HIFIStyl

2017 11 14 tst magnasphere 1

Je to už několik let, co dánské Dynaudio přišlo s překvapivě dobře akceptovaným nápadem aktivních lifestyle / high-end reprosoustav (ne snad, že by dříve taková koncepce neexistovala, ale právě Dánové ji dotáhli do všeobecné použitelnosti). Němečtí Magnat pak na tomto nápadu vystavěli svou řadu Magnasphere, sestávající z regálové verze 33 a sloupové verze 55 - pointou je elegantní balení, dobrý zvuk a maximální komfort s minimem drátů a nutných komponentů.

Magnasphere 55

Sloupky pojmenované jednoduše číslem 55 patří mezi ty skladné, mají velmi klasickou estetiku pravoúhle řezaných skříní z MDF profilů, jejich hrany jsou lehce zakulacené a jejich povrchové zpracování odpovídá lifestylově-designovému záměru. Tvary i provedení jsou čisté, nevtíravé a hodné umístění v moderním interiéru.

95,5 cm vysoké, 19,6 cm široké a 33 cm hluboké sloupky s váhou 18,4 kg mají vpředu tři reproduktory v uspořádání D´Appolito (ačkoliv to úplně pravé D´Appolito kvůli dvou-a-půl pásmové koncepci není), vzadu je pak trychtýřovitý plastový výdech bassreflexu - a co je důležitější, také kovová deska, na níž se nachází zevnitř elektronika, z vnějšku pak krom napájecí zásuvky a spínací kolébky hlavně trojice otočných ovladačů.

2017 11 14 tst magnasphere 2

Ten vlevo dává vybrat jednu ze tří zón (přepíná mezi frekvencemi 2,4 GHz, 5,4 GHz a 5,8 GHz, aby se signály nemíchaly), ten prostřední řeší korekci energie výšek v rozsahu +/- 2 dB a ten vpravo v tom samém rozsahu upravuje průběh basů. Ještě je tu třípolohový posuvný přepínač, určující roli reprosoustavy - levý kanál, pravý kanál nebo, pokud je to pro danou situaci smysluplné, tak mono.

O nejvyšší tóny se stará textilní kalota o průměru jednoho palce, poháněná neodymovými magnety, středobasové pásmo pokrývá 6,5 palcový kónus, který svou roli v nejhlubších oktávách dubluje s ještě jedním takovým. Materiálem je kombinace keramiky a hliníku. Koš je vyroben z uhlíkových vláken.

2017 11 14 tst magnasphere 3

K reprosoustavám nedílně patří také externí krabička se vstupy, předávající bezdrátově signál do každého kanálu - o aktuální hlasitosti a stavu propojení informuje malý displejíček v přední části reprosoustav. Jednotka Magnasphere TX11 pracuje plně digitálně, ale přesto nabízí i dvojici analogových vstupů (3,5 mm jack a klasický pár cinchů); modernější systémy ocení Bluetooth s aptX podporou, dva digitální optické vstupy nebo USB pro spojení s PC - limitem je použití PCM signálu o maximálním rozlišení 24 bit / 96 kHz. I zde je přepínač aktuální pracovní frekvence (nebo zóny, chcete-li).

Reprosoustavy k pohonu využívají zesilovač pracující ve třídě D, nabízející souhrnný výkon 100 Wattů. Zesilovač je rozdělený na tři samostatné moduly, každý je umístěn v blízkosti jednoho z měničů. Místo výhybky je tu aktivní DSP filtr, dělící práci mezi měniči na 320 a 2 750 Hz. Magnasphere 55 pracují v rozsahu 24 - 50 000 Hz.

2017 11 14 tst magnasphere 4

Magnasphere 33

I menší regálová verze Magnasphere ctí stejná pravidla - technická i estetická, jen schovaná v menším balení. MDF ozvučnice má rozměry 32,5 x 19,6 x 28,5 cm (v x š x h) a váží 6,6 kg, dvoupásmová koncepce využívá klasické "monitorové" koncepce s tweeterem a wooferem.

Kopulka i středobas jsou identické jako u sloupové verze, identický je i výdech bassreflexu nebo třeba ovládací panel na zadní straně. Krom velikosti je tak hlavním rozdílem použití slabšího zesilovače - dva moduly dávají dohromady výkon 65 Wattů. DSP pak dělí reproduktorům práci na 2 750 Hz. I k Magnasphere 33 přísluší externí vstupně-ovládací jednotka.

2017 11 14 tst magnasphere 5

Magnasphere pracují v - na tak kompaktní reprosoustavy - minimálně na papíře působivém rozsahu 28 - 50 000 Hz.

Oba modely jsme měli možnost poslouchat v Záběhlickém zámečku v poslechových prostorách dovozce a to s CD přehrávačem MBL 1531A. Měli jsme možnost porovnávat jak oba modely mezi sebou, tak zejména s Q Acoustics Concept 500, kde k CD přehrávači přibyl ještě zesilovač MBL 7008A. Propojeno bylo kabely WireWorld z nejvyšších pater katalogu.

2017 11 14 tst magnasphere 6

Basové schopnosti regálových Magnasphere 33 se opírají zejména o frekvence nad hranicí cca 80 Hz, základní tóny kontrabasu ve "Spiritual" Charlieho Hadena ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) tak scházely, respektive byly jen naznačené, ale vyšší polohy nástroje zněly na regálovky nebývale plně a důrazně - Magnaty si dávají záležet na fyzičnosti a na autoritě, zvuk je položený malinko temnějším směrem, ale zato pěkně hutný, pěkně robustní. Sloupová verze Magnaspehere 55 pak přidá onen fyzický pocit právě i k těm nejhlubším tónům, kouzlo aktivní verze je ve výtečné kontrole a dostatečném přísunu energie právě i v nejhlubších polohách, díky čemuž působí Magnasphere bohatě, jistě a hodně, hodně hutně. Kontury tónů jsou pak u obou modelů solidní, jakkoliv reprosoustavy cílí spíše na objem a příjemnost.

Hlas Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) byl v podání menšího modelu 33 poměrně klidný, jemněji vykreslený, ale prezentovaný s takovou tou nenásilnou soustředěností, vlastní kompaktním dvoupásmovým řešením. Přesto - nejde o nějaké soustředění na detaily a analytičnost, naopak se Magnasphere snaží pojmout celek uvolněně a nekonfliktně, hladce a s důrazem na výraznou barevnost. Sloupová podoba Magnasphere 55 k velmi podobné charakteristice přidává větší proporce a také znatelně větší energii. Hlas není tak jemný jako v podání regálovek 33, zato jako kdyby byl posazený více kupředu, byl plnější a "koncentrovanější", tělesnější, stále ale netechnický.

2017 11 14 tst magnasphere 7

Kopulky obou modelů se o nejvyšší tóny v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) postaraly v podstatě identicky. I když Magnasphere 33 podají vibrafon i činely trochu tenčeji a jemněji, na hranách o dýchnutí měkčeji, v základu je každý úder do kovu vibrafonu znělý, výrazný a má spoustu, spoustu energie, až na chvíli dominantně ovládne celý prostor. Ani zde není ostrost, Magnasphere jsou vyladěné na příjemné bezkonfliktní poslouchání. Tatáž charakteristika v bledě modrém platí i pro Magnasphere 55 - je tu snad o kousek více energie, protože jí je více celkově, ale jak objemová výraznost, tak velká znělost zůstávají, stejně jako schopnost bez jedovatého kousání hrát každý tón dominantně a jasně.

Reprosoustavy s aktivní koncepcí povětšinou nabízí lepší dynamiku, než obdobně drahé pasivní modely - u těch pasivních zase máte šanci tento (obecný, ale ne 100% platný) deficit dohnat "předimenzováním" zesilovače. Každopádně ve druhé skladbě McLaughlinova alba "Thieves and poets" (2003 | Glenray | 0602498010754) hrály zejména Magnasphere 55 výtečně, s nadšenou dynamikou, s důrazem a s valivou plností, s výbušností a solidní kontrolou, hlavně ale prostě neostýchavě a energicky. Nebýt absentujícího hlubokého basu, byly by pak i Magnasphere 33 v podstatě stejné - dost síly, šťavnatý a veliký, plný zvuk, švih a důraz, to vše funguje na danou třídu velice dobře.

2017 11 14 tst magnasphere 8

Ani jedna z obou podob Magnasphere není zjevně cílena na nějakou analytickou studiovou práci, ale naopak na dlouhodobou pohodovou poslouchatelnost - v "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) bylo ale dění v podání pětapadesátek dobře (vlastně až překvapivě dobře) rozvrstvené, detaily jsou podané s klidem, ale je jich dost, když se uvolníte a do lehce měkčího zvuku zaposloucháte. Je to spíše klasický hi-fi přístup s akcentem na hudební celek bez snahy o "modernost" (nebo chcete-li hon na detail), což je u lifestylově orientovaného produktu rozhodně chvalitebné. Celková čistota je také slušná. Magnasphere 33 jsou vlastně stejné, díky začátku reprodukce na vyšší frekvenci se zdá, že zvuk je o něco málo vzdušnější a lehčí, čímž i detaily jsou o malinkatý krůček "blíže".

Ačkoliv v poslechovém prostoru stály oba modely Magnasphere relativně blízko zdi a relativně daleko od sebe (v tak trošku "splácnutém" rovnoramenném trojúhelníku s poslechovým místem na vrcholu), podání prostoru hudební scény ve Stingově "Roxanne" ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) zůstalo neroztržené a pohodlně přehledné v pravolevém směru. Je maličko cítit těžiště scény veprostřed mezi ozvučnicemi, ale pravolevá lokalizace nástrojů je nenásilná, mezi hráči je prostor. Řečené platící pro Magnasphere 55 by vlastně opět šlo zopakovat jen s drobnou změnou i pro menší Magnasphere 33 - ty jsou jaksi o kousíček čitelnější, o maličko soustředěnější a zdálo se, že nástroje jsou tu o něco maličko lépe oddělené, jde však o naprosté nuance.

2017 11 14 tst magnasphere 9

Jak sloupek Magnasphere 55, tak jeho regálová podoba Magnasphere 33 jsou skvělými příklady vkusně udělaného lifestyle ozvučení s opravdovými hi-fi kvalitami. Pěkně zpracované, moderně navržené ozvučnice snadno zapadnou do běžných interiérů, bezdrátová konektivita usnadňuje instalaci a možnost regulovat hlasitost dálkovým ovladačem zjednodušuje sestavu na nutné minimum. Vhodně zvolené vstupy na řídící jednotce by pak měly dobře vyhovět jakékoliv běžně poskládané sestavě. Zvukově pak Magnasphere od puristického hi-fi zvuku o krůček ustupují směrem k bohatosti a mírnému zdůraznění na koncích spektra, což z nich ale v kombinaci s celkově hladkým, bohatým, barevným a sytým charakterem dělá univerzální, tolerantní a nesmírně snadno poslouchatelné reprosoustavy. Hledáte-li tak neúnavný, kdykoliv a jakkoliv poslouchatelný zvuk v šik a - v dobrém slova smyslu - lifestyle balení, zařaďte do svého seznamu k poslechu i Magnasphere.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, jen minimálním zatlumením, bez rozsáhlých akustických úprav, se značně průzvučnými stěnami ze sádrokartonu. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechových pozicích tak, jak je vidět na fotografiích.

2017 11 14 tst magnasphere m1

Frekvenční charakteristiky Magnasphere 55 (červená) a Magnasphere 33 (černá) jsou si vlastně až překvapivě podobné. Pochopitelně je tu u sloupového modelu vidět schopnost jít hlouběji (nástup lze vystopovat kousek nad 30 Hz), menší model ale zase více vytahuje vyšší bas a tím na první dojem vyrovnává nedostatek opravdu hlubokých basů.

U obou modelů je také viditelně vytažené vokální pásmo a oba mají přeci jen o něco méně energie v pásmu 4 - 5 kHz. Ostrý propad na 500 Hz byl způsoben místností. Celkově lze říct, že oba modely Magnasphere mají tendenci ke zdůraznění konců frekvenčního pásma v zájmu efektnějšího a zajímavějšího zvukového podání - s ohledem na jejich lifestylovou charakteristiku na tom však není nic špatného.

VHODNÁ MÍSTNOST - Magnasphere 55

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

VHODNÁ MÍSTNOST - Magnasphere 33

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 59 990,- - Magnasphere 55

Kč 39 990,- - Magnasphere 33

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mohutný zvuk ze skladných ozvučnic

+ i regálová verze působí "neošizeně"

+ moderní design

+ fajn konektivita

+ možnost regulovat hlasitost

ZÁPORY

- nastavení hlasitosti by mohlo být jemnější

- přepínání kanálů (třeba u multiroom aplikace) nelze realizovat dálkovým ovládáním

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

DOVOZCE: HIFI-GUIDE | www.hifi-guide.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies