ROTEL Michi zesilovače

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 1

Japonský Marantz se svými úctyhodnými 70 lety existence stihl být založen v New Yorku a po odchodu Saula Marantze přestěhován do Japonska, takže dnes jej téměř bezvýhradně vnímán právě jako značka ze země vycházejícího slunce. Před ne zase tak dávnou dobou započali tamní návrháři aplikovat nový designový směr, odkazující na slavnou a bohatou historii firmy. Těchto rysů se tak logicky drží i STEREO 70s, dvoukanálový A/V receiver za rozumnou cenu, neboli cosi ze škatulky „zvuk pro každého“.

Ať v černé, nebo typické stříbrno-zlaté má STEREO 70s vlastně pohledný čelní panel. Po stranách má onu „retro šachovnici“, do níž vlevo zapustil spínací tlačítko a vpravo sluchátkový výstup. Prostřední panel je pak standardní, v centru svítí displej zapouštěný do kulatého průzoru, u spodní hrany najdete šest otočných ovládacích prvků. Dvěma velkými po krajích volíte vstup a upravujete hlasitost, prostřední slouží k výběru aktivního zesíleného výstupu a tónovým korekcím (balanc, basy, výšky).

Dozadu se vešla standardní konektivita v rozsahu postačujícím běžným domácím spotřebitelům. Znamená to primárně šestici HDMI vstupů (3x 4K a 3x dokonce 8K), doplněných o jeden HDMI výstup s podporou ARC (8K). Připojit pak lze díky čtyřem reprosvorkám až dva páry reprosoustavy (A/B) nebo využít bi-wiring.

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 2

Kromě toho tu najdete u krajů šroubovací anténky pro Wi-Fi / Bluetooth (ten je obousměrný, využijete tedy i svá bezdrátová sluchátka), to když do sítě nebudete chtít sahat přes ethernetový kabel. Jsou tu dva porty USB typu A – jeden pro datové paměti, druhý jako zdroj napájení 5 V / 1 A.

Digitální vstupy představuje jeden kus koaxiálního a jeden kus optického rozhraní, analogový svět zastupují tři páry linkových cinchů a jeden vstup do phono předzesilovače s podporou MM přenosek. Protože jde o receiver, logicky se tu nachází také konektor DAB / FM antény.

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 3

STEREO 70s nabízí i řádku analogových výstupů – jednak je tu stereofonní RCA pre-out, jednak cinchový výstup do druhé zóny (což je fakticky totéž, jen nezávisleji nastavitelné) a pak dokonce dva mono výstupy na subwoofer.

Zbývá už jen zmínit napájecí zásuvku a 3,5 mm jack, kam zapojíte externí čidlo dálkového ovládání (bude-li STEREO 70s třeba ve skříňce). Sofistikovanější formu předávání příkazů představují oranžové cinche firemního mezikomponentového komunikačního standardu (je tu vstup a výstup).

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 14

Streamování zvuku probíhá přes firemní platformu HEOS, ze síťových zdrojů nebo přes USB projdou soubory ALAC, FLAC a WAV s rozlišením až 24 bit / 192 kHz nebo DSD o taktu až 5,6 MHz. Využijete pak spoustu zabudovaných služeb od Spotify po TIDAL (a spousty dalších, byť v ČR většinově nedostupných) a internetová rádia, rozhodnete-li se sáhnout třeba po MP3, poslouží technologie MDAX2 pro rekonstrukci komprimovaných signálů. Externě se zvládne STEREO 70s připojit i protokoly AirPlay či Spotify Connect a certifikaci Roon Tested.

Video část pak zvládne až 8K rozlišení, od FullHD výše umí přeškálovat právě na toto maximum a podporuje všechny dynamické zázraky jako je HDR, HLG, Dolby Vision, HDR10+ nebo Dynamic HDR. HDMI umožňují průchod i ve vypnutém stavu a díky technologiím Auto Low Latency Mode nebo VRR a QFT bude ovládání příjemné, rychlé a vhodné i pro hraní her.

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 15

Sílu dodávají dva moduly diskrétních zesilovačů třídy A/B, kdy na každém kanálu máte k dispozici 75 Wattů (8 ohm / 20 – 20 000 Hz / THD 0,08% při zatížení obou kanálů).

Zesilovač jsme měli možnost vyzkoušet v pražském studiu Voix, kde se hrálo zejména přes reprosoustavy Gold Note A3 EVO II a Gold Note A6 EVO II. Srovnávali jsme s Gold Note IS-10 a IS-1000, jako zdroj signálu kromě streamování fungoval i gramofon Gold Note Giglio s phono předzesilovačem Gold Note PH-10 (i bez něj). Propojeno bylo kompletně kabeláží Actinote.

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 12

Marantz sází u výrazné basové linky ze „Swoon“ britské průkopnice elektropopu a alternativního rocku Imogen Heap („Ellipse“ | 2009 | SONY | 884977078220) spíše na příjemnost a lehoučce vřelejší dotek, než na masivní důraznost. Jemnější a sladší styl by mohl být určitě klasickým podpisem vývojářů značky, kontrola je pak adekvátní dané třídě. Už to není „obyčejný“ zvuk, ale autority je spíše tak akorát. Nezdá se pak, že by se STEREO 70s snažil nějak efektně zdůrazňovat basový základ, ladění přístroje je určitě spíše hudební, nežli filmové.

Drnkání akustické kytary i jemný hlas Zuzany Smatanové v „Otcovi…“ („ECHO“ | 2018 | Pandora | 8588006725896) mají ono typické jemně měkčí, sladší a kulatější líbezné políbení zvuku Marantz, není to žádná efektní vábnička. Příjemná nekonfliktnost neupoutává pozornost na žádné jednotlivosti, rozlišení je poplatné úrovni vstupní brány do hi-fi světa. Na to, že v sobě má STEREO 70s zabudovanou i celkem bohatou video část obstojí v tomto kontextu i jako čistě dvoukanálové hi-fi.

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 4

Rozlišení cinkotu činelů v „Alfie“ Brad Mehldau Trio s basou Larryho Grennadiera a bicími Jeffa Ballarda, doplňujícími Mehldauův klavír („Day is Done“ | 2005 | nonesuch | 0075597991024) je férové, byť zvuk kovu se zdá být spíše jemnější a „ševelivější“, než pevně zaostřený. I to je však svým způsobem styl japonské značky, je tu cítit už slušný náznak textury kovu a prim hraje nenásilná příjemnost, dotčená lehounce i vřelostí. Působí to jako takové slušné základní hi-fi, jak se na danou cenu sluší a patří.

Energická a robustní skladba „Lepidlo“ Slovenky Katarzie („Antigona“ | 2018 | Sinko Records | SR0114), zdá se, ani při vyšší hlasitosti STEREO 70s nezakolísá, výkonu je dost i pro dynamičtější momenty a i když pod vámi zesilovač neroztřese podlahu, v alespoň mírně vyšší poslechové úrovni jako kdyby se „zatnul“ a uvolněnou měkkost vystřídá jistá pružnost. Ta, ač je stále spíše poddajná, už má kdesi v sobě tu trochu tuhosti a jistoty, jež vám umožní zažít pocit důrazu. Možná byste chvílemi ocenili zrovna u takové hudby lehce výbušnější a plnotučnější bas, nicméně od toho jsou třeba tónové korekce.

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 5

Hodně svižná a nápady až přeplněná „The Beltway Bandits“ Franka Zappy („Jazz from Hell“ | 1986 | Universal | 0824302387528) byla vlastně už relativně rozpletená, jemnější, ne jdoucí až k těm nejdelikátnějším detailům, ale s čitelností poplatnou třídě. Až lehce kakofonická skladba tím pádem vlastně nepůsobí chaoticky, což je dobré. Je to zvuk stále trochu pospolitý, ale to je rozhodně většinově záměrně nastaveným charakterem, než nedostatkem rozlišení – to je v rámci třídy bezproblémové.

Totéž vlastně platí i pro „Ved en ung kunstners baare“ dánského dirigenta, houslisty a skladatele období romantismu Carla Nielsena v podání Emerson String Quartet („Intimate Voices“ | 2006 | Deutsche Grammophon | B0006340-02) – stereofonní scéna je běžně velká i bezproblémově přehledná, má takový decentně japonský styl, v němž nic nevyčnívá, je to propojené a čitelné, ale ne nějak úporně zaostřené. Za své peníze už si ale budete moci dopřát „nechaotický“ poslech, což je dobré.

2024 03 31 TST Marantz STEREO 70s 10

Pokud pak chcete jen tak sedět, poslouchat a bavit se hudbou, která vás právě v tom daném okamžiku oslovuje – pro nás to byla třeba coververze „Too Much Heaven“ od Bee Gees v podání Jordan Hill („Jordan Hill“ | 1995 | Atlantic | 7567-82849-2) – a na níž máte chuť, můžete prostě nastavit střední, takovou domáckou poslechovou hlasitost a STEREO 70s vás s typicky příjemnou „marantzovitostí“ provede, nechává vás vlastně spíš uvolněně proplout a i když víte, že možná lze mít víc autority nebo zaostřenější nízkoúrovňové detaily a podobně, tak vřelá reprodukce a celková pohoda jsou fajn a koneckonců právě tam a ne na puristické audiofily Marantz s tímto komponentem míří.

Hledáte-li štíhlý, dobře vypadající, příliš peněz nestojící stereofonní komponent, který krom běžných zdrojů zvládne i streamování, gramofon nebo obsloužení televize / mediálního centra / herní konzole / čehokoliv dalšího, pak je STEREO 70s od japonských Marantz lákavou nabídkou. Za cenu kolem 20 tisíc totiž zvládá vypadat i fungovat velmi obstojně, zejména budeme-li na něj hledět optikou „obyčejného člověka“, který hledá dobrý zvuk a spoustu funkcí v balení, které není tak vizuálně i rozměrově dramatické jako u A/V receiverů. Za fér cenu odvádí Marantz STEREO 70s fér výkony v typicky elegantních zvukových odstínech této japonské značky…

Kč 22 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ úhledné kompaktní balení s dostatekem A/V funkcí

+ rozhodně fér cenovka

+ dobrá konektivita

+ dobrá streamovací / multiroom platforma HEOS

+ v kontextu A/V světa docela nápaditý design

ZÁPORY

- nemá žádnou formu kalibrace prostorové akustiky

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz

PRODÁVÁ: Denon Shop | www.denon-shop.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies