2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 1

Evoluce je hybnou silou na cestě k lepším zítřkům (minimálně většinou), není proto divu, že i přídomek na základě tohoto slova je oblíbenou praxí při uvedení něčeho vylepšeného v audio světě. Londýnští Cambridge Audio nicméně netroškařili a jako Evo označili rovnou celou novou a poměrně neočekávaně pojatou sérii komponentů, u nichž se rovným dílem mísí designové pojetí s klasickými hi-fi technologiemi.

Řada Evo sestává z pouhých dvou produktů (nepočítáme-li tedy malé reprosoustavy, které ale budou spíše takovým esteticky-doplňkovým modelem), které se ale fakticky liší hlavně svým výstupním výkonem, přičemž my jsme měli k dispozici ten vyšší, označený Evo 150.

Design Evo 150 je pak určitě skvělý – estetické stránce bylo věnováno skutečně velké množství času a je to vidět. Šasi přístroje má netypický čtvercový půdorys o hraně 30,5 cm, s výškou 9,5 cm na sebe pak také nijak neupozorňuje. Stejně tak váha 5,3 kg umožňuje přístroj uložit i na designový nábytek křehčí konstrukce.

2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 19

Přední stěna je moderní a připomíná tak trochu zařízení typu Uniti Atom – dvě třetiny tvoří téměř bezrámečkový barevný displej se skvělou čitelností a několika prvky, které působí jako dotyková tlačítka, ale nejsou – fakticky k ovládání slouží tenounká vertikální tlačítka hned vedle; do zbylé třetiny se vešel multifunkční kruhový ovladač, jaký můžete v praxi najít třeba na zesilovačích řady EDGE. Vnitřní část slouží k regulaci hlasitosti a vnější pro výběr vstupů. Do rohu se vešel ještě sluchátkový výstup.

Velmi zajímavé je řešení boků – krom horní desky a tenké linky větracích otvorů tu totiž vidíte dekorativní panely. Přesněji výměnné dekorativní panely, které vám umožní sáhnout po bočnici, která se zrovna teď hodí k vašemu vkusu, interiéru nebo čemukoliv, kvůli čemu byste jinak výrobek z estetické stránky třeba i zavrhli.

2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 15

Do zadního panelu se vešla široká škála konektorů – je tu velká napájecí zásuvka (takže žádný strach z umisťování externího napájecího zdroje), jsou tu na každé straně dva páry reproduktorových terminálů (typické provedení Cambridge) a mezi nimi (a nad nimi) najdete vše potřebné. Výrobce nezapomněl na analogové vstupy (1x XLR, 1x RCA, 1x phono vstup pro MM přenosky), je tu i zásoba digitálních (2x optika, 1x koax). Subwoofer můžete připojit přes souhrnný jednokanálový výstup, ale i přes cinchový pre-out (kdybyste třeba chtěli dva).

Všestrannost Evo 150 podporuje i přítomnost HDMI s podporou zpětného audio kanálu, USB pro připojení k počítači i USB pro datové paměti, je tu pak samozřejmě i vestavěná Wi-Fi nebo ethernetová zásuvka pro maximálně stabilní připojení (podporuje přes firemní platformu StreamMagic Chromecast, Roon, Airplay 2, prostě všechno co potřebujete). Nechybí ani Bluetooth ve standardu 4.2 s podporou aptX HD a možností vysílat do bezdrátových sluchátek.

2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 10

Evo 150 lze pak řídit jak přes RS232 zásuvku, tak třeba pomocí 3,5 mm jacků (jeden je vstupní a kombinuje jak vstup pro externí IR čidlo, tak čisté napětí, druhý je výstupní a může spouštět jiná zařízení).

O rozlišení digitálních vstupů se nemusíte bát. Díky čipu ESS ES9018K2M si užijete PCM až do 32 bit / 384 kHz nebo DSD256. MQA popisek zmiňuje jen jako formu podpory TIDAL Masters, praktická zkouška ukázala, že s tím Evo 150 problém skutčně nemá a na displeji vesele indikuje konkrétní „rozšifrování“ MQA formátu.

2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 2

Zesílení dostal na starosti – možná pro někoho trochu neočekávaně – modul Hypex nCore NC252, s ohledem na nízké zkreslení, vysoké výkony a nízké tepelné ztráty je to v kompaktním zařízení poměrně logické. Evo 150 díky tomu dodává – jak název napovídá – poctivých 150 Wattů na kanál ve třídě D.

Evo 150 jsme poslouchali v běžných redakčních sestavách – primárně přes USB spolu s KEF LS50 Meta a GoldenEar SuperSub X (proti RME ADI-2 DAC FS / Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2), primárně po síti v kombinaci s Roon pak v obou dalších sestavách – tedy s Fischer&Fischer SN-70 (proti Cambridge CXA81 / Teac NT-503) a s Xavian Quarta Evoluzione (proti Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR). O používaných kabelech (na něž není Evo 150 nijak kritický), antivibračním příslušenství nebo napájecích řešeních se dozvíte více v pravém sloupci -->.

2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 9

Hlubokým tónům v „Ptáci jsou hloupí“ (Ondřej Soukup | „Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-2331) dodal kompaktní Evo 150 poměrně šťavnatou údernost, odpovídající duchu použitého zesilovače – basy mají sílu, jsou razantní a napjaté jako tětiva, baskytara drnká krásně kovovým tónem a zesilovač v klidu vystihuje různorodost poloh. Ráznost pak není samoúčelná nebo prvoplánově efektní, zesilovač prostě „jen“ hraje s pěknou rychlostí a samozřejmostí.

V „Subcity“ od Tracy Chapman („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) zněl hlas v nižších polohách s plností a důrazností přímo navazující na styl basů, ve vyšších polohách se ale celkem zklidňoval a blížil se klasickému klidnému, přirozeně orientovanému zvuku Cambridge (ne nepodobně třeba řadě EDGE). Je tu cítit, že basům se tu věnuje docela dost pozornosti, zvuk není přímo těžký nebo hutný, ale sytost a energie jsou tu lehce akcentované – ostatně pro lifestyle zařízení je to naprosto logické. Středy zní pevně a přitom nejsou nějak expresivně vytažené, spíše naopak zůstávají po většinu doby poklidnější.

2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 17

Cinkající činely v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) nebyly nijak prominentní, v poměru ke zbytku frekvenčního rozsahu je výšek o dýchnutí méně, ale ne málo. Klidnější podání se pojí s dobrou zřetelností a čistotou, stejně jako s rozlišením bezproblémovým pro danou třídu – nečekejte ani tady žádné efekty nebo záměrně efektně klokotající energii. Evo 150 se drží civilního stylu. Není to ale ani puristicky audiofilský styl, kdy by přístroj chtěl ukázat i tu nejjemnější nuanci a nejposlednější dozvuk – stále vede ten pocit celistvé příjemnosti.

Díky pěknému odpichu v basovém rozsahu umí Evo 150 pěkně rozproudit i živé a razantní skladby jako je „Sea Nature“ z desky Green (Steve Hillage | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7). Zejména rytmická sekce udává pocit dobré dynamičnosti a schopnosti naplnit hudbou i větší prostor. Přes zdravou porci energie tu ale zároveň nechybí ten nohama na zemi stojící nadhled a klid vyšších řad Cambridge – kombinace obou faktorů v zajímavém mixu je vhodně zvolená pro zařízení tohoto typu.

2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 20

Přestože Evo 150 nemá ambice k analytickému přednesu, kdy by zvuk měl oblažovat ucho pedantského audiofila, nabízí přístroj dobrou čitelnost a velmi dobrou čistotu, jak se sluší na zařízení vyšší kategorie – „Sly“ Herbie Hancocka („Head Hunters“ | 1997 | Columbia | CK 65123) měla výtečně konturované a separované basy, decentní, civilně přiměřené výšky s klidnějším, ale ne nějak bojácným vyzněním a střední pásmo se směsí organické „normálnosti“ a trochu plnější oblasti navazující na basy. V reálném prostředí není Evo 150 co vyčítat – ze zvuku nic netrčí, nic vysloveně netlačí dopředu a nic „milosrdně“ nezahaluje, takže hudba plyne bez větších kudrlinek tak nějak ve stylu posledních firemních řad.

Hollandova „Aria“ („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 987 714 2) měla pěknou šířku a už takový ten pěkný, po skutečně dospělé úrovni pokukující prostor s pravolevou organizací nástrojů na úrovni. Dokonce tu byl i patrný jistý předozadní prostor. Ani tady Evo 150 neprojevuje nějakou tendenci k efektům, ke snaze nafukovat a napumpovat – kdepak, všechno je velikostně právě takové, jaké je v nahrávce, byť je to možná na lifestyle zařízení relativně neobvykle konzervativní přístup.

2021 04 30 TST Cambridge EVO 150 4

V „Mind Reader“ od Silverchair („Young Modern“ | 2007 | eleven | elevencd63) Evo 150 trochu zkrotí a zahladí ty nejjadrnější hrany u kytary, činelů i vokálu. Může za to možná i trochu podpořený rytmický základ, stejně jako štědrá, ale ne zběsile uvolněná dávka energie. Chce se napsat, že jde o drajv v klidném balení a zvukové ladění, které možná není čistě pro puristy, ale má v sobě dost hi-fi kvalit, přitom ale říznutých čistou zábavností lifestyleového typu. Hudba se dobře poslouchá a Evo 150 se nevzdává ani při vyšší hlasitosti.

V Cambridge Audio už dlouho dělají přístroje dobré a zajímavé, přitom ne nesmyslně drahé. S Evo 150 se pouští do vyšší hi-fi třídy, cílené spíše na mladou generaci nebo ty, kteří chtějí jednoduchost blízkou bezdrátovým reproduktorům, ale přitom kvalitu blízkou prémiovému high fidelity. A nutno říct, že Evo 150 to všechno skutečně splňuje – má šik design, pohledný velký displej, nápaditý systém vyměnitelných bočních panelů, používá kvalitní zesilovací moduly s dobrým potenciálem a ten rozhodně ho nepromarňuje ani díky své dobré a velmi snadno použitelné streamovací platformě StreamMagic. Evo 150 pak podporuje nač si vzpomenete a ať už jeho směrem vrhnete jakýkoliv hudební formát, jakékoliv rozlišení nebo jakoukoliv síťovou službu, zhostí se jich s důstojností, kombinující přirozeně neutrální charakter Cambridge Audio s trochou šmrncu (zejména ve spodní polovině oktávového rozsahu). Cambridge Evo 150 představuje umně a promyšleně namíchaný koktejl, který bude chutnat každý den a za jakýchkoliv okolností, ať už chcete hudbu jen tak okolo sebe nebo si k ní budete chtít sednout se zavřenýma očima – jednoduše lifestyle na úrovni.

Kč 69 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ sexy design (včetně volby bočnic)

+ příjemné ovládání (ať už aplikací nebo třeba přes Roon či přímo na přístroji)

+ podpora formátů a rozlišení

+ síla a důraz od basů

+ pěkná pevnost

+ schopnost „nakrmit“ i větší reproustavy

+ kultivovaně pojatá tonalita středů a výšek (decentní styl Cambridge)

ZÁPORY

- z puristického hlediska je zvukové ladění trochu efektní v nadbytku basu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies