2023 07 31 TST Q Acoustics 5020 1

Designový rukopis britských Q Acoustics poznáte velmi snadno, ostatně to i ten zvukový. Tak jak hladké, organické a měkké jsou vnější linie, tak takový je i charakteristický akustický podpis jejich výrobků. Mezi vrcholné modely a základní řadu 3000i nedávno přibyla série 5000, nabízející stále stejnou základní filozofii, ale zároveň celkem zřetelně inovovanou technologickou základnu. Větší ze dvou dostupných regálovek nese název 5020.

Přestože na pohled jsou Q Acoustics 5020 nezpochybnitelným členem firemní rodiny, vzhledově jsou čistší a modernější. Základ však stále tvoří užší, zato hlubší a jinak v zásadě běžně vysoká ozvučnice bez jakýchkoliv šroubů nebo jiných „technikálií“, zakulacená na všech horizontálních hranách. Osazena je vpředu dvojicí měničů, obkroužených silnou matnou linkou v kontrastu s lesklým čelem. Dole u hrany najdete logo v podobě stylizovaného písmene Q.

Taktéž zadní panel nepřinese nikomu, kdo viděl jiné modely značky, žádné zásadní překvapení. V horní části se otevírá plastový výdech bassreflexu s lehkým zakulacením pro zklidnění vzduchového proudění. Níže je menší destička (s kulatými rohy – jak jinak), v ní dvě prohlubně a v nich vždy jeden pěkný, poměrně velký a robustní terminál.

2023 07 31 TST Q Acoustics 5020 2

Ozvučnice jsou vyrobeny z klasických 1,8 cm tlustých MDF profilů (čelo má dokonce 2,5 cm), aplikují se zde některé poznatky, získané z výrazně dražších modelů Concept 300 a Concept 500. Jde kupříkladu o vnitřní vzpěry v místech nejvýraznějších rezonancí stěn. Díky tomu jsou kabinety s výškou 28,4 cm, šířkou 18 cm a hloubkou 29,3 cm poměrně pevné a přesto nabízí 6,7 litru pracovního prostoru ve vnitřní komoře. Váží pak sedm kilogramů.

Vysokotónový reproduktor je lehce přepracovaným modelem z mladé vyšší řady Concept. Má vlastní uzavřenou pracovní komoru a je k ozvučnici připevněn přes pružné elementy, eliminující velkou část rezonanční energie ze stěn reprosoustav. Měkká membrána má průměr 2,5 cm. Zmíněná matná vrstva je z butylu a není jen estetickým prvkem, ale potlačuje také sílu nežádoucích odrazů.

2023 07 31 TST Q Acoustics 5020 3

Výraznější technologickou inovaci představuje středobasová membrána. Má průměr 12,5 cm a velmi čistý, hladký vzhled bezešvé mističky. Využívá totiž novou geometrii C3 Continuous Curved Cone. Kmitací cívka na formeru ze skelných vláken je navinuta poměděným hliníkovým drátem a má v poměru k membráně slušný průměr 2,54 cm a spolupracuje s dosti velkým feritovým magnetem. Pohonný systém pro zlepšení linearity využívá též zkratovací měděné kroužky. Tento tvar membrány má prý optimálně vyváženou kontrolu hlubokých i středních tónů. Je spojena s výraznější vlnkou gumového závěsu. Její spojitá křivka byla od základu navržena proto, aby poskytovala co nejlepší všesměrovou disperzi energie.

Dvoupásmový systém je spojený filtrem druhého řádu na úrovni 2 500 Hz, reprosoustavy nabízí frekvenční rozsah 53 – 30 000 Hz (-6 dB). U jmenovité impedance 6 ohm dochází k propadu až na poměrně nízkých 3,3 ohmu. Udávaná citlivost činí 87,9 dB / W / m.

2023 07 31 TST Q Acoustics 5020 4

Model 5020 jsme poslouchali spolu s 5040 nebo 3050i v pražském studiu HIFI CZ, kde jako zdroj sloužil všestranný Magnat MC 400. Propojeno bylo standardními kabely Oehlbach.

Ráznější basa v „Ty“ Richarda Müllera („44“ | 2005 | Columbia | 82876 71539 2) byla docela snaživá ve svém objemu, při nižších a středních hlasitostech na danou velikost dobře zastoupená, byť při vyšších se u ní začínal objevovat efekt „ducání“ bassreflexu. Je to lehce popový charakter, zábavný a slušně hutný. Konkrétnost je výrazně lepší, nežli u základní řady. Projev je celkově neúnavný, klidnější, spíše měkčí a tučnější, nežli suše analytický.

2023 07 31 TST Q Acoustics 5020 6

Dotek vřelosti a hladkosti je patrný také na zpěvu Jane Birkin a Serge Gainsbourgha v „Je t’aime … moi non plus“ ze stejnojmenné nahrávky (2016 | nahráno 1969 | Light in the Attic | LITA 048). Nečekejte jiskrné detaily, ale zato příjemnou všeobecnou kultivovanost. I přes tento přítomný, pro firmu vlastně celkem typický rukopis, je pevnost a konkrétnost za danou cenu velmi dobrá, opět o víc než třídu lepší než u modelů 3000i, vlastně překvapivě blízko modelům Concept. Je cítit důraz na trochu tučnější přednes, nejvíc to regálovkám pak sluší při běžné hlasitosti v blízkosti zdi, tam zní nejpříjemněji a vlastně až muzikálně.

Výšky v „Per vivere insieme“ Jimmyho Fontany („Collection“ | 1998 | nahráno 1965 | RCA | 74321584292) měly mile překvapující čistotu i konkrétnost. Nezní přímo prominentně nebo s audiofilskou zaostřeností, v kontextu této cenové kategorie odvádí 5020 dobrou práci při strukturování vysokých tónů. Zásadní je udržování příjemného, nekonfliktního, přesto dobře srozumitelného stylu. Nejsou to výrazně cinkavé výšky, jsou však dobře integrované se středobasem.

2023 07 31 TST Q Acoustics 5020 8

Od menších reprosoustav ve velkém prostoru spíše neočekáváte fyzičnost a samozřejmě, že 5020 vám ji dají právě adekvátně svému postavení. Nicméně dynamiku „Premier livre de piéces de Clavecin“ v podání Alana Cuckstona (Jean-Philippe Rameau | „Piéces de Clavecin“ | 1995 | nahráno 1990 | Naxos | 550463) zvládly slušně. Skladba zaznívala v onom charakteristickém houpavém tempu Q Acoustics, ani při vyšší hlasitosti se reprosoustavy nezdály přehlcené. V menším pokoji bude jejich energie zcela adekvátní. Přestože umí 5020 hrát i hlasitěji, nejvíce jim sluší úroveň kolem 70 dB – tedy taková, kterou můžete po celý den normálně udržovat v běžném obydleném okolí. Je vidět, že Q Acoustics tuto řadu vyladil primárně pro běžné lidi v běžných domácnostech.

5020 (ale i obecně výrobky této značky) nekladou důraz na technickou analytičnost, nejsou to reprosoustavy pro netopýří uši, ale zato fungují dobře ve chvíli, kdy chcete jen vnímat příjemný hudební proud. Přesto rozlišení v „Camera’s Rolling“ od Agnes Obel („Myopia“ | 2020 | Blue Note | 4837173) odpovídá bez problémů nárokům třídy, ba naopak potěší – srovnejte s 3050i a budete překvapeni, jaký krok vzhůru nový model představuje. Zůstává tu organický zvukopis Q Acoustics, nesnažící se prezentovat jiskrnými výškami či tuhými basy. Jde o solidně čitelnou prezentaci, měkčí, vřelejší, vždy kultivovanou. Nepoutají tu vaši pozornost jednotlivé složky, ale nahrávka jako celek.

2023 07 31 TST Q Acoustics 5020 10

Při poslechu Bachovy „Sarabandy z houslové sonáty v b moll“ v podání Al di Meoly („Greatest Hits“ | 1990 | nahráno 1975 | CBS | 466995-2) se nám zdálo, že 5020 mají lehoučkou tendenci k citlivosti na správné nasměrování, navzdory technologii membrány, která by právě toto měla eliminovat. V menší než dané poslechové místnosti bude efekt ale zase jiný, takže to není úplně směrodatný poznatek. Každopádně dobře fungovaly posazené kolmo k zadní zdi a blízko ní. Obraz hudební scény byl plně adekvátní nárokům dané kategorie, nijak enormně velký, avšak nenásilně přehledný v dobrých standardech dostupného hi-fi, jak se sluší a patří.

Možná, že 5020 hrají s takovou nenápadnou pohodovostí, ale jejich potenciál dobře vykvete třeba na skutečně mohutném dominantním basu v „Zephyr & I“ od Suzanne Vega („Beauty & Crime“ | 2007 | Blue Note | 0946 3 68270 2 5), kde ta část, kterou kompaktní ozvučnice nezvládnou pojmout, zaznívá jen opatrným náznakem, ale zbytek je přítomen v příjemné síle a hlavně – mohutný zvuk reprosoustavy nerozkolísá a nepřehltí (snad jen při vysoké hlasitosti jim není 100% komfortně, ale to je v pořádku). Při běžném či tišším poslechu hraje všechno skutečně zábavně, má to rytmus, říznější složky nahrávky netahají za uši a je to milý, muzikální poslechový zážitek s dotekem vřelosti.

2023 07 31 TST Q Acoustics 5020 15

Všechny reprosoustavy značky Q Acoustics hrají s vlastní signaturou, jako kdyby výrobce do zvukového výrazu přetavil jednoduchou eleganci vnějších linek ozvučnic. Zvukový projev je všestranně příjemný, kultivovaný, hudba zní s dotekem vřelosti a v tom nejlepším slova smyslu univerzálně – za dané peníze dostanete reprosoustavy, které se prostě dobře poslouchají, ač nehrají se 100% věrností. Fungují nejlépe při střední, běžné poslechové úrovni a když jsou poblíž zadní zdi, jinými slovy jsou optimalizované pro každodenní soužití v obyčejném obýváku. Přestože cenou stojí zhruba uprostřed mezi řadami 3000i a Concept, zvukovou kvalitou jsou podstatně blíž dražším sourozencům. Každopádně hledáte-li univerzální pohodový poslech hudby, her i televize, regálovky 5020 v malé místnosti poslouží velmi dobře.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 19 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ na danou cenu pěkně čisté zpracování

+ příjemný a organický zvuk

+ výrazně čistší a kontrolovanější, než řada 3000i

+ velmi dobře fungují i u zdi (dokonce vlastně nejlépe)

+ univerzální zvuk, který nevykazuje únavné charakteristiky

ZÁPORY

- při vyšší hlasitosti se lehce začíná ozývat bassreflexový systém

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies