2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 1

Když Julian Vereker před více než čtyřmi dekádami zakládal firmu Naim (zlidovělou historku o tom, že "naim" = "name", protože Vereker byl prostě tak trošku hračička a vtipálek, jistě znáte), určitě netušil, že se jednoho dne dopracuje na pozici druhé nejsilnější ostrovní firmy v audio segmentu dle obratu. A to bylo ještě předtím, než firma spojila síly s francouzským Focalem a vytvořila - upřímně řečeno navzdory mnohým očekáváním - jeden z nejzajímavějších svazků současného high-endového audio světa. A přesto Naim zůstává i po těch letech natolik svébytným a natolik tradici věrným výrobcem, že výrobky s typickým zeleným logem poznáte na první pohled i poslech.

Naim NAC 252

Čistě analogový předzesilovač NAC 252 do série Classic - to do velké míry předjímá jeho celkové pojetí (i když to lze snadno odvodit i čistě z toho, že jde o Naim). Třísegmentový čelní panel, broušený černý povrch, svítící obloučkovité logo v prostředku nebo velké ovladače se zelenkavou indikační tečkou a měkké kopulky tlačítek pro ovládání funkcí a vstupů. Prostě Naim.

Vyšší firemní řady se vyznačují tím, že vedle ovladače hlasitosti najdete i ovládání vyvážení kanálů, tlačítka vstupů jsou ve dvou řadách pod sebou, každý kanál můžete volit nezávisle. To znamená, že každý kanál má i své tlačítko Mute, ale je tu i možnost volby monofonního přehrávání.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 2

Zadní stěna šasi je osazena firemními DIN konektory (typickými "pětikolíky"), je tu šestice vstupů, z čehož čtyři mohou být zároveň výstupy, sedmý velký konektor je označen i jako napájecí. Alternativně je v prostředku k dispozici dvojice párů cinchových vstupů pro jiné komponenty než ty od Naim. Jak je u firmy zvykem, nabízí se možnost připojit externí napájecí zdroj, zde to není jen pro možný upgrade, ale SuperCap musí být použit jako základ napájení - jsou tu dva konektory, jeden pro analogovu a druhý pro digitální část. Jeden cinchový konektor slouží jako ovládací rozhraní.

Předzesilovač je díky bytelnému hliníkovému šasi vcelku těžký - sedm kilogramů je rozloženo na půdorysu 43,2 cm x 31,4 cm, přístroj má pak kompaktní výšku 8,7 cm.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 3

Uvnitř jsou oddělné napájecí zdroje pro analogovou a napájecí část. Pohled od vnitřní prostor předzesilovače odhalí charakteristickou konstrukci Naim, kde od každého konektoru vedou pečlivě organizované svazky kabelů, za oběma potenciometry najdete řešení od ALPS.

Výrobce neuvádí žádné konkrétnější technické parametry.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 4

Naim NAP 500 DR

Třetí nejvyšší model předzesilovače (budeme-li počítat i top model Statement) jsme testovali s nejvyšším modelem koncového stupně (to pokud pro změnu nebudeme monobloky Statement brát v potaz) - s velkým modelem NAP 500 DR.

Oproti nízkým tělům nižších modelů koncových stupňů působí NAP 500 DR (obzvláště je-li posazen na externím napájecím zdroji, bez kterého si nezahrajete) mohutně - však má také poctivých 25 kg při standardní šířce 43,2 cm, hloubce 37,4 cm a výšce 16 cm.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 5

Zepředu je šasi opět rozdělené do tří segmentů, je tu tedy dodržen charakteristický rukopis Naim. Jediným prvkem vpředu je svítící logo, zapnutí probíhá na externím napájecím zdroji.

Ani vzadu nemá zesilovač přebytek konektorů - jsou symetricky rozdělené podle vertikální osy, lehce žebrovaný prostředek zesilovače slouží jako nenápadný chladič, větší žebra se objevují právě až zde vzadu. Vedle nich jsou vstupy z napájecího zdroje (každý kanál má svůj), signálový vstup má podobu symetrického XLR, výstupní terminály jsou klasická "kolečka" Naim, tedy zapuštěné konektory, v nichž usadíte výhradně banánky.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 6

Výkon dodávají relativně nové tranzistory NA009, vyvinuté pro top model Statement a vyráběné přímo dle specifikací Naim. Obvody zesilovače ukrývají také technologii Discrete Regulator, který vylepšuje chování napájecího zdroje.

Naim udává výstupní výkon 140 Wattů na kanál do 8 ohm a stabilitu do 2 ohm "po delší dobu bez narušení kvality reprodukce". Energii si zesilovač bere z toroidního transformátoru o výkonu 1 100 VA a dvanácti nezávislých napájecích zdrojů. Každý kanál je osazen deseti regulačními prvky.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 8

Dělený Naim NAC 252 / NAP 500 DR jsme měli možnost poslouchat v pražském studiu AVITSmart, kde zesilovač rozhýbával Focal Maestro Utopia EVO a hrál ve společnosti Naim NDX 2 či ND5 XS 2, napájen byl přes IsoTek EVO3 Sigmas kabely AudioQuest Thunder a do reprosoustav vedl kabel QED Supremus. Mezi komponenty jsme používali DIN kabely Naim. Na stejném místě jsme měli možnost slyšet třeba i Estelon XB, Cambridge EDGE NQ / W nebo Moon 740P a Moon 600i v2 i další.

Zvukový charakter elektroniky Naim je mírně "svůj", což poznáte třeba už na lehce vřelejší, sametovější basové lince v "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14). Velký koncový stupeň ale navzdory svému papírově nepřehnanému výkonu nabízí mocný, hutný a temný bas s dobrou kontrolou - je v něm ona měkčí vřelost, jistá laskavá pružnost, ale zároveň má linka sílu, má váhu a robustnost a i velké reprosoustavy jsou pod solidní kontrolou. Bas se vlní a houpe a přesto má moc pěkně vystižené barvy, dobře oddělené jednotlivé tóny a jsou kulaté a uvolněně sebejisté.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 15

Hlas Sophie Zelmani v "How it feels" ("Dali CD Vol. 3" | 2014 | Dali | 280939) působil skvěle "lidsky", tedy plně, čistě a bohatě, přitom ale taktéž uvolněně hladce. Zejména ona bohatost a plnokrevnost, ten jistý sladký podtón a přesto přiznané jadrné sykavky utváří ten celkový specifický charakter. Čistě technicky se Naim nepouští do hyperanalytických rozborů nahrávky, ale detaily vyplouvají na povrch s nenuceností a v míře patřičné pro ryzí high-end. Je znát snad jen trochu starosvětské zvukové ladění, které netlačí na pilu a vokál v něm nenásilně pluje, kultivovaný, klidný a jaksi intimní.

Také cinkání činelů v "Hello Dolly" Jerryho Hermana ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) zvládl dělený Naim s přesvědčivostí, která patří do high-endového světa. Precizní separace a pěkné textury v kombinaci s velmi přesvědčivou barvou jednotlivých činelů provází lehounký náznak vřelosti, je to zvuk bez ostrých hran, bez konfliktů, bez útočnosti, zvuk je mimořádně hladký. Objemu je rozhodně dost, stejně jako je kov pěkně znělý. Není to nějaká delikátní jemnost, není to audiofilská křehkost, ale zvuk živý, jasný a fajnově energický. Nečekejte kdovíjakou analytičnost - Naim sází na detaily (a nedostatkem trpět nebudete), které jsou součástí celku, bez nějaké nutkavé potřeby exhibovat.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 20

Přes přeci jen už poněkud starší konstrukci elektronika bez potíží a s žádoucím high-endovým nadhledem i s dynamikou moderních nahrávek, jako je "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost). Není to super-rychlý, mohutný a razantní zvvuk, jsou to spíše vlny masité energie, hudba má váhu, plnost a sebejistotu. Je to pružný, hustý zvuk, elegantně pulsující, pevný a poddajný zároveň. Rozhodně je tu ale cítit síla, síla a dynamika, která se zdá být větší, než by příslušelo relativně standardním 140 Wattům.

Jak už bylo řečeno, Naim hraje spíše v takové zvláštní celistvosti, bez akcentu na jednotlivé detaily, tak jak se často ladí moderní elektronika. I přesto ale dokázal zesilovač rozpracovat "Nativity Carol" Johna Ruttera ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) působivě dospělým způsobem. Přes patrnou měkkost má zvuk dobře načrtnuté kontury, zpěv je snadno srozumitelný a má takový luxusně bohatý styl prezentace. I jemné nuance echa prostoru, ty drobné dozvuky, nádechy, zašustění papíru, to všechno už z pozadí s lehkostí vyplouvá. Ne akcentované, ale ani slité, hlavně ovšem celkově samozřejmé a nenásilné.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 23

Glanc neopustil reprodukci ani ve Stingově "Englishman in New York" ("Die Perfekte Räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10-10), kde Naim ukázal, že jeho velkou silou je schopnost rozprostřít hudbu ve velmi vzdušeném pravolevém i předozadním prostoru, kde i přes určitou celkovou rozmáchlost panuje pořádek. Organizace je nenucená, je to proporčně veliký zvuk, ve kterém mají nástroje prostor, scéna je nadýchaná a plná vzduchu. Prostor je prostě hezký, přehledný a odpoutaný od reprosoustav, prostě rozkvetlý před vámi v místnosti.

Zvuk Naim je rozhodně možné popsat jako mimořádně příjemný a přesto schopný podat high-endově autenticky i komplexní "Mou Vlast" Bedřicha Smetany v krásné nahrávce London Symphony Orchestra pro Bowers&Wilkins Society of Sound. Hudba zní s jakousi plynulou grácií, mohutná, plná, ukázněná a barevná, lehce temnější a hutnější, ale bohatá po všech stránkách, dýchající, plynoucí a okouzlující. Je snadné proplouvat po vlnkách Vltavy, není to zvuk dravý nebo tlačený kupředu, uvolněně a tak trošku "po staru" ale naplní místnost hudbou s nenuceností a samozřejmostí.

2019 06 11 TST Naim NAC252 NAP500 16

Předzesilovač Naim NAC 252 s koncovým stupněm Naim NAP 500 DR představují trochu nenápadný praktický vrchol firemní nabídky a přestože je snadné díky mimořádně konzervativnímu vzhledu podlehnout dojmu nedostatečné působivosti, svou pozici si přístroj zaslouží. Nabízí totiž zvuk mnohem bohatší, hutnější, dynamičtější a plnokrevnější, než by napovídalo konzervativně udávaných 140 Wattů výkonu. Stále pak zachovává takový ten trochu temnější, měkčí a hezky šťavnatý firemní zvuk, který umí vykreslit hudbu na velké scéně. Je to řádně drahá elektronika, mimořádně nenápadná ve svém vzhledu, výjimečně konzervativní také ve své konektivitě - a v konečném důsledku také ve svém zvuku, který si označení "konzervativní" zaslouží. A to, prosím pěkně, v tom nejlepším slova smyslu. Zvuk NAC 252 / NAP 500 DR má svůj charakter, ale je zábavně muzikální, sebevědomý a dospělý a dokáže zprostředkovat tučný hudební zážitek.

Kč 209 990,- - NAC 252

Kč 149 990,- - SuperCap DR

Kč 679 990, - NAP 500 DR

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ starosvětská zvuková elegance

+ kontrola dostatečná i pro velké reprosoustavy

+ sytý zvuk pěkně od podlahy

+ dobrá dynamika

+ cit pro plynulost a rytmiku

ZÁPORY

- chybí jakákoliv modernější výbava

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies