HIFIStyl

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 1

Řada Signature 1100 patří do katalogu jednoho z tradičních německých velkovýrobců reprosoustav (a sluchátek a elektroniky a řešení pro domácí kino atd.) - firmy Magnat, sídlící na západním předměstí Kolína nad Rýnem. Série sestává jen z většího a menšího sloupku, právě na kompaktnější model 1105 jsme se mohli podívat.

Už od pohledu je Signature 1105 typickým Magnatem. Ozvučnice působí bytelně a není to jen vizuální dojem - však také sloupek s výškou 105 cm, šířkou 22,5 cm a hloubkou 35 cm (což nejsou nijak dramatické hodnoty) váží 27,8 kg. Ozvučnice z MDF profilů je vpředu a vzadu čistě rovná, bočnice jsou nicméně lomené a pomáhají tak zabránit vzniku stojatého vlnění uvnitř skříně. Ta je celá posazená na kovových profilech a mohutnými hroty. Kovové prvky včetně plátu na horní straně a jednoduché tvary spolu s matnými povrchy vypadají velmi moderně.

Zepředu je tu čtveřice měničů v D´Appolito konfiguraci, nahoře a dole je středobas s typickým firemním orámováním s přiznanými šrouby, uprostřed ale místo typického jednoho vysokotónového reproduktoru ve vlastním kovovém panelu najdete rovnou dva. Tak jako je vpředu vše usazeno nahoře, vzadu je to zase dole - konkrétně je tu vanička se dvěma celkem standardními páry reproterminálů, nad nimiž je dvojice poměrně velkých výdechů bassreflexů.

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 2

Středobasové měniče (tedy jeden středobasový a druhý čistě basový) jsou vyrobeny sendvičovým způsobem z kombinace hliníku a keramiky, kónická membrána má průměr 17 cm. Výrobce se chlubí technologií Controlled Flexing Cone, tedy proměnlivou geometrií membrány pro optimalizaci vyzařovacích úhlů.

Blok vysokotónových reproduktorů sestává z velké 3 cm měkké kopulky z umělého hedvábí s mohutným závěsem a obdobné kopulky, která má však průměru necelých 2 cm a slouží jako super-tweeter. Cílem tohoto konceptu je splnění nároků certifikace Hi-Res Audio, která vyžaduje frekvence, které s jedním tweeterem běžně nedosáhnete.

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 3

Frekvenční výhybka používá technologii APOC (Amplitude and Phase Optimised Crossover) pro udržení korektní fáze a amplitudy napříč frekvenčním spektrem, jsou tu vybírané cívky a polypropylenové kondenzátory. Práci měničům dělí na 290 Hz, 2 300 Hz a 18 500 Hz, výrobce říká, že Signature 1105 jsou tří-a-půl pásmové.

Magnat Signature 1105 mají vysokou charakteristickou citlivost 93 dB / 2,83 V / m, jmenovitou impedanci udává výrobce typicky německým způsobe na "4 až 8 ohm".

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 4

Poslouchali jsme v jedné z prezentačních místností dovozce, kde Signature 1105 dělal společnost set elektroniky Magnat - integrovaný zesilovač RV 4, receiver MR 780 a přehrávač disků MCD 750. K dispozici byl ale třeba i set MBL C51 / C31. Propojeno bylo kabely WireWorld Gold Eclipse 6 a Eclipse 6, porovnávat jsme pak mohli s NHT C-4 a NHT C-3.

Pokud znáte pověst značky Magnat, možná byste čekali od podání kontrabasu v "Prism" Charlie Hadena ("American Dreams" | 2002 | Verve | 064 096-2) jistou mohutnost, robustnost a hutnost, nicméně Signature 1105 se vyznačují spíše pěkně přiměřenými základními tóny basy, jen naopak vyšší polohy se zdají být trochu nabobtnalé a zdůrazněné, ale ani tam nijak dramaticky. Magnat s vámi nezkouší zatřást a bručet, tóny jsou měkké, hedvábně kulaté a vřelé. Mají už ale férový objem a jistou váhu, přiměřenou, nepřehnanou. Kontrola je dobrá, tóny oddělené, čitelné, ale spojité a jaksi pozvolné, plynulé.

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 5

Vokální pásmo, konkrétněji hlasy souboru Fragile v "Ain´t No Sunshine" ("Next Level" | 2010 | QStudio | 1617-002-2), je měkounké, poddajné a laskavé, pěkně barevné a až lehce nadýchané, hlasy jsou ale dobře čitelné, syté a velmi slušně detailní. Není to soustředěný rozbor vokálů, není to monitorový zvuk a pokud chcete zaostřit na jeden jediný vokál, musíte se trošku soustředit, zvuk je prezentovaný hlavně jako celek s příjemnou nenuceností. Když už se ale zafixujete na některý z detailů, je dobře čitelný, byť trochu "úhledně" podaný.

Zdvojená vysokotónová sekce přinesla do nejvyššího pásma výraznou energii; kovový cinkot v "Coal" Michaela Penna ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) byl hodně živý, nástroje velké, jasné, snad trochu lesklejší a blyštivější, ale přitom nevytržené z celkového zvukového konceptu. Detailnost je pěkná s ohledem na danou cenovou kategorii, pročež i globálně velmi solidní, Magnat vysloveně neakcentují jednotlivosti, ale nabízí dobrý, kultivovaný přehled o dění v nahrávce.

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 6

Dramatický příval bubnů v "Signal to noise" Petera Gabriela ("Miss" | 2003 | Realworld | 07243 595237 2 9) byl solidně energický, zvuk je celkem tučný a ani jistá jeho načančanost a měkčí styl prezentace mu neberou tah na branku. Hebká a lehce "tekoucí" prezentace dává férové ponětí o tom, jak mocná dynamika se v nahrávce skrývá a nezdá se, že by bylo složité Signature 1105 donutit hrát.

Jak už jsme řekli, Magnat nejsou žádnými studiovými nástroji, které na vás chrlí rozpitvanou nahrávku, tady je mnohem důležitější celek, jeho jednotnost, spojitost a schopnost v této celistvosti zachovat dobrou čitelnost. To pak Signature 1105 zvládají i díky transparentnímu a čistému střednímu pásmu prostě dobře - "Dans Ma Rue" od Zaz ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) byla co do detailnosti jednoduše ok a přestože takové ty delikátní nuance jako lehká ozvěna nahrávací místnosti tu nejsou příliš zřetelné, ale linka klavíru i vokálu je fajnově konkrétní.

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 7

Prostor hudební scény v "Theatrum Universi" Oskara Rózsy ("Under My Spell" | 2009 | Pavián Records | PM0042-2) rozkvetl celý směrem dozadu za ozvučnice, proporce orchestru jsou pak až překvapivě solidní na tak (relativně) decentní sloupky. Opět se projevuje snaha prezentovat propojený, soudržný celek, nicméně ani lokalizace jednotlivých nástrojů není špatná, máte pocit, že všechno je zaostřené právě tak, jak si daná cenová úroveň žádá. Je ale pravda, že Signature 1105 jsou poněkud směrové, zejména vertikálně (což ale zase tak nutně nevadí), ale i výrazně v horizontálním směru, takže si je musíte správně natočit a vůbec si trochu uspořádat poslechový trojúhelník. Najdete-li si ale komfortní poslechový bod, je všechno v pořádku.

Magnat Signature 1105 jsou vlastně velmi hezky hrající, třeba "Please read the letter" Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Rounder | 475 9382) měla už tu svou správnou líbeznou muzikálnost, žádné tahání za uši při jakékoliv hlasitosti. A ačkoliv mají Signature 1105 svou celkem zřetelnou signaturu, není nepříjemná, hudba plyne bez nucenosti, svým poklidným a nekonfliktním tempem, všechno se poskládá do snadno poslouchatelného, homogenního, mírně vřelejšího a decentního celku.

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 9

Středně velké, středně drahé sloupy Signature 1105 od německých Magnat jsou solidním reprezentantem hi-fi pro běžné posluchače - není to ani audiofilsky utažený zvuk s důrazem delikátní detaily, není to ani rozmáchlý, efektní zvuk pompézního typu. Je prostě kdesi uprostřed právě tak, aby byl příjemný pro všechny - pro všechny posluchače, všechny žánry, všechny hlasitosti. Mírně zdůrazněné okraje pásma, bas dostatečně hluboký, ale ne hřmotný a příliš dominantní, výšky razantní, ale nenacinkané. To všechno se skládá do příjemného, hebkého, barevného, muzikálního a neúnavně poslouchatelného celku. Podtrhněte to pěkným zpracováním, ještě dobře skladnými proporcemi a máte kombinaci, která je zhmotněním solidního mainstreamu (v dobrém slova smyslu), který si užijete při poslechu hudby jen tak, ve své oblíbené chvilce, kterou máte jen pro sebe i v okamžiku, kdy si budete chtít užít dramatický film. Tohle je prostě spořádaný exemplář po všech stránkách solidních reprosoustav.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeteru a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, jen minimálním zatlumením, bez rozsáhlých akustických úprav, se značně průzvučnými stěnami ze sádrokartonu. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechových pozicích tak, jak je vidět na fotografiích.

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 m1

Signature 1105 vykazují poměrně výrazné zdůraznění v pásmu od svého nástupu do cca 400 Hz - svým dílem se na tom podílí i akustika prostoru (zejména propad na 130 Hz). Reálný nástup někde nad 50 Hz je s ohledem na cenu a velikost reprosoustav přijatelný, byť byste možná čekali i hlubší tóny. Pásmo od 400 do cca 4 000 Hz je pak pěkně rovné a bezproblémové, dvojitá výšková sekce se projevuje nadstandardní energií a zdůrazněním pásma 4 - 12 kHz, odkud ale poměrně rychle "padá". Signature 1105 jsou tak na obou koncích pásma trochu zdůrazněné.

2018 04 10 TST Magnat Signature 1105 m2

Na impedanční křivce (červená) je vidět, že Signature 1105 jsou spořádané, jejich dotek na hladinu 4 ohm na 200 Hz je výjimečný, zbytek slyšitelného pásma je na úrovni 6 a více ohm, takže je to velmi "bezpečná" konstrukce. Bassreflex se zdá být naladěn na cca 42 Hz. Celkový průběh impedance i elektrické fáze se zdá být kultivovaný, prostý prudkých přechodů a tím by nemly být Signature 1105 žádnou záludnou zátěží pro běžné zesilovače. Snad jen drobné náznaky na 150 Hz, 700 Hz a 1 000 Hz by mohly znamenat přítomnost mírných rezonancí kabinetu.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 59 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ hodnotné a bytelné zpracování

+ příjemný, lehce sladší zvuk

+ čisté, hladké podání hlasů

+ férově univerzální zvukový charakter

ZÁPORY

- jsou horizontálně poměrně dost směrové

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifi-guide.cz 

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies