2017 01 29 TST AVM CS 5 2 1

Nálepku "Handcrafted in Germany" už dnes na mnoha komponentech nenajdete, produkce značky AVM, neboli Audio Video Manufaktur, sídlící na německo-francouzských hranicích, se tímto stále ještě dobře znějícím certifikátem pyšnit může. Ačkoliv ve výrobním katalogu najdete i klasicky koncipovanou elektroniku, nemalou část tvoří přístroje s all-in-one formou.

Ve středu nabídky, konkrétně ve výrobní řadě Evolution, najdete komponent CS 5.2. Ve výtečně zpracované robustní skříni najdete funkci klasického CD přehrávače, D/A převodníku (tj. jsou zde digitální vstupy) a streameru, vše zakončené zesilovačem, v nabídce jsou ale i modifikace bez zesilovacích obvodů.

2017 01 29 TST AVM CS 5 2 2

Přístroj má nadstandardní rozměry 43 x 37 x 13 cm (š x h x v), přičemž ale váží až nečekaně skromných 12 kg, což byste s ohledem na tloušťku použitých hliníkových profilů asi nehádali. Přístroj je čistě pravoúhlý a má symetrické rozložení viditelných prvků, což působí skutečně německy precizně.

Čelnímu panelu vládne dvojice otočných prvků pro výběr vstupu a regulaci hlasitosti, mezi těmito velkými koly je přímo na prostředku situovaný malý displej, který má ale parádně jemnou kresbu znaků a výtečnou čitelnost. Pod ním najdete pět tlačítek, která zrovna provádí tu funkci, která je napsaná nad nimi na displeji - od ovládání reprodukce po listování v menu s nastaveními. O kousíček pod těmito tlačítky je ještě uzounký otvor štěrbinové mechaniky. Je zvláštní, že na celém přístroji nenajdete typové označení...

2017 01 29 TST AVM CS 5 2 3

Při pohledu zezadu na pečlivě slícovanou krabici najdete konektory pečlivě vyrovnané v řadách a blocích, ale snad až zbytečně blízko sebe poskládané, což chvílemi trošku komplikuje situaci. Vlevo je "síťová sekce", neboli anténa pro bezdrátové a konektor pro drátové připojení do místní i celosvětové sítě. Jsou tu i maličká tlačítka pro reset síťového modulu, pro spuštění aktualizace z připojené datové paměti a stavová dioda, oznamující, zda jste nebo nejste online.

Dále jsou tu čtyři a dva páry analogových cinchů, blok čtyř patří vstupům, z nichž jeden je určen MM i MC přenoskám a doplňuje ho bytelný zemnící kolík, trochu oddělené dva páry jsou pak výstupní - jeden má linkovou a druhý variabilní úroveň, to pro případ rozšiřování sestavy nebo třeba ozvučování druhé zóny a podobně. Je tu také konektor pro FM anténu, byť to v době internetových rádií může působit jako drobný anachronismus. Dvojice USB portů typu B slouží pro připojení disků, jeden z portů je čistě pro hudební data a druhý čistě pro aktualizaci softwarového vybavení. Do přístroje dostanete také digitální signál a to jedním optickým a jedním koaxiálním konektorem, identické složení mají i digitální výstupy. Zajímavé jsou dvě sady reproduktorových terminálů velice solidní kvality, můžete tak napájet buď dvě zóny nebo dvě pásma reprosoustav.

2017 01 29 TST AVM CS 5 2 5

Uvnitř najdete čistě CD mechaniku, usazenou v bytelném pouzdře a usazenou na pružinkách kvůli potlačení vibrací. Streamovací modul podporuje UPnP i DLNA protokoly a zvládne streamovat PCM data o rozlišení až 32 / 192 ve všech důležitých formátech (od MP3 přes WAV, FLAC či AIFF až po ALAC, který je ale omezen na 24 / 96), internetová rádia používají databázi vTuner. Podpora DSD tu není ani u mechaniky, ani u streamování a protože chybí USB, tak ani tam.

Všechna data z kompaktních disků i ze sítě přístroj automaticky upsampluje na rozlišení 24 / 192 a dále převádí zdvojeným D/A převodníkem, jehož bližší specifikace výrobce neuvádí. Zpracovaná data putují do zesilovacích modulů Hypex, jeden modul je přiřazen k jedné sadě terminálů a dává výkon 330 Wattů na kanál do 4 Ohm, respektive 220 Wattů do 8 Ohm, samozřejmě ve třídě D - právě díky absenci velkých transformátorů je CS 5.2 tak lehký.

2017 01 29 TST AVM CS 5 2 6

Samostatný modul nabízí pak přístroj pro napájení sluchátek, dedikovaný zesilovač pracuje ve třídě A/B. Z dalších věcí stojí za zmínku možnost detailního nastavení parametrů vstupů (např. citlivosti) nebo povedená, rychlá a přehledná aplikace pro mobilní zařízení, s níž lze přístroj komfortně ovládat.

AVM CS 5.2 jsme poslouchali jako samostatné řešení, porovnávali jsme se sestavami Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim NAP250 / OPPO BDP-105D, Cambridge CXA80 / Cambridge CXC nebo Norma Revo IPA-70B / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Poslouchalo se přes Vienna Acoustics Beethoven, ale i Harbeth Monitor 30, Xavian Premio a Xavian Perla a to přes kabely ZenSati Authentica nebo TelluriumQ Silver a Black - zbylé komponenty jako další kabely a filtry najdete v pravém sloupci ->.

2017 01 29 TST AVM CS 5 2 7

Kontrabas v Davisově "So what" ("Kind of Blue" | 2005 | Columbia | CK 64935) už měl přesvědčivou váhu, jeho tělo bylo velké a hutné, už úplně cítíte, jak v něm vibruje vzduch, každé rozechvění struny navíc vyprodukuje tón hutný, robustní a doprovázený soustředěným, brnkajícím impulsem. Vlastně je to velmi příjemně objemný, solidně pevný bas, do něhož jen trošičku proniká nádech sametovosti. CS 5.2 už velmi suverénně vystihl rozdíly v jednotlivých polohách kontrabasu, nástroj působí velmi přirozeně a přes náležitě dimenzované reprosoustavy umí zprostředkovat i ten dřevitý, mohutný charakter s ne úplně skálopevnými, ale přesto konkrétními konturami.

Ve vokálu Katie Melua v "God on the drum, Devil on the bass" z desky "The House" (2010 | Dramatico | DRAMCD0061) nebylo ani stopy po nějaké techničnosti, pokud byste z něčeho takového mohli mít kvůli digitálním modulům Hypex strach. Naopak, uvolněnost a celková nenásilnost působí stejně příjemně, jako z dobrého analogového zesilovače. Hlas přichází lehce, dokonce maličko sladčeji, snad jen absence pocitu fyzičnosti a mírná éteričnost mohou připomínat digitální původ zvuku.

2017 01 29 TST AVM CS 5 2 10

Zřejmě hlavně díky rychlým obvodům jsou nejvyšší frekvence v "That Slavic Smile" od The Modern Jazz Quartet ("Echoes" | 1987 | Pablo | 00025218014229) pěkně živé, znělé a průzračné, činel měl i zřetelnou plochu a spousty energie. Každý dopad paličky vykouzlil vibrující, strukturovaný tón s dlouhým, jasně a pevně vedeným dozvukem. Vibrafon pak byl velký, rázný a každé cinknutí bylo exponované, ale nepřekračovalo ještě hranici přílišné říznosti.

Dynamika AVM CS 5.2 je velmi dobrá, koncertní klavír v Musorgského "Velké bráně kyjevské" ("Obrázky z výstavy" | 1995 | Denon | CO-78827) byl už parádně velký, každý dopad kladívek do strun byl malým výbuchem, konkrétním a pevným, byla cítit pevný ruka a autorita. CS 5.2 umí dobře vygradovat tempo a energii skladby a byť tak jako všechny námi doposud poslouchané produkty AVM je i tady zvuk neuspěchaný, dokáže jím dynamická špička proniknout s už dospělou bezprostředností a i když by tu mohla být ještě o trochu dravější vnitřní energie a zřetelnější konečný důraz, dynamika je prostě fajn.

2017 01 29 TST AVM CS 5 2 11

Stejně tak fajn i v rámci své třídy je i rozlišení, v "Indigo Dreamscapes" z desky "Parellel Realities" (1993 | Zaiks | JD 1251/52) DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda bylo tu a tam v pozadí slyšet i ruchy z publika, už se tu objevuje takový ten "live" nádech, tedy takové ty drobné odrazy a dozvuky v pozadí živého vystoupení. Ačkoliv je pak zvuk jako celek velmi dobře čitelný, nebudí to analytický dojem, naopak zvuk je spíše distingovaný a zaměřený na prezentaci celku, z kterého se můžete soustředěním proposlouchat do dalších a dalších vrstev.

Podání prostoru bylo bezproblémové, ačkoliv CS 5.2 nevykouzlí v místnosti technicky dokonalý hologram, v pravolevém směru byla scéna a lokalizace ve "Spirit of the Air" Pata Methenyho ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) velmi slušná, zvuk ne skálopevný, ale ani rozmazaný. Přehlednost je slušná, navíc už se dá říct, že tenhle perkusí nástroje je před nebo za tím druhým, takže ve scéně je patrná i hloubka.

2017 01 29 TST AVM CS 5 2 9

Přístroje AVM mají obecně příjemný talent zahrát cokoliv a jakkoliv - i zvukově kompromisní "Ashes to ashes" od Faith No More ("The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection" | 2009 | Rhino | 5186544012) byla příjemná na poslech, což je limitovanou dynamikou, ostrými kytarami a trochu tupým vokálem byl věru div. Je pravda, že CS 5.2 tím pádem není dokonale věrný originálu, ale co je lepší - mít zvuk, díky kterému si hudbu užijete, nebo zvukového arbitra, díky němuž se poloviny své diskotéky bojíte? AVM má jasno, takže i když zvuk nadýchá a přidá trochu sametu, je tu plynulost a i když zmíněné technické nedostatky cítíte, jako kdyby je AVM zatlačil kamsi dozadu a nechal vyznít to důležité, tedy naléhavost hudby jako takové. AVM CS 5.2 je nebývale tolerantní komponent.

All-in-one přehrávač / streamer / rádio / převodník / zesilovač AVM CS 5.2 není levný, ale funguje dobře - čistý, bytelný a mechanicky skvěle zpracovaný zevnějšek ukrývá všechno, co byste mohli při běžném domácím provozu kdy potřebovat a snad jen absence podpory DSD signálů mohou být do budoucna mírně limitující. Možná to ale souvisí s tím, že CS 5.2 není vysloveně audiofilským přístrojem, naopak je to vlastně lifestylové řešení pro ty nejnáročnější. Za danou cenu můžete mít i dělenou sestavu, ale komfort všeho pod jednou střechou, s jedním ovladačem / aplikací není zanedbatelný. Navíc navzdory digitálním zesilovačům ve zvuku nenese žádnou stopu chladnosti nebo mechaničnosti, což je jistě také potěšující. AVM CS 5.2 je jednoduše řešením typu všechno v jednom dle high endových měřítek...

Kč 168 961,- - chromovaný čelní panel

Kč 146 766,- - matný čelní panel

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ zpracování a design

+ výbava

+ absence mechaničnosti a analytičnosti ve zvuku

+ dobrá aplikace

ZÁPORY

- lehký odklon směrem k vřelosti a hladosti

- nemá DSD

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies