2021 11 30 TST Transparent Super XLR 1

Všechno začalo v roce 1980, kdy tři přátelé založili firmu. Ta původně distribuovala hi-fi, aby o dekádu později začala vyrábět vlastní kabely z popudu toho, že zakladatelé nebyli schopni najít kabeláž, kterou by dokázali sladit s prodávanou elektronikou podle svých představ. Transparent své kabely ladí (tak trochu navzdory názvu) se snahou podtrhnout vyrovnanou tonalitu, dynamiku a realistický pocit prostorovosti.

Přestože Transparent má pověst značky, která se prosazuje ve vysokých až ultra vysokých úrovních, katalog kupodivu začíná naopak u ultra dostupných kabelů bezmála supermarketových cenovek, jako jsou ty ze základní řady Hardwired, ale vlastně i výše postavené Link, ani následující Musiclink a Plus vás nezruinují. Trochu hlouběji do kapsy ale budete muset sáhnout u prostřední modelové série Super.

Z ní jsme měli možnost vyzkoušet signálový kabel s prostým názvem Balanced Interconnect. Vzhledově jde o relativně mohutnější kabel s tužší konstrukcí, signifikantním prvkem je pouzdro v typickém firemním tvaru. Oplet je hrubě tkaný. Veskrze lze ale říct, kabel je příjemně tuhý, drží svůj tvar, ale ještě se s ním dá pracovat, zpracování je pak vysloveně skvělé.

2021 11 30 TST Transparent Super XLR 2

Jak je to – bohužel – u výrobců kabelů poměrně časté, ani Transparent nezmiňuje téměř žádné faktické údaje o konstrukci Super Balanced, prakticky jen opatrně zmiňuje, že vodiče jsou z bezkyslíkaté mědi a kabel využívá systém dvojitého zemnění.

Obecně pak Transparent u svých děl mluví o tom, že důležitá je zejména geometrie, respektive její precizní dodržování bez proměnlivosti po celé délce kabelu. Za tím účelem používá firma i extrudované opláštění, které pevně drží vnitřní geometrii na místě. Ve zmíněných pouzdrech se pak nachází „obvodová síť“ – jde víceméně o filtr dolní propusti, který odfiltrovává nadakustické pásmo (ovšem nikde se nepíše, od jaké přesně frekvence) a ještě má být laděný pro konkrétní typ a délku kabelu, byť opět nevíme jak přesně.

2021 11 30 TST Transparent Super XLR 3

Super Balanced jsme zkoušeli v porovnání s Nordost Heimdall 2 a to mezi Norma Revo SC-2 LN a Norma Revo PA 160 MR, ale také místo stejného kabelu mezi Métronome DSC a předzesilovačem. Poslouchalo se přes systém napájený přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P, přes Xavian Quarta Evoluzione a kompletní kabeláž Heimdall 2. O dalších všemožných příslušenstvích více v pravém sloupci -->.

Po připojení se basová rytmická linka v Dukeově „Say That You Will“ („Follow the Rainbow“ | 2010 | epic | 88697779882) hezky „nasytila“ – bas získal větší objem, větší hutnost a větší váhu, byl opravdu pěkně šťavnatý a jaksi celkově pružnější, s pocitem výraznější houpavosti namísto utaženějšího a ráznějšího projevu Heimdall 2. Poddajnost a bohatost je nicméně velmi příjemná, zdá se, jako kdyby se zvuk prohloubil a protože efekt byl subjektivně patrnější při propojení mezi DACem a předzesilovačem, možná skrze kabel také více vyniká právě charakter zdroje.

2021 11 30 TST Transparent Super XLR 4

Vokál Loreeny McKennit v „All Souls Night“ („The Visit“ | 2006 | Quinlan Records | 0774213510426) byl s kabelem od Transparent zřetelně přirozenější, působil bohatším a jasnějším dojmem, méně technicky, zejména díky tomu, že výrazněji vynikla spousta jemných detailů. Jednoznačně se díky tomu zlepšil pocit prezentnosti celé reprodukce, vokál zněl živěji.

Týž pocit jsme získali také na výškách, které v „Next Time You See Her“ Erica Claptona („Slowhand“ | 2012 | Polydor | 5340724) jako kdyby vystoupily o poctivý krok dopředu a přitom zároveň získaly jakousi dávku šarmantního klidu a samozřejmosti. Ubyl takový ten pocit lehkého tlačení se vpřed, přesto rozlišení bylo rozhodně lepší, průběh i doznění každého tónu byly snáze čitelné.

2021 11 30 TST Transparent Super XLR 5

Velmi zajímavý byl způsob, jakým se změnilo podání bicí soupravy v „Some Other Time“ Billa Bruforda („If Summer Had Its Ghosts“ | 1997 | Discipline | 633367970527) – nejen, že se zdálo, že dopad paličky je ráznější a o kousek hlasitější, ono i ticho mezi údery jako kdyby více vyznělo. Není úplně snadné popsat zážitek „tiššího ticha“, snadné je ale vnímat lepší pocit zřetelnosti a energičnosti, reprodukce je intenzivnější a odhodlanější, zároveň ale díky většímu pocitu harmoničnosti nemáte pocit nějakého nátlaku a únavnosti.

Kytara v „Bensusan“ Michaela Hedgese („Aerial Boundaries“ | 1984 | Windham Hill Records | 01934110322) získala realističtější vyznění – ne že byste měli pocit, že detailů je nějak ohromujícím způsobem víc, ale jako kdyby byly zřetelnější, takže kovové brnknutí struny je jasnější, lépe slyšíte rezonanci korpusu nástroje a zároveň je všechno lépe propojené a organičtější, ve zvuku je méně techniky a více muziky.

2021 11 30 TST Transparent Super XLR 8

Prostor „Messy Bessie“ od Jimmyho Smithe („Back at the Chicken Shack“ | 2007 | Blue Note | 0946 3 92777 2 8) se proti očekávání lehounce smrsknul na šířku, šlo ale o nevelký rozdíl. Zato pocit hloubky, respektive prostorového rozvrstvení jednotlivých nástrojů byl lepší, konkrétnější a to poměrně citelně. A opět za doprovodu toho pocitu, že přestože máte pocit větší přesnosti, zároveň je reprodukce i pohodovější a uvolněnější.

Z Osbournovy „I Just Want You“ („Ozzmosis“ | 2014 | Qobuz | 24/96) kabel od Transparent dostal větší zážitek, hudba se jakoby víc a silněji řinula do prostoru, dravost byla přitom kultivovanější a šťavnatý zvuk lze konzumovat snadno a ve velkém, je totiž méně útočný než s Nordost Heimdall 2, takže hlastitý „koncert“ vás tolik neunavuje navzdory průměrnosti nahrávky.

2021 11 30 TST Transparent Super XLR 7

Propojovací kabel od Transparent byl prvním, s nímž jsme se od této značky potkali a nutno říct, že šlo o příjemné překvapení. Jde o kabel vyšší cenové kategorie, ale pokud vlastníte výrobky ze statisícových úrovní, možná by stálo za to jej zvážit, protože v úrovni středních a vyšších desítek tisíc to dost možná je kousek, který nám doposud sednul úplně nejvíc – kombinuje totiž schopnost podtrhnout charakter systému jako takového a zároveň navzdory autentičtějšímu a intenzivnějšímu zvuku (v našem konkrétním případě samozřejmě) působí zážitek citelně muzikálněji a harmoničtěji. Jinými slovy, kabel Super Balanced vnesl do konkrétního redakčního prostředí více zábavy i více analytiky ve velmi zábavném balení, díky čemuž se jeho cenovka vlastně zdá férová.

Kč 45 790,- / 2x 1m

Kč 53 090,- / 2x 2m

Kč 95 190,- / 2x 7,5m

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné zpracování

+ zvuk systému získal na pevnosti a konkrétnosti

+ přednes se zdál být sytější

+ zlepšil se celkově pocit autenticity reprodukce

ZÁPORY

- nic zásadního – je to drahý kabel pro drahé sestavy a tam ho doceníte

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies