2023 02 28 TST Magnat MC 400 1

Jestliže se v posledních letech nějak projevují změny v oblasti hi-fi zesilovačů, je to dozajista hlavně trend integrace digitálních rozhraní v čele s bujícím streamingem. Na tuto vlnu najel také německý Magnat se svým all-in-one komponentem MC 400, spojujícím klasický integrovaný zesilovač s digitálními vstupy, tunerem, CD přehrávačem a streamerem.

Vizuálně MC 400 nese všechny základní rysy elektroniky Magnat – je černý, jednoduše střižený a přestože nemá žádnou úplně signifikantní vizuální perličku, stejně poznáte, kdo je autorem křivek. Nemůže za to navíc ani samo vyfrézované logo nebo centrálně uložený ovladač hlasitosti, kdo ví, čím to je. V pravé polovině čelního panelu je malý, ale přehledný TFT displej s úhlopříčkou 2,8 palce, vedle něj otočný vícefunkční prvek a dole u hrany přístroje šestice maličkých ovládacích tlačítek.

Druhou polovinu čela zabírá štěrbinový slot CD mechaniky, spínací tlačítko, 6,3 mm výstup na sluchátka a 3,5 mm jack analogového audio vstupu nebo USB port typu A pro datové paměti.

2023 02 28 TST Magnat MC 400 19

Zadní panel není nijak přetížený konektory, ale variabilita je pro běžné použití patrně dostačující. Dva běžné páry linkových vstupních cinchů doplňuje jeden phono vstup pro MM přenosky, je tu linkový výstup pro vytvoření páskové smyčky nebo sloučený jednokanálový výstup subwooferu. Digitální rozhraní reprezentuje po jednom kusu optiky a koaxu, počítat sem bychom ale asi mohli i Bluetooth 5.0 modul s podporou aptX nebo ethernetový port. Milovníky starosvětštějšího stylu zaujme sloučená anténa pro DAB a FM rádio. Připojení k síti je možné i přes Wi-Fi anténu. Praktické je pro dnešní použití i HDMI s eARC standardem pro spojení s televizory.

MC 400 je vybaven CD mechanikou, čtoucí výhradně standardní Red Book formát, případně kompaktní disky s nahranými soubory MP3 a WMA. Síťové funkce podporují krom internetových rádií také DLNA, čímž lze realizovat i multiroom. Optimální ovládání je přes firemní aplikaci Magnat Streaming App.

2023 02 28 TST Magnat MC 400 2

Digitální-analogový převodník podporuje rozlišení až 24 bit / 192 kHz. Zesilovač samotný pak staví na čistě polovodičové technice, má zapouzdřený toroidní transformátor a na výstupu nabízí výkon 60 Wattů na kanál do zátěže 4 ohm při odstupu signálu a šumu 98 dB (CD a analogové vstupy, váženo křivkou A).

Šasi zesilovače má šířku 43,3 cm, výšku 11,5 cm a hloubku 30,1 cm při váze 6,9 kg, odpovídá tak všemi udávanými parametry běžnému hi-fi.

2023 02 28 TST Magnat MC 400 3

Magnat MC 400 jsme poslouchali v základní redakční sestavě, kde se poměřovalo s OPPO UDP-205 / Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160, poslouchalo se přes Xavian Quarta Evoluzione a to na kabelech v mixu KrautWire Super Symetric / Nordost Valhalla 2 / Nordost Heimdall 2, přičemž napájení zajišťoval GMG Power Harmonic Hammer 3000P. O dalších součástech a příslušenstvích se dozvíte v pravém sloupci -->.

Kontrabas Charlie Hadena v „Goodbye“, kde mu zpívá Diana Krall („Sophisticated Ladies“ | 2010 | Emarcy | 0602527508160) zněl překvapivě civilním způsobem, bez příkras, nijak přebujelý, zato ovšem pevný a slušně kontrolovaný. Je to zvuk spořádaný, nehraje si na nějaké efektní drama nebo vřelá kouzla a tím působí veskrze „normálně“ a kultivovaně. Jednoduše je zřetelné, že jsme v hi-fi kategorii, kde basa už má jak hloubku, tak oddělení tónů.

2023 02 28 TST Magnat MC 400 17

Možná až lehce neočekávaná neutralita provázela též reprodukci hlasů skupiny Bee Gees v jejich „Until“ ze „Spirits Having Flown“ (2004 | nahráno 1979 | Polygram | 827 335-2). Přednes lze označit hlavně za civilizovaný, čistý, nepřemrštěný (ale ani neochuzený) v žádném aspektu, který očekáváte v této cenové relaci. Magnat se drží zpátky stran nějakého svého vlastního charakteru, hraje uklidněně, bez rychle působících efektů, ovšem o to příjemněji při dlouhých posleších. Možná si řeknete, že zprvu hraje tak nějak běžně, ale je to právě absence čehokoliv navíc, co umožňuje vychutnání nahrávky samé v duchu audiofilie.

Snad na výškách v Gibbově „After Dark“ z výběru „Greatest Hits“ (1991 | nahráno 1980 | Polydor | 511 585-2) bylo cítit, že jsou trošičku „do hezka“, mírně znělejší a jiskrnější, ovšem stále ne nacinkané a prominentní v objemu. Naopak ani toto nepromění zvuk z učesaného a kultivovaného, je to klasické hi-fi. Rozlišení je tu slušné, netlačí informace kupředu, ač ani nemáte pocit, že by výšek bylo málo. Je to prostě přednes takzvaně vyvážený.

2023 02 28 TST Magnat MC 400 10

Že MC 400 inklinuje spíše ke klidnějšímu projevu, to ukázal Šostakovičův „Smyčcový kvartet č. 1 v c dur, op. 49“ v podání Emerson String Quartet („The String Quartets“ | 2006 | nahráno 1999). Tady se také ukázalo, že Magnat má poměrně pozvolnou regulaci hlasitosti a s méně citlivými Quarta Evoluzione bylo třeba dostat se pro hlasitou reprodukci až poměrně blízko konci celého rozsahu. Nezdálo se, že by to zesilovač nějak trápilo a tlačil se ke svým limitům. Nicméně nelze tedy očekávat, že byste ve velké místnosti dosáhli bez citlivějších reprosoustav koncertních úrovní – i to odpovídá klidnějšímu zaměření Magnatu na zralejší posluchače. Kontrola je tu prostě postavená nad bombastičnost.

Brnkání z Ligetiho „2. smyčcového kvartetu“ v podání Artemis Quartet („String Quartets 1 & 2“ | 2005 | nahráno 2000 | Virgin | 0946 336934 2 5) ukázalo, že MC 400 hraje s dobrou čistotou a tonální neutralitou, přičemž jeho rozlišení je solidní, i když ne úplně pro milovníky analytiky. V souladu se svou cenovkou vás provede skladbou v dobře čitelném formátu, dokáže odlišit bez problémů jednotlivé zvuky, nicméně tetelíte-li se na takové ty jemňoučké dozvuky nebo posuny prstů sotva za hudební složkou slyšitelné, tak ty tu tak úplně nejsou. Přesto budí Magant dojem jakési ukázněné přirozenosti.

2023 02 28 TST Magnat MC 400 5

Vkusně uspořádaný byl také duet z Donizettiho árie „L`Elisir d`amore“ Cecilie Bartoli a Bryna Terfela („Duets“ | 1999 | Decca | 458 298-2), kdy hlasy stojí spíš po stranách mikrofonu (a tedy i po stranách zvukové scény), jsou pevně zakotvené, nicméně bez nějaké nápadné technicistnosti. MC 400 cílí na „normálnost“, tedy přirozené, bezefektní, nepřehnané a nepompézní pojetí. Scéna má bezproblémovou šířku, kam se vejdou zpěváci i orchestr, hloubky se už také mírně dotýká, třeba tím, že Terfelův vokál je o krok za tím Bartoliným a je to poznat.

Možná by se mohlo zdát, že trochu usedlejší a vlastně konzervativně naladěný zvuk Magnatu může být v protikladu k moderní popové hudbě, postavené právě na napumpovaných efektech – „I Like It“ od Dixie Chicks („Taking The Long Way Home“ | 2003 | Columbia | 8287680792) to každopádně spíše vyvrátila. Načančaná skladba s oběma konci frekvenčního pásma zdviženými byla charakterem MC 400 umravněna a urovnána, zůstala hezky čitelná a hlavně bylo cítit, že i potišeji nabízí zesilovač slušnou kontrolu nad reprosoustavami. Jako kdyby byl odladěn s ohledem na běžnější domácí podmínky a ne vysoké hlasitosti, na takový ten každodenní provoz spíš, než večírkové jásání jednou za čas. Poslech byl příjemný, ukázal sice i nevyváženost skladby, ale tak nějak v klidu a v pohodě.

2023 02 28 TST Magnat MC 400 12

Magnat MC 400 je kompetentní, funkcemi a možnostmi nabušené zařízení, které má velmi neefektní, až neutrální a přirozeně vyrovnaný zvukový projev. Možná to není přístroj na hlasité efekty a ozvučování velkých prostor, možná mu budou ideálně slušet nějaké spíše citlivější reprosoustavy, jinak ovšem nemá problém – konektorů je tak akorát, jsou však dobře diverzifikované pro běžnou menší domácí sestavu, zvuk je čistý a neprosazuje nějaký svůj charakter, tudíž vlastně uslyšíte spíš právě své reprosoustavy a nahrávky a celkově je Magnat MC 400 jednoduchý na použití, nastavení i soužití. Nemá nic, čím by oslnil a vy byste řekli, že je proto výjimečný, nadstandardní je ale možná právě tím, že postrádá cokoliv, o čem byste řekli, že není dobře. Všechno funguje, poslech je příjemně civilizovaný a bez problémů si můžete pustit jazz, klasiku, pop nebo rock…nebo jednoduše cokoliv, na co máte chuť. Je to přístroj všestranný a parádní pro každého, kdo ocení jeho zralý a dlouhodobě kultivovaný styl.

Kč 35 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ integrované CD a tuner

+ všestranná kombinace funkcí a možností

+ důstojný a civilní přednes

+ HDMI pro snadné připojení televize

ZÁPORY

- vlastně nic zásadního, jestliže vám konzervativnější pojetí sedne

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies