Solid Tech - referenční high-end audio racky

2020 04 30 TST Relaxa 750 1

Vibrace a jejich vliv na výsledný zvukový projev audio technicky, respektive často až mimořádně vášnivá diskuse kolem tohoto tématu, vyplouvá do popředí zájmu milovníků reprodukovaného zvuku tím víc, čím vyšší rozlišení mají dostupné komponenty. Proto dnes najdete v nabídce všelijakých firem nožičky šroubovací nebo jen podkládací, různé hroty, podložky kamenné, gumové nebo dřevěné, najdete racky se zaměřením na absorpci vibrací a vůbec všelijaké příslušenství s cenovkami od zanedbatelných stokorun po desítky, ba stovky tisíc korun pro ty nejdražší sestavy. Italská firma eSseCi Design z této záplavy nicméně vyčnívá trochu odlišným přístupem.

Ve své nabídce má totiž nikoliv nějaké nenápadné nožičky, ale poměrně robustní platformu, která je sama o sobě poměrně zajímavým designovým doplňkem a jednak na rozdíl od (minimálně nám známých) ostatních řešení sází na levitaci. Tedy ne na nějaký magický trik, ale na magnetické nadnášení a to pro komponenty s váhou kdekoliv mezi 3 a 50 kg.

První model plovoucí desky Relaxa 750 přišel na svět už v roce 1999 (jako S.A.P. audio) a toto řešení je dodnes patentované. Elegantně tvarovaná základna působí jako vyrobená z MDF nebo obdobného materiálu, jde ale o složitější kompozit (a proto mimo jiné vypadá jeho povrch jako poněkud hrubě opracovaný, jde ale o strukturu materiálu) s příměsí gumy a dalších elastických komponentů. Na spodní stranu lze přilepit dodávané filcové podložky a lze to doporučit – jinak má základna tendenci trochu klouzat.

2020 04 30 TST Relaxa 750 2

V rozích základny najdete v prohlubních čtveřici magnetů, další čtveřice je uspořádaná v prostředku, adekvátní protikusy s opačnou polaritou najdete v tenčí verzi základny, na kterémžto kusu pak sedí zhruba centimetr tlusté temperované sklo s využitelnou ložnou plochou 56 x 46 cm.

Zajímavý je způsob, kterým vrchní plovoucí deska udržuje své místo v prostoru. Po stranách základny jsou dva kovové trny, procházející otvory v horní desce a to skrze viskoelastickou hmotu, která je jediným styčným bodem, kterým do horní desky mohou pronikat vibrace ze základny. Toto řešení zajištuje, že vám deska neodletí. Nerovnoměrné rozložení váhy posazeného komponentu můžete kompenzovat jednoduše – magnety v základně jsou vsazeny do lůžek a s těmi lze točit, tedy posouvat magnety výš nebo níž, dokud nenajdete ideálně vodorovnou polohu.

2020 04 30 TST Relaxa 750 4

A to je vše – sklo, dvě plošiny, osm magnetů a dvě tyčky. Vše je slušně zpracované, provedené s italskou estetickou nápaditostí a nakonec, jak se říká, geniální řešení bývají jednoduchá.

Plovoucí podložku Relaxa 750 jsme zkoušeli na většině redakčních komponentů, kde to dovolil prostor, váha a rozměr. Zkoušeli jsme ale třeba i CD přehrávač Moon 650D, převodník Moon 680D nebo lampový sluchátkový zázrak Manley Absolute (na otřesy citlivé elektronky podložku rozhodně ocenily). Zkoušeli jsme podložku pod VPI Scout i pod Rega Planar 1, zkoušeli jsme ji pod Emotiva ERC-4 i pod Emotiva XSP-1 nebo Cambirdge CXC a Cambridge CXA80, zkoušeli jsme ji ale i pod Grandinote Shinai (byť to už nebylo příliš uklidňující – blížící se váhový limit i prostorový limit už působí skoro jako když deska neplave, byť tam reálně několik mm vzduchu zůstává).

2020 04 30 TST Relaxa 750 20

Vliv Relaxa 750 je znát tím víc, čím vyšší poslechovou úroveň volíte nebo tím víc, čím méně optimální povrch pod komponentem zrovna je. Třeba basová složka „Twist in my sobriety“ od Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) byla na podložce slyšitelně (byť nikoliv drasticky) konkrétnější, zejména při podložení Grandinote nebo Cambridge CXC. Slyšet rozdíl byl ale také u Moon 650D – položení na zemi (jakkoliv to není běžná pozice pro komponent, není ani úplně výjimečná) a na podložce přináší prostě rozdíl v čitelnosti. Na bytelném racku naopak rozdíl v praxi není, respektive až při hodně velké hlasitosti, při které si užijete třeba jednu dvě písničky.

Nejvýraznější rozdíl ale byl samozřejmě u gramofonů, dokonce i u Rega Planar 1 s Rega Elys 2 bylo cítit už při relativně běžných poslechových úrovních, že zvuk je klidnější a bas třeba v „Heavy Duty Judy“ (Pierrejean Gaucher | „Zappe Zappa“ | 1997 | Zappo Records | ZR001) byl čitelnější, vlastně docela výrazně. U rigidnějšího VPI Scout na též skladbě byl rozdíl menší, ale pořád slyšitelný.

2020 04 30 TST Relaxa 750 17

Změna ale provázela i střední pásmo, třeba zpěv Franka Sinatry a jeho dcery Nancy v „Somethin‘ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2) byl lépe diferencovaný, pokud se týkalo systémů s vyšším rozlišením (třeba set Moon + Grandinote) nebo sestavy, kde Manley Absolute pracoval jako předzesilovač – otřesy elektronkám prostě nesvědčí a při standardní či mírně vyšší hlasitosti byl vokál jednoduše čistší, pocitově konkrétnější, když Absolute „plaval“ ve vzduchu.

Opět i u obou gramofonů cítíte, že méně rezonancí z nábytku je pro ně rozhodně přínos – hlas v energické (a tím dosti v místnosti „rezonující“) „Muddy Waters“ od LP („Lost on you“ | 2017 | Vagrant | 538284881) byl prostě blíž, více vytažený. Rozdíl není dramatický jako u výměny komponentu, je to spíše „dotažení“ sestavy, ale klidnější zvuk prostě je cítit a lépe se poslouchá.

2020 04 30 TST Relaxa 750 12

Pusťte si pěkně od podlahy vrstevnatou „Feeling yourself disintegrate“ od The Bad Plus („For All I Care“ | 2008 | Emarcy | 0602517821644) a i u komponentů s tranzistorovým provedením, které patří právem do high-endového světa, uslyšíte lepší oddělení jednotlivých nástrojových linek a jaksi celkově přehlednější zážitek, asi jako když posloucháte pozdě v noci a svět se ztiší, abyste si mohli hudbu vychutnat „více zblízka“. Není to propastný krok dopředu, ale je tam.

Na vinylu je pak rozdíl výraznější, zaznamenatelný už snadno při již běžné poslechové hlasitosti (a efekt byl vyšší tam, kde se s volume šlo více doprava) – „Modul 29_14“ Nik Bärtsch’s Mobile („Continuum“ | 2016 | ECM | 476 4790) byl ráznější, průbojnější, čitelnější. Není to tak, že by bylo detailů více, ale reprodukce se zdá být kontrastnější, skoro i hlasitější.

2020 04 30 TST Relaxa 750 14

Ne v každém interiéru lze mít poctivý bytelný rack, ne každý chce investovat do nožiček a podložek všemožného typu a přitom chce komponentům poskytnout pracovní podmínky teoreticky blízké optimu. Právě tady nastupuje ke slovu zajímavý koncept eSseCi Design a jejich plovoucí desky Relaxa 750. Tu můžete dát i na skříňku nebo podlahu a jednak pod komponenty působí esteticky zajímavým dojmem, jednak mírně nerovné povrchy nevadí, protože si ji můžete v poměrně výrazném rozsahu „dorovnat“ do vodorovné polohy a jednak je pak jediným spojením s bez diskusí výrazně vibrující a poskakující podlahou dvojice tyček v elastickém obalu a tudy už mnoho nežádoucí energie ke komponentům nevnikne. Relaxa 750 není zázračné řešení, které by katapultovalo zvuk vaší sestavy přes celou sluneční soustavu, navíc je to řešení relativně nákladné. Ale je to estetická, technologicky zajímavá a zvukově (zejména u gramofonů, elektronek nebo tam, kde se hraje dosti nahlas) přínosná náhrada za klasické racky. Pokud se rádi odlišujete a máte systém s vyšším rozlišením, za zkoušku stojí.

Kč 27 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ estetické a funkční řešení pro gramofony a podobně citlivé komponenty

+ slyšitelný rozdíl zejména tam, kde hrajete rádi více nahlas

+ možnost snadného vyladění vodorovné polohy

+ náhrada za pevný rack, který ne vždy lze integrovat do interiéru

ZÁPORY

- cena není zanedbatelná

- máte-li dobře provedené komponenty na pevném racku, při běžných hlasitostech jsou změny nevelké

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: eSseCi DESIGN | www.essecidesign.it 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies