ROTEL Michi zesilovače

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 1

Firma Amplification and Recording Cambridge sídlí již od svého založení v roce 1976 jen co by kamenem dohodil od slavného univerzitního města Cambridge - tento název ale používala společnost jen krátce a po většinu času ji jistě znáte jako Arcam. Nejnovějším počinem vývojového oddělení jsou komponenty řady HDA, které jsou se současnými modely (protože další se chystají) ještě dostupným stereo řešením, rozpracovávajícím tradici série FMJ, kterou postupně zcela nahradí.

Arcam HDA CDS50

Řada HDA je vlastně velmi kompaktní - tvoří ji jeden univerzální zdroj signálu a dva zesilovače. Designem série navazuje na klasické tvary firmy, ale snaží se o jejich aktualizaci. Jestli jsou úplně harmonické a vyvedené, to si musíte přeložit s vlastním vkusem sami. Jisté je, že zpracování je odpovídající a přístroje jsou zařaditelné pod křídla Arcam.

CD přehrávač má po pravé straně masivní spínací tlačítko a stavovou informační diodku, levé dvě třetiny předního panelu ale okupují dvířka mechaniky, opticky navazující na plochu displeje, pod jehož pravým rohem se nachází čtveřice základních ovládacích tlačítek. Nic moc dalšího vlastně potřeba nebylo a taky tu tedy nic není.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 2

Zadní panel je pak podstatně bohatší - napájecí zásuvka nemá vypínací kolébku, ale to asi ničemu nevadí. Potěší totiž rozhodně široká konektivita. Pro připojení do počítačové sítě poslouží buď Wi-Fi anténa nebo LAN konektor (takže CDS50 je též streamer), zpracovat lze ale i data z přenosných disků díky USB vstupu, připojit můžete také jeden digitální zdroj optikou a jeden koaxiálním konektorem (takže CDS50 je i D/A převodník). Analogový signál vypouští přehrávač klasickým jedním párem cinchů, ale přidává v této ceně ne úplně běžný set symetrických XLR konektorů. Pokud byste měli lepší převodník nebo jakékoliv jiné záměry, lze použít též dvojici digitálních optických výstupů, opět ve složení koax + optika. Řídit pak CDS50 můžete buď klasicky přes dálkové ovládání (pro přístroje ve skříňkách je tu možnost připojit externí IR čidlo), nebo pomocí RS232 rozhraní či jednodušeji pomocí 12V signálové spouště v podobě 3,5 mm jacku.

Po otevření dvířek se na vás vysune klasický šuplík plastového typu, tedy standardní řešení nejen v této cenové kategorii. Co standardní tak úplně není, to je podpora nejen CD, ale i SACD disků. USB rozhraní či streaming pak podporují formáty FLAC, WAV, AIFF, OGG i běžné MP3, WMA či AAC (streaming se jen tak mimochodem ovládá přes slušnou aplikaci MusicLife, která funguje i na zesilovače a poslouží na iOS i Android platformě). Až po skončení testu jsme se dozvěděli o nedeklarované, ale prý funkční podpoře DSD souborů.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 3

Když přístroj otevřete, spatříte celkem pečlivě organizovaný prostor - po levé straně je nepříliš složitý, ale neošizený napájecí zdroj s nevelkým transformátorem na EI jádře. O D/A převod se stará 32 bitový čip ESS9038, který má psaný limit rozlišení 24 bit / 192 kHz.

Výrobce udává velmi pěkný odstup signálu a šumu 122 dB nebo harmonické zkreslení menší než 0,0008% na 1 kHz.

Přehrávač má pak standardní rozměry 43,3 cm do šířky, 8,7 cm do výšky (včetně kulatých měkkých nožiček) a 28,3 cm do hloubky, přičemž s váhou 5,3 kg to není žádný obr.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 6

Arcam HDA SA20

Na design i celkové pojetí přehrávače pak navazuje i silnější z obou zesilovačů - HDA SA20 (tedy ne že by snad SA10 vypadal nějak jinak, rozdíly jsou pak hlavně uvnitř).

S identickými rozměry (respektive s rozdílem dozadu vyčuhujících reproterminálů a větší váhy 8,4 kg) nabízí SA20 i identickou estetiku, tedy stejně umístěná tlačítka, jen plocha vyhrazená displeji je jiná, ačkoliv displej samotný je identický. Prostor, který je u CD přehrávače věnovaný mechanice tu zabírá velký ovládací prvek pro regulaci hlasitosti a dva droboučké 3,5 mm konektory - výstup pro sluchátka a vstup pro externí zdroj typu mobilního přehrávače.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 8

Také tlačítek pod displejem je poněkud víc, ale to je proto, že umožňují rychlý přístup ke všem vstupům i rychlé ztlumení výstupu zvuku. Všechna další nastavení typu vyvážení kanálů či nastavení vstupu pro procesor domácího kina se pak provádí přes rozhraní displeje.

Zásadnější je opět pohled zezadu - pravé části vládne čtveřice klasických, ale pěkně robustních reproterminálů, vlevo od nich je pěkně uspořádaná čtveřice analogových vstupů. To není zase tak moc, vezmeme-li v potaz i to, že jeden z nich vede do přenoskového předzesilovače pro MM standard. Pátý pár analogových cinchů je klasický regulovaný pre-out pro případný upgrade koncovým stupněm, pro subwoofer atd.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 11

Co pak ale rozhodně potěší, to je moderní trendy respektující přítomnost digitálního rozhraní s uvnitř pracujícím čipem ESS9038K2M - jsou tu dva koaxiální a jeden optický vstup, dokonce je tu ale i ethernetový konektor a USB port pro aktualizaci softwarového vybavení. Počítačová síť tu pak neslouží ke streamování, ale "jen" pro možnost ovládání - i to je ale velmi příjemné. Případně samozřejmě můžete SA20 ovládat přes "chytrý" konektor RS232.

Vnitřnímu prostoru zesilovače celkem dominantně vládne velký toroidní transformátor, poctivě odstíněný přepážkou. Druhým dominantním prvkem je pak chladící profil v přední části, tam kde se na šasi nachází řada průduchů zespodu i shora. Jsou tu vidět třeba i filtrační kondenzátory s kapacitou přes 30 000 uF.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 12

Zásadní je pro firmu dnes již typické použití zesilovacích obvodů, které pracují ve "smíšené" třídě G - při nízkých hlasitostech či jednoduše tam, kde není třeba úplně mnoho výkonu, pracuje zesilovače v čisté třídě A (u tohoto modelu by to mělo být až 25 Wattů), když přijde razantní dynamická špička nebo jiná potřeba opravdu velkých proudů, připojí se další napájení, které vyždímá z tranzistorů jejich plný výkon ve třídě A/B. Většina domácího poslechu ale bude probíhat "v áčku". Naplno umí SA20 dodat dostatečných 90 Wattů do 8 ohm, respektive 150 Wattů do 4 ohm. Harmonické zkreslení nepřesahuje 0,002% (80% výkonu, 8 ohm, 1 kHz).

Za zmínku pak asi stojí i sluchátkový výstup, který přes svou nenápadnou formu umí dodat papírově pěkných 5 V do 600 ohm a zvládne sluchátka od 16 ohm do 2 000 ohm a v rámci dané třídy funguje slušně.

Oba přístroje jsme měli možnost instalovat v redakčních podmínkách - sestava tak hrála zejména společně, ale zkoušeli jsme obměnit i jednotlivé komponenty. Hrálo se tak s Harbeth Monitor 30 místo OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140, s Fischer&Fischer SN-70 místo Cambridge CXA80 a Cambridge CXC nebo s KEF LS50 místo Teac NT-503 a Emotiva XPA-DR2. O použité kabeláži, filtrech a všem možném dalším příslušenství se dozvíte více v pravém sloupci -->.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 20

Je dobré říct, že Arcam zjevně výrazně zapracoval na síťové konektivitě, respektive na svižnosti reakcí tohoto rozhraní a to patří k absolutní špičce - užijete si tak naplno dobu digitální, kdy jakýkoliv digitální zdroj je po kliknutí skutečně jen zlomek vteřiny od vás.

Veleznámá basová linka v úvodu "Pink Panther Theme" ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) měla grády, nejde to říct jinak - zesilovač má autoritu, drajv a drží - prominete-li ten výraz - býka za koule. Ale Arcam fungují prostě jako set - bas byl tuhý, pulsující, napnutý a jasně uspořádaný. Možná tu není taková ta high-endová uvolněnost a samozřejmá bohatost, ale kontrola, důraz a konkrétnost bez ohledu na reprosoustavy jsou působivé.

Energie nepolevuje ani nad středním pásmem, kde i jemný zpěv Julie Stone a jejího bratra Anguse v "I´m Not Yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132) není snad přímo neposedný, ale rozhodně se tlačí kupředu, je přímý, velký a bohatý, pevný a jadrný. Není to decentní audiofilie, ale pěkně šťavnatý, pevnou rukou načrtnutý zpěv, který Arcam "protlačí" prakticky kudykoliv - snadno a konkrétně, čistě a jasně.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 13

Důraz a kontrola, utaženost a spořádanost, to vše funguje i na nejvyšších frekvencích - set umravnil s velkou sebejistotou mnohý cinkot a břinkot perkusí v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) - bylo cítit energii, znělost, každé cinknutí bylo pevné a důrazné a přes balancování na hraně cinkavosti ji Arcam nikdy nepřekročí, přes jistou přímočarost v jakékoliv hlasitosti zůstává set čistý a vlastně civilně realistický co do podání barev a textur činelů.

Kdo by se bál papírově standardního výkonu, buď ujištěn, že sestava Arcam sílu, razanci a makrodynamickou důraznost rozhodně nepostrádá - v "Gun Battle" Aarona Coplanda ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) bylo cítit, že zejména zesilovač umí být aktivní a plný, silný a dominantní - snad jen úplně potichu, než se "připne" další napájení, tak zvuk má jisté dynamické rezervy, ale už při běžné hlasitosti se parádně nadechne a ve špičce má kontrolu nad standardem dané cenové hladiny.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 18

Ačkoliv ani zesilovač, ani přehrávač nemají vlastně objektivně vzato ultimativní rozlišení nebo šokující transparentnost, v "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) byl zvuk výtečně čitelný, snad hlavně díky excelentní pevnosti a soustředěnosti. Dost možná to podporuje i celkově aktivní zvuk, který se nebojí vykročit kupředu. Se vzrůstající hlasitostí se pak zvuk ještě otevírá a přibývá mu další jistoty. Kontrola pak stačí s přehledem na jakékoliv reprosoustavy, které snad mohou být v dané třídě relevantní.

Seskládání hudební scény v pravolevém i předozadním směru v "Thus saith my Cloris brite" v podání Renaissance Ensemble ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) bylo bezproblémové a i tady cítíte, že přes ne úplně obří proporce je všechno dobře organizované, solidně samozřejmé a přehledné; už máte pocit, že vás hudba oblévá a je to patrně z velké míry i tím, jak snadno si elektronika poradí skutečně s prakticky libovolnými reprosoustavami.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 19

V čem tah na branku pěkně od podlahy u obou komponentů Arcam funguje na jedničku, to byla "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" od Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) - snad až temný, dravý, mocný a dramatický přednes si vás snadno získá, cítíte více než dostačující autoritu nebo schopnost nakopnout hudbu v ten správný moment. Je to takový mocně energický přednes, který jako kdyby válcoval všechny překážky a předestřel vám hudbu jako šťavnatý a bohatý pokrm.

2018 10 24 TST Arcam SA20 CDS50 14

Dvojice nových komponentů Arcam z řady HDA tvoří v ještě zaplatitelné cenové hladině dvoukanálový set, který má v některých svých zvukových aspektech přesah až do high-endových vod a navíc výbavou musí uspokojit i velmi náročné uživatele - v čem pak dominuje nad konkurencí i z dražších sfér, to je rychlost, s jakou reaguje a servíruje hudbu ze síťových zdrojů. Ale i celkově působí systém SA20 + CDS50 mimořádně atraktivním dojmem; široká a všestranná konektivita, parádní kontrola, při alespoň běžné hlasitosti excelentní důraznost, energie a bohatost, to vše dává dohromady zvuk se šmrncem a tahem na branku. Pokud máte rádi nadšený a živý zvuk, sestavu Arcam byste neměli ve svých plánech opomíjet.

Kč 31 190,- - HDA SA20

Kč 22 490,- - HDA CDS50

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ grip a důraz zesilovače

+ konektivita

+ parádní rychlost streamovacího rozhraní

+ napnutý a energický zvuk obecně

ZÁPORY

- úkrok k modernějšímu vzhledu není pro každého

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies