2021 11 30 TST M101 Supernova 1

M101 (nebo chcete-li Messier 101 či také Větrník) je spirální galaxie v souhvězdí Velké medvědice, jejíž jméno použil fyzik s doktorátem z Freie Universität Bayern a University of Michigan Lubomír Dostál z Bostonu, když se rozhodl vyrábět napájecí kabely pro audio sestavy. Pro svůj vlajkový produkt pak zvolil jméno Supernova v souladu se svou náklonností k astrofyzice.

V povídání na svých webových stránkách pan Dostál říká, že ho z pozice fyzika-výzkumníka zaujal paradox toho, že vliv napájecích kabelů vlastně není pořádně v žádné seriózní literatuře vysvětlen a tak se rozhodl ho prozkoumat s tím, že nenašel korelaci mezi měřenými parametry vodičů a tím, jak nakonec ovlivní zvukovou charakteristiku sestavy.

Zajímavostí je také originální přístup k výrobě kabeláže – každý kus vyrábí Dostál přímo sám a to za pomoci kostry tištěné na 3D tiskárně. Výsledkem je u modelu Supernova poměrně neobvyklý vzhled, i když na obdobnou technologii a provedení jste mohli narazit třeba u top modelů značky InAkustik.

2021 11 30 TST M101 Supernova 2

Základním konstrukčním prvkem je jakási „páteř“, sestavená z disků a propojovacích můstků, celkově ze 187 jednotlivých prvků pro dvoumetrový model. Přes fixační body v této konstrukci prochází vodiče z pocínované mědi, šestnáct drátků je krouceno tak, že se otočí každé čtyři palce. Díky této metodě jsou vodiče prakticky zavěšené ve vzduchu, respektive minimálně 90% jejich povrchu. Vzhledem k ruční výrobě musí jít o řádnou práci.

Vnější oplet kabelu je z materiálu Techflex Flexo a můžete si z poměrně široké nabídky provedení vybrat decentní i zářivá provedení.

2021 11 30 TST M101 Supernova 6

Za zmínku stojí ještě forma, kterou se k vám kabely dostanou – jsou rovně natažené ve válci o délce zhruba dva a čtvrt metru, takže jejich vybalování je zábavně odlišné od čehokoliv jiného na trhu, i když o praktičnost tu určitě nejde.

Lubomír Dostál na svém webu nevypisuje žádné technické parametry ani konstrukční finesy kabelů, stejně jako neříká, jaké konkrétní typy koncovek volí apod.

2021 11 30 TST M101 Supernova 13

Kabely M101 Supernova jsme zkoušeli (nejen, ale primárně) na hlavní redakční sestavě přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Sloužili proti Nordost Heimdall 2 na Norma Revo SC-2 LN a Métronome DSC1, případně na Norma PA 160 MR (k dispozici jsme měli dva, tak vždy na dvou komponentech). Zkoušeli jsme kabel také s GMG Power UNITque. Poslouchalo se samozřejmě přes Xavian Quarta Evoluzione.

Na hlubokých tónech v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) bylo po přepojení na kabely Supernova rázem cítit rozmanitější bas, zejména u DSC1 byl vliv velmi zřetelný. Třeba na spodních polohách zpěvaččina klavíru je slyšet delší doznívání a dění je košatější. Tóny jako by pak byly utvářeny volněji, hladčeji, ne s takovou (v přímém srovnání lehce technicistní) snahou o drama jako má Nordost, zejména pak s krásně sytým témbrem, charakter elektroniky i nahrávky více vynikne. Obyčejně poměrně dominantní basová složka se také jakoby uklidnila a více vpila do reprodukce, stala se její přirozenější součástí.

2021 11 30 TST M101 Supernova 15

V Tallisově „Gloria“ („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) v podání Alistaira Dixona a Chaplle du Roi se oproti našim standardním Nordostům zvukové podání otevřelo a zvuk působil usazenější a přesto takový vzdušenější a otevřenější. Každý z vokalistů dostal o kousek více prostoru, přitom ale jako kdyby se jejich hlasů dotkla špetka sametu a laskavosti, zjemnili se a nepůsobily tak dopředně jako s Nordostem. Obecně ale bylo cítit delikátnější podání, s ještě výraznější schopností zorganizovat nahrávku včetně drobných nauncí.

Přestože i Nordost vládne velmi konkrétním podáním výšek, cinkot v „The Red One“ (Pat Metheny / John Scofield | „I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) byl přes kabely Supernova přeci jen o dost zřetelněji „zaříznutý“. Činely působí jasnějším, konkrétnějším dojmem, mají „víc kovu“, chce se říct. Dopad paličky je zřetelnější, zvonivější, přitom ale nepřehlušuje zbytek nástrojů, není to o vytažení výšek v objemu, spíše v energii a přesnosti, která se přeměňuje v pocit korektnosti a neefektní samozřejmosti.

2021 11 30 TST M101 Supernova 12

Nutno říci, že oproti Nordostu se Supernova v závěru „Ben’s Farm in Vermont“ (David Chesky | „The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361) zdála být klidnější, jaksi méně naléhavá, ale zase je cítit, že po celou dobu skladba graduje tak nějak autentičtěji, tišší pasáže jsou tišší a přitom srozumitelnější, přibublávající energie kyne plynuleji a kontrolovaněji, než s Heimdall 2. Závěrečné vzedmutí orchestru pak působí značně sebevědoměji – je uvolněnější, tolik se neprotlačuje dopředu a přesto má větší pocit „záběru“.

Vůbec pocit uklidnění a menší dopřednosti provázal každý aspekt reprodukce, třeba detaily a nejjemnější nuance ve „Fuori il danaro!“ z Pucciniho „La Bohéma“ (Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) působily méně naléhavě, zároveň ale bylo nezpochybnitelné, že je tu více informací, více dozvuků a že organizace reprodukce je o zřetelný krok lepší, protože ani v zahlcenějších momentech se nic neztrácí, naopak artikulace působí naprosto v klidu a v pohodě, dospělejší a důstojnější, jako kdyby kabely Supernova zesilovaly základní charakter toho kterého komponentu.

2021 11 30 TST M101 Supernova 17

Prostor nahrávky Elgarova „Violin Concerto in B minor, op. 61“ v podání Sira Colina Davise a Hilary Hahn (2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326) byl hluboký a rozlehlý, jak jen to Métronome umí sám o sobě, i tady ale proběhl pocit zdůraznění jeho charakteristik s kabely Supernova. Organizace prostoru působí snazší, stejně jako lokalizace jednotlivých instrumentů, je to zároveň organičtější a méně protlačované kupředu, zároveň ale také samozřejmější, takže nakonec máte pocit, že hudební dění je přirozeněji distribuované v pravolevé i předozadní ose.

Zdálo se, že z místy přeci jen trochu hruběji nahrané „Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220) dostal systém pod napájením přes kabely Supernova ideální kombinaci – kabely jako kdyby hudbu trochu učesaly a uklidnily, zmírnily explicitnost právě u těch ostřejších míst, zároveň ale zvedly schopnost sestavy artikulovat drobné informace, takže hudba ve finále působila čistším, spořádanějším a muzikálnějším dojmem, jakoby méně vyniklo to problematické a naopak více ta zábavná část jako je rytmus nebo energie.

2021 11 30 TST M101 Supernova 7

Kabely Supernova doktora Dostála jsou zajímavým počinem už proto, že staví na poměrně výrobně složité koncepci a zároveň ukazují, co všechno lze zvládnou stále ještě inovativní technologií 3D tisku, jakkoliv v luxusních třídách high-endu jako je tato by možná použitý materiál mohl vypadat přeci jen o něco lépe. Docela důležité je ale to, že přestože jde o kabely už řádně drahé, odpovídají svými možnostmi, zdá se, konkurenci „velkých značek“ z podobné cenové kategorie. Jejich základní charakteristikou je jakési uklidnění, zkultivování a zcivilizování zvuku sestavy, přednes se s nimi stává mnohem méně nápadným, i přesto ale bohatším na dynamické kontrasty nebo jemné odstíny. Jistá nenápadnost reprodukce pak ale vyžaduje trochu trpělivosti, není tu dramatický wow efekt, ale dospělá, nenucená samozřejmost, která tím pádem vyžaduje trochu času na „adjustaci“. Ale věřte, že to bude čas dobře investovaný…

cca Kč 230 000,- / 2 m

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ inovativní použití 3D tisku

+ vnáší do sestavy uklidnění a velmi příjemný tón

+ navzdory masivnosti se s ním díky konstrukci dobře pracuje

+ možnost přizpůsobit si vzor / barvu opletu

+ bytelné koncovky

ZÁPORY

- části vyrobené 3D tiskem nepůsobí tak luxusně, jak by cena asi žádala

- cena sama je už poměrně dost vysoká

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: M101 | www.moneoone.com 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies