Gabor Planets

My Reel Club: nová éra špičkových zvukových nahrávek pro jedinečnou a vzrušující zábavu a vzdělávání
My Reel Club Budapešť 16. března 2023. My Reel Club představuje jedinečný proces nahrávání hudby: dvě alternativní verze živých studiových vystoupení využívající paralelně stejný nahrávací řetězec.

Srovnávací poslech obou verzí je vzrušujícím a napínavým zážitkem. Umožňuje posluchačům transparentně analyzovat výsledky dvou nahrávek s různými technologiemi. Porovnáním obou verzí může posluchač zhodnotit možnosti domácího řetězce zařízení a reproduktorů, přesnost prostorového umístění, přirozené barvy a kvalitu zvukového pole. Posluchači budou moci pochopit, jak moderní procesy hudební produkce mění živý zvuk.

První variantou je digitální verze DXD smíchaná živě do sterea na analogovém pultu a nahraná se vzorkováním 352,8 kHz, zpracovaná bez úprav, postprodukce nebo masteringu. Řetězec zahrnuje jeden ze špičkových A/D převodníků (Merging Anubis ADC s externím lineárním napájením, nahrávací software Pyramix).

Analogový stereofonní zdroj první variace byl rovněž zaznamenán na analogový pásek rychlostí 38 cm/s pomocí rekordéru Nagra IVS. Průměrný dynamický rozsah těchto nahrávek je vyšší než u současných komerčních nahrávek.

Ve druhé variantě byl simultánní mikrofonní zdroj přenesen do systému Pro Tools pomocí stejného analogového řetězce v typické vícestopé konfiguraci s 24bitovým vzorkováním 192 kHz, poté byl v postprodukci vylepšen masteringovým inženýrem Istvanem Matokem.

Tyto jedinečné audiofilské nahrávky zpřístupňuje společnost My Reel Club, jejímž cílem je vytvářet nahrávky, které zachycují skutečný zážitek z živého koncertu.

Historie realistických stereofonních nahrávek sahá až do 50. let 20. století, kdy průkopníci moderních hudebních nahrávek používali jen velmi málo mikrofonů a maximálně tři nahrávací stopy z cívky na cívku. Vzhledem k tomu, že na těchto sezeních vystupovali všichni hudebníci živě současně, přesahovaly tyto nahrávky rámec jednotlivých vystoupení.

Protože tehdy ještě nebyla k dispozici postprodukční technologie, výsledná vystoupení ukazují, jak se umělci navzájem ovlivňovali.

My Reel Club

My Reel Club ukazuje tyto nahrávky v syrové podobě, nechává vyniknout umělce a jejich talent a nabízí tak co nejčistší ztvárnění těchto úchvatných vystoupení.

Publikum tohoto jedinečného představení tvoří členové klubu, kteří nahrávky iniciují a spolufinancují.

Posláním My Reel Clubu je přiblížit posluchačům umění hudebních nahrávek a představit celosvětovému publiku tu nejvytříbenější středoevropskou a východoevropskou (především maďarskou) hudbu.

Iniciativa začala řízenými návštěvami studií a pokračovala kvalitními živými studiovými nahrávkami, protože zakladatel Ferenc Koscsó se snažil přímo propojit vynikající interprety s oddaným publikem.

Moje projekty Reel Club spojují osobní hudební zkušenosti a crowdfunding. Členové mohou iniciovat produkci hudebních nahrávek, kontaktovat umělce a další příznivce a podílet se na financování.

My Reel Club si klade za cíl podělit se o příjmy z produkce také s interprety. Výnosy jsou transparentně rozděleny poměrně mezi interprety a členy komunity.

Základní kámen nahrávek My Reel Club spočívá v konceptu komunitního financování, do něhož jsou zapojeni diváci, interpreti, investoři a producenti.

My Reel Club je první špičkový zvukový label financovaný komunitou, která se věnuje produkci řemeslných nahrávek nejvyšší možné kvality pro všechny platformy a formáty s cílem představit milovníkům hudby základy sofistikovaného poslechu hudby.

První projekt My Reel Club

V rámci prvního projektu měl My Reel Club tu čest nahrát ve světové premiéře unikátní album, které složili a zahráli mezinárodně uznávaní maďarští jazzoví hudebníci.

Skladby na albu Planets, které napsal skladatel a jazzový kytarista Gábor Juhász, byly inspirovány dlouhými večery strávenými pozorováním hvězd během pandemie. Jeho skladby odrážejí éterický, mystický a vzdálený svět planet a zároveň osamělého Koperníkova génia: neklidnou, neustálou snahu lidstva o další objevy.

Gábor Juhász uvedl, že hrát své nové skladby ve studiu s vědomím, že hudba bude k dispozici širšímu publiku bez jakýchkoli úprav nebo postprodukce, byl vzrušující úkol s vysokou mírou odpovědnosti. Toto nahrávání bylo jedinečným zážitkem i pro světoznámého saxofonistu Tonyho Lakatose, který zároveň vyzdvihl talent Júlia Karosiho a "fantastických hudebníků tria". Podle Tonyho okouzlující ženský hlas představuje venušský charakter planet.

Zpěvák dodal, že studiová nahrávka se zrodila z kolektivního prožitku, "vdechování, plynutí a přijímání zvuků hudby se dotýkalo duše". Různé verze alba Planets, nahrané dvěma různými způsoby a vydané v různých formátech, nabízejí posluchačům také skvělou příležitost vzdělávat se a lépe ocenit ztráty v jemných nuancích zvuku při hledání dokonalého komerčního produktu.

Album Planets je k dispozici na webových stránkách My Reel Club.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies