Solid Tech - referenční high-end audio racky

2021 10 31 TST GMG UNITque 1

Moravský výrobce prvoligových napájecích filtračních zařízení GMG Power možná odstartoval svou kariéru relativně nedávno, ale jejich nekompromisně a luxusně pojatá řešení už si začínají dělat jméno i za hranicemi naší země, hlavně pak proto, že podobou kombinaci špičkové funkčnosti a špičkového designu na trhu jen těžko najdete. Aktuálně se v katalogu objevuje model UNITque.

Název malé jednotky s jedním vstupem a jedním výstupem je hříčkou na téma spojení funkce a formy tohoto produktu – je tu slovo „unit“ (jednotka), „unique“ (jedinečný) a „que“ (řada / fronta). Kompaktní šasi je vyfrézováno z jednoho bloku hliníku do velmi elegantní formy, stojící na čtyřech antivibračních nožkách. Zakulacené rohy a konstrukce bez viditelných šroubů podtrhují řečené, tedy že GMG Power jsou výrobci luxusních zařízení.

Na každém z užších konců těla najdete konektor vybavený patentovaným šroubovacím mechanismem pro dokonalou aretaci napájecího kabelu. Tyto fixační prvky nejen dobře vypadají, ale skutečně zabrání i náhodnému vytržení kabelu a prý i přenosu vibrací. Taková péče o detail jistě dává smysl, vezmeme-li v potaz bezmála pětikilové šasi s rozměry 30 x 14,4 x 9,3 cm.

2021 10 31 TST GMG UNITque 2

Hezkým detailem je i logo na horní desce, které nejen že svým rozsvícením indikuje zapojení přístroje, ale pokud zoranžoví, indikuje také fakt, že fáze na přívodu je otočená.

Na vstupu je možnost nechat si osadit zásuvku C14 nebo C20 podle toho, jakým disponujete přívodním kabelem (protože kupujete-li filtr podobného typu, už jste patrně do napájení ledacos investovali). Zásuvka je pak jediným v praxi limitujícím faktorem, vnitřní komponenty jsou koncipované pro trvalý výkon 40A. Na výstupu má UNITque prémiový konektor Furutech s technologií NFC a rhodiovanými kontakty.

2021 10 31 TST GMG UNITque 3

Uvnitř se pak nachází jediná deska plošných spojů podle vzoru vyššího modelu X-BLOCKER. Vstupní a výstupní část jsou oddělené poměrně tlustou kovovou příčkou.

Součástí řešení je samozřejmě ochranná funkce se schopností absorpce až 40 000 A, bleskojistka zvládne až 20 000 A. Velkým bonusem je DC filtr se schopností odstranit stejnosměrnou složku o maximální úrovni 3 V.

2021 10 31 TST GMG UNITque 6 1

Samotný filtr vychází z firemních řešení a zajišťuje odstranění elektromagnetického a radiofrekvenčního rušení až o 93 dB a to v pásmu 5 kHz až1 GHz.

Výrobce doporučuje UNITque buď jako dedikované řešení pro jeden každý komponent, chcete-li zařídit absolutní oddělení filtrace, případně říká, že je snadné připojit pasivní lištu a účinek filtru tak rozdělit mezi vícero komponentů. Nebo použít kombinaci s jejich vlastní lištou Line Blocker / Line Blocker Exclusive, čímž získáte de facto 8 zásuvek v úrovni X-BLOCKER.

2021 10 31 TST GMG UNITque 12

Filtr UNITque jsme zkoušeli jak ve „stolní“ sestavě jako hlavní přívod místo IsoTek EVO3 Titan One (takže přes Nordost Qb8 MkII se napájely RME ADI-2 DAC FS nebo Emotiva XPA-DR2 a poslouchalo se přes KEF LS50 Meta), tak jako „samofiltr“ vedle GMG Power Harmonic Hammer 3000P pro Métronome DSC1 nebo Norma Revo SC-2 LN, kde se přes kabely Nordost Heimdall 2 poslouchalo přes koncáky Norma Revo PA 160 MR na Xavian Quarta Evoluzione. Krátce shrnuto, UNITque funguje lépe než zmíněný IsoTek, ale hůře než Harmonic Hammer 3000P – tedy dle očekávání.

Hluboká linka basy i klavíru v „Never Felt Less Like Dancing“ Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) byla zejména na sestavě s Emotivou citelně konkrétnější, na hlavní sestavě bylo cítit, že oproti zapojení přímo do zdi (byť přes kvalitní samostatný rozvod) je basu méně, ale je zřetelně utaženější a o něco lépe čitelný, v porovnání s Harmonic Hammer 3000P ale bylo cítit, že filtr je přeci jen o krůček níže – velký filtr nabízí samozřejmější výsledky.

2021 10 31 TST GMG UNITque 11

Hlasy zpěváků v Tallisově „Gloria“ („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) byly oproti připojení přímo do zdi kupodivu o maličko méně výrazné, ale zase bylo cítit zřetelné „utišení“ pozadí na středním rozsahu, ona často vzpomínaná „tma v pozadí“. Je tu méně nervozity a pocit hladší, jemnější reprodukce, ovšem Harmonic Hammer 3000P dodá tutéž úroveň a přitom zachová o kousek přítomnější vokály, jakkoliv rozdíl není úplně dramatický.

Také u výšek a všelijakého cinkání v „The Red One“ Pata Methenyho a Johna Scofielda („I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) bylo kupodivu u porovnání s napojením komponentu přímo do zdi zprvu pocitově patrné jakési zklidnění výšek, takže tóny nepůsobí tak jasně a zřetelně ale jsou lépe ohraničené, klidnější prezentace nechává vyniknout o něco více detailů. Opět ale lze říct, že Harmonic Hammer 3000P jako kdyby nabízel tatáž pozitiva, jen zároveň zachoval větší část té zřetelnosti a energie.

2021 10 31 TST GMG UNITque 8

Jak se zdálo na závěrečné dynamické špičce v „Ben’s Farm in Vermont“ Davida Cheskyho („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361), malý filtr v ničem nedusí dynamickou živost řetězce, v tomto hledu jsme necítili prakticky žádný rozdíl mezi připojením do zdi a do UNITque, jakkoliv přímé srovnání s Harmonic Hammer 3000P ukazuje, že malý jednozásuvkový filtr zprostředkuje zvuk ve špičkách o maličko měkčí, méně průrazný. Ale není to rozdíl, s kterým by se nedalo žít.

UNITque se pak skvěle osvědčil v roli „dofiltrování“ – při připojení mezi Métronome DSC1 a Harmonic Hammer 3000P se úroveň reprodukce rozhodně ještě zvedla. Jásavá árie „Fuori il danaro!“ z Pucciniho „La Bohéma“ (Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) může být někdy až poněkud přímočará a tvrdá, proto i hůř srozumitelná, ale právě přidání UNITque jako další úrovně filtrace tento vjem zcela vymazalo a zvuk se ještě o kus otevřel, zpěvákům bylo lépe rozumět a prostě celkově hudba rozkvetla – rozdíl je snad dokonce větší, než ten mezi zapojením přímo do zdi a čistě jen do UNITque, i když i tam je cítit, že filtr pracuje a reprodukce je klidnější a samozřejmější.

2021 10 31 TST GMG UNITque 10

U vykreslení prostoru ve „Violin Concerto in B minor, op. 61“ z Elgarovy sbírky houslových koncertů v podání Hilary Hahn a Colinem Davisem řízeným LSO (2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326) bylo znát, že UNITque zachová valnou většinu toho, co umí Harmonic Hammer 3000P, že oproti připojení do zdi se scéna také roztáhne a to v pravolevém i předozadním směru a je tak subjektivně lépe čitelná.

„Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220) pak ukázala, že filtr nejenže nedusí dynamiku, ale zároveň umí podtrhnout intenzitu hudebního zážitku. S Harmonic Hammer 3000P byla hudba ještě intenzivnější a větší, ale oproti nefiltrovanému zapojení je tu jednoznačně zvuk konkrétnější, pevnější, ale třeba také řízenější tam, kde je limit technické kvality nahrávky – jinými slovy, je to autentičtější.

2021 10 31 TST GMG UNITque 9

Čeští GMG Power se stihli etablovat jakožto výrobci prémiových zařízení s až luxusním puncem a to pro každého, kdo své high-endové sestavě chce dopřát poctivě čisté napájení. I u nejnovějšího komponentu, jednozásuvkového filtru UNITque, zachovávají identické zacílení – jde o poctivě fungující techniku v nádherném, luxusním balení, samozřejmě za adekvátně tučnou cenu. Na druhou stranu získáte šikovné zařízení, které může posloužit v kombinaci s pasivní lištou bez problémů pro celou sestavu, může fungovat jako high-endové vyčištění napájení pro jediný komponent, kterému tak zajistíte poctivé oddělení od okolního světa a nebo můžete v extrémních případech jít dokonce o závěrečnou třešničku na dortu pro ultra high-endové komponenty, kdy v zřetězení s firemním top modelem ještě o kousek posune jeho kvality. Slovní hříčka s názvem tak odpovídá skutečnosti a UNITque je další špičkový napájecí produkt pro ty nejlepší sestavy.

Kč 79 990,- - základní 16A verze

Kč 82 200,- - 20A verze

Kč 2 000,- - příplatek za konektory Furutech NCF

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ prakticky X-BLOCKER v malém

+ nepřekonatelné výrobní provedení

+ variabilita zapojení (samostatně, s lištou, jako „dofiltrování“,…)

+ možnost připojit libovolné zařízení

ZÁPORY

- můžete snadno získat pocit, že cena je za „jednu zásuvku“ docela vysoká

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: GMG Power | www.gmgpower.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies