2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 1

Anglické Q Acoustics lze stále ještě označit za mladou firmu - na druhou stranu od svého založení v roce 2006 ušla pořádný kus cesty a vydobyla si pevnou pozici na trhu díky elegantním tvarům, příjemnému zvuku a hlavně přívětivým cenovkám svých reprosoustav. Firemní portfolio nově doplnil regálový model Concept 300, navazující na doposud trochu osamocený, výše cenově postavený sloupek Concept 500 a značka je na svou novinku evidentně hodně hrdá.

Už na první pohled je jasné, kdo za Concept 300 stojí - ty hladké, zakulacené a organicky nenásilné linie si jen tak nespletete. Třístovky jsou pak vlastně "zkrácenou" verzí zmíněných pětistovek; z toho lze dovodit, že jsou relativně úzké, zato však relativně hluboké a na poměry regálovek jsou pak i celkem vysoké.

V reálných číslech to znamená, že kabinety s elegantně zaoblenými rohy a hranami váží solidních 14,5 kg při šířce 22 cm, šířce 35,5 cm a hloubce 40 cm. Povrchové provedení pak je opravdu krásné - zajímavé nejenom kontrastním pruhem dýhy u zadní stěny ozvučnice, ale i tím, jak dobře je hluboký lak zpracovaný. Jsou to prostě fešné moderní reprosoustavy.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 2

Čelní stěna hostí dvojici reproduktorů, přičemž koláč toho středobasového se zakusuje do planžety tweeteru a vše je zasazeno bez viditelných šroubů. Planžeta vysokotónového měniče má lehké prohnutí pro zlepšení vyzařovací charakteristiky a blízkost měničů napomáhá celkové integraci. Zadním panelem pak prochází výdech plastového bassreflexového nátrubku a pod ním je instalována deska s dvěma páry fortelných reproterminálů a nad nimi se nachází tři otvory, z nichž dva mohou být spojené kovovým můstkem. Jde o jemné ladění nejvyšších tónů - absence můstku znamená o 0,5 dB méně u tweeteru, můstek v pozici na fotkách je "neutrál" a můstek v pozici mezi prostředním a pravým otvorem 0,5 dB přidá.

Co stojí za pár vět, to je originální podstavec. Nejde jenom o jeho vizuální jinakost, on je za ní totiž i skutečný smysl. Jednak stojí ozvučnice na odpružené základové desce, jednak trojnožka dle tvrzení Q Acoustics vibruje nejméně ze všech koncepcí a tím pádem nejméně ovlivňuje i samotnou ozvučnici. Ocelové nohy stojanu Tensegrity pak zajišťují bezproblémovou stabilitu - vlastně mnohem, ale mnohem jistější, než by jejich vzhled napovídal.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 3

Ozvučnice Concept 300 je vyrobená z MDF profilů - konkrétně ze tří vrstev MDF, oddělených od sebe vrstvou tlumícího gelu. Výrobce to nazývá technologií Dual Gelcore a primárním účelem je potlačení vysokofrekvenčních rezonancí. O ty nízkofrekvenční na druhém konci spektra se stará poměrně bohaté vyztužení systémem Point 2 Point. Výztuhy jsou pak na specifických a měřením zjištěných místech a je jich jen tolik, kolik je prý nutně potřeba, aby kabinety uvnitř nebyly přeplněné a plně se využil pracovní objem 11,4 litru.

O střed a spodek frekvenčního rozsahu se stará 16,5 cm kónický reproduktor s membránou z impregnovaného papíru s ferritovým magnetickým systémem (s konkrétně dvěma magnety a měděným zkratovacím kroužkem, doplněním o indukční kroužky pro kompenzaci magnetických vlastností). Cívka má průměr 3,5 cm.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 4

Nejvyšším tónům je vyhrazena kopulka o průměru 2,8 cm - je tkaná z impregnovaného mikrovlákna. Celý reproduktor je odpružený a izolovaný od vibrací ozvučnic gumovou vrstvičkou. Reproduktor má svou vlastní maličkou pracovní komoru a i tady je zkratovací měděný kroužek.

Concept 300 jsou navrženy jako dvoupásmové s tím, že frekvenční výhybka je nastavena na 2 500 Hz. Výrobce udává frekvenční rozsah 55 - 30 000 Hz (ovšem neudává toleranci), standardní 6 ohmová impedance přiznává propad k hodnotě 4,7 ohm a charakteristická citlivost 84 dB / 2,83 V / m patří k poněkud podprůměrným, což zavdává lehkou pochybnost v tom, že udávaný minimální doporučený výkon zesilovače 25 Wattů bude skutečně stačit.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 5

Q Acoustics Concept 300 jsme poslouchali v pražském studiu HIFI CZ - společnost jim dělal třeba napájecí filtr ISOL-8 Substation Integra nebo všestranný Teac NR-7CD, ale k dispozici byl i gramofon EAT Forte S. Propojeno bylo kabeláží z nejvyšších pater katalogu WireWorld a ke srovnání bylo mnoho a mnoho různých reprosoustav - nicméně na stejné sestavě jsme slyšeli třeba Concept 500, ale i NHT C-3, NHT C-4 nebo několikero modelů Magnat - třeba Signature 1105 nebo Humidor.

Přestože jsou Concept 300 regálové, jsou poměrně velké a tak už od nich (nehledě na cenovku) prostě už nějaký bas čekáte - a on tam skutečně je. Trochu nabublanou "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 3/2014) přehrály Concept 300 s gustem a na poměry čehokoliv regálového a dvoupásmového s opravdu vynikající plností. Přitom nemáte pocit, že je to bas nafouknutý pro efekt - prostě tam je. Je lehce sladší, měkčí a řekněme laskavý, tak jak je u firmy zvykem - na druhou stranu má dobrou definici, tóny jsou oddělené a podané bez napětí a nucenosti. Není to mohutný a hřmící bas, ale je ho dost a je moc příjemný a britsky distingovaný.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 9

Ona příjemná bohatost co do barev a jemná uvolněnost co do stylu prezentace je patrná i ve středním pásmu - třeba na zpěvu Sophie Zelmani v "How It Feels" ("Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939). Máte pocit, že hlas je až trochu zdůrazněný a dominující, ale je krásně hebký, jemný a velmi, velmi příjemný ve své přirozeně působící vřelosti. Ze zvuku Concept 300 necítíte ani špetku techničnosti; ale ačkoliv to není monitor s takovou tou soustředěnou, pevnou reprodukcí, hlas je nekomplikovaně srozumitelný, bohatý a nadprůměrně velký. Přes onu měkkost a vřelost ve zvuku pak nenalézáte stopy nekonkrétnosti - je to už jednoduše solidní high-end se vším všudy.

Cinkot všemožných činelů v "Hello Dolly" Jerryho Hermana v podání Dutch Swing College Band ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) byl pak také příjemně přesvědčivý i s ohledem na cenovku. Tonálně jsou Concept 300 spíše trochu vřelejší a celkově obecně maličko jemnější (byť tweeter působí přímočařeji než středobas), zato ale hladké a naprosto bezkonfliktní, aniž by to znamenalo jednolitý šum místo oddělených cinkutí. Dokonce mají Concept 300 v dané cenové hladině vynikající rozlišení.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 13

Z řečeného jste patrně již pochopili, že ani Concept 300 se nijak nevymykají firemnímu klidnému a lehce plujícímu firemnímu zvukovému ladění - přesto jim nechybí šťavnatost a dynamika a i mnohé perkuse v "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost) mají solidní život, solidní údernost a plnost. Nemáte pocit, že je to nějaké nezkrotné drama, zvuk Concept 300 vám ani neroztřese okenní tabulky, ale tak nějak samozřejmě a pohodově dýchá a žije ve své plnosti a bohatosti, že si toho v reálu ani nevšimnete.

V Rutterově "Nativity Carol" ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) si zase všimnete, jak neokázale a neefektně nakládají Concept 300 s detaily a nuancemi - jako první totiž poutá pozornost zvuk a hudba jako celek, atmosféra nahrávky a vůbec to skutečně důležité. Celková netechničnost a přirozenost nikam nepostrkují drobné nuance za účelem wow efektu, prostě to všechno tak nějak plyne jako velký a sytý celek - a přitom když se uvolníte vposloucháte, tak bez potíží odlišíte mužskou a ženskou část sboru, zaznamenáte echo velkého kamenného prostoru, ale hlavně - hlavně oceníte tu skvělou integraci všech informací do přesvědčivého, realisticky nezdůrazněného celku, který to nijak nutkavě nedává na obdiv, ale obsahuje spoustu a spoustu vrstev - jako skutečné koncerty.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 18

Pusťte si Stingovu "Englishman in New York" ("Die Perfekte Räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10/2010) a oceníte i to, že trochu větší zvuk zvládne nekomplikovaně rozprostřít hudební scénu v pravolevém i předozadním směru. V tom pravolevém šířku scény definují ozvučnice, ale opět je to díky celkově opravdu dobré integraci zvuku přehledné a přirozeně působící. Není to takový ten "dvoupásmově-regálově-soustředěný" přednes s až monitorovou přesností - hudba tu spíše dýchá a rozlévá se všude okolo, ale ne v nekonkrétní mase, která by vás zalévala. Prostě jen máte pocit obklopení hudbou.

Každopádně jak už bylo zmíněno, ani Concept 300 neustupují od firemního zvukového charakteru - tak i "Má Vlast" Bedřicha Smetany v podání London Symphony Orchestra na disku pro Bowers&Wilkins zněla velmi hudebně, bylo velmi příjemné ji poslouchat, protože nemáte pocit jakékoliv nedostatečnosti. Hudba pluje, je vstřícná, vřelá a pohodová, můžete hrát potichu i nahlas, ale nakonec patrně stejně skončíte na běžné domácí hlasitosti, kde už všechno funguje a je to příjemné. Je tu takový ten britský nadhled se špetkou vřelosti, který z poslechu Concept 300 dělá dlouhodobě neúnavnou záležitost.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 15

Regálové Q Acoustics Concept 300 jsou rozhodně zajímavé reprosoustavy pro ty, kteří ocení jejich moderní design, kteří ocení jejich naprosto nekonfliktní a přesto technicky fungující zvuk a kteří hlavně nechtějí mít v místnosti přeci jen výraznější masu Concept 500. Protože pokud vám právě velikost nevadí, nabídnou Concept 500 přeci jen plnější a dynamičtější zvuk (z čistě fyzikálních důvodů) za nepříliš velký příplatek. Lze to říct ale i obráceně - Concept 300 jsou totiž ke Concept 500 až překvapivě blízko a to při podstatně menších rozměrech. Celkově pak jsou Q Acoustics Concept 300 muzikální reprosoustavy, které - bez špetky jakéhokoliv negativního přídechu - splňují přesně to, co by luxusní lifestyle měl splňovat. Mají řádnou technickou úroveň, jsou krásně zpracované, vypadají moderně a zvukově možná nejsou zrovna pro audiofily, ale užije si je kdokoliv a na jakékoliv hudbě, pokud jeho cílem bude právě to, že chce fajnově a zábavně poslouchat. Concept 300 mají jednoduše šmrnc...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 60 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, hodně polic s komponenty a několik akustických panelů) byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Frekvenční odezva v reálném a vlastně živějším prostoru byla působivě vyrovnaná od 40 Hz až do 20 000 Hz. Patrné je nicméně zdůraznění energie mezi 150 a cca 1 000 Hz, na druhou stranu v celém zmiňovaném rozsahu se reprodukce vejde do běžné tolerance +/- 3 dB. Propad na úrovni 400 Hz jde více na vrub prakticky čtvercovému poslechovému prostoru a jeho akustickým vlastnostem. Není to ideálně vyrovnaný přednes, ale obstojí velmi důstojně i v rámci své cenové hladiny a je rozhodně vyrovnanější, než valná většina konkurence - a nakonec ani pod úhlem neztrácí svou vyrovnanost.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Reprosoustavy se drží nad úrovní 5 ohm, kterým se přibližují mezi cca 150 a 250 Hz, svým chováním jsou to příkladné 6 ohmové reprosoustavy. Sedlo na 45 Hz naznačuje, že právě někam sem je laděný bassreflex. Křivka je pak čistá, prostá nespojitostí a dalších prvků, které by naznačovaly nežádoucí chování kabinetů. Elektrická fáze má kolem 90 Hz celkem znatelný výkyv směrem do záporných hodnot, ale nemělo by to být nic kritického s ohledem na elektroniku vhodnou pro tuto cenovou kategorii reprosoustav.

2019 03 29 TST Q Acoustic Concept 300 m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 99 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vizuální elegance a krásné zpracování

+ příjemně muzikální a pohodový "firemní" zvuk

+ pěkná barevnost

+ dobrý detail

ZÁPORY

- za nějakých 15% navrch můžete mít plnější zvuk Concept 500

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies