2020 03 31 TST Abyss Dianna 1

Ve státě New York ve Spojených státech amerických už od roku 1990 vyrábí firma JPS Labs, mimo jiné výrobce všelijaké hi-tech kabeláže, nekompromisně pojatá sluchátka pod značkou Abyss. Aktuálně má značka v nabídce dva modely - až s morbidní technickou precizností vyráběný top model AB-1266 a podstatně esteticky (a nakonec i cenově) přijatelnější "lifestyle" verzi Diana.

Tak jako u vlajkového modelu, i tady je strojařina na opravdu vysoké úrovni - každá mušle bezmála čtvercového tvaru (s jemně zakulacenými rohy) začíná svou cestu jako tučný kilogram masivního hliníku, který se frézuje do požadovaného tvaru a to včetně desítek drobných otvorů, které kryjí měniče z vnější strany a včetně podlouhlých drážek, kterými zvuk proudí dovnitř. Výsledný obrobek váží jen nějakých 100 gramů.

Jednoduchý, pevný hlavový most je potažený jemnou pravou kůží, stejně jako dobře polstrované, prostorné náušníky. Volitelně si můžete pořídit dobře prodyšnou Alcantaru. Komfort zvyšuje i magnetické uchycení, díky němuž sluchátka pružně přilnou k vaší hlavě. Sluchátka váží přes nevelké rozměry 330 gramů, takže komfort je důležitý.

2020 03 31 TST Abyss Dianna 2

Otevřená vnější strana mimochodem není proděravěna jen tak náhodou, ale vzor průduchů je navržený podle Fibonacciho vzorců. Do každé mušle vede nezávislý signálový kabel. Jeho koncovku si můžete specifikovat dle libosti.

Výrobce model Diana označuje za "butiková sluchátka", s ohledem na kvalitu použitých materiálů a kvalitu zpracování to nelze než potvrdit - jsou to vskutku luxusní sluchátka.

2020 03 31 TST Abyss Dianna 3

Uvnitř mušlí tepou magnetoplanární měniče s průměrem 63 mm, postavené na základě těch z firemního top modelu. Výrobce udává frekvenční rozsah 7 - 28 000 Hz a hlavně "mobilní" impedanci 42 ohm, neobvykle nízkou na magnetoplanární systémy.

Sluchátka Abyss Diana jsme poslouchali v pražském showroomu Voix, kde byl k dispozici zesilovač Parasound Zdac v.2 (který přeci jen nebyl dostatečným partnerem) a Rogue RH-5. Zdrojem signálu byl PS Audio DirectStream Memory Player a PS Audio DirectStream DAC, vše pak napájela pračka PS Audio Power Plant P12. Propojeno bylo kabely PS Audio a Audio Art. Srovnávat jsme pak mohli s redakčními AudioQuest NightOwl Carbon i Abyss AB-1266 Phi.

2020 03 31 TST Abyss Dianna 4

Když sluchátkům Diana dáte dostatečný systém, rozezpívají se způsobem suverénnějším, než by jejich designové pojetí zprvu podbízelo. Artikulace, kterou nabídly u baskytary Marcuse Millera v "Power" ("M2" | 2001 | Telarc | CD-83534), byla až šokující, přímo skvostná. Sluchátka každý tón skvěle vykrouží, čitelnost a struktura jsou vpravdě luxusní - nicméně ani s Rogue RH-5 jsme se nedočkali optimální váhy, plnosti a hutnosti basu, dokonalá přesnost tu je zjevně výrazně důležitější než objemnost a pocit sytosti.

Famózní transparentnost rozkryla s výjimečnou lehkostí vokál Bobbyho McFerrina v jeho "Hush Little Baby" ("Hush" | 1992 | SONY Masterworks | SK 48177) - čistota zpěvu byla vskutku prvoligová, hlas zněl křehce lidsky, plasticky a sluchátka naprosto samozřejmě artikulují i ty nejjemnější nuance a doznění, přitom se ale nepouští do žádné technicistní strohosti, naopak zůstávají v klidném a spořádaném neutrálním vyvážení. I tady ale trošku chybí "prsa", neboli pocit zřetelné váhy a hmotnosti.

2020 03 31 TST Abyss Dianna 7

Cinkot činelu v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl hotovými orgiemi detailů, navíc ale formulovaných a reprodukovaných s takovou dávkou uvolněné, samozřejmě nenásilnosti, tak přirozeně a tak svižně, že se zavřenými očima máte touhu si na činel před sebou prostě sáhnout. Parádně jasné tóny mají vynikající textury, plochy činelů jsou plasticky načrtnuté a kontrola a transparentnost sluchátek vám ukážou, jak dlouhé jsou tu zaznamenané dozvuky. Nenápadná sluchátka nabízí fantastické prokreslení.

U mikrodynamiky nástrojů v "Two Bass Hit" od Dizzy Gilespieho ("Night in Tunisia" | 2006 | Bluebird | 82876 84866 2) bylo cítit, že Abyss Diana potřebují "naložit", tedy navzdory velmi nízké nominální impedanci stojí za to je vybudit mohutným zesilovačem. Potenciál mají ale sluchátka fascinující, reagují naprosto přesně, suverénně a rychle a kam jim dovolí jít elektronika a nahrávka, tam s klidem také dojdou - umí nabídnout jak makrodynamickou odvážnost, výbušnost a tah na bránu, tak mikrodynamické dění se sebevědomým podáním.

2020 03 31 TST Abyss Dianna 9

Vynikající nahrávky jako "Tribal Dance" od Peter Green Splinter Group ("Destiny Road" | 2010 | Snapper Music | SBLUECD055) jsou pak doslova bonbónkem pro uši, transparentnost je prakticky dokonalá a ani (výrazně) dražší sluchátka už moc navíc nepřináší. Všechny nástrojové linky zařezávají, jsou precizní, konkrétní a čisté jak sklo a přitom všechna ta skvělá, naprosto samozřejmě a ultra jednoduchá čitelnost nenese stopy technicistní strohosti nebo chladnosti - tady se samozřejmě sluší zmínit, že Diana ochotně přejímají charakteristiku připojeného řetězce.

Zajímavé je, že si sluchátka nadstandardně dobře poradí také s podáním prostoru nahrávek a to i "velkých" jako je "Allegro Moderato" ze "Symphony No. 9" Ralpha Vaughan Williamse (1994 | Everest | EVC 9001). Pravolevá scéna je široká, pokračuje i "ven" za sluchátka, lokalizace nástrojů je bezproblémová a vlastně není stran čitelnost i plasticity vůbec nač si stěžovat.

2020 03 31 TST Abyss Dianna 13

Nejlepší ale je to, že i s (trochu) nedokonalými nahrávkami jako je "Please Read the Letter" od Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382) si sluchátka užijete, protože nijak okázale nezdůrazňují limity, ale naopak jako kdyby spíše nechaly na povrch proniknout muzikálnost v plné kráse. Jednak je tu precizní kázeň a kontrola, takže v nahrávce slyšíte prostě všechno, co v ní je a navzdory trochu tvrdšímu akcentu a méně dominantnímu basu má hudba srdce, má energii a zarývá se pod kůži tak, jak to u drahého hi-fi chcete.

Sluchátka Abyss Diana jsou možná na pohled tak trochu lifestylová (tedy soudě dle jejich vnějšího pojetí), uvnitř se ale skrývá právě to, co byste u takhle vysoké cenovky chtěli, aby tam bylo. Měniče jsou zjevně výtečné, doslova přímo vynikající a přestože budete-li budit telefonem nebo jiným kompromisním zdrojem, nebude to pravděpodobně žádná velká sláva (ale na rozdíl od mnoha podobných koncepcí to alespoň nějak půjde...), nabídnete-li sluchátkům adekvátní řetězec, zvuková nirvána bude na dohled. Skvělý detail, mimořádná transparentnost, úderná dynamičnost nebo otevřenost, skrze níž vnímáte prostě všechno, co je jen elektronika schopná z nahrávky vyextrahovat, to vše jsou znaky luxusního sluchátkového high-endu.

Kč 89 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ stylový vzhled

+ rychlý, konkrétní zvuk

+ přesnost a detail

+ robustní konstrukce

ZÁPORY

- konstrukce je poněkud tvrdá a nepoddajná

- bas je nutné "probudit", což mobilní zdroje těžko zvládnou

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies