2018 03 29 TST Magnat Humidor 1

Německá značka Magnat je na světě od roku 1973 a za tu dobu stihla uvést nepočitatelně všemožných reprosoustav. Dnešní firemní portfolio zahrnuje reprosoustavy pasivní i aktivní, dostupné i poměrně drahé, puristické stereo i nenápadná lifestyle domácí kina, dokonce i bezdrátové reproduktory, poměrně široké portfolio elektroniky a dokonce i sluchátka všech možných typů. Krokem do designového světa je pak velmi kompaktní a ještě ne nesmyslně drahý regálový model Humidor.

Jak už název napovídá, tyhle nevelké regálovky, mající poměrně blízko k modelu Quantum Edelstein, vycházejí svou estetikou z humidorů, skříněk udržujících konstantní vlhkost kolem vašich drahocenných tabákových výrobků. Charakteristickým rysem humidoru je použití vnitřní výstelky z cedrového dřeva (to proto, že dobře udrží požadovanou vlhkost a odpuzuje tabákové broučky). A je to právě pravá cedrová dýha ve dvou odstínech, kterou najdete na povrchu Magnat Humidor.

4,5 kg vážící reprosoustavy jsou drobné, jakoby tak akorát na stůl - šířka 14 cm, výška 24,5 cm a hloubka 25,8 cm snadno uskladnitelná v každém prostoru. Pravoúhlý kabinet jako takový je vyroben z MDF panelů, na přední stěně jsou dva reproduktory zasazené do kovových rámečků, které fungují i jako mělké zvukovody.

2018 03 29 TST Magnat Humidor 2

Na straně zadní najdete v horní části výdech bassreflexu z pevného plastu. V části spodní je pak přišroubovaný jednoduchý kovový štítek s jedním párem reproduktorových terminálů.

O vysoké tóny se stará hedvábná kopulka s průměrem 2,5 cm, její závěs má podobu výrazné vlnky - výrobce tvrdí, že kvůli optimalizaci vyzařování frekvencí nad 20 000 Hz. O pohon se stará systém neodymových magnetů.

Středobasový měnič má průměr membrány 11 cm, sedí pevně v nemagnetickém koši z odlévaného hliníku, v magnetickém systému je vložený indukční kroužek; použití kaptonové cívky zaručuje minimalizaci bludných proudů a zvyšuje citlivost. Kónus membrány je vyroben ze sendviče hliníku a keramiky.

2018 03 29 TST Magnat Humidor 3

Humidor jsou pojaty jako dvoupásmové, dělené frekvenční výhybkou na úrovni 2 500 Hz. Jejich citlivost 90 dB / 2,83 V / m patří k vyšším, impedanci výrobce udává typicky německým způsobem v rozsahu 4-8 ohm. Reprosoustavy mají také hodně ambiciózně udaný frekvenční rozsah 34 - 50 000 Hz (bez udané tolerance).

Magnat Humidor jsme poslouchali v pražském studiu HIFI CZ, kde jim společnost dělal all-in-one Teac NR-7CD nebo MBL C51 / MBL C31 a několik dalších modelů, porovnávali jsme s Q Acoustic Concept 500, NHT SuperZero 2.1 nebo SuperOne 2.1 a to přes kabely Wireworld - Gold Eclipse 6, Electra 5, Silver Eclipse XLR a další.

2018 03 29 TST Magnat Humidor 4

Na mohutnou basovou linku v "How deep is your love" ve verzi od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) objem reprosoustav samozřejmě nestačil, nicméně i když zvuk nejde nijak dramaticky hluboko, s ohledem na velmi kompaktní velikost reprosoustav je jim nutno přiznat snahu alespoň tu hutnost a mohutnost naznačit. Humidor jsou zjevně naladěné na klidný, uvolněný přednes při nijak ohlušujících hlasitostech - tam pak totiž i basové tóny mají férovou definici a v menší místnosti poblíž zdi bude i objem plně adekvátní. Je tu cítit teplé, lehce nadýchané podání spodních tónů.

Bez diskuse nejlépe jdou Humidorům akustické nástroje a vokální pásmo, hlas Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641) byl pěkně barevný, něžný a hebký, ne příliš objemný, ale měkce poetický a zdánlivě až trochu akcentovaný vůči nástrojům v pozadí. Je to prezentace, která má glanc, není tu žádná ostrost nebo vulgárnost a i když cítíte, že mírný samet tak trochu mizí s tím jak otáčíte hlasitost doprava (což by asi mohlo dobře vyřešit třeba použití lampové elektroniky třeba zrovna od Magnat), stále to zůstává slušně čitelné, příjemné a bezkonfliktní právě tak, aby vám hudba mohla bublat celý den a neunavit.

2018 03 29 TST Magnat Humidor 6

Kovové nejvyšší tóny v Methenyho "Orchestrion" ("Spirit of the air" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) mají již pěkně kovový charakter, i tady je vše podáno spíše jemněji, klidněji a něžněji, ale i když to není analytický mikroskop, cinkání, chřestění a švitoření kovových ploch a strun je vkusné, decentní, solidně čitelné a ukázněné. Výšky jsou laděné spíše kousek do sladkosti, do měkčího a laskavého podání, které vás nekousne na žádné nahrávce a při žádné hlasitosti.

V Orffově "O Fortuna" z "Carmina Burana" v podání RSO Berlin řízeného Riccardo Chaillym (1984 | Decca | 411 702-2) bylo znát, že velká hlasitost ani opulentní dynamické špičky nejsou to, v čem by se Humidor cítily pohodlně. Mohutné rázy se reprosoustavy snaží přenést naštěstí jen tak rozumně, abyste neměli pocit přetížení a přehlcení, takže i když hudbu nezprostředkují v celé její mohutnosti, neztrácí přednes takový ten klid a uvolněnou příjemnost. Vlastně i rána do tympánu je v rámci kategorie poměrně pevná, byť samozřejmě tenčí.

2018 03 29 TST Magnat Humidor 7

Magnat Humidor dávají, jak už jste jistě pochopili, přednost kultivované hladkosti před analytičností - v Davisově "Pharaoh´s Dance" ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) nicméně ani přes její mnohovrstevnatost neztrácely Humidor přehled, minimálně ne v kontextu svých konkurentů podobné cenové hladiny. I když je zvuk maličko vláčný, je férově přehledný a jednotlivé linky jsou již oddělené a ač hudba vychází ven jako jeden velký celek bez monitorového honu po detailech, je dobře čitelná a nenásilně smysluplná.

Pokud budete poslouchat z rozumné vzdálenosti kolem řekněme dvou metrů, umí Magnat Humidor vykreslit i hezký prostor - v nahrávce "Waiting" od The Paperboys ("Closer to the Music Vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) bylo znát, že prostor v pravolevém a trochu už i v předozadním směru drží pohromadě téměř bez ohledu na šíři, do které reprosoustavy rozhodíte (samozřejmě s rozumnou mírou), stejně jako nemusíte moc řešit nějaké natočení a další nuance. Není to velký zvuk, ale vnímáte propojenost a celistvost.

2018 03 29 TST Magnat Humidor 9

Když si pustíte poměrně syrovou "Like a soldier" Johnnyho Cashe ("American Recordings" | 1994 | american | 0602537351145), Magnat odfiltrují jakoukoliv stopu po nepříjemnosti, nabídnou lehce měkčí hlas, lehce hladší podání, ale zase pěkně kultivovaný zvuk, který můžete nechat jen tak na běžnou hlasitosti hrát celý den, aniž by vás jakkoliv otravoval. A přitom zůstává zejména ve vokálním pásmu pěkně čistý, dobře čitelný a jednoduše příjemný.

Magnat Humidor jsou svým zaměřením stylové perličky, které jsou ideálně vhodné na pánský pracovní stůl či všeobecně do pracovny nebo zašírávny, prostě kdekoliv tam, kde je příjemné mít něco, co vypadá trochu jinak, něco, co hraje příjemně, univerzálně a hladce, něco, co vám bude dělat milou společnost po v zásadě nelimitovanou dobu. A navíc nestojí Magnat Humidor nesmyslené peníze. Pokud je pak přiblížíte ke zdi a nečekáte z jejich kompaktních rozměrů mohutné basy, fungují jednoduše a bezproblémově.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, jen minimálním zatlumením, bez rozsáhlých akustických úprav, se značně průzvučnými stěnami ze sádrokartonu. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechových pozicích tak, jak je vidět na fotografiích.

2018 03 29 TST Magnat Humidor m1

Nástup malých Humidor (pravda, ve volném prostoru) je vidět někde na hranici 75 Hz, v plné síle kolem 100 Hz. Stačí je však dát do menší místnosti nebo přisunout ke zdi a basové pásmo se nadýchne. Přesto slibovaných 34 Hz najdete při poklesu cca 30 dB. Celkově je nicméně křivka frekvenční odezvy férově vyrovnaná a bezproblémová, lehounce důraznější je vokální pásmo. S ohledem na cenu a velikost ozvučnic jde nicméně o rozumně vyrovnaný průběh reprodukce.

2018 03 29 TST Magnat Humidor m2

Impedanční křivka (červená) napovídá, že bassreflex je nastavený na nějakých 62 Hz, v pásmu od cca 200 do cca 600 Hz klesá impedanční křivka ke 4 ohm, ale nikoliv níž. Spolu s elektrickou fází napovídá průběh na basech tomu, že Humidor budou hrát tím lépe, čím stabilnější a energičtější elektroniku k nim zapojíte.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 18 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné, čisté středy

+ skladné

+ dobré, stylové řešení pro blízký poslech

+ uvolněný, nekonfliktní charakter

ZÁPORY

- basová odpověď potřebuje pro vyniknutí trochu experimentů s pozicí

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifi-guide.cz 

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies