2021 05 31 TST ELAC Reference Sensible 1

Severoněmecký ELAC patří mezi mimořádně tradiční výrobce audiotechniky (i když měl ve své historii mnohé zajímavé technické odbočky) a za bezmála století své historie si vybudoval originální technologický i designový přístup ke konstrukci svých výrobků. Taktéž šíře firemní nabídky je až neuvěřitelná – svou cestou jde hlavní kielská základna, svou i kalifornská pobočka vedená legendárním Andrew Jonesem. Společnými silami pak pokrývají trh od těch nejzákladnějších reprosoustav až po ultimativní high-end milionové třídy.

Relativně nedávno se ELAC pustil také do výroby audio kabelů, konkrétně reproduktorových kabelů – oba dostupné modely patří taktéž do té nejdostupnější třídy, přesto mají ambice překročit stín „běžných drátů“ a snad i proto jim výrobce dal název „Sensible“ neboli „Rozumný“.

ELAC se rozhodl nabídnout reproduktorový kabel, který bude mít poctivé materiály, fajnové zpracování, praktickou délku a přesto snadno zaplatitelnou cenovku. Vyšší verze Reference SPWR (neboli dále v textu Reference Sensible, jak ji uvádí ELAC na svém webu) pak přidává i hezčí konektory, podstatnější tloušťku a celkově o kousek hodnotnější pocit. Navíc má v popisku velmi ambiciózní větu – „Nemusíte utrácet majlant, abyste dostali ze svých reprosoustav to nejlepší. Kabel je navržený pro dosažení plného frekvenčního rozsahu a maximální vodivosti bez zabarvení nebo omezení.“ A to je zhruba to, co mají nabídnout skutečně referenční kabely.

2021 05 31 TST ELAC Reference Sensible 2

Jádrem ELAC Reference Sensible je několikero vodičů různých průřezů, spojuje je materiál – bezkyslíkatá měď o čistotě 99,99%. Celkový průřez se pak sečte na 4 mm2. Přes kontaktní plošky z beryliové mědi s pozlacením převádí kabel signál do zakázkových, pěkných a bytelných konektorů, které jsou opět ze zlacené beryliové mědi.

Jednotlivé vodiče jsou separátně izolované a stíněné, jako dielektrikum se používá polyethylen. Nejen díky složení z mnoha důrazných vodičů, ale i díky měkkému tkanému nylonovému opletu je kabel opravu skvěle flexibilní.

2021 05 31 TST ELAC Reference Sensible 3

Základní verze Sensible SPW má v zásadě stejný estetický základ, je tenčí (však průřez vodičů činí 2,5 mm2) a má o něco jednodušší koncovky, stále má ale tu pěknou výhodu dobré manipulovatelnosti. I tady je materiál čistá měď (99,99%), kontakty jsou i tady ze stejných kvalitních materiálů jako u prémiové verze. Dielektrikum je také stejné – polyethylen.

Reprokabel ELAC Reference Sensible i nižší model Sensible SPW jsme porovnávali s Nordost Heimdall 2 (s Xavian Quarta Evoluzione na systému Métronome DSC1 / Norma Revo SC- 2LN / Norma Revo PA 160 MR / GMG Power Harmonic Hammer 3000P), s Dynamique Audio Horizon 2 (s Fischer&Fischer SN-70 na systému Cambridge CXA81 / Cambridge CXC / Teac NT-503) a s InAkustik LS-1603 (spolu s KEF LS50 Meta na systému RME ADI-2 DAC FS / Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2). Zkoušeli jsme pro zajímavost ale také „zvonkový drát“, neboli obyčejný měděný kabel značky HAMA. Detaily sestav jsou k dispozici v pravém sloupci -->.

2021 05 31 TST ELAC Reference Sensible 5

Na basovém brnkání v (poněkud) nestoudné kopii soundtracku Twin Peaks od Ondřeje Soukupa („Ptáci jsou hloupí“ | „Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-2331) přinesl Reference SPWR kabel pěkně plný objem s dobrou váhou, bas je nepatrně akcentovaný, ale nijak dramaticky. Je to pěkný zvuk, slušně pružný a slušně pulsující, přinášející lepší vjem, než byste čekali od v podstatě základního modelu.

Nižší model trochu zdůrazňoval basovou složku a lehce vyzdvihoval ten „buclatý“ charakter spodní poloviny frekvenčního rozsahu. Přestože se pak spodní frekvence zdají být objemově výraznější, mají o něco menší impakt, ale celkově bezproblémovou čitelnost, lepší než u „zvonkového drátu“.

2021 05 31 TST ELAC Reference Sensible 7

Oproti úplně obyčejnému „ne-hifi“ kabelu poutal zpěv Tracy Chapman v „Subcity“ („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) mnohem zřetelněji pozornost, byl otevřenější a jaksi celkově čistší, energičtější. Je to zvuk, který s běžným hi-fi bude „snadno kompatibilní“.

Střední pásmo působilo zřetelnější a jasnější i u levnějšího varianty reprokabelu, zpěv byl nicméně lehce jadrnější a expresivnější, lehce dopředný v porovnání s klidem „referenční“ verze, ale působí o dýchnutí čitelněji, než u supermarketového vodiče.

2021 05 31 TST ELAC Sensible 17

Nejvyšší frekvence činelů v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) byly tak akorát – nepřeháněly to s jasností a nějakým efektem, ale přitom byly dobře slyšitelné, oproti základním kabelům to byl rozhodně zřetelnější a konkrétnější zvuk, lépe ohraničený, přitom ale bez rizika zdůraznění agresivity nahrávek.

Nižší modelové provedení je na tomto konci spektra trochu říznější, živější a přitom (trochu paradoxně) působí o něco méně detailní, ale stále se drží dobrého standardu, který bude plně vyhovovat komponentům a reprosoustavám ze základní cenové hladiny.

2021 05 31 TST ELAC Sensible 19

Rázné bicí v „Sea Nature“ (Steve Hillage | „Green“ | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7) byly proti připojení s obyčejným kabelem fyzičtější, ráznější, ale hlavně plnější. Proto působila celá skladba také dynamičtějším dojmem.

Se základní verzí byla dynamika pocitově poměrně rázná v oblasti kolem 100 Hz, což působilo na první poslech jako lepší rytmika a živější přednes, než jaký nabízí vyšší model. Pocitově jako kdyby se kabel „nepletl do cesty“ a přitom nabízel o něco málo živější zvuk, než obyčejný „noname“ vodič.

2021 05 31 TST ELAC Reference Sensible 9

Jednotlivé instrumenty ve „Sly“ Herbie Hancocka („Head Hunters“ | 1997 | Columbia | CK 65123) byly o něco málo čitelnější v porovnání s obyčejným kabelem (ale když na to přijde i se základním firemním modelem Sensible), vlastně byl zvuk překvapivě blízko k Dynamique Audio Horizon 2 a to vůbec není špatná reference.

To menší provedení nemělo tak překvapivý wow efekt, zvuk je nicméně díky tomu pocitově lehce výraznějšímu ladění v některých částech frekvenčního spektra poměrně dobře čitelný a výraznější, než jak ho nabízí prakticky nestíněný obyčejný „kabel od lampičky“ (jak základní supermarketové kabely tituluje sám ELAC).

2021 05 31 TST ELAC Sensible 12

Vliv na prostorové podání „Ario“ od Davea Hollanda („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 982 714 2) byl jen těžko definovatelný – rozdíl mezi Reference Sensible a základním HAMA nebo naopak zmiňovaným Dynamique Audio byl jen malý, lepší celková prokreslenost pak řadila ELAC a Dynamique Audio v podstatě na stejnou úroveň, asi i díky dobré celkové čitelnosti a lepší pevnosti, než má „ne-hifi“ kabel.

I Sensible SPW neměl nijak dramatický pozitivní (ale tím ani žádný negativní) vliv na vnímání podoby hudební scény, výrazně více tu záleží na kvalitě reprosoustav a řetězce jako takového.

2021 05 31 TST ELAC Reference Sensible 6

Energická „Mind Reader“ se živými kytarami a trochu neotesaným zpěvem od „Silverchair“ („Young Modern“ | 2007 | eleven | elevencd63) byla klidnější, o něco robustnější vespod a o něco jemnější ve středním pásmu, ale díky celkově pěkně plnému stylu byl hudební zážitek pohodový, příjemný a neagresivní, takže ani levnější systémy, které mohou mít tendenci k místy hrubšímu přednesu, nebudou mít problém.

Sensible SPW nabízí také jaksi mohutnější spodky, jemnost je patrná hlavně na elektrické kytaře, struny jsou hladší a celkově je poslech přeci jen docela „uhlazený“, byť to vůbec nemusí být od věci – nadměrná ostrost a tvrdost jsou nejčastějšími problémy, s nimiž se lidé u toho nejdostupnějšího hi-fi setkávají a je cítit, že tento kabel by to mohl dobře kompenzovat.

2021 05 31 TST ELAC Sensible 16

Někdo nevěří, že kabely v systému mohou něco změnit a proto nechce investovat do „něčeho lepšího“ – Reference Sensible od ELAC by i pro takového skeptika mohl být důvodem k přehodnocení postojů, protože i navzdory své přátelsky nízké cenovce nabízí tento reprokabel jednak pěkné zpracování, jednak ale i zvuk, který je prostě dobrý, plnější, sytější, otevřenější a jasnější než u „noname“ řešení supermarketové třídy. Dokonce se Reference Sensible někdy blíží i ke kvalitám zřetelně dražších řešení a to už něco znamená. ELAC dokázal za velmi rozumné peníze nabídnout něco, co by měl zvážit kdokoliv hledající kabel v ceně do 10 000,- Kč. A pokud hledáte ještě rozumnější cenovou úroveň, pak rozhodně i „menší“ Sensible funguje obstojně a je prakticky „za hubičku“, tedy je ideál prvního lepšího kabelu pro začínajícího audiofila.

Kč 6 600,- - 2x 4,5 m (Reference SPWR)

Kč 5 300,- - 2x 3 m (Reference SPWR)

Kč 2 600,- - 2x 4,5 m (Sensible SPW)

Kč 2 100,- - 2x 3 m (Sensible SPW)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečná cena (u obou modelů)

+ zvuková kvalita v té ceně ojedinělá (zejména u Reference Sensible)

+ plný, bohatý zvuk (pro Reference Sensible)

+ dobré zpracování a pružnost pro snadnou maniuplaci

ZÁPORY

- v dané ceně vůbec nic

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies