Reed 1X

Přetiskujeme zprávu společnosti Altei:

Raménko Reed 1X

Litevský výrobce exkluzivních gramofonových ramének REED představil na výstavě High End v Mnichově své nové raménko 1-X. Tato nejnovější konstrukce by měla umožnit vstup do vinylového ráje i milovníkům High End zařízení s limitovaným rozpočtem. Raméko, jako vždy, využívá pokročilé technologie a materiály.

Dlouhodobým zkoumáním různých konstrukcí ramének, která jsou na trhu v současnosti nebo byla v minulosti, došel Vidmantas Triukas k závěru, že většina populárních ložiskových systémů ramének není optimální z hlediska mechanického i akustického.

Proto bylo nejnovější Reed 1X raménko navrženo s novým ložiskovým systémem, který se podstatně liší od většiny ramének dostupných na trhu. Jedná se o optimalizovaný mechanický systém, který zajišťuje bezchybnou reprodukci vinylu.
Koncepce raménka Reed 1X má jedinečný systém ložisek. Z principu jde vlastně o kardanový systém, ovšem ložiska jsou umístěna kolem ramene s 45 stupňovým odklonem od vertikální / vodorovné osy (viz obr. 1).

Je známo, že gramofonová raménka s tradičními vertikálními a horizontálními osami mají odlišné rozložení pohybu, tj. vertikální osa se používá mnohem víc (pohybuje se po celou dobu od vnějšího k vnitřnímu okraji desky při přehrávání záznamu) než horizontální (k pohybu dochází pouze tehdy, když je deska nerovná). Rovněž mají tyto osy odlišné zatížení, takže jsou používány různé typy ložisek pro vertikální a horizontální osu. Z těchto důvodů (které se nevztahují na raménka s jednobodovým ložiskem ) existuje rozdílný odpor v pohybu raménka v horizontálním i vertikálním směru a to ovlivňuje kvalitu zvuku, zejména při použití moderních, velmi citlivých přenosek. Ložiska různých os se opotřebovávají nerovnoměrně, což lze snadno ověřit rozebráním starších dlouho používaných ramének.

Všem těmto problémům lze předejít použitím dvou identických axiálních ložisek, umístěných kolem osy raménka s 45 stupňovým odklonem od vertikální (horizontální) osy. Takové nastavení není jen symetrické. V tomto nastavení jsou momenty setrvačnosti podobné ve vertikálním i horizontálním směru a mechanické vlastnosti nemají žádný vliv na kvalitu reprodukovaného zvuku.

Více na https://www.altei.cz/reed 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies