2021 02 28 Meitner MA3 1

Značka Meitner Audio je projekt, který legendární konstruktér Ed Meitner rozjel vedle své hlavní firmy EMM Labs proto, aby mimo naprosto (i cenově) nekompromisních řešení nabídl pod svým vlastním jménem produkty zřetelně dostupnější, byť koncepčně a technologicky vycházející z referenčních řešení EMM Labs. S ohledem na jméno konstruktéra asi není překvapením, že portfolio staví na nabídce D/A převodníků a přehrávačů.

Nejnovějším přírůstkem je model MA3 (který logicky navazuje na MA-1 a MA-2) – D/A převodník s rozšířenou výbavou, s níž by měl pokrýt všechny moderní trendy. Meitner své MA3 říká „integrovaný D/A převodník“ a zahalil ho do konzervativně jednoduchého hávu.

Čelní panel má vygravírované logo a modelové označení, dominuje mu velký černý multifunkční otočný ovladač, navazující na obdélníček krásně čitelného, byť nijak velkého displeje. Šasi jako takové je relativně velké (šířka 43,5 cm, hloubka 40 cm a výška 9,2 cm při váze 7,4 kg), naprosto minimalistické.

2021 02 28 Meitner MA3 3

Zezadu spatříte ne možná obrovskou, ale všestrannou a dostačující konektivitu – je tu celkem šest vstupů, klasický „sortiment“ zastupuje optika, koax a AES/EBU, moderní svět zase USB pro spojení s počítačem (galvanicky izolované) i USB pro paměti s hudebními soubory. Svět streamingu přes aplikaci mConnect včetně podpory Roon Ready / Roon Endpoint otevírá ethernetová zásuvka a Wi-Fi. Analogový výstup má jak XLR, tak RCA podobu – oba mají nadstandardní úroveň výstupu 7 V, respektive 3,5 V. Přístroj lze snadno začlenit do chytrých ovládacích systémů přes RS232 rozhraní. Napájecí zásuvka má klasickou podobu s integrovaným kolébkovým vypínačem.

Ed Meitner jakožto jeden z významných hybatelů segmentu audio D/A a A/D převodníků – chce se říci logicky – používá nikoliv integrovaná řešení, ale své vlastní postupy a zapojení pro převod dat. Dokonce přejímá poměrně velkou měrou řešení z referenčního a výrazně dražšího DV2, k čemuž přikládá streamovací rozhraní z malého komponentu NS1.

2021 02 28 Meitner MA3 4

Základem technologie je firemní MDAC2 (D/A převodník) ve spojení s MDAT2 (Meitner Digital Audio Translator - digitální signálový procesor). MDAC2 je plně diskrétně konstruovaný jednobitový diferenciální převodník, který podporuje až šestnáctinásobné DSD rozlišení, byť na vstupech je limit DSD128 a PCM 24 bit / 384 kHz. USB a síťové rozhraní podporují také nativní dekódování MQA signálu.

Obě výše zmíněné technologie jsou spojené s řešením MFAST pro potlačení jitteru na vstupech, stejně jako MCLK, což je asynchronní systém časování signálu s vysokou precizností.

2021 02 28 Meitner MA3 10

Signál z libovolného zdroje je načten a upsamplován na maximální pracovní hodnotu 1024fs, následně prochází obvodem VControl – jde o proprietární firemní řešení pro regulaci výstupní úrovně s velmi vysokým rozlišením. Jednotlivé vzorky signálu nejsou upravovány, dopad na podobu signálu by tak měl být mimo úrovně naprosto minimální.

Meitner MA3 jsme poslouchali jako převodník i jako předzesilovač a to hlavně na sestavě s Kinki Studio EX-P7 / EX-B7 a Xavian Quarta na napájení GMG Power Harmonic Hammer 3000P a na kabelech Nordost Heimdall 2 (s výjimkou LAN kabelu SoTM iSO-CAT6), přes USB pak také přes platformu Roon. Porovnávalo se tu s Métronome DSC1 a zmíněným předzesilovačem Kinki Studio. Hráli jsme ale také ve stejné „dvojroli“ v systému s Emotiva XSP-1 / XPA-DR2 přes KEF LS50 Meta / GoldenEar SuperSub X a kabeláž ZenSati Authentica. Provonávalo se také s RME ADI-2 DAC nebo aqua LinQ / Formula xHD Rev. 2.

2021 02 28 Meitner MA3 7

Jednoznačným závěrem z používání bylo, že jakýkoliv z nám dostupných předzesilovačů byl v řetězci s MA3 navíc – regulace hlasitosti prostě stačí, je přesná, dostatečně jemná a pohodlná, aby šla reálně používat a pokud tak nepotřebujete analogové rozhraní, můžete klasický linkový předzesilovač směle odstavit.

MA3 nezapře „firemní styl“ – hraje v klidu a bez protlačování se, neprotěžuje žádnou část pásma a efekty jsou mu cizí. Baskytara v „Bílý den“ Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2) byla kultivovaně utažená, hlavně ale krásně barevná a různorodá, poctivě, přitom ovšem nenuceně kontrolovaná. Hlavní signaturou Meitnerova zvuku je civilnost a přehlednost, které rozhodně definují také nejhlubší tóny zmíněné skladby – je to zvuk soustředěný a už výtečně propracovaný, ne masitý nebo expanzivní, spíše precizně konturovaný. Vyznívá tak snad až lehce nenápadně, ale to je způsobeno absencí efektu a parádní věrností původnímu signálu.

2021 02 28 Meitner MA3 8

Zpěv Robina Gibba v „Mother of Love“ („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 0177622ERE) byl krásně pevný, skutečně impozantně srozumitelný v kontextu dané cenovky. Muzikální kultivovanost vám dovolí poslouchat na libovolnou hlasitost, kterou snese váš aparát, uši a sousedé, aniž by to bylo nepříjemné a přesto slyšíte, že sykavky jsou docela jadrné. Celkový výsledek je opět nenuceně civilní, není úplně snadné na první dobrou docenit, jak „normálně“ vlastně zvuk působí a jak má vlastně dobré rozlišení a čistotu, ovšem zvyknout se na tuto úroveň dá velmi snadno.

Skvostnou a přitom ničím nepřikrášlenou artikulaci měl také činely v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 0602498622469). Každý dopad paličky na plochu činelu doprovázela spousta, spousta excelentně artikulovaných detailů a nutno říci, že přes poměrně vysokou cenovou hladinu ani tady takovou brilanci a takové rozlišení moc často nepotkáte. Je to zvuk výsostně analytický, perfektně zařezávající a přibližující tón činelu v prakticky celého jeho kráse, aniž by se i tady ztratila ona nonšalantní přirozenost a nenucenost.

2021 02 28 Meitner MA3 11

Stále jednou nohou na zemi, s perfektní organizací a čitelností zněla „Something Holy“ od Alice Phoebe Lou („Live at Funkhaus“ | 2020 | AWAL | APL010) – a přes všechnu toto přirozeně a organicky působící „normálnost“ MA3 neubírá na dynamice šťavnatého basu, živý záznam má v sobě dostatek té „live“ esence, aby vás obklopil a dynamika obecně je velmi dobrá, i když MA3 hraje objemově spíše decentněji, nepouští se do nějakých obřích proporcí nebo hutnosti – vystačí si k působivosti a podmanivosti s realitou a věrností signálu.

Rozlišení je pak naprosto excelentní, byť opět platí, že chvíli trvá, než si to v hlavě srovnáte a než si řeknete „ale to přeci skutečně JE excelentní“ – titulní skladba Davisova alba „Seven Steps to Heaven“ (2005 | Columbia | COL 519509 2) byla rozpracovaná nenásilně, samozřejmě a přehledně, každá nástrojová linka měla svůj prostor a přesto všechny tvořily homogenní celek. Nenucená přehlednost všech elementů vytváří zvuk, který působí skutečně velice civilně, jako kdyby nebylo nic snazšího, než takhle hrát – to je za 270 000,- Kč působivá dávka dospělosti.

2021 02 28 Meitner MA3 15

Díky excelentní čistotě a bohatství informací je velmi fajnové i podání prostorových informací – „Rising Runner Missed by Endless Sender“ od Tangerine Dream („Cyclone“ | 1995 | Virgin | 7243 8 40251 20) je plná drobných informací, efektů a putujících zvuků. V celé své pestrosti byla zahraná čistě, konkrétně, ale ne nijak pronikavě nebo dopředně – prostě hrála, prostě tam byla, mimo reprosoustavy, zavěšená v široké i hluboké scéně, s pocitem blízkosti „na dotek“.

Meitner MA3 působí ve své civilní přirozenosti jako „sjednotitel“ – harmonickou houpavost muzikální „Swingin‘ Safari“ Berta Kaempferta („Vinyl Classics Vol. 2“ | 2014 | stereoplay | 03-14) dokázal Meitner nechat proplout, svůdnou, barevnou a přitom tak nějak krotce kultivovanou, spořádanou po všechn stránkách, přesnou, čistou, až nereprodukovaně hmatatelnou, byť možná v tom duchu trochu překvapivě „obyčejnou“ v té celkové absenci nepřikrášlenosti.

2021 02 28 Meitner MA3 13

Ed Meitner je skutečný profesionál s hlubokou znalostí principů D/A převodu – to mu umožnilo v nejnovější hračce jménem MA3 vytvořit působivý a ne úplně nesmyslně drahý produkt, který pro každého moderního audiofila (tj. toho, který nepotřebuje analogovou signálovou cestu) nabízí velmi přitažlivý mix funkcí (výtečně fungující streaming je prostě dnes velká deviza) a hlavně nabízí zvuk, který „jako kdyby nebyl“. Ve své civilizovanosti, jemnosti, klidu a přitom s excelentním rozlišením vám ukáže skutečnou tvář vašich nahrávek. Meitner MA3 v sobě má nemalou část přitažlivosti a schopností „velkého“ DV2 a to je za danou cenu co říct – v ještě racionálně drahé sféře high-endu nastavuje MA3 vysokou laťku.

Kč 269 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá kombinace funkcí pro moderní audiofily

+ v dané ceně super realistické, čisté zvukové podání

+ velmi dobrá regulace hlasitosti

+ podpora formátů a rozlišení

+ uklidněná samozřejmost

ZÁPORY

- v kontextu dané cenové relace a kombinace funkcí v dané kvalitě nic podstatného

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies