HIFIStyl

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 1

Stále ještě mladá a svěží značka Q Acoustics - oslavila nedávno jedenáctiny - sídlí v Bishop´s Stortford, kus cesty severovýchodním směrem od Londýna. Přestože jsou firmy, které považují jedenáct let za optimální dobu životnosti jediného modelu, v Q Acoustics všemožných reprosoustav stihli za tu dobu vystřídat už opravdu hodně. Jméno Concept se na vrcholu firemního katalogu objevilo v roce 2013, aby o čtyři roky později proběhla generační výměna - současným králem katalogu Q Acoustics tak je model Concept 500.

Je zajímavé dívat se čistě jen na obrázky reprosoustav, kterak se během let firma naučila čistotě, modernosti a s Concept 500 lze už rozhodně říct, že i eleganci. Sloupky s rozměry 115 x 40 x 35 cm (v x š x h) (40 cm je nicméně včetně mohutného kruhového podstavce) jsou čistě a jednoduše navržené, hrany horní a dolní strany jsou pečlivě zaoblené, spodek skříně navazuje na hodně bytelný kovový podstavec s tvarem obruče, který tvoří jednak těžiště, jednak i výrazný vizuální prvek, který optice reprosoustav dodává na robustnosti.

Té mají ale Concept 500 dost i tak - přes poměrně štíhlou stavu má kabinet z MDF váhu velmi zřetelných 42 kg. Stěny mají tři vrstvy, mezery mezi nimi jsou vyplněné gelovitým materiálem, v němž se tlumí vysokofrekvenční vibrace a mění se v teplo. Nežádoucí nízkofrekvenční rezonance pak pomáhá tlumit systém příček - ne desek, ale poměrně štíhlých sloupečků čtvercového tvaru. Dalším opatřením, které pomáhá omezit vibrace kabinetu jsou prvky HPE (Helmholtz Pressure Equalisers). Relativně nenápadná ozvučnice je tak poměrně propracovaná.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 2

Zajímavým prvkem na ozvučnici je také její velmi hluboký lak, který vypadá pěkně a kryje něco přes dvě třetiny skříně při pohledu zepředu. Zadní kousek je pokryt pravou italskou dýhou v několika možných dekorech, dýha je skryta pod stejně hlubokým lakem jako zbytek skříně. Napojení působí zajímavě a celek je až překvapivě moderní a přitom harmonický.

Při pohledu zepředu uvidíte trojici měničů v D´Appolito rozložení a decentně provedené logo výrobce, vzadu je prvků mnohem víc - velká deska v horní části má uvnitř připevněné bloky výhybky, z venku jsou patrné tři otvory, do nichž můžete umístit můstek; tím lze regulovat výšky ve třech úrovních -0,5 dB, 0 dB a +0,5 dB.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 3

Ve spodní části je velký a bytelný bassreflexový nátrubek, kousek pod ním panel s dvěma páry velmi fortelných reproterminálů. pro možnosti bi-ampingu / bi-wiringu. I na celé zadní stěně pokračuje dýhování pod hlubokým lakem.

Vysokotónový měnič má měkkou kopulku o průměru 2,8 cm s vlastní pracovní komorou, dvojice středobasů má 16,5 cm široké kónické membrány, za nimiž pracuje cívka s průměrem 3,5 cm na jádře ze skleněných vláken. Reproduktory pro nízké frekvence jsou na odpruženém šroubu přichyceny každý do jedné z příčných výztuh. Membrána je z lakovaného papíru, závěs je gumový.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 4

Výhybka typu Linkwitz-Riley 4. řádu dělí pásma na úrovni 2 500 Hz, používá k tomu třeba i cívky Mundorf na vzduchovém jádře (jediná má půdorys 10 x 10 cm) nebo polypropylenové svitkové kondenzátory z řady Mundorf Supreme. Odpory jsou drátové a v Q Acoustics si je vyrábí sami.

Concept 500 mají od pohledu poměrně konzervativně udávané technické parametry - pracovní rozsah 41 - 30 000 Hz (-6 dB, +3 dB) není nijak zvlášť dramatický, jmenovitá impedance 6 ohm přiznává propad až k 3,7 ohmovému minimu. S citlivostí 90 dB patří Concept 500 k těm snáze rozehratelným modelům.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 5

Q Acoustics Concept 500 jsme poslouchali v Záběhlickém zámku v poslechových prostorách dovozce - sestavu tvořily komponenty MBL 1531A (CD přehrávač) a MBL 7005A (integrovaný zesilovač), vše bylo propojeno kabely Wireworld Eclipse 6 a Electra 5, porovnávali jsme s Magnasphere 55 a Magnasphere 33 v místnosti se spíše živou akustikou.

Přestože Concept 500 vypadají poměrně robustně a očekávali byste od nich možná tedy i robustní bas, jejich vyladění je spíše audiofilské, méně opulentní a méně objemné, alespoň tedy ve spodních frekvencích, jak ukázala "Spiritual" Pata Methenyho a Charlie Hadena ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2). Zvuk už v sobě ale nese onu charakteristickou luxusní "dřevitost" Hadenova kontrabasu, jeho sametovost a umí krásně vystihnout hloubku tónu, plnost a barvu. Váhy je ve zvuku tak akorát, kontury jsou měkčí, ale ne nekonkrétní, je to příjemně hedvábné broukání v duchu decentní příjemnosti.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 6

Ani v "Dance me to the end of love" Madeleine Peyroux ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) nebyla stopa tvrdosti, opět by se zvuk dal velmi dobře charakterizovat jako audiofilsky decentní - vokál s dotekem sametovosti a něžnosti byl přirozeně velký, uvolněný, plastický. Netlačí zvuk do nejmenších detailů, je však poddajný a vřelý, artikulace je jistá a hlas už má takový ten věrohodně "lidský" charakter, přirozený, barevný.

Výšky měly též decentní, nezdůrazňovaný charakter, napříč všemi pásmy zůstávají Concept 500 mile vyrovnané. Vibrafon byl výrazný, kulatý a neostýchavě energický, ani při vysoké hlasitosti neměly tóny nepříjemně kousavé hrany, naopak zvuk je sice razantní, ale klidný, opět s polibkem sametu na okrajích. Činelů bylo tak akorát (on zvuk obecně není prostě kdovíjak obrovský a objemný), byly maličko v pozadí, ale dobře čitelné, jejich ševel měl civilně kovový charakter bez pocitu přehánění nebo zbytečného tlaku. Je to celkově decentní a trochu "hezké".

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 12

Dynamika v "Thieves and Poets (Part 2)" ze stejnojmenné desky Johna McLaughlina (2003 - Glenray - 0602498010754) nebyla špatná, i zde jsou ovšem Concept 500 spíše decentní, neefektní. Zvuk není dravě výbušný, spíše trochu zkrocený a velmi spořádaný, trošičku měkčí, ale s adekvátním důrazem na místě, na němž je potřeba. Nikdy nenastal pocit, že by zvuk byl nějak omezený či přiškrcený, není to ale efektně dramatický přednes se silou, kterou by vás smetl ze sedačky. Je to taková živost pro starší a pokročilé, která nechává zvuk "probublávat" s férovou dynamikou bez jakéhokoliv násilí.

"Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) byla pěkně prokreslená, když chcete detaily, musíte se trošku zaposlouchat, pak ale objevíte informací dostatek - na první dojem je přednes uvolněně měkčí a Concept 500 nemají ambici vám rozebrat zvuk na prvočinitele. Za touto decentní kultivovaností už ale je i pěkná textura strun po nichž pomalu klouže smyčec, nebo v pozadí utichající rezonance hlasu (protože jde o "live" vystoupení). Žádné z těchto jemných nuancí se nederou na povrch, spíše jen tak proplouvají, pokud je budete chtít z hudebního celku vylovit.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 13

Vykreslení šířky a hloubky hudební scény ve Stingově "Roxanne" ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) pak bylo naprosto super. Jednak i když jsme reprosoustavy postavili fyzicky opravdu hodně daleko od sebe, pravolevý prostor se neroztrhl, jen se v klidu natáhl, jednak má scéna definovanou už i hloubku, byť nástroje jsou snadno lokalizovatelné právě hlavně v pravolevém směru mezi osami reproduktorů. Nicméně vokál je pěkně zafixovaný před nástroji, ty necestují a vlastně bez pocitu nějaké techničnosti nebo větší snahy je tu přehledná scéna se vším všudy.

Pokud vám nevadí, že Q Acoustics Concept 500 nehrají na notu onoho lákavého, ale trochu efektního dramatu, dají se označit za univerzální - dobře se přes ně poslouchá cokoliv včetně orchestrální klasiky typu Lisztova "Mefistofela" v podání RSO Berlin pod taktovkou Eliahu Inbala ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826). Zvuk nikam nespěchá, je sladce "nasametovělý", ale přehledný, zvládá udržet tempo a tah na branku velkého tělesa a můžete vlastně hrát i docela potichu i docela hodně nahlas - nikdy to není nepříjemné, zůstává to kultivované. Dokonce i ono nahlas zdá se být optimální polohou pro tyto sloupky.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 11

Q Acoustics Concept 500 jsou nesmírně elegantní reprosoustavy - svým vnějším moderně-luxusním pojetím, ale i svým sametově dospělým zvukovým podáním, které svou dávkou muzikálnosti přináší klidné, nekonfliktní a přesto hluboké hudební zážitky. Zvuk Concept 500 je spíše decentně audiofilský, bez efektů, bez dramatu a s klidným nadhledem. Jejich skvostná prostorovost pak ještě umožní postavit je i poměrně daleko od sebe, což se v lecjakém moderním interiéru může hodit. Concept 500 jsou zábavné, příjemné reprosoustavy, nehrající si na analytické studiové stroje, ale nabízející muzikální zážitky, ať už posloucháte pěkně nahlas rockovou pecku, nebo v podvečer v příšeří necháváte bublat uvolněný jazzík.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeteru a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních, bez upravené akustiky. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti, zejména pak rezonance na 100, 150... Hz. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 m1

Na to, jak živá místnost byla a jak relativně blízko zadní stěny reprosoustavy stály nabízí rozumně vyrovnanou křivku - prudký propad na 100 a 150 Hz je evidentně produktem téměř zcela syrové akustiky prostoru, malé zdůraznění na 200 Hz a dále ve vokálním pásmu ale už bude patřit spíše opravdu reprosoustavám. Udávaná hodnota nástupu na 41 Hz s poklesem -6 dB je hodně pesimistická, v daném prostoru zahrály Concept 500 na -6 dB spíše poblíž 30 Hz, zmiňovaných 41 Hz zvládnou úplně naplno. Pokud něco, je to zřetelný nárůst energie nad 7 kHz a ještě více nad 15 kHz, který bude slyšet. Celkově je ovšem v reálném prostoru naměřená křivka s ohledem na cenu dobrá.

2017 09 13 Q Acoustics Concept 500 m2

Podobně pesimistické hodnoty jako uvádí u frekvenčního rozsahu se objevují i u impedance -"slibovaný" propad na 3,7 ohm se týká pásma kolem 200 Hz, ale to opravdu jen minimálně. Své si Concept 500 od zesilovače vyžádají rozhodně spíše v rozsahu 40 - 100 Hz. Dostatek proudu a schopnost rychlo ho dodat jistě u svého zesilovače oceníte. Nejsou tu nicméně stopy po rezonancích, kabinet je zjevně opravdu rigidní.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 119 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkný design

+ solidní zpracování

+ velký zvuk z kompaktních rozměrů

+ super prostor

+ kultivovaně přívětivé naladění

ZÁPORY

- v některých sestavách budou trochu moc klidné a rozvolněné

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

DOVOZCE: HIFI-GUIDE | www.hifi-guide.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies