2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 1

Spolu s mimořádně povedenou aktualizací výjimečně originálních KEF LS50 na podobu LS50 Meta přišla na trh také druhá generace „sesterského“ produktu, aktivních a na konzumní část trhu zaměřených KEF LS50 Wireless. Oproti první generaci jsou změny veskrze kosmetické, byť i tady najdete aktuální verze firemních technologií a měničů.

Na pohled jsou tedy LS50 Wireless II v praxi nerozeznatelné od svých předchůdců. Typická klenutá čelní stěna má zapuštěný koncentrický dvoupásmový měnič Uni-Q v současné dvanácté generaci, koš kryje elegantní kroužek, na němž je jméno reprosoustav doplněné římskou dvojkou, což je zepředu jediný ihned patrný rozdíl. V krycím kroužku je na hlavním kanálu také „oko“ přijímače signálů dálkového ovládání.

Když budeme pokračovat pohledem přes horní stěnu snadno rozpoznatelných ozvučnic, najdeme na jedné proužek s dotykovými ovládacími prvky. Na rozdíl od pasivních verzí tu ozvučnice směrem dozadu pokračují vlnkovitě tvarovaným chladičem, skrze který proniká oválný, pozvolna se otevírající výdech bassreflexu.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 2

Ve spodní části pak logicky najdete u obou kanálů napájecí zásuvku, primárně je konektivita samozřejmě soustředěna do toho kanálu, který má i dotykové ovládací prvky. Na sekundárním (tedy „závislém“) kanálu pak najdete propojovací konektor ve formě ethernetu či párovací tlačítko, pokud si kanály mají povídat vzduchem. Příjemné je nové rozšíření o subwooferový výstup, který dříve byl jen na hlavním reprosoustavě.

Primární (tedy řídící) kanál je osazený celkem širokou konektivitou – kromě zmíněných forem propojení k druhému kanálu a subwooferového výstupu je tu HDMI vstup pro zpětný audio kanál, je tu optický a koaxiální digitální vstup a je tu 3,5 mm jack v analogové podobě. Z toho jasně plyne, že propojení nějakého externího zařízení analogovou cestou je považováno spíše za doplňkovou možnost, což ovšem konvenuje s lifestyle zaměřením LS50 Wireless II.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 3

Propojení do sítě (což bude s velkou pravděpodobností hlavní zdroj signálu) je buď přes Wi-Fi nebo pěkně po kabelu. Oboje, zdá se, funguje dobře.

Zásadní prvkem konstrukce je pochopitelně koncentrický měnič Uni-Q – 13,5 cm průměru, kovová membrána se zpevňujícími výztuhami, nízký závěs s vlnkami a v centru nezbytná kovová kopulka pod plátkovou rozptylkou, zklidňující a linearizující frekvenční odpověď. Za větracím otvorem uprostřed magnetického systému tweeteru je nově instalovaná labyrintová komora s metamateriálem, který pohlcuje (na rozdíl od standardních tlumících materiálů) prakticky celou energii ze zadní strany kovové kopulky, která tím netrpí zpětnými odrazy.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 4

Uvnitř jsou zesilovače vlastní konstrukce, pro výšky je to modul s výkonem 100 Wattů ve třídě A/B, pro basy pak je k dispozici plných 280 Wattů ve třídě D. Nová generace má mít dle parametrů o 30% nižší celkové harmonické zkreslení (90 dB / m) a o 40% vyrovnanější frekvenční odezvu.

U takto koncipovaného systému je zásadní uživatelské rozhraní – to představuje nová ovládací aplikace KEF Connect, skrze níž probíhá jak úvodní nastavení, tak následné ovládání. Užijete si tak Spotify, TIDAL, Amazon Music, Qobuz nebo Deezer, v době testování ale aplikace nepodporovala stream z lokálních NAS serverů. Na to stačilo ale použít aplikaci typu mConnect a protokol AirPlay (alternativně Google Chromecast).

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 6

Z audiofilského pohledu LS50 Wireless II zvládají i vysoká rozlišení – u PCM 24 bit / 384 kHz, dále pak MQA a DSD256. Záhy má dorazit i certifikace Roon Ready (a tím bude možné stejně jako přes Chromecast streamovat do několika setů LS50 Wireless II najednou a tím efektivně vytvořit multiroom). Sám výrobce ale říká, že pracovní rozlišení je 24 bit / 96 kHz v případě bezdrátového připojení a 24 / 192 u propojení obou kanálů přes kabel.

Optimalizaci provozu má na starosti Music Integrity Engine, což je DSP s vlastními algoritmy, které jsou napsané na míru měniči Uni-Q (v praxi se chová také jako digitální frekvenční výhybka) a umožňují mimo jiné volbu různých parametrů, různého frekvenčního ladění a podobně.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 7

Výrobce prakticky neudává žádné technické parametry, lze ale dohledat krom všeho výše zmíněného ještě frekvenční rozsah 45 – 28 000 Hz (+/- 3 dB).

LS50 Wireless II jsme poslouchali jak na pracovním stole (místo LS50 Meta / Emotiva ERC-4 / XSP-1 / XPA-DR2 a subwooferu GoldenEar Super Sub X), tak v hlavní poslechové místnosti (místo OPPO UDP-205 / Métronome DSC1 / Norma Revo IPA-140 / Xavian Quarta). Napájeli jsme je v prvním případě z IsoTek Titan One, v druhém případě z GMG Power Harmonic Hammer 3000P.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 8

Hned od prvních tónů strun kontrabasu v Methenyho „Upojenie“ ze stejnojmenné desky, vzniklé z kooperace s Annou Marií Jopek (2008 | Nonesuch | 7559-79909-8) bylo cítit, že oproti velmi „rovným“ LS50 Meta u nové generace LS50 Wireless II vývojáři zachovali trend načančaného basu a plnější spodní poloviny pásma – je to s ohledem na zaměření mimo audiofilskou sféru naprosto logické a přetlak basu není nijak dramatický. Reprosoustavy se pak díky němu neztratí ani ve velké poslechové místnosti. Bas je nicméně zdola logicky omezený, ani aktivní koncepce nenahradí menší ozvučnici a průměr měniče. Pokud pak LS50 Meta dáte (extrémně) naddimenzovaný zesilovač, nabídnou bas hlubší a údernější, zde je cítit ladění spíše na objem a trochu hutnosti.

Na vokálu Caroly v její „So far so good“ („Runaway“ | 1984 | Polydor | 829298-2) bylo cítit, že Uni-Q reproduktor má výtečnou kvalitu, má kontrolu a má detail, hlas zněl nezabarveně, jasně a konkrétně, s pěkným detailem a přitom i tady lehký nadbytek basu činí poslech šťavnatějším a příjemnějším, než jak ho nabízí LS50 Meta. Objemu je tu akorát, je to celkově spořádané, možná maličko jemnější, ale dobře srozumitelné a přehledné – poskládáte-li si „pasivní“ systém za obdobné peníze, dosáhnete stejné čitelnosti jen s velkou snahou.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 15

Objemu a energie na činelech v „Caravan“ Dukea Ellingtona („Money Jungle“ | 2002 | Blue Note | 7423 5 38227 2 9) bylo dost, nebyly ale technicistně nekompromisní, analytickou přímost LS50 Meta zkrotil výrobce použitými zesilovači a filtry do jistého dotyku hladkosti. Přesto je každé ťuknutí a cinknutí solidně jadrné, výrazné a dobře kontrolované, s vkusným množstvím informací a solidním dozníváním. Celkově jsou výšky v proporcích celkového ladění, netrčí ani netrpí nedostatečnou přítomností.

Bi-ampingová konfigurace a sladění součástek s měničem má benefit v dynamičnosti a pocitu bohatosti – mohutná „Glem ikkje“ od Kari Bremnes („Detv i har“ | 2017 | Strange Ways | CD 15132-2) měla zátah pěkně odspodu, působila bohatší a sytější, než byste do kompaktních reprosoustav řekli. Na středech je, pravda, cítit trochu sušší projev, nicméně bas má razanci (byť ne ty nejhlubší basy) a celkově působí přednes kontrolovaně a dostatečně autoritativně, aniž by šlo vysloveně o tlak. Pro běžné poslouchání je to velmi příjemná charakteristika.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 11

Digitální zpracování signálu funguje velmi dobře, v kombinaci s čistými zesilovači a měničem, který má velký potenciál z pohledu rozlišení byla i čitelnost Mehldauovy „zašmodrchané“ „Sabbath“ („Largo“ | 2002 | Nonesuch | 9362-48114-2) vlastně velmi slušná, na úrovni opravdu dobrého hi-fi, jak se sluší a patří. Cítíte, že zvuk je pod kontrolou, byť schválně lehce našlápnutý na basech a celkově lehce měkčí, než by nabízely v obdobné konfiguraci vysloveně analytické LS50 Meta kupříkladu. LS50 Wireless II nejsou úplně pro toho, kdo se chce vyžívat v nejjemnějším dozvuku nebo nejkřehčích detailech, ale hrají už opravdu na úrovni hodné systému v dané cenovce.

Jednou z výhod aktivní koncepce s možností pečlivého sfázování měničů přes DSP je i to, že prostor takových reprosoustav, je-li vše v pořádku, je lepší, než by byl v pasivním systému – verze jazzové klasiky „Summertime“ od Briana Wilsona („Reimagining Gershwin“ | 2010 | Walt Disney | D000428902) to potvrdila, prostor byl vysloveně krásný, široký, koherentní, s nástroji rozloženými také do hloubky a bezproblémově oddělenými. Je to moc hezká stereo báze, pevná a slušně velká.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II 10

„The Blackest Lily“ od Corinne Bailey Rae („The Sea“ | 2010 | EMI | 5099960851123) není úplně nejčistší zvukařskou prací, ale o to víc by na reprosystému se zaměřením jako má LS50 Wireless II měla vyznít nekonfliktně a zábavně. A je to tak, lehký akcent basu a kulatější zvuk tu téměř odstraní pocit „deky“ ve středním pásmu a celková solidní přesnost jako kdyby hudbu popostrčila kupředu, takže poslech je prostě příjemný, plný, solidně čistý a čitelný, aniž by upoutával pozornost na limity nahrávky – preferuje bezproblémovost a pohodovost.

V nové generaci modelu LS50 došlo ke zjevnému rozdělení rolí – pro náročného puristu jsou tu skvělé LS50 Meta, pro ty, kteří chtějí muziku (nebo třeba i film) ve vysoké kvalitě a v pohodlí moderního stylu (tj. chtějí ovládat svůj systém z telefonu či tabletu a nechtějí řešit žádné kabely, zapínání rozličných komponentů, natož ladění jejich souladu…), jsou tu LS50 Wireless II. Berou si to dobré z pasivního modelu, ukazují, že Uni-Q je vynikající řešení a přidávají k tomu dostatečně dimenzovanou elektroniku, možnosti pohodlného nastavení zvuku podle potřeby / chuti / umístění a celé to halí do čistoty, informativnosti a živosti s lehkým akcentem basů a nižších středů (tedy s laděním „na příjemno“). Možná, že to nebude váš šálek puristicky autentického čaje, ale je to zvuk zábavný, univerzální a postavit obdobně dobrou „pasivní“ sestavu nebude nikterak lehký úkol.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na naměřené frekvenční odpovědi je vidět akcent na basy a středy mezi 100 a 1 500 Hz s tím, že následně je vidět v praxi rovná charakteristika. V reálu nastupují v plné síle od 60 Hz (připomeňme, že relativně daleko od zdi a ve větší místnosti, než jim přísluší), což není špatné. Oproti ladění LS50 Meta jde o efektnější podobu s plnějším základem, což ale odpovídá lifestyle zaměření a není to na škodu. Mimo osu je pak rozdíl mezi basy a středo-výškami výraznější, ale vyšší konec pásma je zase citelně rovnější. V praxi charakteristika odpovídá zaměření a je technicky dobře zvládnutá, prostá excesů.

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II m2

Frekvenční odezva – srovnání standardního režimu (červená) a režimu na pracovní stůl (černá)

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II m3

Frekvenční odezva – srovnání standardního režimu (červená) a režimu „ke zdi“ (černá)

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II m4

Frekvenční odezva – srovnání standardního režimu (červená) a korekce basů směrem k menšímu objemu (zelená) a většímu (černá)

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II m5

Frekvenční odezva – srovnání standardního režimu (červená) a režimu s hornopropustným filtrem na 95 Hz (černá)

2020 12 31 TST KEF LS50 WIreless II m6

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 66 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní rozměry

+ pokrývá prakticky všechny potřeby

+ bezproblémová bezdrátová komunikace

+ docela pěkný bas na tak malé reprosoustavy

+ z pohledu běžného uživatele „lifestyle“ ladění s možností doladění podle poslechových podmínek

ZÁPORY

- aplikace byla v momentě testu nehotová a omezená

- chybí řádný analogový vstup například pro gramofon

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz

PRODÁVÁ:

Art Audio | www.artaudio.sk 
AV Center | www.avcenter.cz 
Lepší Zvuk | www.lepsizvuk.cz 
Luxusní Elektronika | www.l-e.cz 
Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz  
PP Hifi | www.pphifi.cz 
Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 
VOIX | www.voix.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies