jedno z nejdokonalejších rozlišení na trhu a celková živost a šťavnatost to víc než vynahrazují. Není to audiofilsky strohý, zjemnělý projev, je to naopak vikingsky divoký, živelný a fascinujícím způsobem podmaňující zvuk, který se výjimečně snadno poslouchá. Je možná trochu škoda, že tu není alespoň jeden optický a jeden klasický koaxiální vstup - nicméně ke Gryphonu stejně patří spíše špičková mechanika, která dost pravděpodobně BNC nebo AES/EBU výstup mít bude, stejně jako dost pravděpodobně nebudete mít na televizi a další zdroje signálu s koaxiálními / optickými výstupy stejně čas, protože poslech je těžce návykový...

Kč 544 500,-

FOTOGALERIE


FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI


--- --- --- --- ---

KLADY

+ efektní design

+ delikátní muzikálnost

+ excelentní rozlišení

+ dynamika, autorita, sytost

+ možnosti nastavení - filtry a možnosti doladění

ZÁPORY

- nemá optiku a koax pro běžnější komponenty

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies