ROTEL Michi zesilovače

2021 05 31 TST Moon 40th 1

Čtyřicátiny jsou hezké výročí – člověk už není mladý a hloupý, ale ještě je v dobrém kondici, má sílu a často už i peníze na pěkné hračky pro velké kluky, které si umí užívat. Vztáhneme-li výročí čtyř dekád na existenci firem a značek, čtyřicítka značí zralost a úspěch, protože pokud už něco vymyslíte a vyrábíte takhle dlouho (respektive pokud to takovou dobu někdo chce a kupuje), už to rozhodně něco znamená. Právě takového úctyhodného výročí se dočkala kanadská značka Moon, vznikající pod křídly firmy Simaudio.

K této slavnostní příležitosti si Moon nadělil limitovanou edici čtyřiceti sad komponentů na bázi streameru / D/A převodníku Moon 680D a integrovaného zesilovače 600i v2, kterým v Simaudio výrazně proměnili exteriér a udělali z nich vizuálně velmi výrazné objekty – jsou v barvě „Millésime Red“, což zní krásně, ale v překladu z francouzštiny a angličtiny to znamená „stará červená“, což je vizuální i slovní narážka na barevný tón z dob založení značky Moon, přičemž část přístrojů nese i moderní „rose gold“ odstín.

Navrch dostanete v sadě extrémně bytelnou krabici (patrně evokující truhlu od pokladu), krásné balení celkově, kovový dálkový ovladač, odpovídající duchu této série, spojovací nožičky pro možnost „secvaknutí“ obou přístrojů k sobě a nakonec místo obyčejné plakety na horní desce přístroje plaketu luxusní, s vyznačeným sériovým číslem. Prostě všechno pro to, aby bylo luxusu učiněno zadost.

2021 05 31 TST Moon 40th 2

Moon 680D 40th Anniversary

Základním kamenem sestavy je D/A převodník a streamer 680D. Je to pěkný, tučný kus přístroje – s 18 kg hmotnosti se roztahuje na šířku 47,6 cm, hloubku 42,7 cm a má přitom výšku jen 10,2 cm, pročež si udržuje elegantní profil.

Trojdílný čelní panel je typickým rysem značky Moon, stejně jako obdélníkový displej s velkými červenými písmeny. Přístroj má robustní boční chladící profily a vůbec je celková stavba precizní a prvotřídní – hodná výsledné cenovky.

2021 05 31 TST Moon 40th 5

Streamovací část 680D staví firemní platformě MiND 2 – rychlém, stabilním a víc než dostatečně přehledném řešení, které se snadno používá. Krom toho má 680D certifikaci Roon Ready. Užijete si také Spotify Connect, TIDAL, Deezer a Qobuz, samozřejmě můžete hrát z lokálních zdrojů (NAS a podobná), MiND 2 zvládá také propojit různá zařízení Moon do multiroom systému.

Samozřejmě, že krom PCM souborů (32 bit / 384 kHz) zvládá Moon také DSD256 a MQA. Všechny formáty a rozlišení jsou k dispozici mimo jiné na všech vstupech – tedy nejen na ethernetu a Wi-Fi, ale také na USB, AES/EBU, koaxu a optice. Jen Bluetooth s aptX kodekem je samozřejmě výjimkou s limity.

2021 05 31 TST Moon 40th 6

Vnitřní konstrukce je poctivě high-endová – je tu 12 úrovní napěťové DC regulace včetně 2 kroků M-LoVo (Moon Low Voltage Regulation) a 4 kroků i2DCf (induktivní filtrace DC složky). Stabilitu zajišťuje krom klasických toroidů i hybridní moduly napájecích zdrojů.

Díky tomu všemu si užijete celkové harmonické zkreslení pod 0,0005% (1 kHz / 0 dBFS) a intermodulační zkreslení se nepřenese přes 0,0003%. Dynamický rozsah (a tím i odstup signálu a šumu) dosahuje 123 dB.

2021 05 31 TST Moon 40th 7

Moon 600i v2 40th Anniversary

Logickým partnerem pro 680D je pak integrovaný zesilovač 600i – stejně robustní, stejně designově pojatý, se stejnou lehkostí kombinující luxus a precizní industriální stavbu. Dominantním prvkem je tu obrovské kolo regulace hlasitosti. S 21 kg je 600i pořádným kusem zařízení – s šířkou 47,6 cm, hloubkou 46 cm a výškou 10,2 cm skvěle zapadá ke zdrojovému komponentu.

Jsou tu čtyři páry nesymetrických RCA vstupů a jeden pár symetrických XLR, konektivita dostatečná pro běžné použití a navíc vybavená možností úpravy úrovně pro sladění úrovní hlasitosti, je tu i možnost přenastavit vstup na „průchozí“ pro integraci s domácím kinem. Uvnitř zesilovače najdete desky plošných spojů s obvody bez celkové zpětné vazby, celkově je koncepce pojatá jako dual mono včetně dvojího toroidního transformátoru pro opravdu poctivé oddělení.

2021 05 31 TST Moon 40th 15

Prvních 5 Wattů výkonu dodává zesilovač v čisté třídě A, jinak do 8 ohm nabízí poctivých 125 Wattů na kanál, do poloviční zátěže má už mocných 250 Wattů. Že je zesilovač „rychlík“, to naznačuje frekvenční rozsah 10 – 100 000 Hz (0 / -0,1 dB). Že bude hrát čistě, to zase slibuje hodnota THD v audio pásmu pod 0,015% (při 1 W), respektive 0,04% při 125 W.

Měli jsme jen relativně krátkou, ale plně dostačující příležitost užít si sestavu obou přístrojů, které si český dovozce koupil čistě pro radost sám pro sebe. Poslouchali jsme na Xavian Quarta Evoluzione a to proti systému Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR a Kinki Studio EX-P7 / EX-B7, oboje na kabelech Nordost Heimdall 2 a na filtru GMG Power Harmonic Hammer 3000P.

2021 05 31 TST Moon 40th 16

V praxi je těžké říct, zdali se výroční komponenty Moon vlastně nějak liší od těch „obyčejných“, když jsme je neměli bok po boku. Celkový dojem je ale v praxi identický. Vezměte si basovou linku v Soukupově „Ptáci jsou hloupí“ („Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-233) – je nádherně bohatá, basů se Moon skutečně nebojí, ale přitom nejsou nijak lacině nafouklé. Je to plnokrevný, úctyhodně šťavnatý základ, který barevně drnká, má sílu a váhu k pohledání.

Nebo třeba hlas Tracy Chapman v „Subcity“ („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) – nese se libozvučně, barevně a sytě, není ale příliš těžký, klene se nad kytarovou linkou a zbytkem nástrojů s elegancí a něhou, přitom ale s dostatečnou dávkou reality, abyste cítili jeho skutečnost a ocenili skvělou kvalitu nahrávky. Moon umí zkombinovat přirozenost s až přimyšlenou dávkou hudebnosti a vytvořit skutečnou krásu.

2021 05 31 TST Moon 40th 23

Cinkot činelů a ostatní vysokofrekvenční zvuky a dozvuky v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) byly přímé, tvrdé a konkrétní, ne však ostré. Cinknutí činelu je nepochybně kovové, má krásně zřetelné podání textur a dobrý objem, který není nadnesený, ale zvuk i tak působí dosti energicky a jasně.

Rázné bicí v „Sea Nature“ Stevea Hillage („Green“ | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7) zní v podání limitované edice pěkně dramaticky, je to plný zvuk, který rozklepává podlahu s vášní a chutí, má to drajv, má to průbojnost a má krásný pocit velké energie.

2021 05 31 TST Moon 40th 22

Přestože z řečených charakteristik se může zdát, že Moon hraje tak trošku na efekt, vlastně to tak v reálu ani nepůsobí – navíc nezapomíná ani na velmi důstojnou porci detailů a informací. „Sly“ Herbie Hancocka („Head Hunters“ | 1997 | Columbia | CK 65123) byla parádně rozklíčovaná, tak nějak samozřejmě, naprosto netechnicky organická a otevřená, plná života a energie, ale zároveň až audiofilsky pečlivě propracovaná, každá nástrojová linka je nenuceně informativní a čistá. Moon má pocitově lehce teplejší ladění, lehce „nabáslou“ tonalitu, ale není to tak, že byste cítili nějaký nevhodný poměr nebo něco špatného – je to naopak velmi příjemné a ta kombinace „hezkosti“ s technickou precizností a autenticitou je skvělá.

Ani prostor v „Ario“ Davea Hollanda („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 982 714 2) nedával žádný výrazný prostor ke stížnosti, ani když na něj nahlížíte optikou ceny nového pěkného automobilu. Nástroje jsou přesně a pevně ohraničené, zvuk konkrétní a lokalizace zvuků je patrná nejen na pravolevé, ale i předozadní ose – je to prostě „to ono stereo“, jak se na high-end sluší a patří.

2021 05 31 TST Moon 40th 18

Největší síla komponentů Moon je ale v jejich nenuceně samozřejmé prezentaci podstaty hudby a ani výroční edice přístrojů v tom není nijak horší (na druhou stranu ani lepší, než původní verze). Řízná „Mind Reader“ od Silverchair („Young Modern“ | 2007 | eleven | elevencd63) měla až koncertní šmrnc a drajv, měla sílu, rytmiku a hlavně důraznost, zachovala kousek té až syrově řízné agrese, ale zvládla ji ukázat ve snesitelné podobě – při správné hlasitosti máte už opravdu pěkně bezprostřední kontakt s hudbou.

Kanadský Moon umí dělat elektroniku a proto je víc než na místě oslavit fakt, že tak činí už 40 let. Výroční edice zdrojového komponentu 680D a zesilovače 600i v2 se povedla – nesebrala nic z toho okouzlujícího zvuku a přidala k tomu originální a neokoukanou vizuální podobu. Jestli se vám líbí je věc druhá, ale nelze jí upřít punc luxusu, takového, jaký skutečně má být – nedosažitelný. Nedosažitelný proto, že všech čtyřicet luxusních výročních sestav už se prodalo. Ještěže pro nás méně šťastné zbývá na světě neomezená dodávka těch „obyčejných“ (a přitom neobyčejných) základních modelů…

cca Kč 650 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělý zvuk

+ skvělá funkčnost

+ excelentní provedení setu

+ úderný, dynamický zvuk

+ zejména skvělé a zábavné basy

+ stabilita a rychlost síťových funkcí

+ luxusní produkt s parádně funkční podstatou

ZÁPORY

- jsou vyprodané

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies