HIFIStyl

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven 1

Concert Grand odkazuje na velké klavírní piano, ale také je to název stěžejní modelové řady patrně největšího výrobce reprosoustav ve Vídni - firmy Vienna Acoustics. Ta své modely ráda pojmenovává po slavných skladatelích, kteří se alespoň někdy ve Vídni mihli, proto se i největší sloupek řady Concert Grand jmenuje po jednom z nich - Beethoven.

Ač ozvučnice tohoto sloupku vlastně odpovídá klasickým představám o konstrukci kabinetu a nevybočuje z ortodoxního návrhu v podobě rovnoběžných stěn a pravých úhlů, snad díky téměř úplnému zaplnění přední stěny kotoučky reproduktorů nebo snad díky lehce zaobleným hranám či parádně zpracovanému povrchu působí se zajímavou vizuální dominancí. Svůj díl na tom mají rozhodně i robustní kovové nožky se stabilizačními hroty, za které by se nemusela stydět lecjaká vesmírná loď - mechanické zpracování je pak perfektní a je čistá radost s těmito prvky pracovat.

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven 2

Při pohledu zezadu také nenarazíte na nic šokujícího či nestandardního, přesto působí reprosoustavy i odtud elegantně a hlavně velice pěkně zpracované. Možná je to dvojicí bassreflexů s rozdílnými průměry, možná celým tím kovovým pásem, který mezi nimi vede a který na své vnitřní straně hostí prvky výhybky, možná je to elegantní cedulkou s popisem reproduktoru, možná i dvojicí šroubovacích terminálů u paty ozvučnice, které jsou bytelné a dobře se s nimi pracuje. Inu, mechanická část Vienna Acoustics Beethoven je jednoduše parádní.

Stěny ozvučnice jsou pak bytelné a i když výrobce neuvádí tloušťku použitých MDF desek, hmotnost zhruba 33 kg na jednu skříň už dává tušit férovou konstrukci, vezmeme-li v potaz výšku 114,5 cm, šířku 29,2 cm a hloubku 40 cm (včetně 10 cm, které k šířce přidávají nožičky).

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven 3

Model Beethoven je koncipovaný jako třípásmový, osazen je pak celkem pěti reproduktory - jedním vysokotónovým, jedním středotónovým a trojicíc wooferů. O nejvyšší tóny se stará ručně impregnovaná hedvábná kopulka o nadstandardním průměru 2,8 cm a s pohonem neodymovými magnety. Střední tóny vyzařuje kónická membrána, jejímž hlavní složkou jsou blíže nespecifikované polymerové kombinace (výrobce jim říká X3P) a má průměr 15 cm, trojitý woofer má pak průměr 18 cm a taktéž kónus z polymeru, tentokráte však z materiálu XPP - právě u wooferů najdete typickou firemní konstrukci "Spidercone". Je o vyztužení jinak velice tenké membrány tenounkými paprsky, čímž drží podstatně lépe svůj tvar a tím hraje přesněji.

Třípásmová výhybka se strmostí 6 - 12 dB používá vybrané komponenty, ať už hovoříme o MKP kondenzátorech s tolerancí pod 1%, o cívkách na vzduchovém jádře s tolerancí pod 0,7% nebo o metalických neindukčních odporech s tolerancí opět pod 1%.

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven 4

Reprosoustavy patří se svými 91 dB k těm citlivějším, jmenovitá impedance 4 Ohmy je také vstřícná k zesilovačům. Výrobce doporučuje použít zesilovač s výkonem 50 - 300 Wattů, reprosoustavy nicméně působí, že snesou i víc. Udávaný frekvenční rozsah 28 - 22 000 Hz (bez tolerance) působí i přes instalaci trojice wooferů trochu ambiciózně.

Vienna Acosutics Beethoven jsme poslouchali zejména s AVM CS 5.2, ale také s Naim Nait XS + Naim FlatCap XS a koncovým zesilovačem Naim NAP250, s Norma Revo IPA-70B s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo s Cambridge CXA80 a Cambridge CXC. Zdrojem signálu byl krom AVM i OPPO BDP-105D nebo VPI Scout. Porovnávalo se s Harbeth Monitor 30, Xavian Premio nebo Xavian Perla a to přes kabely ZenSati Authentica nebo TelluriumQ Silver a Black - další komponenty najdete v pravém sloupci ->.

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven 6

Ačkoliv sloupky Beethoven jsou velké a osazené pěknou sadou wooferů, bas není nijak brutální a přebujelý - naopak je vcelku audiofilsky kultivovaný, jde tak akorát do hloubky, abyste si užili linku kontrabasu v Hadenově "No lonely nights" ("American Dream" | 2002 | Universal Music | 064 096-2), ale hluboké tóny vám neroztřesou tabulky v oknech, ani nebudou obtěžovat sousedy ve vedlejším domě. Kultivovaný bas je krásně šťavnatý, bohatý a vřelý, pěkně měkký, kulaťoučký, cítíte tu vibrující napruženost strun, cítíte i impuls, byť v lehounce měkčích konturách. Reprosoustavy už ale umí předat pocit velikosti nástroje, jeho váhy, jeho vibrující hmoty. Bas má zjevně poměrově o kousek více zastoupení kolem 100 Hz, díky čemuž působí basy větší a výraznější.

Nebývale příjemný, laskavý a velmi snadno plynoucí byl vokál Kurta Ellinga v "Undun" z desky "Nightmoves" (2007 | Concord Jazz | 0888072302631). Měl sice trochu sametovější nádech, ale Beethoven nejsou studiové monitory, tak proč by měl být hlas jakkoliv hrubý či tvrdý, že? Nádherně bohaté a barevně syté vokální pásmo vystupuje pocitově kupředu, je to hebké a naprosto netechnické, samozřejmé a přirozené, hlas byl výtečně plastický a skoro byste se ho chtěli dotknout. Byl tu i jasný a citelný pocit hmoty a tělesnosti vokálu, nádherně muzikální a emotivní. Možná jsou v téhle třídě i transparentnější nebo o něco detailnější reprosoustavy, ale takhle hezký a příjemný hlas, z něhož čiší radost a život, abyste pohledali.

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven 5

Činel v "In a sentimental mood" Sonyho Rollinse ("With Modern Jazz Quartet" | 1988 | Prestige | 00025218111126) byl velký, jasný, posazený pěkně dopředu a velmi znělý, precizně kovový a cinkající. Stejně tak vibrafon měl sovu správnou klokotající kovovost a vysokou znělost, ani jeden z kovových nástrojů však nikdy ani náznakem útočný či ostrý, tóny byly naopak hlaďounké, lehounké a s nádechem hebkosti.

Reprosoustavy pak reagují na signál s až překvapivou snadností a jejich dynamika je působivá - možná by při tichém poslechu mohl být impuls a důraz o ždibec důraznější, při běžné a vyšší hlasitosti se ale zvuk probudí a rozkvete. Pak si náležitě užijete i Dvořákovu "Novosvětskou" v podání České filharmonie (1994 | Denon | CO-78828). Vienna Acoustics Beethoven nejsou přes svou trochu vřelejší, měkčí a sytější charakteristiku nijak dynamicky laděné na efekt, naopak jsou až audiofilsky spořádané - dynamickou špičku velkého orchestru absorbují a předají do prostoru s naprostým klidem, reprosoustavy jako kdyby po signálu tančily, zatlačí tam kde je třeba a zašeptají tam, kde to třeba není, hudba zůstává živá a energická, byť neuspěchaná.

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven 14

Již zmiňovaný celkově netechnický a neanalytický zvuk možná nestaví okázale na obdiv rozlišení, ale třeba "Bang Bang Bang" Tracy Chapman ("Collection" | 2001 | Elektra | 7559-62700-2) byla už suverénně prokreslená, tak jak byste od reprosoustav za téměř dvě stě tisíc očekávali. Beethoven vlastně hrají až nenápadně, takže se musíte soustředit na to, abyste všechno dokázali pojmenovat - Beethoven už mají tak dobré rozlišení, že s naprostou přirozeností umí ukázat rozdíly mezi jednotlivými údery do bubínku, kdy tón vyzní jinak podle toho, kam bubeníkova ruka dopadla, stejně tak umí jasně ohraničit prostor pro jednotlivé nástroje, dát jim kontury a udržet dozvuk, všechny jednotlivosti tu ale s neobvyklou harmonií zapadají do sebe a vytváří komplexní celek. Charakter reprosoustav snad až odrazuje od toho, abyste se snažili nějak důrazněji pátrat po nuancích, nejspíš budete jen tak s úsměvem nahrávkami proplouvat, protože v rámci téhle třídy už v nich nic nechybí.

Tak jako třeba menší Haydn Grand i velké Beethoven umí vysloveně nádherně rozkreslit prostor hudební scény - v "Don´t Say a Word" od Phantom Limb ("Phantom Limb" | 2009 | Naim Audio | naimcd120) vytvořily reprosoustavy vlastní svět, vlastní výseč na nahrávce zachyceného prostoru s parádně přesnou lokalizací a s nepřehnanými ani nepodceněnými proporcemi instrumentů. V pravolevém směru se scéna otevřela až za hranice ozvučnic a mezi nástroji bylo zřetelně mnoho místa, dokonce už byla patrná i předozadní lokalizace a obraz scény tak byl poskládaný působivě do všech třech dimenzí s velmi solidní přehledností.

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven 10

V základu laskavý a bohatý zvuk reprosoustav je důvodem, proč umí zahrát v podstatě cokoliv a to tak, aby vás to bavilo, aby hudba plynula kupředu a působila na vás, abyste s ní souzněli. I titulní skladba Caveovy desky "Dig, Lazarus, Dig!!!" (2008 | Mute | CDSTUMM277) tak byla muzikálně podaná, až olejovitě tekoucí, nakopnutá a šťavnatá pěkně odspodu a třeba často problematická, poněkud řízná linka syntezátorů byla sice výrazná, ale kultivovaná a naprosto nekonfliktně poslouchatelná. Všechno bylo takové spořádané, hladké, hebké, zároveň ale výsostně muzikální a nakažlivě snadno poslouchatelné.

Sloupky Vienna Acoustics Beethoven si zjevně nekladou za cíl stát se studiovými nástroji nebo prostředky pro rekonstrukci dramatických filmových efektů - jsou to jemné, klidné a talentované hudební nástroje pro ty, pro něž je zásadní obsah hudby a její schopnost probudit emoce a až intimní kontakt s dílem. Je jedno, že to není úplně studiově autentické, důležité je, že je to snadno poslouchatelné, zábavné a hezké, že zvuk modelu Beethoven podněcuje k tomu dát do mechaniky další a další a další a další CD, užít si další a další, zkusit ještě tohle a tamto, až si uvědomíte, že je jedna hodina po půlnoci... Tak příjemně se Vienna Acoustic Beethoven poslouchají.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 50 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen, ovšem bez rozsáhlých akustických úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 – 200 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru – konkrétně mírným zdvihem na basech. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket.

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven m1

Slibovaný nástup na hranici 28 Hz byl v našem prostoru zřetelný, ale položený na úrovni cca -15 dB, v reálné plné síle na cca -6 dB začínají reprosoustavy hrát na úrovni cca 41 Hz. Je tu patrné zdůraznění v rozsahu 65 - 150 Hz, částečně ale samozřejmě připsatelné akustice prostoru. Vokální pásmo je pak vyrovnané. Nejvyšší tóny nad hranicí 1 500 Hz jsou zjevně utlumené, což dost pravděpodobně přispívá k pocitu hutné, basově výrazné reprodukce. Ani zvukem, ani měřením nemají Beethoven zjevně ambici být studiovými nástroji, ale naopak zábavnými muzikanty.

2017 01 29 TST Vienna Acoustics Beethoven m2

Impedanční křivka (červeně) je korektní, byť na 85 Hz padá na úroveň cca 2,9 Ohm - s elektronikou, kterou k takovýmto reprosoustavám asi logicky očekáváte by to ale neměl být problém, impedance nemá žádné příliš rychlé přechody a zlomy. Elektrická fáze (černá) je pak obdobně rozumná, v kritickém basovém pásmu nemá žádná dramatická vybočení a udrží se bez problémů v rozsahu +/- 36 stupňů. Beethoven by tak měly zahrát s každým slušným zesilovačem.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 175 272,- - rosewood

Kč 165 656,- - piano white, cherry

Kč 161 536,- - piano black

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jsou působivé a pěkně zpracované

+ vláčný, šťavnatý a bohatý bas

+ celkově velice příjemný, laskavý a muzikální přednes

+ výtečný prostor

ZÁPORY

- mají přeci jen tak trochu svůj vlastní charakter

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies